Surfshark Review (2020): Utmärkt ny VPN! | VPNOverview

Surfshark review (2020) – En utmärkt VPN till ett utmärkt pris

Surfshark är en relativt ny VPN-leverantör som snabbt har blivit en favorit hos oss under de senaste månaderna. Denna VPN-tjänst startade 2018 och ligger på Brittiska Jungfruöarna. En snabb inblick i Surfshark visar att deras huvudkontor verkligen ligger där, men att det troligtvis verkar från Storbritannien, ett land med fem ögon.


Surfshark är en VPN med stark kryptering och mycket användarvänlig programvara. Deras låga priser och användarvänlighet gör Surfshark till en fantastisk VPN. Utan tvekan är denna starter redan på nivå med långvariga mästare som ExpressVPN, NordVPN eller CyberGhost.

Specifikationer Surfshark

 • Samtidiga anslutningar: Ingen gräns
 • torrents: +
 • Netflix: +
 • Operativsystem: Windows, Mac, iOS, Android, Linux
 • protokoll: OpenVPN, IKEv2
 • Loggningspolicy: Inga loggar
 • servrar: 1040 servrar i 61 länder
 • Pris: Från $ 1,99 per månad
 • Pengar tillbaka garanti: 30 dagar

Hastighet – Hur snabbt är Surfshark?

Att ha ett VPN som inte påverkar hastigheten på ditt internet är viktigt. VPN: er som ser till att du har en stor del av din nedladdnings- och uppladdningshastighet gör att du kan njuta av alla fördelarna med ett VPN utan att kompromissa med internethastigheter. Men om en VPN är långsam blir den oanvändbar. Med andra ord kan hastigheten skapa eller bryta ett VPN. För att kunna dra några slutsatser om Surfsharks prestanda har vi gjort en omfattande undersökning av Surfshark genom att köra flera hastighetstester. Vi testade också VPN under daglig användning. Du kan läsa om våra resultat nedan.

Hastighetstestresultat Surfshark

Dessa är hastighetstestresultaten som vi hittade när vi testade Surfshark. Observera att dessa resultat alltid varierar beroende på din plats, internetleverantör och tid på dygnet. För att kunna ta hänsyn till dessa variabler har vi också inkluderat ett hastighetstest av vår egen anslutning utan VPN som riktmärke.

Hastighet utan VPN (Speedtest.net):

Surfshark Speedtest Ingen VPN

Dessa är speedtest.net-resultaten från vår egen anslutning utan att använda ett VPN.

Hastighet med en lokal server (Speedtest.net):

Surfshark Speedtest Nederländerna

Dessa är speedtest.net-resultaten från vår anslutning när vi anslöt till den snabbaste Surfshark VPN-servern närmast vår testplats. Vi gjorde detta test för att visa hastigheterna som en server nära din plats kan uppnå (även beroende på din dataplan naturligtvis). Ju närmare servern är din faktiska plats, desto mindre omväg måste dina data ta för att få passera genom den servern, vilket innebär att fördröjningen i hastighet i allmänhet blir mindre.

Hastighet vid anslutning till en avlägsen server (Speedtest.net):

Surfshark Speedtest USA

Dessa är speedtest.net-resultaten från vår anslutning när vi ansluter till en slumpmässig Surfshark VPN-server som är långt borta från oss (i detta fall USA).

Som ni ser minskar internethastigheterna när vi använder Surfshark. Vår lokala Surfshark-server har något högre ping och något långsammare nedladdnings- och uppladdningshastigheter. Med de avlägsna servrarna är denna skillnad ganska betydande, med pingen som toppar och särskilt uppladdningshastigheten sänker ganska drastiskt.

Vänligen notera: detta betyder inte att kvaliteten på de amerikanska servrarna är sämre än hos våra lokala servrar. Det visar bara att servrar långt borta från dig påverkar din hastighet mer än servrar som är i närheten. De amerikanska servrarna är fortfarande av mycket god kvalitet och är perfekta för att titta på amerikanska Netflix.

Hastighet under daglig användning

På grund av testresultaten, särskilt de från den amerikanska servern, hade vi våra tvivel om Surfsharks prestanda när det gäller internethastigheter. Överraskande nog visade sig VPN att fungera fantastiskt under daglig användning. Vi testade Surfshark medan vi surfar, tittade på Netflix, laddade ner torrenter och spelade onlinespel, och det förvånade oss varje gång.

När vi surfar märkte vi inte Surfsharks effekt på våra internethastigheter alls. Webbplatser laddas snabbt och e-post, ladda ner bilagor och surfa på sociala medier gick allt mycket snabbt. Vi hade inga problem med att titta på videor på YouTube och Netflix heller. Netflix tycktes till och med buffra snabbare än med andra VPN-leverantörer. Detta är ganska anmärkningsvärt när du tänker på hastighetstestresultaten. Ändå kan vi med säkerhet säga att Surfshark fungerar utmärkt för streaming (särskilt Netflix).

Nedladdning av torrenter gick också utan problem. Vi lyckades ladda ner relativt stora filer på nolltid. Dessutom märkte Surfshark till och med att vi använde ett torrentprogram och bytte automatiskt från en vanlig VPN-server till en specialiserad P2P-server för att underlätta nedladdningen. Vi tyckte att detta var mycket användarvänligt.

På samma sätt upplevde vi inga fördröjningar när vi spelade. Vi använde både lokala och amerikanska servrar utan märkbara förseningar. När vi spelade en första-person-shooter såg vi inte heller någon skillnad i reaktionshastighet.

Slutsats hastighet Surfshark

Resultaten av hastighetstesterna var inte fantastiska, men de var inte heller dåliga. Vi upplevde inga problem under vardagsbruk. I vissa situationer visade Surfshark till och med sig vara snabbare än några av våra andra VPN-leverantörer. Så för att sammanfatta allt detta är våra resultat:

 • Surfsharks VPN har stora internethastigheter vid daglig användning
 • Hastighetstesterna visar en lätt till ganska stark minskning av både uppladdnings- och nedladdningshastigheter
 • Enligt vår uppfattning är Surfshark en VPN med över genomsnittet internethastigheter på grund av deras fantastiska prestanda under vardagsbruk

Säkerhet – Hur säker är Surfshark?

Internetsäkerhet kan vara den viktigaste faktorn när du väljer ett VPN. När det gäller denna faktor är vi mycket nöjda med Surfshark. Surfshark vidtar alla nödvändiga försiktighetsåtgärder för att garantera en säker anslutning. Förutom säkra servrar med starka krypteringsprotokoll erbjuder de möjlighet att ansluta via två VPN-servrar samtidigt (MultiHop). Det betyder att du kommer att vara ännu säkrare. Surfshark har också en kill switch. När du har aktiverat detta och VPN-anslutningen råkar tappas skickas dina data inte online förrän anslutningen har återställts. På detta sätt kan du fortfarande bläddra och ladda ner utan att behöva oroa dig för säkerhet eller nyfikna ögon.

Dessutom är Surfshark beläget på Brittiska Jungfruöarna, vilket är en mycket säker plats för alla VPN-leverantörer. Den enda nackdelen är att de verkar fungera från Storbritannien, där integritetslagarna inte är så bra som du kanske tror. Det är därför vi inte kan ge Surfshark en perfekt poäng för säkerhet. Trots detta är detta VPN generellt säkrare än de flesta andra, särskilt Gratis VPN.

protokoll

Surfshark använder exklusivt de två säkraste protokollen: OpenVPN och IKEv2. Även om detta innebär att de har ett begränsat val av protokoll, är de som de erbjuder mycket starka. De är uppenbarligen inte villiga att kompromissa när det gäller deras användares säkerhet.

Surfshark-protokoll

Loggning och integritet

Surfshark har en “ingen loggar” -policy. De har gjort allt för att kräva så lite personlig information om dig som möjligt för din VPN att fungera. Detta betyder dock inte att de inte behöver någon information. Precis som de flesta andra leverantörer behöver de din e-postadress för att skapa ett konto och betalningsinformation så att de kan behandla dina betalningar. Mer om detta senare.

För det andra kräver Surfshark – som de flesta VPN: er viss information för att övervaka deras tjänst. Till exempel använder de anonymiserad information för att hålla reda på hur upptagen deras servrar är och för att se om det finns några anslutningsproblem. Dessa problem kan inte spåras till en specifik användare och gäller endast allmän användning av deras servrar och tjänster. Dessutom verkar Surfshark inte ha några loggar. Som nämnts tidigare har de en strikt “ingen loggar” -policy, och vi kunde inte hitta något i deras förordningar som strider mot detta.

Vilken information behöver Surfshark?

Allt du behöver göra för att skapa ett konto med Surfshark är att ge VPN din e-postadress och ett lösenord. Därför, om du ser till att ingen av dem innehåller någon information om dig, är du bra. Om du vill förbli ännu mer anonym rekommenderar vi att du betalar via en anonym tjänst som Bitcoin. Om du istället väljer att betala med en tjänst som PayPal, måste du dela information om ditt PayPal-konto för att slutföra betalningen.

Slutsats säkerhet Surfshark

Vi tyckte att Surfshark var en relativt säker VPN-leverantör. De enda nackdelarna vi stötte på är saker som nästan varje VPN kämpar med. Det är därför vi kom till följande slutsatser om Surfsharks säkerhet:

 • Surfsharks huvudkontor ligger på Brittiska Jungfruöarna, men de verkar fungera från Storbritannien, vilket inte är idealiskt
 • Surfshark är en säker VPN med mycket starka krypteringsprotokoll (OpenVPN och IKEv2)
 • Surfshark har inte loggar
 • Du kan betala med Bitcoin för att skapa ett Surfshark-konto och du behöver bara ge dem din e-postadress och ett lösenord
 • Surfshark håller inte reda på specifika användardata utan använder anonymiserad information för att avgöra deras serverbelastning och upptäcka eventuella anslutningsproblem

Användbarhet – Hur användarvänligt är Surfshark?

Surfshark utmärker sig för användarvänlighet. Deras mjukvara är mycket enkel att använda, eftersom den har ett par superkomfortabla alternativ. Dessutom är deras kundtjänst mycket lätt att nå om du behöver hjälp med vad som helst.

Surfshark webbplats

Surfshark-webbplatsen påminner oss lite om NordVPN. Webbplatsen är välorganiserad, inte upptagen och all tillgänglig information är lätt tillgänglig. Förutom nyckelinformation såsom funktioner och priser i toppfältet, kan du hitta en länk till FAQ i sidfoten. FAQ-avsnittet är också mycket tydligt organiserat. Surfshark är en leverantör som helt fokuserar på att få viktig information till sina läsare och användare så effektivt som möjligt.

För detta ändamål har de hållit avsnittet “Mitt konto” på webbplatsen så enkelt som möjligt. Det finns ett par knappar för att ladda ner programvara för specifika enheter och operativsystem. Du kan också se när ditt prenumeration slutar och det finns en knapp för att ändra ditt lösenord och ett för att logga ut. Som ett resultat är det mycket enkelt att hantera ditt Surfshark-konto.

Surfshark Screenshot Account Pagina

Installera Surfshark

Installationsproceduren för Surfshark är otroligt enkel och enkel. På mobila enheter kan du ladda ner VPN-appen från App Store eller Google Play. Klicka på den aktuella ikonen på webbplatsen på Mac eller PC.

Den faktiska installationen går så här:

 1. Välj prenumeration och gå igenom stegen i beställningsproceduren
 2. Logga in till Surfshark webbplats
 3. Klicka på ikonen för ditt operativsystem
 4. Öppna .exe-filen du laddade ner
 5. Gå igenom stegen i installationsguiden
 6. Öppna Surfshark-programvaran genom att klicka på hyperlänken
 7. Logga in med den inloggningsinformation du skapade för ditt konto
 8. Välj en server om du vill aktivera Surfshark

Surfsharks utseende och användarvänlighet

Surfshark-programvara

Utseendet och användarvänligheten av Surfsharks mjukvara kan vara en av de bästa funktionerna i denna VPN. När du har loggat in kommer du inte att bli överväldigad av otaliga alternativ och inställningar. Istället har du bara visat de saker som är viktiga för den genomsnittliga VPN-användaren. Alla alternativ och inställningar innehåller en tydlig beskrivning och alla menyer är enkla att navigera.

Surfshark kräver inte att du manuellt väljer rätt server för vad du tänker göra online. Anslut bara till Surfsharks VPN så kommer den automatiskt att känna igen när du till exempel kommer att ladda ner en torrent. I det här fallet behöver du inte välja en P2P-server manuellt, eftersom programmet kommer att göra det åt dig. Dessutom verkar alla amerikanska servrar fungera med Netflix, och du kan till och med enkelt skapa en dubbel VPN-tunnel. Alla dessa separata element gör Surfshark till en mycket välpresterande och användarvänlig VPN.

Surfshark och Linux

Surfshark är också tillgängligt för Linux-användare. Speciellt är terminalappen tillgänglig för Ubuntu- och Debian-användare. Tyvärr är det inte så många som vissa konkurrenter som NordVPN och ExpressVPN har. Användare av andra distros kan dock använda manuella OpenVPN-servrar. Nedan kan du läsa en kort sammanfattning av vår erfarenhet av att använda SurfShark i ett Debian-system.

Antalet servrar tillgängliga för Linux-användare är något begränsat jämfört med Surfsharks totala servernätverk. I stället för 1040-servrarna har Linux-användare tillgång till cirka 102 servrar spridda över 61 länder. Tyvärr beror kvaliteten på din anslutning ganska starkt på vilken server du väljer. Vissa av Surfsharks servrar kan tävla med de bästa VPN-leverantörerna där ute. Andra klarar knappt att uppnå en fjärdedel av din totala internethastighet. Som sådan ska du köra ett snabbt hastighetstest när du ansluter till en ny server för att kontrollera om du har en av de goda.

Mer oroande är dock att Linux-användare tenderar att drabbas av DNS-läckor eller transparenta proxyer när de är anslutna till Surfshark. Det här problemet kan lösas om du är särskilt kunnig med Linux eller med hjälp av kundservice. Icke desto mindre bör problemet inte förekomma i första hand.

Användarvänligheten är dock bra. Installationen är en bit kaka och valet av kommandon du måste lära dig är begränsat och intuitivt. Surfshark innehåller också ett antal snygga extrafunktioner, såsom ett automatiserat urval av den bästa tillgängliga servern, en kill switch, multi-hop och möjligheten att enkelt växla mellan UDP och TCP-servrar. Tyvärr kompenserar dessa extrafunktioner inte för DNS-läckor, transparenta proxyer eller ojämn kvalitet på tillgängliga servrar. Dessutom är dessa funktioner ganska ofta inte ens tillgängliga. På grund av alla dessa negativer finns SurfShark inte i vår lista över de bästa VPN: erna för Linux.

Prissättning och betalningsmetoder

Surfshark är mycket rimligt prissatt. Det är ett av de billigaste alternativen runt. Som med de flesta andra VPN: er får du en rabatt när du prenumererar för en längre period. EN månadsabonnemang kostar $ 11,95 per månad, en 1-års prenumeration kostar $ 5,99 per månad, och a 2-årig prenumeration kostar endast $ 1,99 per månad. På deras webbplats finns dessa priser också tillgängliga i euro, AUS / CAN-dollar, kinesiska yuan och brittiska pund.

Priser Surfshark

Oavsett vilket prenumeration du får, Surfshark erbjuder en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti, och du kan använda prenumerationen på ett obegränsat antal enheter. Betalningsmetoder inkluderar följande alternativ:

 • Kreditkort (Mastercard, Visa, American Express och Discover Card)
 • PayPal
 • Google Pay
 • Bitcoin och andra kryptokurser (med hjälp av CoinGate eller CoinPayments)
 • Klar
 • Andra lokala betalningsalternativ

Kundservice

Surfshark har en utmärkt kundservice. När vi provade chattfunktionen på deras webbplats fick vi kontakt med och fick hjälp av en verklig anställd inom en minut. Vårt problem var att vi inte kunde titta på amerikanska Netflix till en början, men kundservice kunde hjälpa oss att fixa detta på nolltid. Vi uppskattade också att vi pratade med en riktig person. Vi fick inga automatiska svar från en bot. Detta är en lättnad jämfört med kundservice på vissa andra VPN: er.

Slutsats användbarhet Surfshark

Baserat på våra erfarenheter av Surfshark kom vi fram till följande slutsatser:

 • Surfshark är en mycket användarvänlig VPN
 • Surfsharks mjukvara är intuitiv och lätt att förstå
 • Att skapa och hantera ett konto är mycket enkelt
 • Det är enkelt att installera Surfsharks programvara
 • Surfsharks kundtjänst är snabb att svara och bemannas av faktiska människor
 • Surfshark är en av de billigaste VPN-leverantörerna och erbjuder en 30-dagars återbetalningsgaranti på alla deras prenumerationer

Servernät Surfshark

Surfshark har ett omfattande servernätverk: de har 1040 servrar i 61 länder och platser. Detta är mycket bekvämt för att kringgå geo-block. I de flesta länder har de flera servrar. Särskilt de amerikanska servrarna är många, troligtvis för att Netflix fortsätter att arbeta för detta land.

Dessutom är alla Surfsharks servrar P2P-vänliga. Det betyder att du inte behöver välja en speciell P2P-server om du till exempel vill ladda ner torrenter. Dessutom ger Surfshark dig möjlighet att ansluta till två VPN-servrar samtidigt (MultiHop). Dina data kommer att skickas via inte en utan två VPN-servrar. Detta ökar din online-säkerhet och anonymitet. Inte alla Surfsharks servrar stöder detta. Istället finns det tretton förutvalda kombinationer av två servrar du kan använda. Tre av dessa har en amerikansk server som utgångsserver. Detta är mycket användbart för att avblockera mycket geo-begränsat innehåll, till exempel den amerikanska versionen av Netflix, samtidigt som den är extra säker.

Antal servrar och platser

Surfshark har 1040 servrar på 61 platser. Dessa platser är spridda över följande länder:

Landa
Albanien
Australien
österrike
belgien
Bosnien och Hercegovina
Brasilien
bulgarien
kanada
Chile
kroatien
Costa Rica
kroatien
cypern
Tjeckien
Danmark
estland
finland
Frankrike
Tyskland
Grekland
Hong Kong
Ungern
Island
Indien
indonesien
irland
Israel
Italien
Japan
Kazakstan
lettland
libyen
luxemburg
malaysia
Moldavien
Nederländerna
Nya Zeeland
nigeria
Norra Makedonien
Norge
paraguay
polen
portugal
rumänien
ryssland
Singapore
Serbien
Singapore
Slovakien
slovenien
Sydafrika
Sydkorea
Spanien
Sverige
schweiz
Taiwan
Thailand
Kalkon
Ukraina
Förenade arabemiraten
Storbritannien
Förenta staterna
vietnam

Dedikerad IP-adress

Hittills erbjuder Surfshark inte möjligheten att begära en särskild IP-adress. Men du kommer vanligtvis att ansluta till samma server och samma IP-adress när du väljer en specifik server. Men detta är inte alltid fallet: om du väljer alternativet “optimal plats”, är chansen stor att du får en annan server varje gång. Det beror på att Surfshark tittar på mängden trafik på olika servrar och väljer den server som fungerar bäst i det ögonblicket.

Med en ny uppdatering har Surfshark dock lagt till några servrar med en “statisk” IP-adress. Detta betyder att IP-adressen för dessa servrar alltid kommer att vara densamma. Även om vi inte skulle rekommendera att använda dem från detta ögonblick eftersom de verkar vara delade och inte dedikerade. I teorin kan du emellertid använda dessa servrar för att få åtkomst till webbplatser och appar som blockerar dig om du loggar in från en annan IP-adress än du normalt gör, medan du fortfarande åtnjuter lite extra skydd på grund av Surfsharks VPN-tunnel och kryptering. Vi har dock inte testat oss om detta faktiskt fungerar bra, så vi kan inte garantera att detta är ett livskraftigt och bra sätt att få tillgång till dessa tjänster.

Slutsatsservernätverk Surfshark

Detta är slutsatserna som vi kom fram till när det gäller Surfsharks servernätverk och platser:

 • Surfshark har ett utmärkt servernätverk på 1040 servrar på 61 platser
 • Det finns en mängd amerikanska servrar och alla verkar fungera med Netflix
 • Surfshark har speciella P2P-servrar som du ansluter till automatiskt
 • Det är möjligt att skicka dina data via två VPN-servrar samtidigt

Surfsharks alternativ

Förutom standardmöjligheterna erbjuder Surfshark också användbara extrafunktioner. Exempelvis har Surfshark en valbar kill-switch, möjligheten att ansluta via två VPN-servrar samtidigt (de kallar detta MultiHop), en vitlista som låter dig besöka vissa webbplatser eller appar utan att gå igenom VPN först och en CleanWeb alternativ som blockerar annonser, trackers och malware. Dessutom fungerar både Netflix och torrenter bra med Surfshark.

MultiHop, Whitelister och CleanWeb

Surfshark skärmdump MultiHopAlla dessa Surfshark-funktioner fungerade korrekt när vi provade dem. CleanWeb kunde blockera annonser som lyckades glida till och med förbi våra vanliga adblockers. MultiHop-alternativet ger en viss extra säkerhet, men har en negativ inverkan på dina internethastigheter. När allt kommer omkring måste din trafik gå igenom två VPN-servrar istället för en. Med Whitelister för appar och webbplatser kan du ansluta till specifika appar och webbplatser som du litar på med din egen IP-adress istället för VPN-servern. Detta kan definitivt vara praktiskt i vissa situationer.

Surfshark Screenshot CleanWeb Whitelister

Dessutom har Surfshark nyligen lagt till två nya funktioner: HackLock och BlindSearch. HackLock är ett alternativ du kan använda som kommer att meddela dig när din e-post eller lösenord kan riskera att äventyras. BlindSearch är Surfsharks svar på den anonyma sökmotorn DuckDuckGo. Men både HackLock och BlindSearch finns fortfarande i Beta.

Surfshark skärmdump HackLock BlindSearch

Surfshark och Netflix

Surfshark syftar till att avblockera Netflix för alla dess användare. Under våra tester verkade alla amerikanska servrar fungera med Netflix. Bortsett från det ger Surfshark dig också åtkomst till innehållet i andra lokala versioner av Netflix. Surfshark fokuserar aktivt på att göra bibliotek i femton länder tillgängliga för sina användare. Dessa länder är: Förenta staterna, Storbritannien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Japan, Nederländerna, Italien, Indien, Turkiet, Brasilien, Singapore och Norge.

Om du använder en annan serverplats för att besöka Netflix skickas du automatiskt till den amerikanska versionen av Netflix. På deras webbplats nämner Surfshark att du kan fråga dem om vilket Netflix-bibliotek du vill komma åt, men inte finns på deras lista. De kan kanske låsa upp det åt dig.

Om du fortfarande inte kan nå Netflix med detta smarta system, tveka inte att kontakta Surfshark. Deras kundsupport livechatt fungerar effektivt och kan vanligtvis hjälpa till. De kan ge dig råd om vilken server du ska välja eller försöka lösa problemet från deras sida. Vanligtvis kan de hjälpa dig om några minuter. Kort sagt är Surfshark mycket lämplig för streaming och Netflix.

Surfshark och torrents

Surfshark har specialiserade P2P-servrar som håller dig extra säker när du laddar ner torrenter. Du behöver inte välja dessa servrar manuellt: de aktiveras automatiskt när du öppnar ett torrentprogram. VPN-servern känner igen P2P-trafiken och ansluter dig till en P2P-server. Vi misstänker till och med att det automatiskt kan ansluta dig via MultiHop-servrar. Detta innebär ökat skydd mot nyfikna ögon.

Slutsatsalternativ Surfshark

 • Surfshark erbjuder olika funktioner som blockerar annonser, vitlista webbplatser och erbjuder ökade säkerhetsnivåer
 • Både amerikanska servrar och servrar från andra länder arbetade med Netflix
 • Du kan ladda ner torrenter med Surfshark säkert och enkelt
 • Surfshark för Linux är inte nästan lika bra som Windows-versionen

Slutsats – Vår erfarenhet av Surfshark

Fördelar
Nackdelar
Mycket lätt att användaProgramvara finns endast på engelska
Lätt att installeraInget alternativ att manuellt välja en server
Endast säkra protokoll tillgängliga och inga loggarSkillnaden i hastigheter mellan servrar kan vara ganska stor
Mycket billigt
Netflix fungerar i alla länder
Det är tillåtet att ladda ner torrenter
Utmärkt hastighet under vanlig internetanvändning
Användbara extrafunktioner som AdBlocker och Whitelister
Bra kundservice

För oss är Surfshark en utmärkt VPN-leverantör som är i nivå med dagens största och mest populära VPN. Dess låga priser, tillgänglig programvara och användbara extrafunktioner fick oss att placera Surfshark högt i vårt rankning.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map