Mitkä ovat lataamista koskevat säännöt ja sakot? | VPNOverview

Torrent-lataajien ja musiikin, elokuvien ja muun median tuottajien välinen “kitka” on ollut viime vuosina erittäin kiistanalainen aihe. Tämän numeron alku alkaa kuitenkin juontaa yli kaksi vuosikymmentä sitten.


Napster liittyi verkkoon ensimmäisen kerran vuonna 1999 vertaisverkko (P2P) -palveluna musiikin jakamiseen verkossa. Se räjähti suosion saavuttaessa 80 miljoonaa käyttäjää muutamassa vuodessa. Se oli itse asiassa niin suosittua, että musiikkiteollisuus lopetti Napsterin sulkemisen vuonna 2001. Yhdysvaltojen kongressi ja muut lainsäädäntöelimet ovat sittemmin luoneet ja panneet täytäntöön rajoituksia sille, mitä voi ladata tai jakaa verkossa. Nämä lait määrittelevät, mitkä lataukset ovat laittomia ja mitä sakkoja käyttäjille voidaan kohdata näiden lakien rikkomisesta.

Nykyään sanojen sananlaskuvälittäjä lataajien ja torrentien lataajien välillä on keskittynyt enemmän torrentialustojen, kuten The Pirate Bay ja RARBG, ympärille. Lisäksi musiikki- ja videoviihdepalveluiden, kuten Netflixin ja Spotifyn, nousu on myös merkinnyt ihmisille muita edullisia ja käteviä tapoja kuluttaa uusinta video- tai musiikkisisältöä. On kuitenkin edelleen paljon ihmisiä, jotka turvautuvat torrentien lataamiseen.

Lisäksi lataamisessa on toinen asia, joka ei ole muuttunut: lain tietämättömyys ei vapauta ketään rangaistuksesta, joten on parempi tietää, mitkä teot voivat olla laittomia ladatessasi sisältöä verkossa ja mitkä rangaistukset saattavat kohdata. Siksi kerromme kaikille tästä tässä artikkelissa.

Digitaalisen vuosituhannen tekijänoikeuslaki

Madame JusticeVuonna 1998 Yhdysvallat hyväksyi muutoksen osastoon 17, lakia, joka käsittelee tekijänoikeuskysymyksiä. Digitaalisen vuosituhannen tekijänoikeuslain (DMCA) tarkoituksena oli päivittää tekijänoikeuslaki digitaalitekniikan käsittelemiseksi. Olet todennäköisesti tunnetuin DMCA: n nähdessäsi sen, kun huomaat, että YouTube-video on otettu alas rikkomuksen vuoksi. Voit vaihtoehtoisesti nähdä sen joskus, kun etsit kokonaista elokuvaa Googlessa sivun alareunassa.

Mitä DMCA sanoo lataamisesta?

DMCA koostuu olennaisesti kolmesta pääelementistä.

Ensinnäkin siinä kielletään sellaisen tekniikan luominen ja jakelu, joka on luotu tekijänoikeuksien suojaamistoimenpiteiden kiertämiseksi. Toiseksi se asettaa ankarammat rangaistukset ihmisille, jotka rikkovat jonkun tekijänoikeuksia. Viimeiseksi, DMCA rajoittaa Internet-palveluntarjoajien sekä verkkosivustojen ja alustojen omistajien vastuuta, kun tämän alustan käyttäjä lataa tai lataa tekijänoikeuksia loukkaavaa sisältöä. Tässä artikkelissa pääasiassa kaksi viimeksi mainittua seikkaa ovat erittäin tärkeitä.

Tämän Internet-palveluntarjoajan tai verkkosivuston havaitsemalla tekijänoikeusrikkomuksen osana tai pikemminkin ehdollisena vastuuna he sitoutuvat poistamaan sisällön. Näin käy myös silloin, kun yritykselle ilmoitetaan sisällöstä, joka loukkaa tekijänoikeuksia. Kun tekijänoikeuksien haltija löytää esimerkiksi videon YouTubesta, jonka hän uskoo loukkaavan heidän oikeuksiaan, he voivat pyytää palvelua poistamaan sen. Kun siirryt lataamaan kyseisen sivun ja näet ilmoituksen, että YouTube on poistanut videon DMCA-rikkomusten vuoksi, näin yleensä tapahtuu. Näiden ilmoitusten noudattaminen on parhaiten YouTubeen tai muuhun alustaan ​​liittyvä asia. Loppujen lopuksi, jos he poistavat sisällön, heitä ei voida pitää vastuussa.

DMCA-sakot

DMCA: n rikkomusten rankaiseminen voi sisältää sekä siviili- että rikosoikeudellisia seuraamuksia. Jos henkilö syylliseksi todetaan, henkilöä voidaan joutua maksamaan enintään 2 500 dollaria todellisia vahingonkorvauksia jokaisesta rikkomuksesta. Toistuvat rikkojat voivat kohdata kolminkertaisesti nämä vahingot. Rikosseuraamuksiin sisältyy jopa 500 000 dollarin sakot ja enintään viiden vuoden vankeusrangaistus ensimmäisestä rikoksesta. Toistuville rikoksentekijöille määrätään miljoonan dollarin sakot ja jopa kymmenen vuotta vankeutta. Tuomioistuin antaa todennäköisesti myös määräyksen syyllisyydestä pidättääkseen hänet tulevaisuuden jatkotoimilta.

NET-laki

NET-laki on lyhenne sähköisen varkauden laista. Tämä laki hyväksyttiin vuonna 1997, ja se on yritys hallita online-piratismia. Piratismi on tekijänoikeuksien alaisen sisällön kopioimista ja jakelua joko rahaa tai ilmaiseksi. NET-laki pyrkii hillitsemään musiikin, videopelien, elokuvien ja ohjelmistojen piratismia.

Pienempi ja suurempi luokka

NET-laki on jaettu kahteen luokkaan. Pienempi luokka rikosoikeudelliseksi tekijäksi loukkaa materiaalia, jonka arvo on vähintään 1 000 dollaria. Suurempi luokka sisältää tekijänoikeuksin suojatun materiaalin hyödyntämisen, joka on vähintään 2 500 dollaria, ja siihen sisältyy vähintään 10 materiaalin kopio 180 päivän kuluessa. Huomaa, että pienempi luokka ei edellytä, että rikkoja on ansainnut mitään materiaalista. On myös huomattava, että materiaalin arvo on kumulatiivinen. Jos rikkoja lataa kappaleen, joka on ladattu 100 kertaa, jokainen lataus lisää arvoon, joka lasketaan häntä vastaan.

NET Act sakot

Rangaistus alempiin luokkiin sisältää sakot, jotka ovat enintään 100 000 dollaria ja enintään yksi vuosi vankeutta. Suuremmalle ryhmälle NET-laissa säädetään jopa 250 000 dollarin ja enintään viiden vuoden vankeusrangaistuksista. Näiden rikosoikeudellisten seuraamusten lisäksi tekijänoikeuden haltija voi myös nostaa siviilioikeudellisia vaatimuksia tekijänoikeuksien alaisen sisällön arvosta.

Laki tietokonepetoksista ja väärinkäytöksistä

Tietokonepetoksia ja väärinkäyttöä koskeva laki (CFAA) on suunniteltu kohdistamaan erityisesti hakkerointiin. Alun perin vuonna 1986 annettu laki on muutettu useita kertoja. Viimeisimmät muutokset veivät sen henkilöllisyysvarkauksien täytäntöönpanoa ja palauttamista koskevan lain nojalla. Laki antaa liittohallitukselle erittäin laajat valtuudet torjua kaikkia tietokonetoimintoja, jotka sen mielestä voivat uhkaa hallitusta, pankkitoimintaa tai yrityksiä.

Vaikka tätä lakia on suunniteltu nimenomaan hakkerointiin, sitä laajimmassa tulkinnassaan voidaan käyttää kaiken laittoman tiedon lataamisen torjumiseen. Teon toiminnalla voidaan myös rangaista niitä, jotka eivät ole suoraan mukana näissä rikoksissa. Esimerkiksi, jos ystäväsi lataa laittomasti musiikkia tai videoita ja välittää ne sinulle, CFAA: ta voidaan käyttää rankaisemaan sinua.

CFAA kattaa myös tietokoneen tai tietokonepalvelun luvattoman käytön tai käytön. Tämä tarkoittaa, että jos käytät ohjelmistoa tai verkkosivustoa tavalla, jonka ulkopuolella olette sopineet palvelusehdoista, sinulta voidaan veloittaa CFAA. Esimerkiksi Facebook kieltää palvelunsa käytön väärin. Jos luot tilin, joka ei käytä oikeaa nimeäsi, olet teknisesti rikkonut CFAA: ta.

CFAA-sakot

CFAA: n eri osien rikkomisesta on monia erilaisia ​​rangaistuksia. Ensimmäisestä rikoksesta voidaan kuitenkin rangaista enintään viiden vuoden vankeudessa ja sakkoissa. Jotkut CFAA: n osat rangaistavat elämästä vankilassa, jos sinua pidetään toistuvana rikoksentekijänä. Sakot voivat vaihdella muutamasta tuhannesta dollareihin miljooniin dollareihin.

Mitkä maat sallivat ja panevat täytäntöön sakot?

Toistaiseksi olemme keskittyneet ensisijaisesti latauksiin, jotka koskevat lataamista Yhdysvalloissa. On kuitenkin muita maita, joissa voit kohdata moitteettoman sakon ja rangaistuksen ladatessasi tekijänoikeuksien alaista materiaalia. Animme sinulle käsityksen tilanteesta muissa maissa ympäri maailmaa, oheiseen taulukkoon sisältyy hyödyllinen taulukko, josta näet joitain maita, jotka sallivat henkilökohtaiseen käyttöön lataamisen ja eivät rangaista niitä, joissakin maissa, joissa voit ladata sakkoa, ja toisissa, jotka aktiivisesti panna täytäntöön sakkojen lataaminen.

Lataus sallittu (henkilökohtaiseen käyttöön)
Lataa sakot (ei voimassa)
Lataa sakot (pakko)
PuolaArgentiinaBelgia
EspanjaAustraliaSuomi
SveitsiBrasiliaRanska
KanadaSaksa
KiinaIntia
KolumbiaJapani
Tšekin tasavaltaMalesia
TanskaUusi Seelanti
EgyptiYhdistyneet Arabiemiirikunnat
KreikkaYhdistynyt kuningaskunta
IranYhdysvallat
Israel
Italia
Latvia
Meksiko
Alankomaat
Filippiinit
Portugali
Romania
Venäjä
Singapore
slovakia
Slovenia
Etelä-Afrikka
Uruguay

Suurimmassa osassa Eurooppaa laiton lataus voi johtaa sakkoon tai paikallisen poliisin varoitukseen. Näin on myös Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa. Japanissa, Intiassa ja Malesiassa on kaikki lait laitonta lataamista vastaan. Jos asut yhdessä näistä maista tai vierailet pian, varmista, että sinulla ei ole korkea sakko! Etsi laillisia tapoja katsella elokuvia, kuunnella musiikkia tai pelata pelejä. Voit yleensä luottaa palveluihin, kuten Netflix, Spotify ja Steam. Tiedämme, että nämä palvelut panevat usein täytäntöön omat rajoituksensa, kuten Netflixin toteuttamat georajoitukset. Onneksi on kuitenkin joitain helppoja tapoja kiertää nämä rajoitukset. Voit esimerkiksi saada helposti pääsyn Netflixin Yhdysvaltojen versioon missä tahansa, vaihtamalla IP-osoitteesi VPN: llä.

Tärkeä ilmoitus: lait voivat muuttua. Ennen kuin aloitat lataamisen, varmista aina, että tiedät sen maan nykyiset lait, jossa olet. Näin tiedät aina tarkalleen, mikä on ja mikä ei ole sallittua. Tämä koskee myös tapoja kiertää maantieteellisiä rajoituksia. Tällöin sinun on myös muistettava kaikki käyttämäsi sopimukset, joita sinut sitoo, ja toimittava näiden mukaisesti.

Mitkä maat estävät verkkosivustojen lataamisen?

Joissain maissa (torrent) ladattavia verkkosivustoja, kuten The Pirate Bay, ei ole saatavana online-maantieteellisten lohkojen takia. Asettamalla nämä esteet viranomaiset yrittävät estää siviilejä etsimästä verkkosivustoja lataamaan laitonta sisältöä. Alla olemme luetteloineet kaikki maat, joiden tiedetään estävän verkkosivustoja, jotka liittyvät (laittomaan) lataamiseen.

Maat, joissa (torrent) lataussivustot on estetty:

 • Argentiina
 • Australia
 • Itävalta
 • Belgia
 • Kiina
 • Tanska
 • Suomi
 • Ranska
 • Saksa
 • Kreikka
 • Intia
 • Indonesia
 • Iran
 • Irlanti
 • Italia
 • Latvia
 • Malesia
 • Alankomaat
 • Uusi Seelanti
 • Norja
 • Portugali
 • Qatar
 • Romania
 • Venäjä
 • Saudi-Arabia
 • Singapore
 • Etelä-Afrikka
 • Espanja
 • Ruotsi
 • Turkki
 • Yhdistyneet Arabiemiirikunnat
 • Yhdistynyt kuningaskunta

Millaisia ​​sakkoja voit odottaa?

Kaikki maat, jotka määräävät sakkoja laittomasta lataamisesta, eivät tee niitä samalla tavalla tai saman verran. Sakon summa voi vaihdella suuresti sen mukaan, missä olet. Esimerkiksi Saksassa tekijänoikeuksin suojatun sisällön lataamisesta kärsivät henkilöt voivat odottaa sakkoja 900–1 000 euroa. Yksi nainen Yhdysvalloissa pakotettiin maksamaan 80 000 dollaria ladatusta kappaleesta, joka oli noin 1,9 miljoonaa dollaria 24 kappaleesta. Joissain maissa laiton lataus voi johtaa jopa vankeuteen, rikoksen vakavuudesta riippuen. Japanissa saatat saada sakkoja, joiden arvo on noin 25 700 dollaria – tai joutua vankilaan jopa kahteen vuoteen.

Kaikki laittomat lataajat eivät lopulta maksa hintaansa toiminnastaan. Lähettämällä suuria sakkoja vain harvalle henkilölle viranomaiset yrittävät osoittaa, kuinka ankarat rangaistukset voivat olla. He haluavat pelotella muita rikoksentekijöitä tällä tavalla. Todelliset seuraukset vaihtelevat tapauksittain. Jos lataat elokuvan laittomasti Japanissa, sinua ei lähetetä heti vankilaan, vaikka siellä onkin mahdollisuus. Seuraavassa taulukossa on tietoja laittoman lataamisen mahdollisista seurauksista eri maissa.

Maa
Mahdolliset seuraukset
BelgiaSakot enintään 65 000 euroon saakka
SaksaSakot välillä 900–1 000 euroa
SuomiYksi mies sai 2200 euron sakon
RanskaEnintään 300 000 euroa ja kolme vuotta vankeutta
IntiaEnintään kolme vuotta vankeutta
JapaniEnintään kaksi vuotta vankeutta tai enimmäissakko 25 700 dollaria
MalesiaKeskimäärin noin 430 euroa (muunnettu) ladattua kappaletta kohden
Uusi SeelantiSakot enintään 15 000 dollaria
Yhdistyneet Arabiemiirikunnat1,200 dollaria / piratismin teko
YhdysvallatYhden naisen oli maksettava 80 000 dollaria lataus kappaleesta (yhteensä 1,9 miljoonaa dollaria)
Yhdistynyt kuningaskuntaEnintään kolme vuotta vankeutta ja 150 000 punnan sakko

Viimeinen neuvo

Lait ja sakot laittomasta lataamisesta voivat olla hämmentäviä. Se, että käyttäjät voivat olla vastuussa jopa näennäisesti viattomista virheistä, voi tehdä monista ihmisistä epämukavaksi minkä tahansa latauksen. Koska tietokausi on vielä melko nuori, sitä hallinnoivia lakeja laaditaan edelleen, ja se ei välttämättä ole hyvä esimerkki oikeudenmukaisuudesta kaikissa tapauksissa. Paras on lukea verkkosivustojen ja ohjelmistojen käyttöehdot. Ja ole erityisen varovainen välttämään laillistamisen kyseenalaistamista.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map