Tor-selain: Mikä se on ja miksi käyttäisit sitä? | VPNOverview.com

Tor sipulireitittimen logo


Jos olet kiinnostunut online-yksityisyydestä ja nimettömästä, olet todennäköisesti kuullut Torista. Tor on monille todellisen vapauden perusta Internetissä. Mutta mikä on Tor tarkalleen? Kuinka se toimii ja miksi käytät sitä? Mitkä ovat tärkeimmät erot Tor-selaimen ja muiden yksityisyyteen liittyvien ratkaisujen, kuten VPN: n tai välityspalvelimen, välillä? Lue kaikki tästä artikkelista!

Turvallisuus ensin: ole varovainen, kun alat käyttää Toria!

Ymmärrämme täysin, että olet innostunut kokeilemaan kaikkia Torin mukana tulevia mahdollisuuksia. Joissakin näistä mahdollisuuksista liittyy kuitenkin suuria riskejä. Esimerkki on tumma verkko. Tor antaa sinulle pääsyn tähän pimeään Internet-osaan, mutta sinun ei pitäisi yrittää käyttää sitä tietämättä tarkalleen mitä olet joutumassa itseesi. Siksi ennen kuin kerromme sinulle lisää Torista, osoitamme sinulle joitain toimenpiteitä, jotka voit tehdä pysyäksesi turvassa Tor-selainta käytettäessä, etenkin käydessäsi pimeässä verkossa.

Ensinnäkin, tarkista Torin suojausasetukset. Tor käyttää erittäin tehokasta ja luotettavaa tietojen salausjärjestelmää, kuten näemme vähän. Siitä huolimatta Torin suojausasetusten käyttö voi tehdä online-kokemuksestasi paljon turvallisemman. Toiseksi, vaikka tämä saattaa olla melko ilmeinen monille, on tärkeää koskaan käydä verkkosivustoilla ja napsauttaa linkkejä, joihin et luota. Tietysti tämä on jotain, joka sinun tulisi pitää mielessä käyttämästäsi selaimesta ja turvatoimenpiteistä riippumatta. Viimeiseksi suosittelemme, että käytät hyvää ja suojattua VPN: ää tai virtuaalista yksityistä verkkoa.

Käytä VPN: ää pysyäksesi turvassa Tor-käytön aikana

Käyttämällä VPN: ää samanaikaisesti Torin kanssa varmistat, että tietosi ovat paremmin salattuja. Lisäksi VPN piilottaa myös IP-osoitteesi näyttämällä käyttämäsi VPN-palvelimen IP-osoitetta “todellisen”, staattisen IP-osoitteesi sijaan. Tämä tarkoittaa, että olet paljon turvallisempi selaamisen aikana. VPN-palveluntarjoaja, jota suosittelemme lisäämään turvallisuutta Tor-selainta käytettäessä, on CyberGhost. Tämä palveluntarjoaja tarjoaa erittäin luotettavan ja turvallisen kaksoissalausjärjestelmän, se on erittäin edullinen ja sillä on jopa 45 päivän rahojen palautustakuu. Tämä tarkoittaa, että voit kokeilla sitä nähdäksesi, toimiiko se sinulle hyvin, joutumatta sitoutumaan vuotuiseen tilaukseen.

Mikä on Tor?

Torin (The Onion Router) takana oleva tiimi tarjoaa ilmaisen avoimen lähdekoodin ohjelmiston, jonka avulla voit selata Internetiä nimettömästi. Alun perin Tor-verkko kehitettiin Yhdysvaltain laivaston avulla. Verkko kehitettiin antamaan Yhdysvaltain laivastolle ja muille sotilasjärjestöille mahdollisuus kommunikoida nimettömästi verkossa. Nykyään Tor keskittyy pääasiassa selaimeen ja muutaman muun tietosuojatyökalun kehittämiseen, joita käsittelemme lyhyesti myöhemmin.

Kuten aiemmin mainitsimme, Tor-selain hyödyttää huomattavasti online-tietosuojaasi ja aina tietosuojaasi. Selain hyödyntää laajaa maailmanlaajuista palvelinverkkoa, josta Tor-verkko koostuu. Kun käytät Tor-selainta, tietosi kulkevat eri Tor-palvelimien (tai “solmujen”) kautta. Liikenne on voimakkaasti salattu ja dekoodataan hitaasti yksi kerros kerrallaan eri solmuissa. Tämä tarkoittaa, että kuka tahansa yrittää tunnistaa sinut verkkoliikenteesi perusteella, se vain kompastuu viimeiselle palvelimelle, jonka tietoliikenne kulki, “poistosolmu”. Toisin sanoen, Tor-selain tekee käyttäjän käyttäjien tunnistamisen mahdottomaksi tai ainakin erittäin vaikeaksi.

Tyttö hakee Internet-tiedoston Tor-solmujen kautta

Jotta pääset Tor-verkkoon, sinun on vain ladattava Tor-selain. Kaikki mitä teet verkossa Tor-selaimen käytön aikana, se salataan automaattisesti ja ”anonyymisoidaan” yllä kuvatussa prosessissa..

Yksi haitta, johon usein huomautetaan, on, että Tor-selain on yleensä paljon hitaampi kuin paljain Internet-yhteytesi. Koska online-liikennettäsi lähetetään eri solmujen kautta, Internet-yhteytesi täytyy mennä pitkälle ja siten muuttua huomattavasti hitaammaksi.

Mihin ihmiset käyttävät Toria?

Vaikka Torin kehittäjät ovat alun perin luoneet ohjelmiston sotilaallisiin tarkoituksiin, siitä on tullut työkalu, josta voi olla hyötyä kaikille – etenkin niille, joilla on jotain piilotettavaa tai jotka muuten hyötyvät online-nimettömyydestä. Monet toimittajat ja poliittiset aktivistit käyttävät Toria välttämään syytteitä. Yleensä nämä ihmiset asuvat maissa, joissa viranomaiset saattavat rangaista heitä ajatuksista ja näkemyksistä, joita he haluavat jakaa verkossa.

Samoin toimittajat käyttävät Toria lähteidensä suojaamiseen. Jos lähde ei halua paljastua, he voivat välittää arkaluontoisia tietoja Tor-selaimen kautta. Torista löytyy paitsi tietojen toimittajia, myös kuluttajia. Monet ihmiset käyttävät Tor-selainta päästäkseen maantieteellisesti rajoitettuun sisältöön, ohittamaan sensuurin ja käymään tietyillä verkkosivustoilla. Loppujen lopuksi monet sivut, kuten pimeässä Webissä, eivät näy sinulle, kun käytät ”normaalia selainta”, kuten Safari tai Firefox.

Toinen tunnettu ryhmä ihmisiä, jotka käyttävät Toria, ovat ilmoittajat. Esimerkiksi yksi Torin merkittävimmistä käyttäjistä ja tukijoista on Edward Snowden, joka paljasti asiakirjat luokitelluista valvontaohjelmista Yhdysvalloissa. Samoin työntekijät voivat käyttää Toria paljastaakseen yrityksen tai hallituksen salaisuudet tai puuttuakseen laittomiin tai moraalittomiin toimiin.

Torin pimeä puoli

Vaikka kaikki tämä saattaa vaikuttaa erittäin myönteiseltä, kaikki eivät käytä Toria siihen, mitä voidaan kutsua “jaloksi syyksi”. Esimerkiksi monet hakkerit ja verkkorikolliset käyttävät Toria nimettömänä pitäessään laitonta liiketoimintaa. Tor on erityisen hyödyllinen rikollisille, koska se tarjoaa pääsyn pimeään verkkoon. Tämä internetin pimeä osa sisältää useita laittomia verkkoja, kuten entinen laiton kauppapaikka Silk Road. Aikaisemmin se oli laaja verkosto, jossa ihmiset ostivat ja myivät kaikenlaisia ​​laittomia esineitä, kuten laittomia huumeita ja ampuma-aseita. Lyhyesti sanottuna, monet rikolliset käyttävät Toria välttääkseen kiinniottoa, kun he tekevät laitonta toimintaa.

Toria ei käytetä vain nimettömänä Internetin käyttäjänä. Torin avulla on mahdollista isännöidä myös verkkosivustoja, joihin vain Tor-selainta käyttävät ihmiset pääsevät. Sellaisenaan kaikkia Tor-verkkoa ylläpitäviä verkkosivustoja ei indeksoida ja löytää suosituista hakukoneista, kuten Google ja Bing. Tämä tekee heistä osan pimeästä verkosta.

Onko Tor laillinen?

Itse Torin käyttö on täysin laillista useimmissa lainkäyttöalueissa, etenkin ”länsimaissa”. Kuten mainitsimme, jotkut ihmiset käyttävät Toria kuitenkin laittomiin toimintoihin, koska ohjelmisto auttaa käyttäjiä saavuttamaan nimettömyyden. Torin käyttö ei tee näistä toimista yhtä laittomia. Siksi haluamme neuvoa voimakkaasti pidättäytymään tällaisista käytännöistä. Jos haluat lisätietoja Torin laillisuudesta, haluamme viitata sinut tähän artikkeliin.

Torin yksityisyyttä ja turvallisuutta koskevat rajoitukset

Katsele kannettavaa tietokonettaTor on hyödyllinen, mutta ehdottomasti siinä on puutteita. Torilla selaaminen ei ole niin anonyymi, kuin saatat toivoa. Vaikka Torin ihmiset työskentelevät jatkuvasti parantaakseen suojaaan, heidän ohjelmistonsa on murtunut aiemmin. Tor on korostanut, että niiden verkkoa ja järjestelmää ei ollut rikottu, vaan yksittäiset selaimet. Vaikka tämä saattaa antaa käyttäjille mielenrauhaa, tämä kuitenkin osoittaa, että Tor ei ole täydellinen itsenäisenä yksityisyyden suojatoimenpiteenä.

Internet-palveluntarjoajien avulla lainvalvonta voi joskus paljastaa Torin käyttäjien henkilöllisyyden. He tekevät niin kuitenkin vain valikoivasti. Kun jotain hämärää tapahtuu, viralliset organisaatiot saattavat kokeilla tätä menetelmää paljastaakseen verkkosivuston tai henkilön. Niin kauan kuin noudatat lakia, sinun pitäisi olla kunnossa. Sinun tulisi kuitenkin ymmärtää, että Tor-selaimen käyttö, joka moniin liittyy laittomaan toimintaan pimeässä verkossa, saattaa lisätä viranomaisten taipumusta yrittää jäljittää sinua.

Lisää yksityisyyttä ei tarkoita suurempaa tietoturvaa

Tietosuoja ei välttämättä ole yhtä turvallista. Tor ei voi taata, että olet turvassa tietoverkkohyökkäyksiltä ja verkkorikollisilta heidän selaintaan käyttäessäsi. Tor-verkko on uskomattoman vaikea hakkeroida, mitä vahvistaa se, että sen koodi on avoimen lähdekoodin. Sama ei kuitenkaan koske selainta, joka on suhteellisen helppo hakkeroida. Jopa keskitason ihmisen hyökkäykset ovat edelleen mahdollisia Torin vastaan ​​Internet-palveluntarjoajien avulla. Onneksi Torin kehittäjät ovat enemmän kuin tietoisia näistä riskeistä ja työskentelevät jatkuvasti Tor-ohjelmiston parantamiseksi, jotta käyttäjien olisi helpompaa suojautua.

Jos haluat käyttää Toria, lataa aina sen uusin versio. On selvää, että Torilla on rajoituksia, mutta he työskentelevät myös jatkuvasti paremman, turvallisemman ohjelmiston kehittämiseksi. Voit hyötyä tästä vain, jos pidät järjestelmääsi mahdollisimman ajan tasalla.

Onko Tor-selain sinulle?

Keskimääräiselle Internet-käyttäjälle Torin tarjoama nimettömyys ei riitä kannustimeksi aloittaa ohjelmiston käyttöä. Tämä johtuu lähinnä siitä, että salaus tekee yhteydestäsi huomattavasti hitaamman. Lisäksi, kuten aiemmin mainitsimme, online-seurannan toteuttaminen maksaa edelleen aikaa ja rahaa, mikä tarkoittaa, että hallitukset eivät voi – ja todennäköisesti eivät myöskään halua – vakoilla jokaista siviiliään. Niiden on keskityttävä sen sijaan epäilyttävään verkkokäyttäytymiseen. Siksi useimmat ihmiset, jotka viettävät aikansa verkossa katsomaan esimerkiksi hauskoja kissan videoita ja googleta lähimpään pizzapaikkaan, eivät todennäköisesti hyöty paljon Tor-selaimen käytöstä..

VPN: vaihtoehto Torille

VPN matkapuhelimellaVaikka voit selata Torin suhteellisen nimettömästi, selain ei nimetä eikä suojaa kaikkia muita Internet-aktiviteettejasi. Tor-verkko ei suojaa sovelluksia, jotka toimivat selaimesi ulkopuolella. Jos haluat varmistaa, että kaikki verkkotoimintasi on salattu ja nimetty, VPN saattaa olla parempi ratkaisu sinulle. Varsinkin jos yrität suojata yhteys tietoverkkorikollisilta esimerkiksi julkista WiFi-verkkoa käytettäessä, VPN voi olla erittäin kätevä.

VPN antaa sinun käyttää Internetiä ilman rajoituksia. Se auttaa sinua ohittamaan kaiken maantieteellisen sensuurin ja maantieteelliset rajoitukset, kuten Netflixin asettamat rajoitukset. Lisäksi VPN salaa kaiken tietoliikenteesi ja varmistaa, että voit selata ja ladata täysin nimettömästi. Kaikilla kunnollisilla VPN-verkoilla on myös huomattavasti parempia Internet-nopeuksia verrattuna Tor-selaimeen. Tämä tarkoittaa, että suoratoisto, lataaminen ja pelaaminen ovat yleensä paljon helpompaa ja vähemmän turhauttavaa VPN: n kanssa kuin Tor-selaimen kanssa.

On kuitenkin myös joitain asioita, joita VPN ei voi tehdä. Se ei ensinnäkään anna sinulle pääsyä pimeään verkkoon. Jos käytät VPN-verkkoa käydessäsi pimeässä verkossa, se auttaa sinua suojaamaan haittaohjelmia, verkkohyökkäyksiä ja muita vaaroja. Toinen Tor-etuna verrattuna VPN-verkkoihin on, että Tor on täysin ilmainen. Päinvastoin, useimmat hyvät VPN: t pyytävät yleensä pienen korvauksen kuukaudessa.

Pitäisikö minun käyttää Toria?

Pitäisikö sinun käyttää Toria suuresti tarpeitasi. Tor on ilmainen, helppo käyttää ja yleensä erittäin tehokas tietosuojaohjelmisto. Se antaa sinulle pääsyn tummaan verkkoon ja sillä on useita vaihtoehtoja suojata online-turvallisuutta. Toisaalta Tor on melko hidas ja avaa oven monille, monille online-vaaroille. Jos haluat mieluummin nopean yhteyden, esimerkiksi suoratoistoa, lataamista ja pelaamista varten, suosittelemme VPN: ää. Voit vapaasti katsoa VPN-arvosteluja ja vertailutyökalumme nähdäksesi, mikä VPN sopisi parhaiten toiveisiisi.

Mitä eroa on Tor-palvelimen ja välityspalvelimen välillä??

Torin ja VPN: n lisäksi voit myös lisätä yksityisyyttäsi ja verkkoturvallisuuttasi välityspalvelimen avulla. Välityspalvelimet toimivat yleensä kuitenkin hyvin vain tiettyihin tarkoituksiin ja tilanteisiin, kuten The Pirate Bayen pääsyyn. Silloinkin monet pitävät niitä molemmat vähemmän tehokkaina ja vähemmän turvallisina kuin sekä Tor että hyvä VPN. Siitä huolimatta ihmiset ihmettelevät usein, kuinka välityspalvelin eroaa Torista. Siksi katsotaan tässä tärkeimmät erot.

Mitä välityspalvelin tekee??

Välityspalvelin, aivan kuten VPN tai Tor, on toinen tapa ohjata verkkoliikennettäsi toisen palvelimen kautta, joka (kuviollisesti) on tietokoneesi ja tietojesi “kohdepalvelimen” välillä. Tämä palvelin on välityspalvelin, jonka sen omistaja tarjoaa sinulle. Tätä varten käytetty asennus on usein melko yksinkertainen: kaikki palvelua käyttävät lähettävät tietonsa saman palvelimen kautta. Kaikki nämä ihmiset saavat saman “väärennetyn” IP-osoitteen.

Henkilö, joka muodostaa yhteyden Internetiin välityspalvelimen kautta

Miksi Tor ja VPN suojaavat sinua paremmin kuin välityspalvelimet

Ihmiset pitävät yleensä valtakirjoista, koska monet heistä ovat vapaasti käytettäviä. Tämä ei tarkoita, että välityspalvelimet olisivat kuitenkin paras ratkaisu online-ongelmiin. Välityspalvelimet tarjoavat vain tietyn nimettömyyden ja online-turvallisuuden. Esimerkiksi välityspalvelimet eivät yleensä salaa tietojasi, kuten Tor ja VPN. Lisäksi välityspalvelimen tarjoama tietosuoja ei ole läheskään yhtä luotettavaa kuin esimerkiksi hyvä ja turvallinen VPN, kuten PIA..

Toinen välityspalvelimen käytön haitta on, että palvelimen isäntä voi nähdä tarkalleen mitä teet verkossa. Teoriassa he voivat jopa kirjata nämä tiedot, aiheuttaen mahdollisesti kaikenlaisia ​​ongelmia. Siksi, jos aiot käyttää välityspalvelinta, sinun pitäisi valita sellainen, joka on todella luotettavasi hallinnassa. Useimmiten et tiedä omistajan henkilöllisyyttä, mikä tekee siitä vaikeaa. Hän voi kerätä tietojasi tai jopa lisätä mainoksia vierailemillesi sivuille kaikille mitä tiedät. Lyhyesti sanottuna välityspalvelin ei tarjoa sinulle todellista yksityisyyttä ja turvallisuutta. Ainakin ei niin kuin Tor tai hyvä VPN.

Kuinka voin asentaa Torin?

Oletko vakuuttunut siitä, että haluat saada Torin? Torin asentaminen laitteellesi ei ole ollenkaan vaikeaa. Seuraa muutamia seuraavia vaiheita ja voit käyttää Tor-selainta muutamassa minuutissa.

Vaihe 1: Siirry Tor-verkkosivustoon ja napsauta latauspainiketta näytön oikeassa yläkulmassa.

Tor asennuksen latauspainike

Vaihe 2: Löydät itsesi lataussivulta. Valitse käyttöjärjestelmä valitsemalla yksi alla olevista neljästä kuvakkeesta. Kuten huomaat, voit valita joko Windows, Mac, Linux tai Android. Jos haluat ladata selaimen tietyllä kielellä, napsauta Lataa muulla kielellä tai alustalla.

Kuvakaappaus parhaimmista ihmisistä ondersteund oven Tor

Vaihe 3: Tiedosto ladataan tietokoneellesi. Avaa tämä tiedosto aloittaaksesi asennusprosessin. Valitse haluamasi kieli ja paina sitten ‘OK’.

Tor kieli

Vaihe 4: Tor-selaimen asennus tulee näkyviin. Valitse kohdekansio (yleensä sinun ei tarvitse muuttaa mitään täällä ja asennusohjelma luo automaattisesti uuden kansion Torille) ja paina “Asenna”.

Asenna

Vaihe 5: Asennuksen aikana voit valita, että Tor käynnistyy automaattisesti, kun olet asentanut sen. Jos et ole tehnyt tätä, joudut avaamaan sen itse etsimällä ohjelmaa. Kun selain avautuu ensimmäisen kerran, näet alla olevan näytön. Useimmissa tapauksissa voit napsauttaa “Yhdistä” ja aloittaa. Oletko kuitenkin tällä hetkellä maassa, joka sensuroi aktiivisesti Toria, kuten Turkissa, Kiinassa tai Egyptissä? Sitten on parasta napsauttaa ensin Konfiguroi. Tor auttaa sinua määrittämään selaimesi niin, ettet häiritse yhtä paljon maasi online-rajoituksia.

Tor-sovellus

Vaihe 6: Kun olet määrittänyt määritykset, paina Yhdistä-painiketta ja Tor-selaimesi avautuu. Voit nyt käyttää Toria vapaasti.

Tor-selaimen kuvakaappaus

Muut Tor-projektit

orbotTor-selaimen lisäksi Torilla on melko vähän muita projekteja, joilla kaikilla on jotain tekemistä online-yksityisyyden kanssa. Tor-projekti, kuten ryhmää kutsutaan, työskentelee jatkuvasti tavoillaan suojata käyttäjiensä online-yksityisyyttä ja taistella verkkovapautta vastaan. Esimerkki yhdestä heidän projektistaan ​​on Orbot, joka on ilmainen proxy-sovellus Android-laitteille. Se käyttää samaa solmuverkkoa kuin selain tiedon siirtämiseen Internetissä. Orbot auttaa sekä online-tietosuojaasi että salaa Internet-liikenteen. Aivan kuten selaimessa, vain Androidille.

OONI

Toinen Tor-tiimin projekti on OONI, ja se keskittyy verkkorajoitusten havaitsemiseen. OONI, joka on nimeltään Open Observatory of Network Interference, seuraa Internet-sensuuria ympäri maailmaa. Vuodesta 2012 lähtien se on kehittänyt ilmaista ohjelmistoa, joka on suunniteltu havaitsemaan online-esto. Ohjelmisto ei suojaa laitettasi, eikä se ohita löytämiäsi rajoituksia. Se on yksinkertaisesti tapa saada käsitys globaalista tilanteesta, joka liittyy online-rajoituksiin ja sensuuriin. Voit oppia lisää OONI: n havainnoista OONI-verkkosivustolla.

Tor-messengerKaikki Torin projektit eivät ole vielä käynnissä. Tor-projekti loi kerran chat-ohjelman, joka salaa kaiken viestinnän. He kutsuivat sitä Tor Messengeriksi. Tämän ohjelman avulla voit silti käyttää kaikkia tavallisia palveluitasi, kuten Google Talk, Facebook Messenger ja Twitter, mutta keskustelutiedoista tulee nimettömiä. Lokia ei myöskään voitu pitää, joten kaikki viestit olivat täysin turvallisia. Tor Messenger -päivitykset ovat kuitenkin pysähtyneet huhtikuusta 2018 alkaen, mikä tarkoittaa, että ohjelmisto ei ole niin turvallinen kuin ennen. Siksi emme suosittele enää Tor Messengerin käyttöä.

Lopulliset ajatukset

Tor on suuri mestari online-yksityisyyden maailmassa. Selain tarjoaa käyttäjille vapauden käydä kaikilla haluamillaan verkkosivustoilla ja tarjoaa heille tietyn asteen online-nimettömyyden. Tämä suoja on kuitenkin rajoitettu heidän selaimeensa, eikä se kata kaikkea Internet-toimintaa, kuten VPN tekisi. Lisäksi Tor valvoa lainvalvontaa usein tarkkaan, koska laittomat yritykset ja rikolliset käyttävät selainta usein laittomaan toimintaan. Palvelu on ilmainen ja helppo ladata, mutta sillä on rajoitukset. Jos päätät käyttää Tor-selainta, ole aina varovainen sääntelemättömien verkkosivustojen kanssa ja suojaudu haittaohjelmilta kunnollisilla virustorjuntaohjelmilla. Suosittelemme myös muiden turvatoimenpiteiden, kuten hyvän VPN: n, käyttöä yhdessä Torin kanssa. Jos suojaat itseäsi ja ajattelet valintasi läpi, Tor-selain voi tarjota hauskan, nimettömän ja ilmaisen Internet-kokemuksen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me