VPN forklarte: Hvordan fungerer det? Hvorfor vil du bruke den? | VPNOverview

Stadig flere bruker VPN når de surfer på internett. VPN står for Virtual Private Network. Det er en enkel og effektiv løsning som tilbyr deg tre viktige ting når du går online: mer sikkerhet, personvern, og frihet. Hvis du ikke er kjent med konseptet VPN, kan det virke ganske skremmende. Men ingen bekymringer! Denne siden vil forklare nøyaktig hvordan en VPN fungerer og hvorfor folk bruker den. Vi vil fortelle deg alt du trenger å vite om fordelene og mulighetene til VPN-er. Vi vil også fortelle deg om et par gode VPN-leverandører som du kanskje vil prøve selv.


Hva er en VPN?

VPN Internet NorwegianEn VPN oppretter en sikker forbindelse mellom enheten din (for eksempel datamaskinen eller smarttelefonen) og internett. Når vi går online, har vi alle en unik IP-adresse. Du kan sammenligne denne adressen med et telefonnummer eller hjemmeadresse, men for datamaskinen eller smarttelefonen: IP-adressen din er en personlig identifikasjonskode for internettforbindelsen din. Det viser din beliggenhet og er knyttet til personen som betaler internettleverandøren din. Med IP-adressen din er du gjenkjennelig og spores online, uansett hva du gjør. Det vil si med mindre du bruker en VPN. En VPN vil ikke alltid kunne dekke sporene dine: det er andre metoder som kan resultere i å avdekke din online identitet. Teknikker som bruker WebRTC-lekkasjer og fingeravtrykk av nettlesere kan fremdeles samle inn data om deg. Likevel vil en VPN beskytte deg veldig godt i de fleste tilfeller.

Som nevnt tidligere står VPN for Virtual Private Network. Dette private nettverket lar deg sende datatrafikken via en kryptert, sikker tilkobling til en ekstern server. Derfra vil trafikken bli sendt videre til internett. På grunn av dette vil IP-adressen som vises på internett bli endret.

Hvis du vil komme i gang med en gang, kan du finne en kort trinnvis guide videre. Vi har også satt sammen en liste over de beste VPN-ene der ute for deg å prøve. Vil du heller bruke en annen VPN? Du kan finne flere tilbydere på vurderingssiden vår. Trykk på knappen nedenfor for å se vår oversikt over VPN:

Hva brukes en VPN til?

Det er mange forskjellige grunner til at folk begynner å bruke et VPN. De største kan oppsummeres som følger: det øker din online personvern, gir deg mer online sikkerhet, og lar deg surfe på internett med mer frihet (ettersom det får deg rundt online-begrensninger og sensur). Vi forklarer nøyaktig hva dette betyr i de følgende seksjonene.

Hvordan en VPN tilbyr online sikkerhet

En VPN tilbyr sikkerhet fordi den krypterer all Internett-trafikken din, også før den når VPN-serveren. Det guider også datatrafikken din gjennom en mye tryggere “VPN-tunnel”. Dette gjør det mye vanskeligere for andre, som regjeringer og hackere, å avskjære og se på dataene dine. Derfor er det spesielt viktig å bruke en VPN når du bruker (farlige) offentlige WiFi-nettverk. Hjemme eller på jobb kan det være like nyttig å bruke en VPN. Leverandører som NordVPN eller ExpressVPN tilbyr toppen av linjen, AES 256 krypteringsnivåer. Med den typen beskyttelse, trenger du ikke å bekymre deg for at noen samler inn dataene dine og bruker dem mot deg.

Kryptert VPN-tunnel som beskytter deg mot forskjellige grupper

Hvordan en VPN tilbyr anonymitet og personvern på nettet

En VPN tilbyr deg mer anonymitet på nettet fordi du ikke surfer på nettet med IP-adressen din offentlig tilgjengelig. Din personlige IP-adresse blir skjult så snart du kobler deg til VPN-serveren, da den endres til VPN-serverens IP. Normalt kan andre koble dine online handlinger til din identitet og din plassering basert på IP-adressen din. For eksempel kan internettleverandøren din, nettstedene du besøker og mange regjeringer generelt se alt du gjør på nettet. Når du bruker en VPN, kan online handlingene dine imidlertid bare spores tilbake til VPN-serveren, men ikke lenger til deg (med mindre du selvfølgelig er logget inn på et bestemt nettsted som YouTube eller Google). Mange VPN-leverandører vil ikke avsløre eller overvåke hva du gjør via serverne deres. Du har dermed blitt mye mer anonym på internett, siden du ikke kan identifiseres eller spores gjennom IP-adressen din.

Hvordan en VPN tilbyr online frihet

En VPN kan tilby deg mer frihet på nettet. Den lar deg koble til servere over hele verden. Når du kobler til en VPN-server i et bestemt land, vil du kunne få tilgang til Internett som om du fysisk var i det landet. Dette er nyttig, fordi internett ikke er fritt tilgjengelig overalt. Noen land sensurerer deler av internett eller legger begrensninger på sosiale mediesider eller strømmetjenester på nettet. Hvis du er på ferie eller har migrert, kan det hende at du ikke kan se dine vanlige strømmer. En VPN lar deg koble til internett via servere i hjemlandet. Dette gjør at du vanligvis kan se favorittprogrammet ditt eller få tilgang til favorittnettstedet ditt igjen. Det fungerer også omvendt: Hvis du vil få tilgang til nettsteder eller strømmetjenester fra et annet land (for eksempel å se en annen versjon av Netflix), kan du gjøre det med en VPN.

Hvis du ønsker å prøve ut en VPN med en gang, men ikke er sikker på hvilken leverandør du skal velge, kan du kontakte våre topp 5 av de beste VPN-leverandørene:

Hvordan fungerer en VPN?

Når du har funnet en pålitelig VPN-leverandør, kan du laste ned og installere programvaren deres. Deretter velger du de foretrukne sikkerhetsinnstillingene og setter opp en sikker forbindelse med ønsket VPN-server. Når forbindelsen er opprettet, vil følgende skje med datatrafikken din:

 1. VPN-programvaren på datamaskinen din krypterer datatrafikken din og sender den til VPN-serveren gjennom en sikker tilkobling.
 2. De krypterte dataene fra datamaskinen din er dekryptert av VPN-serveren.
 3. VPN-serveren vil send dataene dine til internett og motta et svar, som er ment for deg, brukeren.
 4. Trafikken er da kryptert igjen av VPN-serveren og er sendt tilbake til deg.
 5. VPN-programvaren på enheten din vil dekryptere dataene slik at du faktisk kan forstå og bruke den.

Hvordan fungerer en VPN-illustrasjon

De VPN-tilkobling vil kryptere datatrafikken din, noe som gjør det mye vanskeligere for hackere og andre parter å avskjære og se på det. Den sikre tilkoblingen også gir brukeren økt anonymitet, fordi internetttrafikken omdirigeres via en ekstern VPN-server. Siden du surfer på nettet via IP-adressen til VPN-serveren, vil din egen IP-adresse forbli skjult. Normalt kan plasseringen din og til og med identiteten din bli avslørt gjennom IP-adressen din, fordi den er unik for internettforbindelsen din. Ved å bruke en annen IP (den som er tilordnet VPN-serveren) kan ingen av handlingene dine online spores til deg, noe som lar deg surfe på nettet mer anonymt.

VPN-applikasjonen kjører i bakgrunnen på datamaskinen, nettbrettet eller smarttelefonen. Du kan få tilgang til internett slik du normalt vil, og ikke vil merke noe annet – spar for det faktum at du kan komme deg rundt restriksjoner på nettet.

Tre av de beste VPN-leverandørene

Vi har testet de fleste store VPN-leverandører. Du kan finne en utvidet gjennomgang av de beste på vår liste over de 5 beste VPN-leverandørene. Hvis du ønsker å komme i gang med en enkel, brukervennlig og pålitelig VPN, anbefaler vi ExpressVPN, NordVPN eller Surfshark.

ExpressVPN

ExpressVPN er en av de beste VPN-leverandørene som vi har testet så langt. De tilbyr flere tusen raske og stabile servere, fine applikasjoner for alle enheter og god kundeservice. Det fungerer også med Netflix, slik at du kan beskyttes selv mens du ser på favorittprogrammet ditt. ExpressVPN har en 30-dagers pengene-tilbake-garanti, så du kan prøve det før du får et lengre abonnement.

ExpressVPN har som mål å tilby deg den beste kvaliteten, og det kommer med en prislapp. De er ikke den billigste VPN-leverandøren rundt, men med vårt spesielle rabattilbud, kan du få et abonnement for $ 6,67 i måneden. Dette abonnementet lar deg beskytte fem av enhetene dine med ExpressVPN. Du kan lese mer om denne leverandøren i vår fulle gjennomgang av ExpressVPN. Klikk på knappen nedenfor for å sjekke ut ExpressVPNs spesialtilbud.

NordVPN

NordVPN er også blant de aller beste VPN-leverandørene i dette øyeblikket. Denne gode og pålitelige VPN-tjenesten tilbyr svært høye nivåer av sikkerhet. Programvaren ser slank ut, samtidig som den er enkel å bruke. Sikkerheten på høyt nivå fører til at NordVPN går tregere enn ExpressVPN, men det er fortsatt et veldig godt valg. For kvaliteten de tilbyr er de veldig rimelige. Dessuten er applikasjonene brukervennlige og godt strukturerte. Les mer om dem i vår komplette NordVPN-anmeldelse.

NordVPN har en 30-dagers pengene-tilbake-garanti, akkurat som ExpressVPN. De har også veldig rimelige avtaler, spesielt hvis du forplikter deg til et abonnement over lengre tid. Sørg for å sjekke rabatten du får når du bruker koblingene på vår hjemmeside eller ved å klikke på knappen nedenfor.

Ekstra råd: Noen rutere lar deg installere en VPN-tilkobling. På denne måten kan du bruke VPN-tilkoblingen for alle enhetene dine hjemme. Å installere dette kan være en utfordring for noen. Vi anbefaler deg å bruke DD-WRT-ruteprogramvare. Hvis du trenger hjelp til å installere en VPN på ruteren din, kan du ta en titt på artikkelen vår om dette emnet. Et alternativ vil være å velge en VPN som tillater et stort antall forbindelser med bare ett abonnement. I dette tilfellet vil Surfshark være ditt beste valg.

Surfshark

Surfshark er en relativt ny, men veldig effektiv VPN-leverandør som har vokst betydelig det siste året. Surfsharks største fordel er at den lar deg bruke serverne på så mange enheter du vil. Hvis du vil beskytte alle enheter som brukes i hele familien, eller bare har mange enheter selv, er Surfshark en flott løsning. Bortsett fra det er denne leverandøren også utrolig billig: du har allerede et abonnement for under $ 2 i måneden!

Bruker en VPN Legal?

Lady JusticeNoen lurer på om det er lovlig å bruke en VPN. Når alt kommer til alt gjør tjenesten deg i stand til å bli mye mer anonym på nettet, noe som kan være ganske nyttig for hackere og online kriminelle. Hvis disse menneskene ikke kan spores på nettet, er det tross alt mye vanskeligere for dem å bli straffet for forbrytelser. Likevel betyr ikke dette nødvendigvis at en VPN er ulovlig. Tvert imot: mange offisielle selskaper og virksomheter jobber med VPN-er og anbefaler bruken. Den europeiske unionen støtter også internettfrihet, noe en VPN kan gi deg.

Mange land over hele verden anser bruken av en VPN som fullstendig lovlig. Å utføre ulovlige aktiviteter mens du bruker et VPN er imidlertid ulovlig. Derfor er det ikke noe problem å bruke en VPN for juridiske aktiviteter, som surfing, spill, Netflix, YouTube eller noe annet. Hvis du for eksempel laster ned ulovlige filer som uoffisielle kopier av filmer og musikk, bruker du en VPN, er du imidlertid sannsynligvis i strid med dine lokale lover. Mens VPN gir deg mer anonymitet på nettet og gjør det mye vanskeligere for tjenestemenn å spore deg ned, er nedlastingen i og for seg fremdeles ulovlig.

Det er et par land som anser bruken av en VPN som ulovlig. Hvis du ønsker å vite mer om disse landene og lovlig og ulovlig bruk av VPN generelt, kan du lese alt om det i denne artikkelen. Å bruke en VPN i det meste av (vestlig) verden vil ikke få noen problemer. Tvert imot, vi vil anbefale det.

Hvilke forskjellige VPN-protokoller er der?

VPN-tilkoblinger bruker en kryptert forbindelse som også kalles en tunnel. Det er flere forskjellige måter (protokoller) som en slik VPN-tilkobling kan settes opp. De vanligste VPN-protokollene er:

 • OpenVPN: OpenVPN er en av de mest brukte protokollene. Det er en open source-protokoll som bruker kryptering basert på OpenSSl- og SSLv3 / TLSv1-protokollene. De fleste VPN-leverandører støtter OpenVPN, og det er tilgjengelig for mange forskjellige plattformer (f.eks. Windows, Mac (OSx), Android, iOS, Linux, rutere). De fleste anser OpenVPN for å være det beste valget.
 • IPSec / L2TP: denne protokollen kombinerer IPsec for kryptering av data med L2TP for den sikre tilkoblingen. De fleste operativsystemer inkluderer IPsec / L2TP, og disse er et godt valg hvis OpenVPN ikke er tilgjengelig.
 • PPTP: PPTP (Point to Point Tunneling Protocol) er en av de første protokollene som ble tilgjengelige. Denne protokollen inneholder noen få (potensielle) lekkasjer. Av denne grunn er bruk av denne protokollen bare tilrådelig hvis hastighet er viktigere enn sikkerhet. Dette kan være tilfelle hvis du vil omgå restriksjoner satt opp av strømmetjenester.
 • Softether: Softether, i motsetning til de andre som er nevnt, er ikke en frittstående protokoll, men et open source-program som fungerer på tvers av forskjellige plattformer og tilbyr støtte til VPN-protokoller som SSL VPN, L2TP / IPsec, OpenVPN og Microsoft Secure Socket Tunneling Protocol . Softether forsyner deg med en VPN-server.
 • WireGuard: WireGuard er en relativt ny protokoll som har fått mer og mer oppmerksomhet i det siste. Den kjører på en Linux-kjerne og er rettet mot å oppnå enda bedre ytelser enn OpenVPN og IPsec. For mer informasjon, kan du besøke nettstedet deres.

Slik konfigurerer du ditt eget VPN

Å konfigurere din egen VPN-tilkobling er enklere enn det kan virke. VPN-leverandøren din vil gjøre det meste av arbeidet for deg. Først må du finne en VPN-leverandør du liker (på nettstedet vårt kan du finne anmeldelser av de forskjellige leverandørene, så vel som noen anbefalinger). Når du finner en som passer dine behov, abonnerer du på tjenesten deres og laster ned og installerer programvaren de leverer. Det vil bare ta et par minutter før du kan gå online via VPN-serverne. Nå kan du koble deg til Internett på en sikker og anonym måte, uten begrensninger eller sensur som din geografiske beliggenhet kan pålegge!

De fleste VPN-leverandører tilbyr programvare for alle typer enheter og operativsystemer (Windows, Mac, iPhone, Android).

Komme i gang med en VPN i tre enkle trinn

Hvis du vil begynne å bruke et VPN, men ikke helt vet hvor du skal begynne, er du på rett sted. Det er veldig enkelt å komme i gang med en VPN og tar bare fem minutter. Vi leder deg gjennom de tre enkle trinnene for å komme i gang:

Trinn 1. Abonner på en pålitelig VPN-leverandør

For nybegynnere anbefaler vi å bruke ExpressVPN eller NordVPN. Vi testet disse leverandørene grundig og fant dem være veldig egnet for nybegynnere, da de er enkle å forstå og sette opp, samtidig som de er veldig raske. Dessuten lar disse to VPN-leverandørene deg sikre flere enheter med et enkelt abonnement og tilby en 30-dagers pengene-tilbake-garanti. På denne måten kan du prøve dem i en måned uten å sitte fast på et langtidsabonnement. Ved å bruke lenkene og knappene på vår hjemmeside vil du dessuten få rabatt med disse leverandørene. Du kan sjekke ut våre omfattende anmeldelser på vår vurderingsside. Vi har selvfølgelig også gjennomgått andre VPN-leverandører. Noen andre imponerende VPN-er er CyberGhost, PIA, SurfShark og ProtonVPN. Sistnevnte tilbyr også en av de beste gratis VPN-abonnementene, som du kan lese alt om i vår artikkel: Topp 5 gratis VPN-leverandører av 2020.

Når du har valgt din VPN-leverandør, må du abonnere på dem. Opprett en konto og sørg for at du har innloggingsinfo for hånden. Du trenger det i følgende trinn. Som vi har nevnt tidligere i artikkelen, har ExpressVPN og NordVPN begge 30 dager pengene tilbake-garanti, ingen spørsmål. Så du kan alltid prøve dem og få refusjon hvis en VPN ikke er noe for deg.

Trinn 2. Last ned VPN-appen

Nå som du har meldt deg på din foretrukne VPN-leverandør, trenger du ganske enkelt å laste ned VPN-appene til denne leverandøren på din Android-smarttelefon, iPhone, nettbrett eller datamaskin. Besøk nettstedet til VPN-leverandøren din for å finne den nødvendige programvaren. Ikke prøv å laste ned fra en annen kilde, siden disse nedlastningene ofte inneholder oppblåsthet eller til og med skadelig programvare. Når du har lastet ned og installert programvaren, vil du kunne logge deg på.

Trinn 3. Aktiver VPN-appen og begynn å surfe på internett trygt og fritt

Når VPN-appen er slått på (vanligvis ved å trykke på en enkelt knapp), opprettes VPN-tilkoblingen. Vanligvis vil du ikke en gang legge merke til at den er aktivert, siden den kjører i bakgrunnen på enheten din. Selv om det er aktivert, vil du surfe på nettet mye sikrere, privat og fritt.

Og det er alt som er til det! Hvis du går gjennom disse trinnene, vil du bli beskyttet av en VPN.

Å installere en VPN er like enkelt som å følge disse enkle trinnene. Hvis du vil sjekke hvordan du installerer en VPN på den spesifikke enheten din, kan du se delen “VPN-oppsett”. I dette avsnittet finner du de forskjellige måtene å installere en VPN på en bestemt enhet. Installasjonen kan variere, avhengig av enheten og operativsystemet, men det vil for det meste gå som følger:

Installer VPN trinnvis skrivebord

Hvis du vil vite nøyaktig hvordan en VPN fungerer, fortsett å lese. Vi forklarer det og mer nedenfor.

Hvorfor vil du bruke en VPN?

Det er mange grunner til at folk bruker VPN, noen av de vanligste er som følger:

 • Anonymitet på internett: En VPN-tilkobling skjuler din virkelige IP-adresse og beliggenhet. Med en VPN-tilkobling bruker du IP-adressen som hører til VPN-serveren du er koblet til. På denne måten forblir din egen IP-adresse skjult. Nettsteder og andre parter vil ikke kunne spore de elektroniske handlingene dine tilbake til din beliggenhet og identitet, basert på IP-adressen din (forutsatt at leverandøren din har en tilstrekkelig policy for ikke-logging). Alt de vil se, når du bruker en VPN, er en merkelig IP-adresse som ikke har noe med deg å gjøre. Med en VPN kan du surfe på internett anonymt.
 • Beskyttelse mot hackere og myndigheter: Folk blir mer og mer bevisste på sårbarheten deres på internett. Uten en sikker VPN-tilkobling er det mye lettere for andre å avskjære, se og stjele dataene som du ofte uten å spre når du surfer på nettet. Uten å vite det, kan andre trykke på enhetene dine og bruke din personlige informasjon. Du kan forhindre dette med en VPN fordi det krypterer all Internett-trafikken din.
 • Sikker internettilgang i offentlige nettverk: Å bruke et offentlig nettverk kan være veldig risikabelt. Andre brukere på samme nettverk kan enkelt benytte seg av data og personlig informasjon. Siden du ikke vil at andre skal ha tilgang til for eksempel e-postpålogging, bilder / filer eller kredittkortinformasjon, kan det være lurt å bruke en VPN-tilkobling. VPN krypterer all Internett-trafikken din. En hacker vil bare se kryptert materiale og vil ikke kunne se eller bruke din personlige informasjon.
 • Omkjøring av sensur og geografiske begrensninger: For en vanlig internettbruker kan det være mange begrensninger for hva de kan og ikke får tilgang til på nettet. For eksempel kan du ikke se alt innholdet som er tilgjengelig på BBC iPlayer hvis du ikke får tilgang til internett via en britisk IP-adresse. Noen strømmetjenester som Netflix tilbyr også annet innhold i forskjellige geografiske soner. Noen myndigheter (f.eks. Kina, Tyrkia og Egypt) blokkerer tilgang til visse internettjenester, for eksempel WhatsApp, Skype, Facebook eller Twitter. Ved å endre din geografiske beliggenhet med en VPN, kan du omgå disse forskjellige begrensningene.
 • Laster ned og laster opp anonymt: Nedlasting av visse Torrenter er ulovlig i noen land, og mer enn noen gang før blir nedlastere sporet opp og noen ganger til og med tiltalt. Vi går selvfølgelig ikke inn for ulovlige handlinger. Vi forstår imidlertid at folk ønsker personvern og anonymitet, ikke bare når de surfer på internett, men også når de laster opp og laster ned filer. For å sikre at ingen vet hva du laster ned eller laster opp, kan du bruke en VPN-tilkobling. På grunn av den krypterte trafikken og den omdirigerte IP-adressen kan du laste ned anonymt med en VPN.
 • Hindre at selskaper bygger en fil på deg: Annonsenettverk som Facebook, Google og Twitter samler stadig inn informasjon om deg gjennom din online trafikk. Med denne informasjonen kan de vise at du er skreddersydd, men enda viktigere: de står fritt til å selge denne informasjonen til en tredjepart. Ved å kryptere dataene dine ved hjelp av en VPN vil ikke disse nettverkene kunne samle informasjon om deg, og de vil ha mindre innflytelse på hva du ser på nettet.
 • Tilgang til bedriftens nettverk: Flere og flere selskaper gir folk muligheten til å jobbe hjemmefra eller for eksempel i utlandet. Noen mennesker bruker en VPN-forbindelse for å få tilgang til bedriftsnettverket hjemme. Dette gjør det mulig for folk å jobbe hjemmefra.

For å lese mer om de forskjellige grunnene til at folk bruker en VPN, vennligst les artikkelen vår om emnet: Hva er fordelene med en VPN?

Bruker en VPN-tilkobling

Hvis du vil bruke en VPN-tilkobling på datamaskinen din, trenger du en VPN-konto. De fleste høykvalitets VPN-leverandører tilbyr abonnement som ikke vil koste deg mer enn et par dollar i måneden. Etter at du har registrert deg for en konto hos en av VPN-leverandørene, vil de gi deg innloggingsinformasjon for VPN-serverne sine. Du kan deretter bruke denne påloggingsinformasjonen til å sette opp en forbindelse med en, eller noen ganger flere (vanligvis to), av serverne leverandøren din tilbyr. De fleste leverandører tilbyr programvare som gjør det veldig enkelt å konfigurere tilkoblingen på forskjellige enheter. Etter det kan du velge protokollen som passer dine behov og velge en server som ligger i et bestemt land eller by.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me