Autosi yksityisyysriskit VPNoverview

Autot ovat enemmän yhteydessä laajempaan maailmaan kuin koskaan ennen. Voit yksinkertaisesti painaa painiketta saadaksesi tienvarsitietoja, avataksesi auton tai jopa käynnistääksesi sen etäyhteyden kautta. Lisäksi voit vetää ajo-ohjeita kosketusnäytöltä ennen vaihtamista sen yhdistämiseen Pandoran tai Spotifyn kanssa. Automme voivat tarjota jopa Wi-Fi-tukiaseman kaikille autossa oleville. Vaikka nämä mukavuudet ovat hyviä kuluttajille, ne sisältävät myös riskejä yksityisyydellemme. Tietosuojaasiantuntijat ovat huolissaan siitä, että älyautomme saattavat paljastaa tietoja, jotka me mieluummin pidämme yksityisinä, ja että vaikka suurin osa meistä ei ole edes tietoisia riskeistä.


Autosi tietää enemmän kuin luulet

Älykäs auto tunnistaa toisen auton tielläYli viiden vuoden ajan Googlella ja muilla yrityksillä on ollut kyky valmistaa auto, joka voi ajaa itseään ilman ihmisen ohjausta. Astumme silti autoihimme joka aamu, menemme pyörän taakse ja ajamme itseämme. Syynä tähän on, että tämä uusi tekniikka aiheuttaa ilmeisiä riskejä turvallisuudellemme, ja siksi sitä tutkitaan perusteellisesti, kunnes sen käyttö on täysin turvallista.

Internetiin kytkettyjen ajoneuvojen turvallisuusriskit eivät ole niin ilmeisiä. Suurimmaksi osaksi valmistajat ja kuluttajat eivät epäröineet lisätä puhelimiinsa yhteydessä olevia kosketusnäyttöjärjestelmiä. Näiden järjestelmien edut ovat valtavat sekä mukavuuden että turvallisuuden suhteen ajon aikana. Yksityisyyden suojaamiseen liittyvät riskit on kuitenkin suuresti jätetty huomiotta.

Kun tekniikan muutosvauhti kiihtyy edelleen, on tärkeää ottaa huomioon siihen liittyvät riskit. Olemme vasta vasta alkamassa ymmärtää (online) tietoturvan aukkojen mahdollisia haittoja. Ennen kuin muodostat yhteyden auton älyjärjestelmään, harkitse hetki pohtiaksesi yksityisyydellesi aiheutuvia riskejä. Tässä on muutama kysymys ja mahdolliset vaarat, jotka haluat ehkä olla tietoinen.

Kuka omistaa tietosi?

Jokainen nykyaikainen auto tuottaa tonnia tietoja lyhyimmälläkin ajolla. Nopeus, kiihtyvyys, moottorin kierrosluvut ja enemmän – auton tietokoneesi hallitsee ja mittaa kaikkea. Nämä tiedot ovat helposti saatavissa ajoneuvosta ja saatetaan jopa lähettää takaisin valmistajalle keräystä varten. Autonvalmistajat pitävät itseään usein näiden tietojen omistajina, kun taas se kertoo paljon sinusta ja ajo-käyttäytymisestäsi.

Ajoneuvoon on rakennettu hienostuneita järjestelmiä, joiden avulla voit kytkeä puhelimesi auton kosketusnäyttöön. Itse näyttö, stereojärjestelmä ja navigointiohjaimet ovat kaikki osa järjestelmää, johon yhdistät. Tämä vie meidät tärkeään kysymykseen. Kun tietosi kulkevat näiden järjestelmien läpi, pidätkö sinä omistajuutesi niihin?

Harva autonvalmistaja ilmoittaa, kuka omistaa älykkäiden järjestelmiensä kautta kulkevat tiedot, jos niitä on. Tämä on paljon tietoa, joka vaihtelee sijainnistasi viesteihisi ja parhaiden ystävien puhelinnumeroihin. Järjestelmä kartoittaa jokaisen kulkemasi reitin, ja myös sähköposti- ja sosiaalisen median ilmoituksenne välitetään sen kautta. Musiikki, jota kuuntelet puhelimesi Pandora- tai Spotify-tililtä, ​​kulkee myös auton tietojärjestelmän kautta. Kuinka paljon näistä tiedoista valmistaja voi käyttää ja kuka omistaa sinusta kaikki nämä tiedot?

Tietoja sijainnistasi on arvokasta

Kartta sijainnillaMainostajat haluavat jatkuvasti lisätietoja kuluttajista. Mitä tarkempi profiilisi on, sitä paremmin he voivat myydä tuotteitaan. Siksi Googlen kaltaiset yritykset voivat ansaita miljardeja dollareita. Google kerää tietoja napsautetuista mainoksista, verkkohakuistasi ja muusta. Tämän avulla he voivat rakentaa uskomattoman tarkan profiilin sinusta. Yleensä nämä tiedot rajoittuvat kuitenkin online-toimintaasi.

Sijaintitiedot voivat antaa mainostajille arvokasta tietoa elämästäsi Internetin ulkopuolella. Missä asut, työskentelet ja shoppailet, ei ole enää vain sinun yrityksesi. Jos sinulta kysytään erikseen, et todennäköisesti koskaan luovuta kaikkia näitä tietoja mainostajalle, mutta tarkan profiilin luominen on korvaamaton. Sijaintitiedot saattavat paljastaa, kun aloit käydä uudella lääkärillä, missä jätät lapsesi koulusta, mihin aikaan lähdet töihin ja kuinka kauan vietät liikenteessä.

Nämä tiedot ovat kaikki saatavana auton älykkäässä tietojärjestelmässä. Koska nämä tiedot ovat arvokkaita, niitä voidaan melkein varmasti käyttää mainostajien auttamiseen rakentamaan profiilisi. Yksityisyyden suojaamisesta ei tule koskaan autojen valmistajien ensisijaista tavoitetta, ellei siitä tule sinulle ensisijaista. Siksi on niin tärkeää olla tietoinen riskeistä.

Autosi voi hakata

Olet ehkä kuullut tarinoita hakkereista, jotka ottavat haltuunsa auton hallinnan. Oikeilla työkaluilla ja käyttöoikeuksilla hakkeri voi tarttua taukoihisi, moottoriin, ajovaloihin ja muihin hoitosi toimintoihin. Tämä onneksi edellyttää hakkereilta fyysistä pääsyä ajoneuvoosi jonkin aikaa. Siksi tämän kertoimet sinulle ovat edelleen kaukana. Varmista vain, että sallit vain autossa luotettavia ihmisiä, joten voit olla varma, että ainoa hallitset autoa ajaessasi, oletko sinäkin.

Älyauton tietojärjestelmään pääsy on sitä vastoin paljon helpompaa. Autosi muodostaa yhteyden puhelimeesi yleensä Bluetooth-yhteyden kautta. Valitettavasti Bluetooth ei ole täysin turvallinen. On useita tapoja, joilla tämä yhteys voidaan vaarantaa. Tämän avulla hakkerit pääsevät yhteyden kautta kulkevaan tietoon. Koska tätä heikkoutta ei aiemmin voitu havaita, sille ei ollut turvaa. Siksi auton älykkään tietojärjestelmän kautta kulkevat tiedot voivat olla hakkeroitavissa jokaiselle, joka kulkee ajoneuvoasi, kunhan heillä on oikeat varusteet.

Mitä menetät

Jos autosi tietojärjestelmän läpi kulkevat tiedot hakkeroidaan tai myydään mainostajille, tämä on hyökkäys yksityisyytellesi. Kuka tahansa, jolla on pääsy näihin tietoihin, voi lukea ilmoituksia sähköpostistasi tai sosiaalisesta mediasta. He voisivat helposti selvittää missä asut ja missä työskentelet. Tarkkailemalla tietosi suuntauksia, hakkeri voi tietää, mihin aikaan lähdet töihin, jolloin kotisi on auki varkaudelle. Loppujen lopuksi varkaat tietävät tarkalleen milloin lakko tapahtuu ilman että olet siellä estääksesi heitä.

Sen arkaluonteisen tiedon lisäksi, jota voitaisiin jakaa ilman tietämättäsi, pelkällä yksityisyyden loukkaamisen tunteella, joka johtuu siitä, että joku pääsee yksityiselämääsi, voi olla myös seurauksia. Kun yksityisyyttäsi on loukattu, se ei voi koskaan palata samalla tavalla. Nyt saamastasi mielenrauhasta voi helposti tulla historiaa, kun jotain vakavaa tapahtuu yksityisyyden menettämisen vuoksi. Joten mitä voit tehdä estääksesi tätä tapahtumasta? Meillä on pari vinkkiä sinulle.

Kuinka voit suojata yksityisyyttäsi?

Kuten kaikki muutkin sähkölaitteet, myös autot ovat kehittyneet ja todennäköisesti kehittyvät tulevaisuudessa. Lisäksi mainostajat, hakkerit ja muut ryhmät etsivät edelleen henkilökohtaisia ​​tietojasi. Tarkoittaako tämä, että joudut luopumaan modernista tekniikasta ja hankkimaan vanhan auton ilman kosketusnäyttöä tai Bluetooth-yhteyttä? Ei välttämättä. Noudata näitä seuraavia vinkkejä, ja sinulla on hyvä mennä.

Pyydä tietosuojakäytäntöä

Lista suurennuslasillaÄlä pelkää kysyä autoa ostaessasi valmistajan tietosuojakäytännöstä. Älä ihmettele, jos myyjällä ei ole myöskään sinulle helppoa vastausta. Tietosuojakäytäntö kertoo sinulle, mitä tapahtuu tiedoillesi, kenellä on pääsy tietoihin ja kuka omistaa ne. Tämä on tärkeää sinun tietää.

Muista, että myyjän voi viedä hetki politiikan löytämiseen, koska monet eivät yleensä kysy sitä. Kuitenkin, jos painotat yhdessä muiden kanssa tämän kysymyksen tärkeyttä, jälleenmyyjät huomaavat ja alkavat myös ajaa muutosta. Sen sijaan, että vain varmistaisit nykyisen autosi yksityisyyden suojan toiveesi, pyrit myös varmistamaan, että tulevaisuuden politiikat ottavat asiakkaiden yksityisyyttä entistä vakavammin.

Älä muodosta yhteyttä, kun sinun ei tarvitse

Ennen kuin muodostat yhteyden auton älyjärjestelmään, mieti hetki, onko siitä hyötyä sinulle kyseisellä matkalla. Käytätkö navigointia? Voitko odottaa ilmoitusten katsomista, kunnes olet saavuttanut määränpäähän? Sen sijaan, että yhdistät tavasta, harkitse mahdollisia riskejä etukäteen. Jos et ole aina yhteydessä, autosi ei tiedä kaikkea sinusta.

Nimeä tietosi VPN: llä

Autosi tuskin voi kerätä tietojasi ja vaarantaa yksityisyytesi, jos henkilökohtaisia ​​tietoja ei ole kerättävissä. Siksi sinun on aina ryhdyttävä toimiin yksityisyyden suojaamiseksi ennen yhteyden muodostamista Bluetoothin kautta. Nimetön tieto, joka ei johda takaisin sinulle, on melkein hyödytöntä kolmansille osapuolille. Jos voit suorittaa yksinkertaisia ​​toimenpiteitä etäisyyden tietosi suhteen, suosittelemme tekemään niin. Yksi helppo tapa pitää tietosi nimettöminä on käyttää VPN: tä.

Kun muodostat yhteyden VPN: n kautta, tietosi salataan ennen niiden lähettämistä nimettömään VPN-palvelimeen. Sieltä se lähetetään määränpäähän, johon yrität päästä. Tällä tavoin et muodosta yhteyttä suoraan verkkosivustoon tai verkkopalveluun. Kaikki tietosi kulkevat aina ensin VPN-palvelimen kautta. Palvelin välittää pyyntösi ja vastaanottaa tiedot takaisin sivustolta. Koska verkkopalvelu ei koskaan koske sinua suoraan, sekä pyyntö että sinä pysyt yksityisenä. Tämän jälkeen VPN salaa tiedot ja lähettää ne takaisin sinulle.

Tämä välittäjälähestymistapa suojaa yksityisyyttäsi ja tarjoaa samalla nopean pääsyn online-palveluihin, joista olet riippuvainen. Lisäksi VPN voi auttaa sinua välttämään maantieteellisiä rajoituksia tai palomuureja sinun ja tiettyjen tietojen välillä. Lisätietoja erilaisista VPN-verkoista ja siitä, kuinka ne saattavat auttaa suojaamaan yksityisyyttäsi, tutustu viestiin, jossa valitset parhaan mahdollisen VPN: n.

Lopulliset ajatukset

Vaihtoehdot, joita nykyaikaiset autot tarjoavat kuljettajilleen, ovat uskomattoman hyödyllisiä ja hauskoja. On kuitenkin hyvä olla hieman varovainen myös tämän tekniikan suhteen. Varmista, että yritykset eivät vie henkilökohtaisia ​​tietojasi huolehtimalla omasta yksityisyydestäsi. Jos tutustu autosi valmistajan tietosuojakäytäntöihin, pysyt silloin kun mahdollista, ja käytä VPN: ää tietosi suojelemiseen, sinulla on hyvin vähän huolta. Näiden vinkkien avulla voit edelleen nauttia kaikista nykyaikaisen auton saamisen eduista ilman ylimääräistä stressiä mahdollisesta yksityisyyden loukkauksesta.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me