Sette opp en VPN-tilkobling på Windows 10 (trinn-for-trinn)

Det er flere måter å sette opp en VPN på din Windows 10-datamaskin. I denne artikkelen diskuterer vi hvordan du konfigurerer en VPN gjennom Windows-innstillingene dine. Dette er nyttig hvis du for eksempel vil bruke VPN-nettverket.


Windows-operativsystemets personvern

Mange VPN-leverandører tilbyr spesiell programvare som lar deg enkelt og raskt koble til en av de mange VPN-serverne. Noen VPN-er, inkludert mange bedriftsnettverk, leveres imidlertid ikke med egen programvare. Heldigvis har Windows en funksjon som lar deg konfigurere en VPN-forbindelse selv. I denne trinn-for-trinn-guiden forklarer vi hvordan du kan sette opp en VPN-tilkobling i Windows 10. Har du en VPN som tilbyr sin egen programvare, for eksempel ExpressVPN eller CyberGhost? Bla nedover for en rask guide som forklarer hvordan du konfigurerer VPN med denne programvaren.

Trinn 1: Få de rette innloggingsdetaljene

For å sette opp en VPN-forbindelse med Windows 10, trenger du riktig påloggingsinformasjon. Ellers har du ikke tilgang til VPN-serveren. Hvis VPN-tilkoblingen din er ordnet gjennom arbeidet ditt, må du be sjefen din om riktig påloggingsinformasjon. Jobber du med VPN til privat bruk? Så opprettet du disse detaljene selv når du konfigurerte kontoen. Med denne informasjonen, ofte bestående av et brukernavn og passord og muligens en spesifikk serveradresse du kan koble til, kan du følge de tre trinnene nedenfor for å koble til VPN.

Hvis du ikke har en VPN-konto og påloggingsdetaljer ennå og leter etter en god VPN for å beskytte internettforbindelsen din, kan du alltid prøve CyberGhost. Denne leverandøren er veldig billig, men fortsatt av god kvalitet. Dessuten har de en 45 dagers pengene-tilbake-garanti, slik at du først kan prøve ut tjenesten.

Trinn 2: Åpne VPN-innstillinger i Windows

Vil du installere en VPN på Windows 10? Først av alt, må du sørge for at du bruker en Windows-konto med administrasjonsrettigheter. Vanligvis har eieren av datamaskinen disse rettighetene. Han eller hun kan også dele dem ut til andre. Hvis du bare har en brukerkonto på enheten du jobber med, vil du automatisk ha disse rettighetene.

Gå til startmenyen (ved å klikke på Windows-logo nederst til venstre på skjermen) og klikk innstillinger. Denne knappen ser ofte ut som et lite tannhjul. Når skjermbildet “Innstillinger” åpnes, klikker du på Nettverk og Internett fra menyen. Velg deretter VPN fra listen på venstre side av skjermen. Bildet til høyre for denne teksten viser hvordan dette ser ut. Du har nå funnet skjermbildet for VPN-innstillinger på Windows og er klar til å legge til en VPN-tilkobling til operativsystemet ditt.

Trinn 3: Legge til en VPN-tilkobling

Det er på tide å legge til en VPN-forbindelse. Klikk først på knappen øverst som står Legg til en VPN-tilkobling.

Legg til VPN-tilkobling i Windows-innstillinger

En blå skjerm vises. Her kan du legge inn detaljene til VPN-leverandøren din. I noen land kan du velge en VPN-leverandør fra en rekke standardleverandører, men denne trinnvise veiledningen fokuserer bare på Windows (innebygd) alternativ.

Gi VPN-tilkoblingen et gjenkjennelig navn under Tilkoblingsnavn. Du kan for eksempel velge “VPN-tilkoblingsarbeid” hvis du bare trenger det for arbeidsrelaterte aktiviteter.

Legg til VPN-tilkobling til Windows blåskjerminnstillingerUnder Servernavn eller adresse, angi IP-adressen eller server-URLen til VPN-serveren. Denne informasjonen blir gitt av leverandøren av forbindelsen, f.eks. sjefen din.

Under VPN-type, Velg VPN-protokollen du vil bruke. I de fleste tilfeller vil du kunne velge Automatisk alternativet her. For mer informasjon om VPN-protokoller, kan du lese artikkelen vår om dette emnet.

Under Type påloggingsinfo Du kan spesifisere måten du ønsker å logge på. I de fleste tilfeller innebærer dette bruk av brukernavn og passord. Alternativer inkluderer innlogging med smartkort eller sertifikat.

Under Brukernavn og Passord, fyll ut nødvendige påloggingsdetaljer.

Merk: det er tryggest å ikke få datamaskinen til å huske påloggingsinformasjonen din hvis du bruker en offentlig datamaskin. Velg bare å lagre dataene hvis datamaskinen ikke kan brukes av fremmede og er godt beskyttet!

Når du er ferdig med å legge inn alle nødvendige data, klikker du Lagre.

Trinn 4: Koble til VPN-serveren

Bruke VPN-menyen i innstillinger (som beskrevet i trinn 1) kan du nå velge den lagt VPN-tilkoblingen fra listen vist og koble til den VPN-serveren. Nå er du trygt koblet og kan få tilgang til internett trygt og privat.

Avanserte innstillinger

Etter å ha lagt til en VPN-tilkobling, har du ekstra alternativer i tillegg til å slå VPN av og på. Du kan for eksempel sette opp en proxy-server. Gå til den avanserte menyen for å gjøre dette. Dette kan gjøres ved å følge trinn 2 igjen, klikke på VPN-tilkoblingen du ønsker å endre og velge Avanserte instillinger. Endre bare disse innstillingene hvis du er helt sikker på hva du gjør. Windows og VPN-leverandøren din jobber allerede sammen for å gi deg en sikker tilkobling. Så spesielt som nybegynner trenger du ikke endre noen avanserte innstillinger for å bli beskyttet på nettet.

VPN-innstillinger i Windows gjennom varslinger

For å få tilgang til VPN-delen i innstillingene dine raskt og enkelt, kan du følge instruksjonene beskrevet i trinn 2, men du kan også klikke på Varsler (informasjonsballongen) nederst til høyre på oppgavelinjen. Skjermbildet over viser hvordan den skjermen ser ut. Klikk VPN og du blir ført direkte til skjermen for VPN-innstillinger.

VPN-programvare på Windows 10

Å bruke VPN via innstillingene dine i Windows 10 kan være veldig nyttig. Tross alt kobler Windows deg automatisk til VPN-serveren, slik at du ikke trenger å slå VPN manuelt på hver gang. Dessuten gir det deg muligheten til å koble deg til et privat nettverk eksternt og sikkert. Tenk for eksempel på folk som jobber hjemmefra som bruker en VPN-server for å gi dem tilgang til alle dokumenter og andre filer i bedriftsnettverket..

Det er imidlertid ikke alltid praktisk å koble VPN til operativsystemet ditt. Hvis du bruker en betalt VPN-leverandør som NordVPN eller Private Internet Access, anbefaler vi at du bruker den medfølgende programvaren. Disse programmene støtter ofte ekstra VPN-protokoller, bruker sine egne DNS-servere for å forhindre DNS-lekkasjer, og har en kill switch som automatisk griper inn hvis VPN-forbindelsen din faller. Med andre ord, hvis du bruker VPN-programvare i stedet for å logge på VPN-serveren din via Windows, vil du være sikrere.

Sette opp en VPN på Windows med VPN-programvare: en trinn-for-trinn-guide

Det er veldig enkelt å installere en VPN på Windows 10 ved å bruke offisiell VPN-programvare:

Installer VPN trinnvis skrivebord

 1. Opprett en konto på VPN-nettstedet. Gå til den offisielle nettsiden til ønsket VPN-leverandør (f.eks. CyberGhosts hjemmeside) og velg abonnementet du ønsker. Gå gjennom trinnene for å kjøpe et abonnement og opprette en konto.
 2. Last ned VPN-programvaren fra det offisielle nettstedet. Ofte vil leverandøren din sende deg til nedlastningen rett etter at du har tegnet abonnementet.
 3. Installer VPN-programvaren. Når installasjonsfilen er lastet ned, kan du klikke på den og følge trinnene for å installere VPN-programvaren på datamaskinen.
 4. Logg deg på programvaren med kontoen din. Dette er ofte et spørsmål om å fylle ut brukernavnet og passordkombinasjonen du opprettet i trinn 1.
 5. Velg ønsket VPN-server (valgfri). Avhengig av hva du ønsker å gjøre på nettet, kan du velge en passende serverplassering. Du kan for eksempel velge en amerikansk server for å se den amerikanske versjonen av Netflix eller fjerne blokkering av Skype, Facebook eller andre tjenester som kan bli sensurert i ditt land. Hvis du ikke har et spesifikt mål i tankene annet enn å gå trygt på nettet, kan du ganske enkelt velge serveren som er nærmest deg.
 6. Slå på VPN. De fleste VPN-programmer har en stor strømknapp som vil slå på VPN med bare ett klikk. Faktisk, hvis du hopper over trinn 5, vil programvaren sannsynligvis automatisk velge den nærmeste eller raskeste serveren for deg.

Hvorfor bruke en VPN på Windows 10?

Det er mange grunner til at folk bruker et VPN. Dette er de vanligste:

 • Datakryptering for ekstra beskyttelse mot hackere og nettkriminelle (så vel som andre avlyttere, for eksempel myndigheter og bedrifter);
 • Sikker bruk av offentlige nettverk;
 • Tilgang til tjenester som bare kan brukes i et virksomhets eller institusjons nettverk;
 • Gjemme din virkelige beliggenhet og IP-adresse;
 • Laste ned torrenter anonymt;
 • Omkjøring av regionale blokkeringer av for eksempel visse filmtjenester (Netflix) eller sosiale medienettverk;
 • Omkjøring av sensur i et land;
 • Øke hastigheten på en tilkobling til en annen server.

Å sette opp en VPN på din Windows 10-datamaskin er alltid en god idé. Du bruker sannsynligvis enheten din til mange av dine daglige Internett-aktiviteter. Med en VPN vil du bli beskyttet under alle disse aktivitetene, samtidig som du øker ditt online personvern og frihet.

Hvis du ikke allerede har en VPN og ønsker å bruke en til å sikre ditt private nettverk, har du flere alternativer. Du vil kanskje ha en privat VPN-leverandør. Hvis du ikke aner hvor du skal begynne, kan du ta en titt på de fem beste VPN-leverandørene våre. Denne listen kan hjelpe når du prøver å gjøre et valg.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me