Vad är en dedikerad IP? Varför använda en? | VPNOverview

Om du har jämfört VPN-leverantörer har du antagligen stött på termen “dedicerad IP”. De flesta VPN-leverantörer listar detta som en fördel som deras tjänst kan erbjuda över andra. Men vad är exakt en dedikerad IP? Varför skulle du söka efter ett VPN som erbjuder det här alternativet? Den här artikeln kommer att berätta allt om det. Vi diskuterar skillnaden mellan en delad IP och en dedikerad IP. Dessutom lägger vi fram fördelar och nackdelar med en dedikerad IP.


Vad är en dedikerad IP?

Laptop med låsEn dedikerad IP är en IP-adress som endast används av en person. Oftast när du ansluter till en VPN-server delar du den IP-adressen med många andra användare. Du väljer en serverplats, låt oss säga New York och får en IP-adress med den platsen. Samma IP-adress används också av många andra VPN-användare som valde New York. Kort sagt, datatrafiken för mer än en person skickas via samma VPN-server. Detta är inte fallet med en särskild IP.

Med en dedicerad IP-tjänst tilldelar leverantören dig en statisk IP-adress som bara du kan använda. Denna IP kommer naturligtvis att vara annorlunda än din faktiska lokala IP, så du kommer fortfarande att vara skyddad online. All din datatrafik kommer att skickas via denna IP utan att tappa någon kontroll över din integritet. Dessutom kan ingen annan använda din dedikerade IP. Tyvärr kostar de flesta dedikerade IP: er en extra bit pengar.

För mer information om IP-adresser kan du läsa vår artikel “Vad är min IP-adress”, som gör att du kan kontrollera IP-adressen du använder för att surfa på nätet just nu.

Vad är skillnaden mellan en dedikerad IP och en delad IP?

Skillnaden mellan en dedikerad och en delad IP kan redan ha blivit klar av förklaringen ovan. Oavsett, eftersom denna skillnad är så viktig för att förstå fördelarna och nackdelarna med dedikerade IP: er, vill vi ägna lite extra tid åt det. Med en dedikerad IP-adress har du alltid exakt samma IP-adress, var du än är. Du kan alltid ansluta till den ena IP-adressen på den specifika VPN-servern.

Som namnet antyder delar du en delad IP med andra. Detta är normen för många VPN-leverantörer. Det betyder att du får samma IP-adress som olika användare av samma leverantör. Både dina data och trafiken för dussintals andra människor över hela världen kommer att skickas via samma server. Till exempel kanske flera personer använder samma New York-server för att få tillgång till Netflix.

Dessutom tilldelas du ofta olika IP-adresser när du ansluter till VPN-servrar som bara har delade adresser. VPN-leverantörer flyttar ofta användare från en IP-adress till en annan för ökad säkerhet. Oavsett om du ansluter till en annan serverplats eller inte, kommer du sannolikt alltid att ändra din offentliga IP när du bara använder delade IP: er. Detta är inte fallet med dedikerade IP: er. Bilden nedan illustrerar skillnaden mellan de två typerna av IP-adresser.

Dedikerad VS-delad IP

Fördelarna med en dedikerad IP-adress

Det finns ganska många fördelar med att använda en dedikerad IP-adress över en delad IP, både för enskilda användare och företag. Vi har listat de viktigaste nedan.

Håll dig borta från svartlistan

Lista med förstoringsglasEn av de största fördelarna med en dedikerad IP är att din IP-adress inte kommer att svartlistas lika lätt. När du har en dedikerad IP kommer du att vara den enda personen som använder den specifika IP-adressen, medan delade IP-adresser har många, många användare. Detta har en annan inverkan på hur webbplatser kommer att ta emot dig som besökare: en dedicerad IP kommer inte att orsaka misstank.

Låt oss ta Netflix som ett exempel. Föreställ dig att du använder en delad IP som erbjuds av en VPN-leverantör för att titta på Netflix. Mycket troligt att du inte kommer att vara den enda som gör det. Eftersom många människor kommer att försöka få tillgång till olika Netflix-konton från samma delade IP kommer streamingtjänsten att bli misstänksam. De vet att de sannolikt tittar på en IP-adress från en VPN-tjänst. De kommer inte att kunna verifiera från vilken plats de många olika användarna av den IP faktiskt försöker nå sitt innehåll. Netflix erbjuder olika serier och filmer beroende på din plats. Om företaget inte kan bestämma din faktiska plats kommer de därför att blockera åtkomsten helt. Den delade IP som du använder för att titta på Netflix läggs till på deras svartlista. Som ett resultat kommer du inte kunna se något av innehållet som använder den IP-adressen längre. Istället får du se ett meddelande som säger att du stänger av din proxy om du vill få åtkomst igen.

Som exemplet visar kan en webbplats blockera en delad IP-adress när många använder den för att få åtkomst. Men när du använder en dedicerad IP kommer du att vara den enda personen som försöker komma åt den webbplatsen, vare sig det är Netflix eller en annan plattform. Därför är chansen mycket mindre att din IP kommer att placeras på svartlistan. Du kommer att kunna njuta av ett gratis internet så länge du vill. Kort sagt: med en dedikerad IP kan du få åtkomst till alla dina favoritströmningstjänster utan att oroa dig för att blockeras.

Ingen extra verifiering

När webbplatser svartlistar din IP-adress är det vanligtvis för att det finns en känsla av misstro eller misstankar. Troligen var användningen av denna IP-adress oregelbunden och oförutsägbar. På grund av dessa oegentligheter misstänker webbplatsen missbruk av IP eller ditt konto och vidtar åtgärder. I vissa fall betyder det att du sätter din IP på svartlistan, men det kan också innebära att du behöver gå igenom ett extra steg för verifiering innan du kan logga in på en tjänst.

Webbplatser som Gmail, PayPal och eBay kan begära extra verifiering om de ser att flera använder en IP-adress på samma gång. De blir också misstänkta när du använder en annan IP-adress för att logga in på ditt konto än du brukade skapa det kontot. Oftast litar de inte på dessa (delade) IP-adresser, vilket gör att de vill dubbelkontrollera din identitet. De kan till exempel be dig att verifiera att du inte är en robot. Det finns en chans att varje gång du kommer åt en tjänst med en annan IP-adress måste du gå igenom ett extra steg. Med en dedikerad IP kommer du inte att ha detta problem, vilket kan spara mycket tid.

Snabbare e-postmeddelanden

En annan fördel med en dedikerad IP är att e-postmeddelanden från dessa typer av IP-adresser litar mer på mailtjänster som Gmail än e-postmeddelanden från en delad IP-adress. E-posttrafik via dedikerade IP-adresser har prioritet över trafiken som genereras via delade IP-adresser. Detta är fallet, eftersom e-postmeddelanden som skickas via delade IP-adresser måste dubbelkontrolleras av tjänsten. Dessa e-postmeddelanden kan till och med hamna i mottagarens skräppostmapp. För att se till att dina e-postmeddelanden når sin destination snabbare och inte hamnar i skräppostmappen kan du använda en dedicerad IP-adress. Du kommer att kunna kommunicera mycket snabbare, vilket kan vara av stor vikt under vissa omständigheter, till exempel på jobbet.

Arbetar hemifrån

Affärsmän som skakar handFör affärsanvändare kan en dedikerad IP vara mycket användbar för att få tillgång till ett specifikt nätverk. Vissa nätverk är endast tillgängliga via specifika IP-adresser av säkerhetsskäl. På så sätt kan din chef garantera att endast de personer som har tillgång till internetanslutningen på kontoret kan nå viktiga dokument och annan information relaterad till verksamheten. Nackdelen med detta system är att du inte kommer att kunna komma åt någon av dessa filer med bara din egen internetanslutning hemma eller med en delad IP-adress som erbjuds av en VPN.

Med en dedikerad IP kan du få tillgång till dessa nätverk, oavsett var du är. Detta kan vara till stor hjälp när du vill arbeta hemifrån eller till och med när du är på språng. Genom din dedikerade IP-adress kan du enkelt ansluta till ditt arbetsnätverk. Samtidigt skyddar den dedikerade IP-adressen din anslutning hela tiden.

En viktig anmärkning att nämna här är att du inte kommer att kunna komma åt ditt affärsnätverk med bara någon särskild IP. Det bästa du kan göra om du vill använda en dedikerad IP för att arbeta hemifrån, är att kontakta din chef och låta dem ordna en säker anslutning med rätt IP-adress för eller med dig.

Nackdelarna med en särskild IP-adress

Tyvärr finns det också några nackdelar med att ha en dedikerad IP-adress. Först och främst är tjänsten sällan gratis: du kommer troligen att behöva betala mer för din VPN-tjänst om du vill ha en dedikerad IP. Priset för en dedikerad IP kan variera från några dollar per månad till över 100 dollar per år. Eftersom dessa kostnader kommer att öka priset på ditt månadsabonnemang är det en mycket viktig faktor att tänka på.

En annan viktig nackdel är att du kan offra en del av den sekretess som en VPN tillhandahåller. Om du använder en statisk dedicerad IP kan webbplatser fortfarande skapa en profil på dig baserat på dina online-preferenser. På så sätt kan de visa dig personliga annonser. Dessutom finns det en ökad chans att någon länkar dina online-handlingar till din person. Detta betyder att du är något mindre anonym med en dedikerad IP.

Dedikerad IP: en översikt över fördelar och nackdelar

För en snabb sammanfattning av fördelar och nackdelar med en dedikerad IP kan du kolla i tabellen nedan.

Fördelar med en dedikerad IP
Nackdelar med en dedikerad IP
Du kommer inte att blockeras av webbplatser som NetflixHögre kostnader
Inget behov av dubbelverifiering när du besöker webbplatser som Gmail, eBay eller PayPalMindre anonymitet
E-postmeddelanden kommer att skickas och tas emot snabbare
E-postmeddelanden skickas inte lika enkelt till skräppostmappen
Du kan få tillgång till nätverk som endast tillåter en specifik IP, oavsett din plats

Utmärkta VPN-tjänster med ett dedikerat IP-alternativ

Har du bestämt dig för att få en dedikerad IP, men är du osäker på vilken VPN-leverantör du ska välja för detta ändamål? Nedan har vi listat de tre bästa VPN-leverantörerna som erbjuder en dedikerad IP-tjänst.

Dedikerad IP med TorGuard

När vi tänker på dedikerade IP-tjänster är den första leverantören som tänker på TorGuard. TorGuard är kanske inte den bästa VPN-en för alla att använda, eftersom den definitivt behöver en praktiserad hand för att kunna användas korrekt. Därför rekommenderar vi inte detta VPN till nybörjare. Användare behöver viss teknisk kunskap, vilket gör TorGuard-programvaran något mindre användarvänlig. TorGuard är ändå en bra VPN med stor hastighet, många servrar och utmärkt säkerhet. Viktigast av allt, av alla leverantörer som vi nämner här, har TorGuard det bästa valet av platser för dedikerade IP-användare.

Den TorGuard dedikerade IP-tjänsten är rimligt billig. Dessutom sjunker kostnaderna för tjänsten tillsammans med det månatliga priset på ditt prenumeration när du bestämmer dig för en längre tid. Det är också mycket enkelt att få en dedikerad IP med TorGuard: du kan välja en på beställningssidan, precis som du får ditt prenumeration.

Dedikerad IP med NordVPN

NordVPN är en av de bästa VPN-leverantörerna på marknaden. Deras VPN är snabbt, säkert och de erbjuder en dedikerad IP-tjänst. I våra ögon är NordVPN den bästa leverantören som erbjuder en dedikerad IP-tjänst. Men deras dedikerade IP-tjänst är inte lika utvecklad än som till exempel tjänsten TorGuard erbjuder. NordVPN erbjuder dedikerade IP-adresser på sju olika platser: USA, Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Frankrike.

Tyvärr är det dedikerade IP-alternativet ganska svårt att installera och konfigurera på NordVPN. Du måste ha en NordVPN-prenumeration till att börja med och sedan skapa ett nytt konto för att betala för din dedikerade IP via en speciell kuponkod. Efteråt kan du kontakta NordVPNs kundsupport för att kombinera de två kontona.

Trots dessa svårigheter erbjuder NordVPN stort värde för pengarna du spenderar. Detta gör NordVPN till en fantastisk VPN, oavsett om du vill använda en dedicerad IP. Om du vill ha en dedikerad IP, kommer NordVPN att ge dig en för 70 $ extra på kostnaden för ditt prenumeration. När det gäller VPN: s funktionssätt i allmänhet, inklusive användarvänlighet, föredrar vi Nord framför TorGuard. Men när du specifikt tittar på alternativ för dedikerade IP: er, kanske du vill gå med TorGuard istället.

Dedikerad IP med CyberGhost

Vårt tredje val av bra VPN med en dedikerad IP-tjänst är CyberGhost. Denna VPN-leverantör är mycket användarvänlig, billig och pålitlig. Nyligen har CyberGhost också börjat erbjuda dedikerade IP: er. Just nu har tjänsten dedikerade IP: er tillgängliga i Kanada, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och USA. På det här sättet kan du se amerikanska Netflix med en dedikerad IP från USA.

Du kan enkelt få en dedikerad IP på CyberGhost på samma sida där du registrerar dig för tjänsten. Se till att få din dedikerade IP-adress samtidigt som du prenumererar, eftersom du inte kan lägga till den efteråt. En dedicerad IP-kostnad kostar endast 5 USD per månad extra, ovanpå ditt vanliga prenumeration. Lyckligtvis är ett CyberGhost-prenumeration mycket bra, särskilt när du väljer att prenumerera på längre tid. På grund av detta är det totala priset inklusive en dedikerad IP inte så illa. Sammantaget är CyberGhost ett mycket bra budgetval för alla som letar efter ett bra VPN med ett dedikerat IP-alternativ.

Slutgiltiga tankar

En dedikerad IP-adress ger dig möjlighet att gå online på ett säkert sätt med samma IP-adress varje gång. Denna IP-adress är inte densamma som din faktiska IP-adress, men kommer inte heller att delas med andra VPN-användare. Inte alla VPN-leverantörer erbjuder möjligheten att begära en dedikerad IP. När de erbjuder kommer det att kosta dig mer än ett vanligt VPN-abonnemang.

En dedikerad IP har flera fördelar och nackdelar jämfört med en delad IP. I allmänhet kommer en dedikerad IP att göra dig mer synlig för webbplatser och andra parter. Detta kan vara användbart om du inte vill verifiera din identitet ständigt eller inte vill att IP: n du använder ska blockeras av webbplatser och tjänster som Netflix. Men det betyder också att du ger upp någon av VPN: s anonymitet. Om du vill få ett VPN som har en dedikerad IP-tjänst rekommenderar vi TorGuard, NordVPN eller CyberGhost.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me