Mullvad-översyn (2020) – Utmärkt när det gäller integritet och snabbhet

Mullvad-översyn (2020) – Utmärkt när det gäller integritet och snabbhet

Mullvad är en VPN-leverantör belägen i Sverige (ett “14 ögon” land) som huvudsakligen fokuserar på integritet. De tar sitt uppdrag mycket på allvar: du behöver inte ens en e-postadress för att registrera dig för ett konto. På deras webbplats kommer Mullvad att ge dig en unik kod som låter dig logga in och få ett betalt prenumeration. Betalning kan också göras anonymt.


Förutom detta mycket privata system är Mullvad också före spelet när det gäller VPN-protokoll. Mullvad-användare kan till exempel välja att använda WireGuard-protokollet. Detta protokoll utvecklades specifikt för Linux-användare och förväntas prestera ännu bättre än IPsec och OpenVPN.

Specifikationer Mullvad

 • Samtidiga anslutningar: 5
 • torrents: +
 • Netflix:
 • Operativsystem: Windows, Mac, Android, Linux
 • protokoll: OpenVPN, WireGuard
 • Loggningspolicy: Inga loggar
 • servrar: 410 servrar i 39 länder
 • Pris: € 5, – per månad
 • Pengar tillbaka garanti: 30 dagar

Hastighet – Hur snabbt är Mullvad?

Vill du bläddra, strömma och ladda ner utan problem medan du skyddas av ett VPN? Då behöver du ett VPN som knappt påverkar din internethastighet. Det är därför vi testade Mullvads snabbhet. Nedan visas våra testresultat.

Hastighetstestresultat Mullvad

Innan vi testade Mullvad körde vi först ett test av vår egen “nakna” anslutning utan VPN via speedtest.net. Vi startade sedan Mullvad och valde en lokal server för att kontrollera i vilken grad vår nedladdnings- och uppladdningshastighet påverkades. Vi fortsatte med att göra detsamma med en server i USA. Vi har försökt att hålla testvariablerna så konsekvent som möjligt.

Hastighet utan VPN (speedtest.net):

Mullvad speedtest ingen VPN

Detta var hastigheten på vår anslutning när vi inte använde ett VPN. Vi kommer att använda dessa resultat för att jämföra våra andra tester med.

Lokal server (speedtest.net):

Mullvad speedtest lokal server

Dessa är de snabbast testade resultaten av vår anslutning efter anslutning till en lokal server i Nederländerna tillhandahållen av Mullvad. Både uppladdnings- och nedladdningshastigheterna påverkades knappt.

Server i USA (speedtest.net):

Mullvad speedtest USA-server

Mullvads amerikanska servrar är extremt snabba jämfört med andra VPN-leverantörer. Som vanligt ökade pingen kraftigt, men både nedladdnings- och uppladdningshastigheten förblev hög.

Hastighet under daglig användning

Mullvads snabbaste resultat är otroliga. Därför blev vi inte förvånade när vi inte märkte skillnaden i hastighet när Mullvad aktiverades under vår dagliga internetanvändning. Streaming på YouTube, spel via Steam, nedladdning både i vår webbläsare och via torrentnätverk och all annan Internetanvändning gick smidigt och utan hick: vår hastighet påverkades knappt av Mullvad. Med dessa resultat är Mullvad en av de snabbaste VPN: n som vi har testat.

Slutsats hastighet Mullvad

Ursprungligen var våra förväntningar på Mullvads hastighet låga, eftersom denna VPN-leverantör är så starkt fokuserad på säkerhet. Hur som helst, Mullvad presterade fantastiskt när det gäller hastighet och lyckades överraska oss. Här är våra slutsatser:

 • Mullvad nådde mycket höga hastigheter under våra omfattande hastighetstester
 • Vår internethastighet under daglig internetanvändning påverkades knappt av Mullvad
 • Mullvad är en extremt snabb VPN-leverantör – snabbare än de flesta andra VPN

Säkerhet – Hur säker är Mullvad?

Troligtvis är den viktigaste aspekten av alla VPNs säkerhet. Detta är också nära relaterat till integritet. På dessa fronter är Mullvad ett bra val. De använder de säkraste protokollen och tänkte till och med på ett unikt system för att hantera kundkonton, så de ber så lite personlig information om dig som möjligt.

protokoll

Mullvad väljer att bara använda de säkraste protokollen: OpenVPN och WireGuard. OpenVPN har långsamt blivit standarden för VPN-leverantörer. WireGuard är ett relativt nytt protokoll som fortfarande är under utveckling, men som förmodligen redan är bättre än IPsec och OpenVPN. Med andra ord: när det gäller protokoll är Mullvad före spelet.

Loggning och sekretess

Mullvad har en strikt policy för icke-loggar. Deras integritetsförklaring är mycket tydlig och berättar alla exakt vad de gör och inte loggar in. Generellt håller de lite eller ingen information om dig. De nämner till och med hur alla data de samlar in sparas och hur länge. De medger också öppet att om du använder specifika betalningsmetoder kommer det att finnas andra parter som kommer att få viss information om dig.

Mullvads sekretesspolicy är unik. Även om det finns många leverantörer som är mycket öppna för sin policy i dessa dagar, kan Mullvad vara den enda som visar hur de fungerar öppet. Detta är inte så konstigt, eftersom de loggar bredvid ingenting och det enda de behöver av dig för att skapa ett konto är en betalningsmetod (som kan komma med ytterligare personlig betalningsinformation). Du behöver inte ens en e-postadress för att använda detta VPN. Om du vill skicka e-post till dem, till exempel för att komma i kontakt med kundsupport, kan du använda en PGP-krypterad e-post. Kort sagt, Mullvad har tänkt på allt när det gäller integritet.

Vilken information behöver Mullvad?

Mullvad kräver inte att du ger dem din e-postadress. Detta är ganska unikt, eftersom de flesta andra privata VPN-leverantörer behöver din e-post för att öppna ett konto för dig. Med Mullvad behöver du bara en unik kod som du tillhandahåller dem. Du kan länka din prenumerationsbetalning till den här koden. Det är allt Mullvad behöver för att ge dig åtkomst till deras VPN-nätverk.

Slutsats säkerhet Mullvad

Mullvad är en extremt säker VPN. Det kan vara en av de säkraste premium-VPN-erna som vi hittat fram till denna punkt. Därför är våra slutsatser som följer:

 • Mullvad använder bara de säkraste protokollen: OpenVPN och WireGuard
 • Mullvad har inte loggar av något slag
 • Du behöver inte ha en e-postadress för att skapa ett VPN-konto med Mullvad
 • Skicka e-post till kundsupport kan också göras via PGP-krypterad e-post
 • Det enda anmärkningsvärda är att Mullvad är baserat i ett ”14 Eyes” -land, vilket kan betyda att Mullvad kan pressas (nu eller i framtiden) att ge upp loggar (även om de inte har dem så de inte kan dela dem)

Användbarhet – Hur användarvänlig är Mullvad?

Mullvads användarvänlighet är anständig. Många VPN-programvaror ser lika ut idag, och Mullvad är inget undantag. Denna välbekanta formel gör Mullvad till en mycket användarvänlig VPN-leverantör. Trots det finns det några alternativ vi saknar när vi jämför tjänsten med till exempel NordVPN. Detta är mestadels när det gäller mindre saker, till exempel att man inte kan se hur trångt en server är och vilka servrar som är bäst lämpade för torrents eller streaming. Dessutom kan du inte installera Mullvad på din iPhone via AppStore. Istället måste du göra detta genom OpenVPN- eller WireGuard-konfigurationsfiler.

Mullvads webbplats

Mullvad har en strukturerad webbplats som innehåller lite användbar information. Du kan hitta det mesta av det du söker på hemsidan. Mer detaljerad och specifik information finns på deras FAQ-sida. Enligt vår mening är detta inte alltid bekvämt. Det finns en “om” -sida med information om företaget bakom Mullvad och leverantörens vision, men vi saknar den mer praktiska informationen som de flesta andra VPN-leverantörer skulle ha lagrat på en “Funktioner” -sida..

Mullvad VPN-hemsida

För att logga in på webbplatsen och komma åt sidan “Mitt konto”, allt du behöver är koden du använder för ditt VPN-konto. Denna kod är perfekt när det gäller sekretess, men den stora nackdelen är att alla kan logga in på ditt konto när de har koden. I praktiken gör detta liten skillnad, eftersom de enda alternativen som finns tillgängliga på denna del av webbplatsen är hanteringen av hamnar och möjligheten att göra en betalning. Oavsett, det är något att vara medveten om. När allt kommer omkring kan människor använda ditt konto om de hade din kod och laddade ner programvaran. Därför är det viktigt att aldrig dela din kontokod med någon annan.

Om du vill ladda ner Mullvad behöver du inte logga in först. Ladda bara ner mjukvaran genom att klicka på den tydliga gröna knappen “Hämta” högst upp på hemsidan. När du når nedladdningssidan kan du välja rätt programvara för ditt operativsystem.

Installera Mullvad

Att installera Mullvad är enkelt, men fungerar inte på samma sätt som att installera någon annan VPN-leverantör. Det var därför vi ville ta oss tid att förklara hur det fungerar. Du kan antingen börja med att ladda ner programvaran eller generera ett kontonummer. Att göra det ena eller det andra först ändrar inte riktigt proceduren så mycket. Vi valde att generera ett kontonummer först, vilket vi förklarar nedan.

 1. Gå till Mullvad-hemsidan, bläddra ner och klicka på “Skapa konto”. Du kommer till en sida med en unik kod. Den här koden är allt du behöver för att logga in och konfigurera ditt konto, så se till att skydda den.
 2. Slutför betalningen genom att välja din betalningsmetod på kontonummer-sidan och följa de angivna stegen.
 3. Ladda ner Mullvad VPN-programvaran genom att ladda ner .exe-installationsfilen för ditt operativsystem.
 4. Följ stegen indikeras av Mullvad VPN-installationsskärmen.
 5. Öppna Mullvad-programvaran när installationen är klar.
 6. Fyll i ditt kontonummer och anslut till vilken Mullvad VPN-server du vill!

Mullvads utseende och användarvänlighet

Mullvad ansluten Chicago-serverÄven om Mullvads mjukvara kan se ut som de flesta andra premium-VPN: er, finns det något att säga för den minimala mängden alternativ den tillåter dig. Eftersom Mullvad har valt att begränsa valet mellan VPN-protokoll, bland andra alternativ, är programvaran mycket enkel att använda. Den enda nackdelen är att det finns väldigt lite information om de olika servrarna, till exempel hur upptagna de är och om de är lämpliga för att ladda ner torrenter och avblockera den amerikanska versionen av Netflix.

Förutom de mindre sakerna är det lite att säga om Mullvads användbarhet. Programvaran är inte extraordinär, men allt är lätt att hitta och fungerar bra. En liten irritation vi hade var att programvaran är bunden till aktivitetsfältet och minimerar varje gång du klickar någonstans bortom skärmen. I allmänhet är Mullvad dock en anständig, minimalistisk VPN när det gäller utseende och användarvänlighet.

Prissättning och betalningsmetoder

€ 5, – per månad, vilket är ungefär $ 5,50, Mullvad är ganska dyrt. Detta pris förändras inte, oavsett om du vill prenumerera på bara en månad eller många fler. De främjar betalning via Bitcoin eller Bitcoin Cash genom att ge dig 10% rabatt om du väljer att betala på något av dessa sätt. Även om detta inte är en enorm rabatt, kan det vara värt att kolla in det om du vill använda Mullvad under en längre tid.

Mullvad betalningsmetoder

När det gäller betalningsmetoder kan du välja mellan följande alternativ:

 • Paypal
 • Kreditkort
 • banköverföring
 • Sus
 • Bitcoin
 • Bitcoin Cash
 • Kontanter
 • Voucher

Betalning via Bitcoin eller Bitcoin Cash är det mest anonyma alternativet. Det är också möjligt att överföra pengarna direkt från ditt bankkonto till deras. I det här fallet kommer du att dela din kontoinformation under överföringen, vilket innebär att du inte kommer att vara helt anonym längre. En annan sak som är värd att nämna är att Mullvad erbjuder en 30 dagars återbetalningsgaranti.

Kundservice

Mullvad erbjuder utmärkt kundsupport. Medan de inte erbjuder en livechatt på plats svarar de snabbt på e-postmeddelanden. Vi fick ofta svar på våra frågor inom tio minuter. Det var tydligt att faktiska anställda svarade oss och att de verkligen försökte hjälpa oss istället för att ge oss standardsvar, vilket vi uppskattade mycket.

Det enda de inte kunde hjälpa oss med var att blockera den amerikanska versionen av Netflix. Eftersom Mullvad fokuserar på säkerhet och integritet valde de att inte försöka avbryta Netflix. Det är synd, men vi förstår en integritetsinriktad leverantör som Mullvad som fattar detta beslut.

Slutsats användbarhet Mullvad

Efter att ha testat Mullvad kom vi till följande slutsatser angående leverantörens användbarhet:

 • Mullvad är en minimalistisk, men användarvänlig VPN-leverantör
 • Mullvads mjukvara är snabb och enkel att använda
 • Att skapa ett konto är enkelt och görs med ett par klick
 • Mullvad är lätt att installera
 • Mullvad har ingen iOS-app i AppStore
 • Mullvads kundsupport reagerar förvånansvärt snabbt via e-post
 • Eftersom en prenumeration kostar € 5, – per månad (ca $ 5,50), är Mullvad inte den billigaste VPN
 • Mullvad erbjuder en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti

Servernätverk Mullvad

Mullvad har ett ganska stort servernätverk. Det är inte så stort som ExpressVPN eller CyberGhost, men innehåller några hundra servrar. Mullvad har delat sina servrar i tre kategorier:

 • OpenVPN-servrar (de mer “vanliga” VPN-servrarna)
 • WireGuard-servrar (den “nya” typen av VPN-server: dessa bör vara snabbare än OpenVPN-servrarna, men är fortfarande under utveckling)
 • Bridges (en speciell typ av VPN-server för när andra servrar inte är tillgängliga på grund av online-censur)

Mullvad skiljer sig inte mellan streaming eller P2P-servrar. Dessutom erbjuder de inga speciella “Onion” -server för Tor-nätverket, som NordVPN gör.

Antal servrar och platser

Mullvad har totalt 410 servrar fördelade på 63 städer i 39 länder. Servicernas placering kan ses i tabellerna nedan:

Mullvad OpenVPN-servrar

Land
Antal servrar
platser
Albanien1Tirana
Australien10Adelaide, Brisbane, Canberra, Melbourne, Perth, Sydney
österrike3wien
belgien3bryssel
Brasilien2Sao Paulo
bulgarien2Sofia
kanada13Montreal, Toronto, Vancouver
Tjeckien3prag
Danmark6köpenhamn
finland6helsingfors
Frankrike3paris
Tyskland20Frankfurt
Grekland1Aten
Hong Kong2Hong Kong
Ungern2budapest
Indien1Pune
Israel1tel Aviv
Italien2Milan
Japan2Tokyo
lettland1Riga
luxemburg1luxemburg
Moldavien1Chisinau
Nederländerna18amsterdam
Nya Zeeland1Auckland
Norge7oslo
polen3Warszawa
portugal1lissabon
rumänien2bukarest
Serbien2Belgrado, Nis
Singapore2Singapore
Sydafrika1Johannesburg
Spanien3madrid
Sverige57Göteborg, Helsingborg, Malmö, Stockholm
schweiz9Zurich
Ukraina1Kiev
Förenade arabemiraten1Dubai
Storbritannien27London, Manchester
Förenta staterna67Atlanta, Chicago, Dallas, Denver, Los Angeles, Miami, New York, Phoenix, Piscataway, Salt Lake City, San Francisco, Seattle, Secaucus

Mullvad WireGuard-servrar

Land
Antal servrar
platser
Australien4Melbourne, Sydney
österrike2wien
belgien2bryssel
Brasilien1Sao Paulo
bulgarien3Sofia
kanada7Montreal, Vancouver
Tjeckien3prag
Danmark2köpenhamn
finland1helsingfors
Frankrike3paris
Tyskland5Frankfurt
Hong Kong1Hong Kong
Ungern2budapest
Indien1Pune
irland1Dublin
Italien3Milan
Japan2Tokyo
lettland1Riga
Moldavien1Chisinau
Nederländerna3amsterdam
Nya Zeeland2Auckland
Norge3oslo
polen3Warszawa
rumänien3bukarest
Serbien2Belgrado
Singapore1Singapore
Spanien3madrid
Sverige9Göteborg, Malmö, Stockholm
schweiz4Zurich
Ukraina1Kiev
Storbritannien7London, Manchester
Förenta staterna19Atlanta, Chicago, Dallas, Los Angeles, Miami, New York, Phoenix, Piscataway, Salt Lake City, Seattle

Mullvad broar

Land
Antal servrar
platser
Australien1Sydney
kanada1Montreal
Tyskland1Frankfurt
Hong Kong1Hong Kong
Nederländerna1amsterdam
Norge1oslo
polen1Warszawa
rumänien1bukarest
Singapore1Singapore
Sverige3Göteborg, Helsingborg, Malmö
Förenta staterna4Chicago, Los Angeles, Miami, New York
Storbritannien1London

Dedikerad IP-adress

Mullvad erbjuder inte dedikerade IP: er. Alla deras IP-adresser delas, och vi förväntar oss inte att det kommer att ändras när som helst snart. Mullvad är fokuserad på integritet och säkerhet, och statiska IP-adresser, till exempel en dedikerad IP, är lättare att spåra tillbaka till en person. Därför är det vettigt att de skulle välja att inte erbjuda dem.

Slutserversnätverk Mullvad

Dessa är våra slutsatser angående Mullvads servernätverk:

 • Mullvad har ett rimligt antal servrar över hela världen
 • Mullvad har 288 OpenVPN-servrar, 105 WireGuard-servrar och 17 Bridges
 • Användare av Mullvad kan bara använda delade IP: er

Mullvads alternativ

Mullvad är en enkel och funktionell VPN. Bortsett från en bra kill-switch och Bridge-servrar, erbjuder de inte ytterligare funktioner som leverantörer som Surfshark gör. Det finns ingen vitlista, möjlighet att använda MultiHop-servrar eller spårningsblockering. På ett sätt är detta en del av Mullvads styrka: de syftar till att erbjuda en privat och säker VPN. Alla andra lyxar kommer på andra plats.

Mullvad och Netflix

Netflix-appikonenVi kan inte garantera att Mullvad kommer att fungera för att avblockera den amerikanska versionen av Netflix. Netflix försöker aktivt hindra VPN-användare från att använda sina tjänster, och Mullvads servrar verkar inte kunna komma runt detta block. När vi frågade dem om detta, meddelade Mullvad att vissa användare lyckas få tillgång till Netflix när de använder SOCKS5-proxy och en New York-server, men det fungerade inte för oss. Detta är en verklig skam för en VPN som når sådana hastigheter och skulle vara perfekt för Netflix-streaming, om det bara lyckades ge dig tillgång.

Mullvad och torrents

Bittorrent logotypMedan Mullvad inte har några dedikerade P2P-servrar fungerade våra lokala servrar medan vi laddade ner torrenter. Filer laddades ner snabbt på grund av de höga hastigheterna på Mullvads servrar. Dessutom kan du hitta extra instruktioner för att skydda din BitTorrent-klient på Mullvad-webbplatsen. Andra kunder stöds inte av Mullvad, eftersom de inte är open source, innehåller adware eller junkware eller helt enkelt inte erbjuder anständiga integritetsinställningar.

Slutsatsalternativ Mullvad

 • Mullvad fungerar inte med Netflix
 • Nedladdning av torrenter med Mullvad är möjligt och det finns extra säkerhetsalternativ för BitTorrent
 • Mullvad har en dödsbrytare
 • Mullvads Bridge-servrar kan hjälpa dig att ta sig runt ihärdiga brandväggar

Slutsatser – Vår erfarenhet av Mullvad

Fördelar
Nackdelar
Mycket bra när det gäller säkerhet och integritetNetflix fungerar inte
Innehåller inte loggarRelativt dyrt
Använder bara de starkaste VPN-protokollenIngen mjukvara för iOS
Extremt snabba servrarBeläget i ett “14 Eyes” -land
Mycket användarvänlig programvara
Kundtjänst reagerar snabbt
Valfria WireGuard-servrar
Ladda ner via torrents möjligt

Sammantaget är Mullvad en utmärkt VPN-leverantör. Trots att de huvudsakligen fokuserar på säkerhet och integritet gör de också mycket bra när det gäller hastighet och användbarhet. Enligt vår åsikt är Mullvad utan tvekan en av de bästa VPN: erna. De enda nackdelarna är att Mullvad är ganska dyr och inte fungerar med (den amerikanska versionen av) Netflix. För vissa användare kommer detta att vara tillräckligt anledning att välja ett billigare VPN som ger användare tillgång till Netflix.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me