Installera ett VPN för din smarta TV. Så här gör du!

Numera använder många människor ett VPN för att få tillgång till ett mycket större urval av program och filmer. När allt kommer omkring ställer många strömningstjänster, som Netflix, geografiska begränsningar och visar bara visst innehåll i vissa regioner. Dessutom erbjuder VPN en mängd sekretess- och säkerhetsfördelar. En enhet som lämpar sig särskilt bra för streaming är naturligtvis en smart TV. Men att installera ett VPN på din smarta TV är i allmänhet inte lika enkelt som att göra det på din Windows-PC, till exempel. Men oroa dig inte, i den här artikeln kommer vi att lista tre sätt på vilka du enkelt kan njuta av alla fördelarna en VPN har att erbjuda, på din smarta TV.

Har du redan en smart TV och vill ta reda på varför ett VPN kan vara användbart för dig? Läs vår artikel om användningen av ett VPN i kombination med en smart TV.

Illustration av Smart TV VPN-inställning

Notera: En smart TV är inte samma sak som en Android TV. På en Android TV, till exempel Sony Bravia, är det mycket enkelt att installera en VPN, eftersom du bara kan installera en VPN-app för Android direkt på TV: n. Om det här är vad du vill göra hänvisar vi till vår artikel om att ställa in ett VPN på din Android TV.

1. Ansluta din smarta TV till en Windows-dator med ett VPN

Även om den här metoden tekniskt inte innebär att du installerar ett VPN på din smarta TV, ansluter du fortfarande till en med alla de fördelar som detta medför. Detta åstadkoms genom att installera en VPN på din Windows-dator (om du inte redan har gjort det) och sedan ansluta din smarta TV till din dator genom att göra din dator till en mobil hot spot. Som sådan är din smarta TV ansluten till samma WiFi eller bredbandsnätverk som din dator och använder därmed samma VPN-anslutning. Observera att du behöver ha Windows 10 installerat på din PC för att den här metoden ska fungera. Läs vår korta och enkla steg-för-steg-guide nedan för att använda den här metoden.


  1. Installera ett VPN på din Windows PC. De flesta VPN-leverantörer gör detta mycket enkelt att göra. När allt kommer omkring erbjuder praktiskt taget alla populära VPN-leverantörer en lättanvänd Windows-app nuförtiden. Men om du behöver lite hjälp med detta, ta en titt på vår artikel om att ställa in ett VPN på Windows.
  2. Ställ in en mobil hotspot på din dator. För att göra detta skriver du in “mobil hot spot-inställningar” i sökfältet på din dator och klickar på den.
  3. Klicka på den lilla växeln du ser så att den är på (blå). Kontrollera nu för att se till att rätt nätverk visas (ditt WiFi eller bredbandsnätverk) och att WiFi är valt där det står “dela min internetanslutning över”.
  4. Anslut nu din smarta TV till din Windows PC: s WiFi- eller bredbandsnätverk. För att göra detta använder du informationen bakom “Nätverksnamn” och Nätverks “lösenord” från föregående skärm.
  5. Nu är din smarta TV ansluten till ett VPN. Om du vill ändra dina inställningar måste du göra det från din dator. Låt oss till exempel säga att du vill titta på den amerikanska versionen av Netflix på din smarta TV, du väljer en amerikansk VPN-server på din PC.

2. Installera ett VPN på din router

routerAtt installera ett VPN på din router är mycket användbart för att skydda alla dina enheter hemma på en gång. För att uppnå detta är det nödvändigt att byta firmware på din router. Denna process kallas blinkande. Var noga med att kontrollera om din router är lämpad att göra detta eftersom det inte är alla routrar. För lite hjälp med detta, kolla in vår artikel om de bästa VPN-routrarna.

Under denna process kan du skada din router irreparabelt. Det är därför det är viktigt att följa instruktionerna exakt. Du kan läsa vår fullständiga guide för hur du installerar ett VPN på din router för att ta reda på hur du blinkar.

När du har installerat VPN på din router kan du låta din smarta TV ansluta till den, precis som den normalt skulle göra. När anslutningen har upprättats är din smarta TV skyddad av VPN.

Installera ett VPN på din router:

1. Kontrollera om din router är lämplig för att blinka.

2. Byt firmware på din router och installera ett VPN.

3. Anslut din smarta TV till den blinkade routern. Detta fungerar på samma sätt som att ansluta till något annat Wi-Fi-nätverk.

3. Installera ett VPN på en virtuell router på din PC eller Mac

Virtuell router

Om din router inte är lämplig för att blinka eller om du inte vill, kan du skapa en Wi-Fi-hotspot på din PC eller Mac och ställa in den som en virtuell router med en VPN-anslutning. Du kan sedan ansluta din smarta TV till internet via hotspot på din PC eller Mac. Installera ett VPN på din PC eller Mac skiljer sig beroende på enhet och operativsystem. Leta efter en leverantör som passar bra med dina enheter och den borde inte vara för svår. Nedan hittar du en guide som hjälper dig att installera ett VPN på din virtuella router.

Installera ett VPN på en virtuell router:

1. Installera ett VPN på din PC eller Mac. De flesta VPN-leverantörer har en enkel installationsguide som hjälper dig att installera deras programvara på din enhet.

2. Skapa en Wi-Fi-hotspot på din PC eller Mac. Hur du kan göra detta beror på din enhet. Om du inte kan ta reda på hur du gör detta kan du gå till webbplatsen för tillverkaren av din enhet.

3. Anslut din smarta TV till VPN-nätverket på din PC eller Mac.

Gjutning från en annan enhet

Med en smart TV är det också möjligt att kasta innehåll från en annan enhet till smart TV. När du gör detta måste du överväga några saker. Du behöver alltid din andra enhet i närheten och om du växlar mellan enheter som din smartphone och surfplatta måste du installera ett VPN på båda. Dessutom kommer enheten du cast med att skyddas med VPN men din smarta TV kommer inte att skyddas. Du använder bara smart-tv som en extern skärm för din andra enhet.

Den bästa VPN för min smarta TV

Om du inte har ett prenumeration hos en VPN-leverantör så kan det vara bra att gå till ett VPN som fungerar bra i kombination med din smarta TV. En stabil och snabb anslutning är avgörande när du vill strömma filmer, serier eller musik. Sök efter en VPN-leverantör som passar dina behov perfekt. Om du vill titta på geo-blockerat innehåll ska du se till att din leverantör alltid har servrar du kan använda för detta ändamål. Vi har testat flera leverantörer och nedan finns tre solida leverantörer som fungerar bra i kombination med din smarta TV.

1. ExpressVPN för smart TV

ExpressVPN fungerar mycket bra i kombination med smarta TV-apparater. Den har en användarvänlig app för Android TV och är enkel att installera på någon av dina enheter. Med sitt stora utbud av servrar och 256-bitars kryptering är det det perfekta sättet att strömma säkert, fritt och helt anonymt. På grund av deras stora kvalitet är de en av de dyrare leverantörerna men med sin fantastiska kvalitet och snabbhet ger ExpressVPN en positiv mening till ordspråket “du får vad du betalar för”. Läs mer om denna leverantör i vår fullständiga ExpressVPN-granskning.

2. Surfshark för smart TV

Surfshark är en utmärkt och mycket prisvärd VPN att använda med din smarta TV. Surfshark är den billigaste VPN-leverantören som vi har testat, men erbjuder fantastiska strömningshastigheter ändå. Dessutom kan Surfshark ge dig tillgång till den amerikanska versionen av Netflix och med sina 1040 servrar i 61 länder, till massor av annat geografiskt begränsat innehåll. Dessutom är Surfshark en mycket säker VPN-leverantör som respekterar och skyddar användarnas integritet. När allt har den en strikt no-loggar policy, förstklassig krypteringsprotokoll och en kill switch. Surfshark fungerar med din smarta TV genom att använda någon av metoderna som beskrivs i den här artikeln. Som sådan är det det perfekta sättet att – enkelt och prisvärt – njuta av säkerhet, frihet och integritet när du använder din smarta TV.

3. NordVPN för smart TV

Precis som ExpressVPN och Surfshark erbjuder NordVPN (smart TV) användare en hel del säkerhet, integritet, geo-blockering och god strömningshastighet. NordVPN erbjuder dock också några extra funktioner som gör detta VPN till ett utmärkt val för smarta TV-ägare. NordVPN erbjuder obuskerade servrar och dedikerade IP-adresser. Fler och fler strömningstjänster blockerar VPN-användare idag. Men själva anledningen till att många vill använda en VPN på sin smarta TV är att avblockera strömmande innehåll, till exempel den amerikanska versionen av Netflix. Det är där NordVPNs extrafunktioner kommer in. NordVPNs dolda servrar (i USA, Kanada, Frankrike, Italien och 10 andra länder) och dedikerade IP-adresser gör det svårare för strömningstjänster att upptäcka och därför blockera VPN-användare. Därför är NordVPN ett utmärkt val för smarta TV-användare som vill strömma och internet så fritt som möjligt.

Slutgiltiga tankar

När du har en Android TV är det mycket enkelt att installera ett VPN på grund av erbjudandet av VPN-appar i Play Store. I andra fall måste du installera ditt VPN på din router eller virtuella router. Det här kan vara lite svårare, men du kan ta reda på hur du gör det i vår guide. Det är definitivt värt att göra eftersom all din streaming kommer att vara säker och anonym. Dessutom får du tillgång till mer innehåll. Sammantaget är en VPN perfekt matchning med en smart TV.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me