VPN förklarade: Hur fungerar det? Varför skulle du använda det? | VPNOverview

Allt fler använder ett VPN när de surfar på internet. VPN står för Virtual Private Network. Det är en enkel och effektiv lösning som erbjuder dig tre väsentliga saker när du går online: mer säkerhet, Integritet, och frihet. Om du inte känner till VPN-konceptet kan det verka ganska skrämmande. Men inga bekymmer! Den här sidan förklarar exakt hur en VPN fungerar och varför människor använder den. Vi berättar allt du behöver veta om fördelarna och möjligheterna med VPN: er. Vi berättar också om ett par utmärkta VPN-leverantörer som du kanske vill prova själv.


Vad är en VPN?

VPN Internet norskaEn VPN skapar en säker anslutning mellan din enhet (till exempel din dator eller smartphone) och internet. När vi går online har vi alla en unik IP-adress. Du kan jämföra den här adressen till ett telefonnummer eller en hemadress, men för din dator eller smartphone: din IP-adress är en personlig identifikationskod för din internetanslutning. Det avslöjar din plats och är knuten till den person som betalar din internetleverantör. Med din IP-adress är du igenkännbar och spårbar online, oavsett vad du gör. Det är, om du inte använder ett VPN. En VPN kommer inte alltid att kunna täcka dina spår: det finns andra metoder som kan leda till att din online-identitet upptäcks. Tekniker som använder WebRTC-läckor och webbläsars fingeravtryck kan fortfarande samla in data om dig. Trots det kommer en VPN att skydda dig mycket bra i de flesta fall.

Som nämnts tidigare står VPN för Virtual Private Network. Detta privata nätverk låter dig skicka din datatrafik via en krypterad, säker anslutning till en extern server. Därifrån skickas trafiken till internet. På grund av detta kommer IP-adressen som visas på internet att ändras.

Om du vill komma igång direkt kan du hitta en kort steg-för-steg-guide längre fram. Vi har också sammanställt en lista över de bästa VPN-skivorna där ute för dig att prova. Skulle du hellre använda en annan VPN? Du kan hitta fler leverantörer på vår granskningssida. Tryck på knappen nedan för att se vår översikt över VPN:

Vad används en VPN för?

Det finns många olika skäl för människor att börja använda ett VPN. De största kan sammanfattas enligt följande: det ökar din online sekretess, ger dig mer online-säkerhet, och låter dig surfa på internet med mer frihet (eftersom det tar dig runt online-begränsningar och censur). Vi förklarar exakt vad det betyder i följande avsnitt.

Hur en VPN erbjuder online-säkerhet

En VPN erbjuder säkerhet eftersom den krypterar all din internettrafik kraftigt, även innan den når VPN-servern. Det styr också din datatrafik genom en mycket säkrare “VPN-tunnel”. Detta gör det mycket svårare för andra, till exempel regeringar och hackare, att fånga upp och se dina data. Därför är det särskilt viktigt att använda ett VPN när du använder (farliga) offentliga WiFi-nätverk. Hemma eller på jobbet kan det vara lika bra att använda ett VPN. Leverantörer som NordVPN eller ExpressVPN erbjuder toppen av linjen, AES 256 krypteringsnivåer. Med den typen av skydd behöver du inte oroa dig för att någon samlar in dina data och använder den mot dig.

Krypterad VPN-tunnel som skyddar dig från olika grupper

Hur en VPN erbjuder anonymitet och integritet online

En VPN erbjuder dig mer anonymitet online eftersom du inte surfar på webben med din IP-adress som är allmänt tillgänglig. Din personliga IP-adress kommer att döljas så snart du ansluter till VPN-servern, eftersom den kommer att ändras till VPN-serverns IP. Normalt kan andra länka dina onlineaktioner till din identitet och din plats baserat på din IP-adress. Till exempel kan din internetleverantör, webbplatserna du besöker och många regeringar i allmänhet se allt du gör online. Men när du använder ett VPN kan dina onlineaktioner bara spåras tillbaka till VPN-servern, men inte längre till dig (såvida du naturligtvis inte är inloggad på en viss webbplats som YouTube eller Google). Många VPN-leverantörer kommer inte att avslöja eller ens övervaka vad du gör via deras servrar. Du har alltså blivit mycket mer anonym på internet eftersom du inte kan identifieras eller spåras via din IP-adress.

Hur en VPN erbjuder online-frihet

En VPN kan erbjuda dig mer frihet online. Det låter dig ansluta till servrar över hela världen. När du ansluter till en VPN-server i ett visst land kan du komma åt internet som om du fysiskt befann dig i det landet. Detta är användbart eftersom internet inte är fritt tillgängligt överallt. Vissa länder censurerar en del av internet eller sätter restriktioner på sociala mediesidor eller strömningstjänster online. Om du är på semester eller har migrerat kan du kanske inte se dina vanliga strömmar. En VPN gör att du kan ansluta till internet via servrar i ditt hemland. Detta gör att du vanligtvis kan se din favoritprogram eller komma åt din favoritwebbplats igen. Det fungerar också tvärtom: om du vill få tillgång till webbplatser eller strömmningstjänster från ett annat land (till exempel för att se en annan version av Netflix), kan du göra det med en VPN.

Om du vill testa ett VPN direkt men inte är säker på vilken leverantör du ska välja kan du kontakta våra topp 5 av de bästa VPN-leverantörerna:

Hur fungerar en VPN?

När du har hittat en pålitlig VPN-leverantör kan du ladda ner och installera deras programvara. Sedan väljer du önskade säkerhetsinställningar och ställer in en säker anslutning till din önskade VPN-server. När anslutningen har upprättats kommer följande att hända med din datatrafik:

 1. VPN-programvaran på din dator krypterar din datatrafik och skickar den till VPN-servern via en säker anslutning.
 2. Den krypterade datan från din dator är dekrypteras av VPN-servern.
 3. VPN-servern kommer skicka dina data till internet och få ett svar, vilket är avsett för dig, användaren.
 4. Trafiken är då krypterad igen av VPN-servern och är skickas tillbaka till dig.
 5. VPN-programvaran på din enhet kommer dekryptera data så att du faktiskt kan förstå och använda den.

Hur fungerar en VPN-illustration

De VPN-anslutning krypterar din datatrafik, vilket gör det mycket svårare för hackare och andra parter att fånga upp och se det. Den säkra anslutningen också ger användaren ökad anonymitet, eftersom internettrafiken omdirigeras via en extern VPN-server. Eftersom du surfar på webben via VPN-serverns IP-adress förblir din egen IP-adress dold. Normalt kan din plats och till och med din identitet avslöjas via din IP-adress, eftersom den är unik för din internetanslutning. Genom att använda en annan IP (den som tilldelats VPN-servern) kan inga av dina handlingar online spåras till dig, så att du kan surfa på webben mer anonymt.

VPN-applikationen körs i bakgrunden på din dator, surfplatta eller smartphone. Du kan komma åt internet som du vanligtvis inte kommer att märka något annat – spara för det faktum att du kommer att kunna komma runt restriktioner online.

Tre av de bästa VPN-leverantörerna

Vi har testat de flesta stora VPN-leverantörer. Du kan hitta en utvidgad recension av de bästa på vår lista över de fem bästa VPN-leverantörerna. Om du vill komma igång med en enkel, användarvänlig och pålitlig VPN rekommenderar vi ExpressVPN, NordVPN eller Surfshark.

ExpressVPN

ExpressVPN är en av de bästa VPN-leverantörerna som vi hittills testat. De erbjuder flera tusen snabba och stabila servrar, fina applikationer för alla enheter och bra kundservice. Det fungerar också med Netflix, så att du kan skyddas även när du tittar på din favoritprogram. ExpressVPN har en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti, så du kan prova det innan du får ett längre prenumeration.

ExpressVPN strävar efter att erbjuda dig den bästa kvaliteten, och det kommer med en prislapp. De är inte den billigaste VPN-leverantören i närheten, men med vårt specialerbjudande kan du få ett abonnemang för $ 6,67 per månad. Detta abonnemang låter dig skydda fem av dina enheter med ExpressVPN. Du kan läsa mer om denna leverantör i vår fullständiga recension av ExpressVPN. Klicka på knappen nedan för att kolla ExpressVPNs specialerbjudande.

NordVPN

NordVPN är också bland de allra bästa VPN-leverantörerna i detta ögonblick. Denna bra och pålitliga VPN-tjänst erbjuder mycket hög säkerhetsnivå. Programvaran ser snygg ut och är även enkel att använda. Den höga säkerheten gör att NordVPN är långsammare än ExpressVPN, men det är fortfarande ett mycket bra val. För kvaliteten de erbjuder är de mycket prisvärda. Dessutom är applikationerna användarvänliga och välstrukturerade. Läs mer om dem i vår fullständiga granskning av NordVPN.

NordVPN har en 30-dagars återbetalningsgaranti, precis som ExpressVPN. De har också mycket prisvärda erbjudanden, särskilt om du förbinder dig att prenumerera under en längre tid. Se till att kolla in rabatten du får när du använder länkarna på vår webbplats eller genom att klicka på knappen nedan.

Extra råd: Vissa routrar låter dig installera en VPN-anslutning. På så sätt kan du använda VPN-anslutningen för alla dina enheter hemma. Att installera detta kan vara en utmaning för vissa. Vi rekommenderar att du använder DD-WRT-routerprogramvara. Om du behöver hjälp med att installera ett VPN på din router kan du titta på vår artikel om detta ämne. Ett alternativ skulle vara att välja ett VPN som möjliggör ett stort antal anslutningar med bara ett prenumeration. I detta fall är Surfshark ditt bästa val.

Surfshark

Surfshark är en relativt ny men mycket effektiv VPN-leverantör som har vuxit kraftigt under det senaste året. Surfsharks största fördel är att den låter dig använda sina servrar på så många enheter du vill. Om du vill skydda alla enheter som används i hela familjen, eller om du helt enkelt har många enheter själv, är Surfshark en utmärkt lösning. Bortsett från detta är denna leverantör också otroligt billig: du har redan ett abonnemang för mindre än $ 2 per månad!

Använder en VPN Legal?

Lady JusticeVissa undrar om det är lagligt att använda ett VPN. När allt kommer omkring ger tjänsten dig möjlighet att bli mycket mer anonym online, vilket kan vara ganska användbart för hackare och online brottslingar. Om dessa människor inte kan spåras på nätet, är det ju mycket svårare för dem att straffas för brott. Trots detta betyder det inte nödvändigtvis att ett VPN är olagligt. Tvärtom: många officiella företag och företag arbetar med VPN och rekommenderar användningen. Europeiska unionen stöder också internetfrihet, vilket en VPN kan ge dig.

Många länder över hela världen anser att användningen av ett VPN är helt lagligt. Att utföra olagliga aktiviteter medan du använder ett VPN förblir dock olagligt. Därför är det inte något problem att använda en VPN för juridisk verksamhet, som surfning, spel, Netflix, YouTube eller något annat. Om du till exempel använder en VPN för att ladda ner olagliga filer som inofficiella kopior av filmer och musik, kommer du emellertid troligen att strida mot dina lokala lagar. Medan VPN ger dig mer anonymitet online och gör det mycket svårare för tjänstemän att spåra dig, är nedladdningen i sig självt fortfarande olagligt.

Det finns ett par länder som anser att användningen av VPN är olaglig. Om du vill veta mer om dessa länder och laglig och olaglig användning av VPN i allmänhet kan du läsa allt om det i den här artikeln. Att använda en VPN i de flesta av (västerländska) världen kommer inte att få dig några problem. Tvärtom, vi rekommenderar det.

Vilka olika VPN-protokoll finns där?

VPN-anslutningar använder en krypterad anslutning, även kallad en tunnel. Det finns flera olika sätt (protokoll) på vilka en sådan VPN-anslutning kan konfigureras. De vanligaste VPN-protokollen är:

 • OpenVPN: OpenVPN är ett av de mest använda protokollen. Det är ett open source-protokoll som använder kryptering baserat på OpenSSl- och SSLv3 / TLSv1-protokollen. De flesta VPN-leverantörer stöder OpenVPN och det är tillgängligt för många olika plattformar (t.ex. Windows, Mac (OSx), Android, iOS, Linux, routrar). De flesta anser att OpenVPN är det bästa valet.
 • IPSec / L2TP: detta protokoll kombinerar IPsec för kryptering av data med L2TP för den säkra anslutningen. De flesta operativsystem inkluderar IPsec / L2TP och dessa är ett bra val om OpenVPN inte är tillgängligt.
 • PPTP: PPTP (Point to Point Tunneling Protocol) är ett av de första protokollen som blev tillgängliga. Detta protokoll innehåller några (potentiella) läckor. Av detta skäl rekommenderas användning av detta protokoll endast om hastigheten är viktigare än säkerheten. Detta kan vara fallet om du vill kringgå begränsningar som inställts av strömningstjänster.
 • Softether: Softether, till skillnad från de andra som nämnts, är inte ett fristående protokoll utan ett open source-program som fungerar över olika plattformar och erbjuder support till VPN-protokoll som SSL VPN, L2TP / IPsec, OpenVPN och Microsoft Secure Socket Tunneling Protocol . Softether förser dig med en VPN-server.
 • WireGuard: WireGuard är ett relativt nytt protokoll som har fått mer och mer uppmärksamhet nyligen. Den körs på en Linux-kärna och syftar till att uppnå ännu bättre prestanda än OpenVPN och IPsec. För mer information kan du besöka deras webbplats.

Så här ställer du in ditt eget VPN

Att konfigurera din egen VPN-anslutning är enklare än det kan verka. Din VPN-leverantör kommer att göra det mesta av jobbet åt dig. Först måste du hitta en VPN-leverantör som du gillar (på vår webbplats kan du hitta recensioner av olika leverantörer samt några rekommendationer). När du hittar en som passar dina behov prenumererar du på deras tjänst och laddar ner och installerar programvaran de tillhandahåller. Det tar bara några minuter innan du kan gå online via VPN: s servrar. Nu kan du ansluta till internet på ett säkert och anonymt sätt, fritt från alla begränsningar eller censur som din geografiska plats kan påföra!

De flesta VPN-leverantörer erbjuder mjukvara för alla typer av enheter och operativsystem (Windows, Mac, iPhone, Android).

Komma igång med ett VPN i tre enkla steg

Om du vill börja använda ett VPN, men inte riktigt vet var du ska börja, är du på rätt plats. Att komma igång med ett VPN är mycket enkelt och tar bara fem minuter. Vi kommer att leda dig genom de tre enkla stegen för att komma igång:

Steg 1. Prenumerera på en pålitlig VPN-leverantör

För nybörjare rekommenderar vi starkt ExpressVPN eller NordVPN. Vi testade dessa leverantörer i stort och fann att de var mycket lämpliga för nybörjare, eftersom de är lätta att förstå och konfigurera, samtidigt som de är väldigt snabba. Dessutom tillåter dessa två VPN-leverantörer dig att säkra flera enheter med en enda prenumeration och erbjuder en 30-dagars återbetalningsgaranti. På så sätt kan du prova dem i en månad utan att hålla fast vid ett långsiktigt prenumeration. Genom att använda länkarna och knapparna på vår webbplats får du dessutom en rabatt med dessa leverantörer. Du kan kolla in våra omfattande recensioner på vår recensionssida. Vi har naturligtvis också granskat andra VPN-leverantörer. Några andra imponerande VPN: er CyberGhost, PIA, SurfShark och ProtonVPN. Det senare råkar också erbjuda ett av de bästa gratis VPN-prenumerationerna, som du kan läsa allt om i vår artikel: Topp 5 gratis VPN-leverantörer av 2020.

När du har valt din VPN-leverantör måste du prenumerera på dem. Skapa ett konto och se till att du har din inloggningsinformation till hands. Du behöver det i följande steg. Som vi nämnde tidigare i artikeln har ExpressVPN och NordVPN båda en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti, inga frågor ställs. Så du kan alltid prova dem och få en återbetalning om ett VPN inte är för dig.

Steg 2. Ladda ner VPN-appen

Nu när du har anmält dig till din önskade VPN-leverantör måste du helt enkelt ladda ner VPN-apparna för denna leverantör på din Android-smartphone, iPhone, surfplatta eller dator. Besök webbplatsen för din VPN-leverantör för att hitta nödvändig programvara. Försök inte ladda ner från en annan källa eftersom dessa nedladdningar ofta innehåller uppblåsning eller till och med skadlig programvara. När du väl har laddat ner och installerat programvaran kan du logga in.

Steg 3. Aktivera VPN-appen och börja surfa på internet säkert och fritt

När VPN-appen är påslagen (vanligtvis genom att trycka på en enda knapp) kommer VPN-anslutningen att upprättas. I allmänhet kommer du inte ens att märka att den är aktiverad eftersom den körs i bakgrunden på din enhet. Även om det är aktiverat kommer du att surfa på webben mycket säkrare, privat och fritt.

Och det är allt som finns åt det! Om du går igenom dessa steg kommer du att skyddas av ett VPN.

Att installera ett VPN är lika enkelt som att följa dessa enkla steg. Om du vill kontrollera hur du installerar ett VPN på din specifika enhet, titta på avsnittet “VPN-installation”. I det här avsnittet hittar du olika sätt att installera ett VPN på en specifik enhet. Installationen kan variera, beroende på din enhet och operativsystem, men den kommer mestadels att gå enligt följande:

Installera VPN steg för steg skrivbord

Om du vill veta exakt hur en VPN fungerar, fortsätt att läsa. Vi förklarar det och mer nedan.

Varför skulle du använda ett VPN??

Det finns många skäl till varför människor använder ett VPN, några av de vanligaste är följande:

 • Anonymitet på internet: En VPN-anslutning döljer din verkliga IP-adress och plats. Med en VPN-anslutning använder du IP-adressen som tillhör VPN-servern du är ansluten till. På så sätt förblir din egen IP-adress dold. Webbplatser och andra parter kan inte spåra dina onlineaktioner till din plats och identitet, baserat på din IP-adress (förutsatt att din leverantör har en tillräcklig policy för att inte logga in). Allt de kommer att se, när du använder ett VPN, är en konstig IP-adress som inte har något att göra med dig. Med en VPN kan du surfa på internet anonymt.
 • Skydd mot hackare och regeringar: Människor blir mer och mer medvetna om deras sårbarhet på internet. Utan en säker VPN-anslutning är det mycket lättare för andra att fånga upp, se och stjäla data som du, ofta omedvetet, sprider när du surfar på webben. Utan att veta det, kan andra trycka på dina enheter och använda din personliga information. Du kan förhindra detta med ett VPN eftersom det krypterar all din internettrafik.
 • Säker internetanslutning i offentliga nätverk: Att använda ett offentligt nätverk kan vara mycket riskabelt. Andra användare i samma nätverk kan enkelt utnyttja din data och din personliga information. Eftersom du inte vill att andra ska ha tillgång till till exempel din e-postinloggning, bilder / filer eller kreditkortsinformation kan det vara klokt att använda en VPN-anslutning. VPN krypterar all din internettrafik. En hackare ser bara krypterad fråga och kommer inte att kunna se eller använda din personliga information.
 • Omkoppling av censur och geografiska begränsningar: För en vanlig internetanvändare kan det finnas många begränsningar vad de kan och inte får tillgång till online. Du kan till exempel inte se allt innehåll som finns tillgängligt på BBC iPlayer om du inte har tillgång till internet via en brittisk IP-adress. Vissa strömningstjänster som Netflix erbjuder också olika innehåll i olika geografiska zoner. Vissa regeringar (t.ex. Kina, Turkiet och Egypten) blockerar åtkomst till vissa internettjänster, till exempel WhatsApp, Skype, Facebook eller Twitter. Genom att ändra din geografiska plats med ett VPN kan du kringgå dessa olika begränsningar.
 • Hämta och ladda upp anonymt: Nedladdning av vissa Torrents är olagligt i vissa länder och mer än någonsin tidigare hämtas nedladdare och ibland till och med åtalas. Naturligtvis förespråkar vi inga olagliga handlingar. Vi förstår dock att människor vill ha integritet och anonymitet, inte bara när de surfar på internet, utan också när de laddar upp och laddar ner filer. För att se till att ingen vet vad du laddar ner eller laddar upp kan du använda en VPN-anslutning. På grund av den krypterade trafiken och den omdirigerade IP-adressen kan du ladda ner anonymt med en VPN.
 • Förhindra att företag bygger en fil på dig: Annonsnätverk som Facebook, Google och Twitter samlar ständigt information om dig genom din onlinetrafik. Med den här informationen kan de visa dig skräddarsydda tillägg men ännu viktigare är de fria att sälja denna information till en tredje part. Genom att kryptera dina data med ett VPN kan dessa nätverk inte samla in information om dig och de kommer att ha mindre inflytande på vad du ser online.
 • Åtkomst till ditt företags nätverk: Fler och fler företag ger människor möjlighet att arbeta hemifrån eller utomlands till exempel. Vissa använder en VPN-anslutning för att komma åt företagets nätverk hemma. Detta gör att människor effektivt kan arbeta hemifrån.

För att läsa mer om de olika orsakerna till att människor använder ett VPN, läs vår artikel om ämnet: Vilka är fördelarna med ett VPN?

Använda en VPN-anslutning

Om du vill använda en VPN-anslutning på din dator behöver du ett VPN-konto. De flesta högkvalitativa VPN-leverantörer erbjuder prenumerationer som inte kostar dig mer än ett par dollar per månad. Efter att ha registrerat ett konto hos en av VPN-leverantörerna kommer de att ge dig inloggningsinformation för sina VPN-servrar. Du kan sedan använda den här inloggningsinformationen för att skapa en anslutning till en, eller ibland fler (vanligtvis två), av servrarna som din leverantör erbjuder. De flesta leverantörer erbjuder programvara som gör det mycket enkelt att konfigurera anslutningen på olika enheter. Efter det kan du välja det protokoll som passar dina behov och välja en server som finns i ett specifikt land eller stad.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map