Mikä on välityspalvelin ja mihin sitä käytetään? | VPNOverview

Välityspalvelin tai välityspalvelin on tietokone, joka seisoo käyttäjän ja Internetin välillä. Käyttäjä lähettää kaiken online-liikenteen välityspalvelimelle. Palvelin puolestaan ​​lähettää tietosi määränpäähänsä Internetissä. Välityspalvelimen avulla käyttäjän henkilöllisyys ja sijainti pysyvät (osittain) piilossa. Käytännössä välityspalvelimia käyttävät useimmiten ihmiset, jotka haluavat käydä sivustolla, joka on estetty tietyllä alueella. Monet yritykset ja yritykset käyttävät myös välityspalvelimia luomaan suljetun yritysverkon.


Välityspalvelimella on useita etuja, mutta siihen liittyy myös joitain haittoja. Siksi on usein parempi käyttää VPN: tä. Tässä artikkelissa annamme lisätietoja välityspalvelimen toiminnasta, erityyppisistä välityspalvelimista ja kuinka turvallisia ne ovat.

Kuinka välityspalvelin toimii?

Välityspalvelin seisoo paikallisen tietokoneen tai paikallisen verkon ja laajemman verkon (yleensä Internet) välillä. Välityspalvelin on usein ulkoinen palvelin; se on lisävaihe verkkoprosessissa. Ilman välityspalvelinta tietosi kulkevat seuraavaa reittiä: Kun kirjoitat verkkosivun osoitepalkkiin ja painat Enter, tiedot kulkevat ensin tietokoneeltasi Internet-palveluntarjoajan (ISP) reitittimen kautta. Sitten se jatkuu pyytämäsi sivuston palvelimelle. Sivuston vastaus lähetetään takaisin samalla reitillä.

Jos käytät välityspalvelinta, polku tietokoneeltasi verkkosivustoon on hiukan erilainen. Käyttäjä (tarkoita sinua) muodostaa yhteyden välityspalvelimeen, esimerkiksi tietokoneen, kannettavan tai älypuhelimen kanssa. Välityspalvelin lähettää pyyntösi määränpäähänsä Internetissä. Muu verkko ei näe IP-osoitteesi, mutta välityspalvelimen IP. Seuraava kuva kuvaa tätä prosessia.

IP-osoitteen vaihto välityspalvelimen avulla

Lyhyesti sanottuna välityspalvelin lähettää tietoja. Se ei kuitenkaan ole ainoa asia, jonka se voi tehdä. Välityspalvelin voi tarjota sinulle ylimääräisen tason online-suojauksen. On olemassa jopa erilaisia ​​välityspalvelimia, joilla kullakin on omat erityistehtävänsä. On olemassa web-välityspalvelimia, jotka toimivat selaimesi sisällä, mutta voit myös asentaa välityspalvelimen reitittimeesi, joten kaikki tietoliikenne kulkee automaattisesti välityspalvelimen läpi. Kerromme sinulle lisää välityspalvelimien eri toiminnoista tämän artikkelin seuraavassa osiossa.

Jotain pidettävä mielessä: suurin osa välityspalvelimista ei suojaa tietojasi ja yksityisyyttäsi riittävän hyvin, jotta pysyt turvallisena ja nimettömänä verkossa. Siksi suosittelemme, että harkitset VPN-yhteyttä. VPN varmistaa online-anonyymi ja suojauksen. Alla oleva VPN-palveluntarjoaja on erityisen halpa ja toimii erittäin hyvin. Se on turvallinen, erittäin käyttäjäystävällinen.

Erilaisia ​​valtakirjoja

Välityspalvelimia on erilaisia. Ensinnäkin, ne voitaisiin jakaa yhden käyttäjän tai yhden käyttäjäryhmän välityspalvelimiin ja valtavien ihmisryhmien käyttämiin julkisiin välityspalvelimiin. Viimeksi mainitun kanssa muille osapuolille on huomattavasti vaikeampaa selvittää, mitkä tiedot mille käyttäjälle kuuluu, koska niin monet käyttävät samaa IP: tä.

Välityspalvelimet voidaan myös jakaa eri ryhmiin niiden erityisten toimintojen perusteella. Joitakin näistä eri toiminnoista ovat:

  • Välimuistiin välimuisti
  • Välityspalvelimien suodatus
  • CGI-valtakirjat
  • Käänteiset valtakirjat

Tämän lisäksi välityspalvelimet voidaan luokitella tarjoamiensa yksityisyyden tasojen mukaan. Tämä johtaa seuraaviin luokituksiin:

  • Läpinäkyvät valtakirjat
  • Nimetön valtakirjat
  • Korkea nimettömyysvälitys

Välimuisti välimuisti

Lista suurennuslasillaVälimuistipalvelimia käytetään melko usein. Tällainen välityspalvelin pitää kopion käymistäsi verkkosivustoista. Välimuistipalvelimen avulla sivut toimitetaan käyttäjille nopeammin ja turvallisemmin. Kun joku pyytää verkkosivuston näyttämistä välimuistipalvelimen kautta, välityspalvelin etsii ensin paikallisia tiedostoja (välimuistia). Jos verkkosivusto on jo tallennettu välimuistiin, välityspalvelin lähettää nämä tiedot suoraan käyttäjälle. Jos välityspalvelin ei ole vielä tallentanut verkkosivustoa, se kerää tiedot oikealta palvelimelta ja lähettää ne takaisin käyttäjälle. Kopio verkkosivustosta tallennetaan sitten tulevaa käyttöä varten.

Välityspalvelimen välimuistilla on tietty elinkaari, jonka jälkeen se tyhjennetään. Välimuistin tietojen poistaminen tapahtuu yleensä sen mukaan, kuinka vanha kyseinen data on, sen koon ja sen pyynnön taajuuden perusteella. Kaksi yksinkertaista välimuistialgoritmia ovat vähiten käytettyjä (LRU) ja vähiten käytettyjä (LFU).

Välityspalvelimen suodatus

Jotkut web-välityspalvelimet pystyvät myös suodattamaan verkkosivujen sisällön. Jotkut Internet-rajoitukset ja tietyntyyppiset online-sensuurit, kuten Kiinan valtion hallitsema sensuuri, otetaan käyttöön välityspalvelimien kautta. Nämä välityspalvelimet rajoittavat Internet-osia, joihin käyttäjät voivat tavoittaa.

Muut suodattavat verkkopalvelimet voivat säätää sivuja tiettyyn tavoitteeseen tai yleisöön. Näin tapahtuu, kun sinut lähetetään automaattisesti verkkosivuston mobiiliversioon puhelimellasi tai tablet-laitteellasi. Lisäksi Internet-palveluntarjoajat käyttävät näitä välityspalvelimia suojaamaan yhteyttään tietokoneviruksilta ja muulta haitalliselta sisällöltä. Lyhyesti sanottuna: suodattava web-välityspalvelin estää tietyn sisällön. Tämä voisi rajoittaa Internet-vapauttasi, mutta myös parantaa Internet-turvallisuutta.

Käänteinen välityspalvelin

Käänteinen välityspalvelin toimii päinvastaisella tavalla kuin normaali välityspalvelin. Sellaisen sijaan, että se suojaa surffailun Internet-käyttäjän tietoja, tällainen välityspalvelin toimii web-palvelimen eduksi. Käänteistä välityspalvelinta voidaan käyttää palomuurina palvelimen online-tietojen suojaamiseksi. Pääsy tietyille tietyille sivuille voidaan myöntää tai evätä välityspalvelimella. Tällä tavoin pankin asiakkaat eivät vahingossa pääse muukalaisen verkkopankkiympäristöön. Käänteisiä välityspalvelimia käytetään myös usein staattisten sivujen välimuistiin tallentamiseen, joten palvelin ei ylikuormitu yhtä nopeasti.

CGI-välityspalvelin

Erityinen verkkopalvelintyyppi on CGI-välityspalvelin. Tämä on verkkosivun muotoinen online-välityspalvelin, jolla kävijä voi saada välittömän pääsyn tietylle muulle sivulle. Nämä verkkosivustot / välityspalvelimet käyttävät yleensä PHP: tä tai CGI: tä toimiakseen. CGI-välityspalvelimet voivat antaa pääsyn verkkosivustoille, joita koulut, yritykset tai jopa hallitukset ovat estäneet. Koska ne piilottavat myös käyttäjän IP-osoitteen, heitä käytetään toisinaan tietyn nimettömyyden saavuttamiseen.

Läpinäkyvä välityspalvelin

Välityspalvelimien ryhmittelyn lisäksi toiminnon mukaan voit jakaa ne myös sen perusteella, kuinka paljon ne auttavat sinua pysymään nimettömänä Internetissä. Läpinäkyvä välityspalvelin ei piilota käyttäjän IP-osoitetta. He ilmoittavat olevansa välityspalvelimia ja jopa osoittavat verkkosivustoille käyttäjän alkuperäisen IP-osoitteen. Nämä välityspalvelimet ovat yleensä välimuistivälityspalvelimia, joita ei käytetä pysyä nimettöminä verkossa.

Anonyymi välityspalvelin

Tällainen välityspalvelin tunnistaa itsensä välityspalvelimeksi, mutta ei näytä käyttäjän alkuperäistä IP-osoitetta. Anonyymit välityspalvelimet tarjoavat tietyn määrän suojaa käyttäjilleen. Ei ole mahdollista käyttää tuntematonta välityspalvelinta katsellen Netflixiä. Netflix tietää, että käytät välityspalvelinta, etkä anna sinulle pääsyä heidän sisältöön.

Korkea nimettömyyspalvelin

Tämäntyyppinen välityspalvelin ei paljasta, että he ovat välityspalvelinta. Se ei myöskään osoita käyttäjän IP-osoitetta. Se on täysin näkymätön verkkosivustoille, kun taas “normaali” tuntematon välityspalvelin on havaittavissa. Korkea nimettömyysvälityspalvelin tulee lähinnä VPN: ää nimettömyyden suhteen. Se kuitenkin kaipaa VPN: n mukana toimitettua verkkoturvallisuutta.

Välityspalvelimen käytön edut

Välityspalvelimen käyttämisellä on useita etuja. Esimerkiksi välityspalvelimet voivat vaikuttaa Internet-nopeuteen ja online-turvallisuuteen. Lisäksi monilla välityspalvelimilla on muita etuja: Voit käyttää yhtä verkkosivustojen mustalle listalle tai kiertää muita välityspalvelimia ja online-esteitä. Lopuksi jotkut välityspalvelimet piilottavat IP-osoitteesi. Lue lisää kaikista näistä eduista alla.

Nopeus

Välimuistivälityspalvelimet pitävät tiedostoa käymistäsi verkkosivustoista. Tämä voi nopeuttaa selaamista huomattavasti: sinun ei tarvitse ladata jo käyneitä sivuja uudelleen, mikä säästää aikaa. Lisäksi se säästää kaistanleveyttä surffailun aikana.

turvallisuus

Välityspalvelimia käytetään myös verkkosivustojen etsimiseen haittaohjelmien varalta. Nämä verkkosivustojen vaaralliset osat voidaan sitten estää. Tällä tavoin välityspalvelin luo ylimääräisen suojauskerroksen sinun ja vierailemasi verkkosivuston haitallisen koodin välille. Mahdollisuus virukseen tai muuhun digitaaliseen tartuntaan pienenee huomattavasti. Välityspalvelin ei kuitenkaan suojaa sinua kaikilta haittaohjelmilta, kuten selitämme tarkemmin myöhemmin.

Aseta rajoituksia

Liikemiehet kättelevätVälityspalvelimien avulla voit mustalle listalle tiettyjä verkkosivustoja. Tällä tavalla kukaan palvelinta käyttävistä ei pääse kyseisiin sivustoihin. Esimerkiksi koulu tai yritys voi käyttää välityspalvelinta, joten opiskelijat ja työntekijät eivät voi käydä Facebookissa koulu- tai työaikana. Rajoittamisen lisäksi välityspalvelimen avulla voit myös tutkia jokaisen välityspalvelimen verkkoon kytketyn tietokoneen selainhistoriaa. Hallitsevat ihmiset, kuten esimiehesi tai Internet-palveluntarjoajasi, voivat kirjata ja analysoida kaiken välityspalvelimen kautta tapahtuvan liikenteen.

Piilota IP-osoitteesi

Monet ihmiset eivät halua verkkosivustojen ja yritysten seurata niitä verkossa – ja syystä. Se, mitä teet verkossa, ei ole ketään muuta. Välityspalvelimen käyttö auttaa peittämään online-identiteettini, koska se piilottaa IP-osoitteesi (ellet käytä läpinäkyvää välityspalvelinta). Muut osapuolet näkevät vain välityspalvelimen IP: n. IP-osoitteesi peittäminen tarkoittaa sitä, että online-yksityisyyttäsi suojataan paremmin: verkkosivustot eivät pysty seuraamaan online-käyttäytymistäsi ja muodostamaan profiilia sinulle. Välityspalvelimen avulla annat vähemmän tietoja itsestäsi verkkosivustoille ja muille osapuolille. Jos et halua henkilökohtaisten mainosten näkyvän selaimessa, välityspalvelin voi auttaa sinua saavuttamaan tämän – tiettyyn pisteeseen saakka.

Ohita toinen välityspalvelin

Lopuksi välityspalvelinta voidaan käyttää ohittamaan online-estorajoitukset tai jopa toinen välityspalvelin. Kuten aiemmin mainittiin, yritys tai hallitus voi estää tietyn sisällön välityspalvelimillaan. Yhdistämällä tälle verkkosivustolle oman välityspalvelimen kautta voit helposti ohittaa nämä rajoitukset. Haluatko käyttää uutissivustoa, joka on estetty nykyisessä sijainnissasi? Käytä hyvää välityspalvelinta ja olet hyvin matkalla.

Jopa suoratoistopalvelut, kuten Hulu, voidaan toisinaan tavoittaa välityspalvelimella. Nämä verkkosivustot muuttavat ja rajoittavat usein käytettävissä olevaa sisältöä maantieteellisestä sijainnistasi riippuen. Kokeile katsoa videota BBC iPlayer -sivustolla, kun et ole Isossa-Britanniassa. Saat automaattisesti virheen, joka kertoo sinulle, että palvelu ei ole sinulle käytettävissä. Kuitenkin, kun käytät hyvää nimettömää brittiläistä välityspalvelinta, voit usein katsella näitä videoita. Välityspalvelimen käyttäminen ei kuitenkaan riitä monille palveluille. Useat suoratoistoympäristöt yrittävät aktiivisesti välttää välityspalvelimia. Siksi Netflix antaa melkein aina virheen, kun yrität katsoa sitä välityspalvelimen kautta.

Välityspalvelimen haitat

Valitettavasti välityspalvelimilla on myös useita haittoja. Ne liittyvät enimmäkseen siihen tosiseikkaan, että välityspalvelin on yleensä vain puoli ratkaisua: se ei tarjoa täydellistä online-nimettömyyttä tai turvallisuutta. Selitämme tämän väitteen yksityiskohtaisemmin seuraavissa osissa.

Ei täydellistä nimettömyyttä

Kannettavaan tietokoneeseen ei ole nimettyVälityspalvelimien yksityisillä käyttäjillä on tyypillisesti selauskäytäntöjen pitäminen yksityisinä ja henkilökohtaisten tietojensa turvaaminen. Välityspalvelimella on kuitenkin kyky kirjata kaikki käyttäjän lähettämät ja vastaanottamat tiedot. Esimerkiksi pomosi voi helposti nähdä kaiken, mitä teet yritysverkon avulla (joka usein järjestetään välityspalvelimen kautta). Lisäksi hän voi seurata kuinka paljon aikaa työntekijät käyttävät tietyille verkkosivustoille. Joten varoita: pomosi tietää tarkalleen, kun olet ostanut uusia kenkiä Amazonista, kun sinun pitäisi olla töissä.

Lyhyesti sanottuna välityspalvelin ei suojaa tietoliikennettäsi kaikilta katsojilta. Erityisesti ilmaisilla välityspalvelimilla on suuria riskejä: yhdeksällä kymmenestä kertaa sinulla ei ole aavistustakaan kuka hallitsee välityspalvelinta, joten et voi koskaan olla varma siitä, ovatko tietosi todella turvallisia. Kaikki online-liikenteesi lähetetään suoraan muukalaisen käsiin. Haluatko täydellisen online-yksityisyyden? Silloin välityspalvelin ei ole oikea valinta.

Ei salausta

Samoin välityspalvelin ei voi taata online-turvallisuutta. Yleensä, kun käytät välityspalvelinta, tietoliikennettä ei ole mahdollista jäljittää takaisin, mikä tarkoittaa, että sinulla on tietty nimettömyys. Mikään näistä tiedoista ei kuitenkaan ole salattu. Tämä tarkoittaa, että verkkosivustot voivat silti nähdä, mitä teet verkossa, vaikka he eivät voi yhdistää kyseistä toimintaa todelliseen IP-osoitteeseesi.

IP-osoitteesi voi vuotaa

Välityspalvelin ei ole vankka ratkaisu online-seurantaan. Joidenkin välityspalvelimien avulla melkein kenen tahansa on helppo selvittää, mikä on todellinen IP-osoitteesi. Jos näin tapahtuu, unohdat paljon välityspalvelimen etuja. Internetissä olet paljon haavoittuvaisempi.

Lyhyesti: välityspalvelimen edut ja haitat

Plussat
Haittoja
Mahdollisesti nopeampi yhteysEi täydellistä nimettömyyttä
Tietty suoja haitallista koodia vastaanEi salausta
Mahdollisuus estää sisältöäIP-osoitteesi voi vuotaa
Todellisen IP-osoitteesi piilottaminenKaikkia estettyjä sivuja ei voi avata
Muiden välityspalvelimien kiertäminen tai online-estäminen

Onko välityspalvelin turvallinen?

Jos haluat käyttää välityspalvelinta pysyäksesi nimettömänä Internetissä selatessasi, sinun on otettava huomioon paljon erilaisia ​​tekijöitä. Useimmissa tapauksissa on paljon turvallisempaa ja käytännöllisempää käyttää VPN-palvelinta välityspalvelimen sijasta.

Välityspalvelimesi tulisi olla määritetty oikein

Vain hyvin konfiguroitu välityspalvelin tarjoaa sinulle kunnollisen tason yksityisyyttä. Palvelimen määrittäminen voi olla melko monimutkaista, eikä se aina ole sinun tehtäväsi. Välityspalvelimen omistajan on oltava pätevä ja käytettävä asianmukaista tietoa asettaessaan välityspalvelinta. Vasta sitten tiedät varmasti, että palvelimesi on määritetty oikein. Sen lisäksi palvelinta on ylläpidettävä kunnolla. Monet (ilmaiset) välityspalvelimet eivät nautti tästä ylellisyydestä. Ilman asianmukaista ylläpitoa ja määritystä IP-osoitteesi mahdollisuus vuotaa joko tarkoituksella tai vahingossa.

Kuka omistaa välityspalvelimen?

Toinen tärkeä tekijä on valtakirjan omistaja. On elintärkeää, että heillä on hyvät aikomukset. Monet (usein ilmaiset) välityspalvelimet ovat haitallisten osapuolten omistuksessa, jotka seuraavat henkilötietojasi tai haluavat ansaita rahaa mainosten avulla. Välityspalvelimen ylläpito on kallista, ja suurin osa omistajista yrittää ansaita vähän rahaa myymällä (yksityisiä) käyttäjätietoja, lisäämällä mainoksia verkkosivuille tai levittämällä haittaohjelmia ja viruksia palvelimiensa kautta.

Salliiko välityspalvelin HTTPS: n?

Suojatun yhteyden käyttö on erittäin tärkeää. Välityspalvelin ei salaa Internet-yhteyttäsi. Ilman ylimääräistä suojausta muukalaisilla, hakkereilla ja hallituksilla on melko helppoa kuunnella yhteys ja varastaa yksityisiä tietoja, kuten sähköpostiosoitettasi ja kirjautumistietojasi. Tämän estämiseksi se auttaa käyttämään verkkosivustojen suojattua versiota (HTTPS-versio). Monet välityspalvelimet eivät salli HTTPS: n käyttöä, ja siksi ne vievät välttämättömän tason verkkoturvallisuuden. Kiinnitä huomiota siihen, että verkkosivut, joissa on HTTPS, eivät ole aina täysin turvallisia. HTTPS tarkoittaa vain, että yhteys sinun ja verkkosivuston välillä on muodostettu turvallisella tavalla. Itse verkkosivusto voi kuitenkin silti olla vaarallinen. Voit esimerkiksi löytää itsesi verkkokalastelusivustojen HTTPS-versiosta.

Välityspalvelin tai VPN

VPN-suojausYhteenvetona voidaan todeta, että välityspalvelin ei ole täysin tuntematon, eikä se ole myöskään 100% turvallinen. Siksi on melkein aina parempi käyttää VPN: ää sen sijaan. Pohjimmiltaan VPN ohjaa tietoliikennettä samalla tavalla kuin välityspalvelin. Tämän lisäksi VPN salaa tietosi, mikä tekee niistä turvallisemman vaihtoehdon. VPN: n mahdollisuus vuotia IP-osoitteesi on erittäin pieni, varsinkin kun käytät VPN: n tap-kytkintä. Lisäksi VPN-yhteydet ovat usein paljon nopeampia kuin välityspalvelimet. Erityisesti nimettömiin selaamiseen ja lataamiseen VPN on siksi parempi vaihtoehto. Jos haluat turvallisimman suojauksen online-tiedoillesi, saatat jopa yhdistää VPN-tietosi hyvään virustentorjuntaohjelmaan.

Useimmat VPN: t eivät kirjaa asiakkaan tietoja tai tietoja. Silti on tärkeää työskennellä vain luotettavien VPN-palveluiden kanssa. Jotkut palveluntarjoajat lupasivat olla tallentamatta käyttäjätietoja, mutta osoittautuivat tekevän niin. Hyvä esimerkki kunnollisesta VPN: stä, joka ei vedä tällaisia ​​temppuja, on ExpressVPN. Tästä syystä tämä premium-VPN päätyi numeroon 5 parhaan VPN-palveluntarjoajan joukossa.

Lopulliset ajatukset

Välityspalvelimet ohjaavat Internet-yhteytesi – yleensä ulkoisen – palvelimen kautta. Välityspalvelin voisi parantaa Internet-yhteytesi nopeutta. Lisäksi se voi auttaa sinua kiertämään online-rajoituksia ja sensuuria. Lopuksi välityspalvelin auttaa sinua selaamaan Internetiä jonkin verran nimettömästi. Suojaus ei kuitenkaan ole kaukana hyvästä. Lisäksi välityspalvelimen omistaja kirjaa todennäköisesti käyttäjän tietosi. Jos arvostat yksityisyyttäsi ja tietoturvasi verkossa, sinulla on paljon parempi käyttö VPN: llä.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me