VPN vs Proxy: Hva er forskjellen? | VPNOverview

Når du vil surfe anonymt, kan du bruke en VPN eller en proxy.


VPN og proxy på skalaer

Både VPN-er og fullmektiger kan endre din geografiske beliggenhet, slik at du kan omgå geo-begrensninger på nettsteder. Tenk på de mange strømmetjenestene som ikke viser innholdet når du ikke er i riktig land. Mens VPN-er og fullmakter begge kan endre dette, fungerer de to på helt forskjellige måter. Til og med selve ordet ‘proxy’ er et bredt begrep med mange forskjellige betydninger. Det er for eksempel offentlige og private fullmektiger som hver har forskjellige funksjoner.

Så hva er den eksakte forskjellen mellom en VPN og en proxy? Hvilken av de to er best å bruke? Mens de har lignende funksjoner, er måtene de konfigurerer internettforbindelsen veldig forskjellige på. Vi vil forklare hva disse forskjellene er, hvordan forskjellige proxy-servere fungerer, og hvilke fordeler og ulemper som er knyttet til proxyer og VPN-er.

Proxy-servere

En proxy-server er en server som står mellom datamaskinen din og internett. Når du går på nettet med en proxy, vil all Internett-trafikken din bli sendt gjennom denne proxy. På grunn av det vil det se ut som om dataene dine kommer rett fra den proxy i stedet for din egen datamaskin og IP-adresse. Mens VPN-servere automatisk krypterer alle dataene dine, gjør ikke en proxy dette. Derfor er en proxy i stand til å håndtere et stort antall samtidige tilkoblinger fra forskjellige brukere (vanligvis titusenvis). Mange VPN-leverandører tilbyr også en egen proxy-tjeneste som kundene kan bruke.

Endring av IP-adresse med proxy

Proxy-servere kan kommunisere med internett på forskjellige måter. De bruker en av to protokoller for dette formålet: HTTP eller SOCKS.

HTTP proxy-servere

HTTP-protokollen er designet for å tolke all trafikk på HTTP-nivå. Fullmakter som bruker denne protokollen kan bare jobbe med websider. Hver adresse som begynner med http: // eller den sikrere https: // vil bli dekket av denne proxy. Følgelig vil fullmakter som bruker denne protokollen bare være effektive når du bruker nettleseren din. Fordi denne proxy aksepterer bare HTTP-forespørsler, er den noe raskere enn en VPN- eller SOCKS-proxy, som begge må behandle mer data. Dessuten kan en HTTP-proxy hjelpe deg med å komme deg rundt noen geografiske online-begrensninger. Endelig er HTTP-fullmakter ofte gratis eller på annen måte veldig billig å bruke.

Den største ulempen med en proxy som bruker HTTP-protokollen, er at dataene dine kunne spores ganske enkelt. Når du bruker Flash eller JavaScript, som HTTP-protokollen ikke kan håndtere, vil mange nettsteder kunne oppdage din virkelige IP-adresse uansett proxy. Bortsett fra det, krypterer ikke fullmektige dataene dine, slik at hackere, myndigheter, sikkerhetssystemer og Internett-leverandøren din kan følge dine trinn. Hvis du er på et HTTPS-nettsted, blir ikke datatrafikken din sporet av tredjeparter. IP-adressen din er imidlertid fremdeles synlig. En siste ulempe med HTTP-proxy er at du må konfigurere proxy-en separat i hver nettleser du bruker. Dette vil koste deg mye ekstra krefter og tid.

For å kort oppsummere alle fordeler og ulemper med HTTP-fullmakter, har vi laget en oversikt i følgende tabell:

Pros:
Ulemper:
Billig (ofte helt gratis)Bare nyttig for tilgang til nettsteder
Skjuler IP-adressen dinIP-en din kan lett bli avdekket
Rask i brukHTTP-data vil ikke bli kryptert og vil være mottakelige for hackere
Gir tilgang til noen begrensede nettstederTrenger individuell konfigurasjon i hver nettleser

SOCKS proxy-servere

Bortsett fra HTTPS, kan proxy-servere bruke en andre protokoll: SOCKS. SOCKS proxy-servere kan mer enn bare tolke websider. De tar også hensyn til all annen internettrafikk, for eksempel applikasjoner for e-post, IRC-chats og torrenting-programmer for nedlastinger. På denne måten vil du også være mer anonym utenfor nettleseren din.

Siden SOCKS fullmakter behandler mer data enn HTTP-proxy, er de vanligvis også mye tregere. De håndterer de samme sikkerhetsproblemene: Du er fremdeles utsatt for hackere, og IP-en din kan avdekkes, selv om denne prosessen ikke er like enkel som med en HTTP-proxy. Til slutt må du konfigurere denne proxy-en hver for seg av hver programvare, for eksempel BitTorrent.

En SOCKS-proxy har både fordeler og ulemper sammenlignet med en HTTP-proxy. Likevel kan det være veldig nyttig under spesifikke omstendigheter. Hvis du for eksempel bare vil skjule identiteten din for å laste ned torrenter på BitTorrent, er en SOCKS-proxy med en sikker SSL-tilkobling (en forbindelse med sertifiserte krypteringsnivåer) tilstrekkelig. Imidlertid, hvis du planlegger å laste ned ulovlige dokumenter eller filer på internett, må du alltid være oppmerksom på de lokale forskriftene om denne typen nedlasting.

Pros:
Ulemper:
Skjuler IP-adressen dinTregere enn en HTTP-proxy
Gir deg tilgang til noen begrensede nettstederKrypterer ikke datatrafikken din, noe som gjør den utsatt for hackere
Behandler hver form for Internett-trafikk (inkludert torrenter)Trenger individuell konfigurasjon på hvert programvare
Beskytter tilstrekkelig for anonym bruk av BitTorrent.

Offentlige vs private proxy-servere

Proxy-servere kan utføre mange forskjellige oppgaver. For å skille mellom fullmakter og funksjonene de utfører, kan fullmakter kategoriseres etter hvordan de fungerer. For det første er det forskjell mellom private og offentlige fullmektiger.

Offentlige proxy-servere

Gratis proxy-listeOffentlige eller åpne proxy-servere er fullmektiger som alle kan bruke fritt. Dette er mulig fordi fullmakter er i stand til å håndtere tusenvis av forbindelser samtidig. Det er mange offentlige servere online, som alle er gratis å bruke. Disse inkluderer både HTTP- og SOCKS-fullmakter, selv om det generelt er flere offentlige HTTP-fullmakter tilgjengelig. Du finner utallige lister over offentlige fullmakter på nettet hvis du vet hvor du skal se. HideMyAss tilbyr for eksempel en gratis offentlig fullmakt på deres nettsted.

Dessverre er offentlige proxy-servere ofte ganske ustabile. Dette er fordi en server som blir brukt av for mange mennesker samtidig kan bli overbelastet og slutte å fungere. Når en offentlig server lett blir funnet på nettet, vil det sannsynligvis være mange som bruker den, noe som kan forårsake alle slags problemer. Forbindelsen din kan falle uten forvarsel, og vanligvis er proxyens hastighet ekstremt dårlig. Dessuten vil du ofte måtte sende alle slags sensitiv informasjon til eierne av disse anonyme serverne. Tross alt går all din datatrafikk gjennom deres servere. Til slutt tilbyr ikke offentlige fullmakter noen ekstra støtte. Faktum gjenstår imidlertid at disse åpne fullmaktene er veldig enkle å bruke og tilgjengelig gratis.

Private proxy-servere

Private proxy-servere er ikke tilgjengelige for alle: du må kjøpe en for en liten pris. Disse serverne er generelt mye raskere enn offentlige fullmektiger. Du trenger et brukernavn og passord for å kunne bruke dem. Private proxy-servere har en tendens til å være mye mer pålitelige enn offentlige servere fordi de ofte eies og kontrolleres av virksomheter med godt omdømme. De tilbyr vanligvis ekstra støtte og programvare som er konfigurert til personlig bruk. BTGuard og TorGuard, for eksempel, har begge forhåndskonfigurerte servere som er perfekte for å laste ned torrenter. Disse tjenestene tilbyr spesialiserte SOCKS-torrent-tjenester, mens andre VPN-er muligens tilbyr både HTTP- og SOCKS-tjenester.

Ulike slags fullmektiger

En fullmektig kan være enten offentlig eller privat. Bortsett fra det er det imidlertid en annen måte å dele opp fullmakter, nemlig i henhold til funksjon. Det er nettproxy, gjennomsiktige fullmektiger, anonyme fullmakter, omvendte fullmakter og mer. Vi skal kort forklare hver av disse kategoriene. For mer informasjon om forskjellige slags fullmakter, kan du lese artikkelen vår “Hva er en proxy-server”.

Internett-proxy

En web-proxy-tjeneste, for eksempel den som tilbys av CyberGhost, setter opp en forbindelse med en offentlig HTTP-server. I det øyeblikket du sender ut en online forespørsel, vil proxy fullføre den. De vil endre forespørselen og deretter sende den videre til den opprinnelige destinasjonen. Med en web-proxy kan du gjøre en hvilken som helst surfing i nettleseren din mer anonymt uten å måtte laste ned eller installere tilleggsprogramvare. Du trenger ikke engang å konfigurere nettleseren din. Dessuten er disse nettproxyene ofte helt gratis.

Dessverre har også webproxy sine ulemper: de pleier å bruke mange annonser, som du alle ser på skjermen din. De har også en tendens til å være tregere og støtter bare delvis Flash Player og JavaScript. Dessuten blokkerer mange nettsteder IP-adressene som tilhører disse fullmaktene, og hindrer deg i å få tilgang til informasjonen på disse sidene mens du bruker proxy. Alle sikkerhetsproblemer som dukker opp når du bruker en HTTP-server er også relevante for nettproxy: de er ikke veldig sikre og kan ikke garantere fullstendig anonymitet mens du surfer.

Nettproxy er veldig enkle å bruke. Likevel, deres problemer med hastighet, sikkerhet og blokkert tilgang begrenser deres nytteverdi betydelig. For riktig beskyttelse og raskere tilkobling er det bedre å bruke en annen type proxy.

Gjennomsiktig fullmakt

En proxy er gjennomsiktig når den ikke kan sees av brukerne. Du kan si at det er ‘usynlig’ i den forstand. I likhet med en nettproxy, trenger du ikke konfigurere denne proxyen i nettleseren din. Å bruke en gjennomsiktig proxy er ‘obligatorisk’ i mange tilfeller, selv om brukeren ikke er klar over det. En transparent proxy står mellom bruker og tjeneste. Selv om brukeren ikke kan se at dataene deres blir sendt via en proxy, kan leverandøren av tjenesten.

Den største fordelen med gjennomsiktige fullmakter er at de øker hastigheten på internettbruken din fordi de bruker hurtigbufring. Et eksempel: når du logger deg på det gratis Wi-Fi-nettverket på Starbucks som en ny bruker, må du godta betingelsene først. Denne skjermen med brukerbetingelser er en hurtigbufret side levert av proxy. I det øyeblikket du trykker på godta, blir du sendt direkte til den faktiske tjenesten. Med andre ord blir du først sendt til en tidligere lagret kopi av nettstedet. På grunn av denne prosessen vil bruk av et stort nettverk være enklere og raskere med en proxy.

Hvis du leter etter en proxy som skjuler IP-adressen din, finner du ikke svaret i en gjennomsiktig proxy. Denne typen proxy sender direkte din IP-adresse til tjenesten. Derfor gir det deg ingen anonymitet og tilbyr bare brukervennlighet og økt hastighet.

Anonym proxy

I motsetning til en gjennomsiktig proxy skjuler en anonym proxy IP-adressen din. Tjenestene du bruker mens du er koblet til via denne proxy, vil kunne se at noen har besøkt nettstedet sitt mens du bruker en proxy. De vil imidlertid ikke vite hvem det var, siden de ikke kan se den virkelige IP-adressen din, bare IP-en til proxy-serveren. Denne typen proxy fungerer generelt ganske bra for økt anonymitet på nettet. Imidlertid er det ikke en garantert løsning. Bortsett fra vanlige anonyme fullmakter, er det ‘ekstreme’ anonyme (eller høye anonyme) fullmakter. Disse serverne vil ikke engang avsløre for nettsteder at de er en proxy, mens en vanlig anonym proxy er synlig.

Omvendt fullmakt

En omvendt proxy gjør det motsatte av en normal proxy. I stedet for å beskytte dataene fra den surfende internettbrukeren, beskytter denne proxy-serveren den brukes på. En omvendt proxy kan brukes til å beskytte online data på en side ved å sette opp en brannmur. Tilgang til disse spesifikke sidene kan gis eller nektes av fullmakten. På denne måten kan ikke kundene til en viss bank bla gjennom et fremmed bankmiljø. Dessuten brukes omvendte proxyer ofte til å lagre statiske sider, slik at serveren ikke blir overbelastet.

VPN

I stedet for en proxy, kan du også bruke en VPN. Et virtuelt privat nettverk (VPN) oppretter en kryptert tunnel mellom datamaskinen og serveren. Det eneste din ISP, hackere, eller muligens myndighetene vil kunne se, er at forbindelsen din kommer fra IP-en til VPN-serveren din. Alle dine online aktiviteter, din virkelige IP, beliggenhet og nedlastinger vil forbli skjult bak VPNs kryptering. Videre gir en VPN deg tilgang til flere forskjellige serverplasseringer, noe som betyr at du kan nå alle slags geobegrensede sider og tjenester som ellers ikke ville være tilgjengelige for deg. En VPN fungerer slik:

Hvordan fungerer en VPN-illustrasjon

Ikke alle VPN-er er like. Mens de hver tjener omtrent samme formål, er det flere ekstra faktorer som må tas i betraktning. Vi nevner tre viktige hensyn du må tenke på her. For mer informasjon om hvordan VPN-leverandører takler disse så vel som andre temaer, kan du lese våre detaljerte VPN-anmeldelser.

Vil du komme i gang med en anstendig VPN med en gang? Ta en titt på NordVPN.

Logg politikk

Den eneste parten som vil kunne se din online oppførsel når du bruker en VPN er VPN-leverandøren. Tross alt blir datatrafikken din sendt via serveren deres. Derfor er det viktig å velge en pålitelig VPN-leverandør som ikke vil lagre noe av den informasjonen. Det vil være i strid med alt en VPN står for: garantere din online anonymitet og sikkerhet.

De såkalte loggene som VPN-leverandøren din kan lage dataene dine har potensielt forferdelige konsekvenser. Regjeringer kan tvinge leverandøren til å vise dem dataene dine. Derfor er det alltid viktig å sjekke om VPN-en du vurderer å bruke har retningslinjer uten logger. Hvis det er tilfelle, lover de å ikke lagre datatrafikken din, slik at andre heller ikke kan se den.

Brukervennlighet

Hvis du ønsker å sette opp en VPN-tilkobling på enheten din, må du laste ned og installere en VPN-tjeneste. Noen ganger må du konfigurere datamaskinen eller mobilenheten din for at VPN skal fungere. Vanligvis er dette en ganske enkel prosess: mange leverandører har trinnvise installasjonsveiledninger som du kan bruke selv når du ikke er så dyktig med datamaskiner. Så snart VPN-en er installert og aktivert, vil alle dine online data bli sendt trygt gjennom VPN-tunnelen. Det spiller ingen rolle hvilket program eller nettleser du bruker, all trafikk blir ivaretatt.

Programvaren som tilbys av VPN-tjenester kan være ganske mangfoldig. Mens en leverandør kan ha en enkel og strukturert app som gir veldig enkel bruk, kan andre VPN-er velge å legge til flere alternativer til programvaren sin, noe som gjør klienten litt rotete og vanskeligere å bruke. Avhengig av dine egne ønsker, foretrekker du kanskje en slags klient fremfor en annen.

Pris

Et VPN-abonnement er vanligvis ikke gratis. Heldigvis er ikke prisene så dårlige: for bare noen få dollar i måneden vil du allerede ha en veldig god VPN. Sammenlignet med en gratis web-proxy, kan dette virke for mye, men du vil få ekstra beskyttelse og den beste krypteringen til gjengjeld. Det er til og med et par veldig anstendige gratis VPN-er på markedet. Når du velger et gratis VPN, bør du imidlertid være på vakt mot VPN du velger. Gode, pålitelige VPN-er har ofte hastighets- eller datagrenser, men de er mye bedre enn de mange falske gratis VPN-ene du finner på nettet, som ofte ikke fungerer eller er fylt med skadelig programvare. En god gratis VPN vil fremdeles gi deg bedre beskyttelse enn en fullmektig ville gjort.

Hvis du vil ha fullstendig beskyttelse uten begrensninger, vil vi anbefale deg å sette av noen dollar i måneden og få en premium VPN uansett. Sammenlignet med en proxy, vil en VPN gjøre internettopplevelsen din mye tryggere og mer anonym. Hvis du velger en billig leverandør på toppen av det, som Surfshark, har du den beste avtalen du kan få.

For å gjøre valget mellom VPN og proxy enklere, har vi listet fordeler og ulemper med VPN-er for deg i tabellen nedenfor.

Fordeler med en VPN:
Ulemper med en VPN:
Internett-aktiviteten din er godt beskyttetPris
Høye nivåer av krypteringMulighet for logger
Rask å bruke
Tilgjengelig i mange land / mange serverplasser

Som er best: VPN eller proxy?

Når det gjelder personvern og sikkerhet, overgår VPN-er langt nærmeste fullmektiger. Mens fullmakter skjuler IP-en din, tilbyr de ikke mye annet ved hjelp av beskyttelse. Når det er sagt, kan du velge å bruke en proxy i spesifikke situasjoner. Mens VPN-er gir mye mer kryptering og sikkerhet enn fullmakter, kan det hende at de ikke alltid er nødvendige, avhengig av oppgaven du har og hvordan du ønsker å takle personvernet ditt online..

Når du skal bruke en proxy

 • Omgå en brannmur eller geoblokk: Når du prøver å få tilgang til en begrenset strømmetjeneste eller nettsted, kan en proxy-server være tilstrekkelig. Imidlertid er dette vanligvis bare sant hvis du ikke overfører sensitive data og ikke trenger å skjule dine online aktiviteter. Brukere bør også være klar over at noen tjenester som Netflix har anti-proxy-teknologi og kan blokkere tilkoblinger fra proxy-servere.
 • Når du bruker et utdatert operativsystem: Fullmakter krever ikke at du installerer programvare for at de skal fungere. Dette kan fungere i din favør hvis du har et tregt eller utdatert operativsystem. VPN-er kan redusere søkehastigheten, mens spesielt HTTP-fullmakter knapt påvirker maskinens ytelse. Det finnes også hurtigbufrende proxy-servere som kan lagre kopier av nettsteder du ofte besøker for å redusere båndbredden og øke maskinens ytelse.

Når du skal bruke en VPN

 • Surfer på internett: Hvis du surfer på Internett eller får tilgang til sensitiv informasjon på nettet, vil en VPN kryptere dataene dine og beskytte dem mot hackere og nettkriminelle..
 • Koble til offentlig Wi-Fi: Hvis du kobler deg til offentlig Wi-Fi eller andre usikrede nettverk, er en VPN et must. Cyberkriminelle hacker ofte i usikrede nettverk og kan få tilgang til alle data du overfører over nettverket. En VPN holder dine private data sikre fra disse hackerne.
 • Få tilgang til regionbegrenset innhold: Mens fullmektiger kan fungere for å få tilgang til visse typer regionbegrenset innhold, har mange tjenester programvare for å blokkere proxyer. Noen av disse tjenestene har også VPN-blokker, men du kan vanligvis bruke en premium VPN for å komme deg rundt dem.
 • Omkjøring av regjeringssensur: Hvis du bor et land med utbredt sensur og online overvåking, vil bare en premium VPN tillate deg å omgå sensur på en trygg måte og skjule din online aktivitet for regjeringen.

Siste tanker

En proxy-server kan omdirigere Internett-trafikken din av forskjellige grunner. Du kan bruke en til å forbli mer anonym når du surfer, eller en tjeneste kan øke internettopplevelsen din ved å legge til en proxy for hurtigbufring. Det er flere typer fullmektiger tilgjengelig som kan brukes til forskjellige formål.

På nesten alle måter er en VPN bedre enn en proxy. VPN-er tilbyr mer anonymitet på nettet og beskytter alle dine online data i stedet for bare bestemte deler av den. Dessuten kan en VPN øke hastigheten på internettforbindelsen din: Når Internett-leverandøren senker båndbredden til internettforbindelsen kunstig, kan en VPN omgå dette effektivt.

Den eneste virkelige grunnen til å velge en proxy-server over en VPN er prisen. Fullmakter er rett og slett billigere enn VPN-er. Uansett, for en liten betaling hver måned vil du allerede ha en høy kvalitet VPN-tjeneste, for eksempel CyberGhost, NordVPN eller Surfshark. I nesten alle tilfeller er det smartere å betale for å sikre at dataene dine er virkelig trygge. Før du velger en proxy for å øke din online anonymitet, er det best å vurdere en begrenset gratis VPN først. Husk alltid at ingenting på internett er 100% sikkert og anonymt. Derfor bør du alltid være forsiktig med hva du gjør på nettet, selv når du bruker en proxy eller VPN.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map