Ulemper ved en VPN. Hva du skal se opp for! | VPNOverview

En VPN kan virke som den perfekte løsningen på mange personvernproblemer på nettet. Tross alt skjuler en VPN IP-adressen din, krypterer dataene dine og blokkerer IP-adressebeskyttet innhold. Kort sagt gir det deg sikkerhet, anonymitet og frihet.


Alt har imidlertid sine ulemper. Nedenfor kan du lese hvilke ulemper en VPN kan ha i tillegg til den sterke forskjellen mellom gratis og betalte VPN-er.

Noen vanlige ulemper med VPN-tjenester

En VPN-tilkobling kan påvirke internettbruken din på flere måter. Noen av de vanligste er:

 • En tregere internettforbindelse
 • Spesifikke blokkeringer av VPN-tjenester (for eksempel av Netflix)
 • Ulovlig bruk av VPN-er selv
 • Vet ikke hvor sterk krypteringen som leveres av VPN-en din er
 • Loggføring og potensiell videresalg av internettvanene dine til tredjepart
 • Tilkoblingen brytes
 • En uberettiget følelse av straffrihet på nettet
 • Gratis VPN-er: noen ganger verre enn ingen i det hele tatt

Nedenfor kan du finne hvert av disse eksemplene forklart mer detaljert. Vi forklarer hvorfor du kan oppleve en reduksjon i hastighet og hvordan en VPN kan føre til at du blokkeres. Dessuten kan du lese om lovligheten til en VPN i forskjellige land. Vi vil også prøve å hjelpe deg med eventuelle vanskeligheter du måtte møte når du vurderer sikkerheten til en VPN og i hvilken grad du virkelig er anonym. Med de fleste av disse problemene kan vi hjelpe deg med å finne en passende leverandør som ikke vil forårsake deg for mye problemer. Noen kan imidlertid ha større effekt på opplevelsene dine med VPN-er. Informer deg selv før du kjøper et VPN, så blir du ikke skuffet. Hvis du ganske enkelt er ute etter en VPN av høy kvalitet og ønsker å unngå mange av de potensielle ulempene, er det verdt å investere i en VPN-tjeneste som ExpressVPN. Det koster flere euro per måned, men du får en god service til gjengjeld.

Du kan oppleve spesifikke ulemper avhengig av hvilken VPN-leverandør du velger. For å sikre at du ikke møter noen ekle overraskelser, kan du lese gjennomgangen vår av VPN du planlegger å kjøpe.

En VPN kan redusere hastigheten

Fordi tilkoblingen til internett med en VPN omdirigeres og krypteres via VPN-serveren, kan internettforbindelsen din reduseres litt. Dette er grunnen til at det er viktig å sjekke hastigheten til en VPN når du prøver den. Du kan finne et stort avsnitt om hastighet i alle våre anmeldelser. De fleste premium VPN-tjenester som NordVPN og ExpressVPN bremser ikke internett for mye, men hastigheten forblir sjelden den samme.

De fleste internettbrukere merker ikke forskjellen. Mennesker som gjør ting på nettet som trenger en rask tilkobling, kan ha noen problemer med feil VPN. For eksempel bør spillere som ønsker å spille online spill med flere spillere, se på de beste VPN-ene for spill, for å være sikre på at de ikke vil oppleve noe etterslep.

Du kan risikere å bli blokkert av visse tjenester

Netflix-logo

Noen tjenester fraråder bruk av VPN. Dette betyr vanligvis at det er noe du ikke skal ha tilgang til, men det gjør du med en VPN. For eksempel blokkerer noen myndigheter bestemt innhold for innbyggerne fordi de mener det er uegnet eller det truer verdiene deres. Eller noen ganger sperrer visse innholdsleverandører brukere fra utlandet fordi de ganske enkelt ikke har betalt en del av lisensavgiften. Dette er tilfelle med BBC iPlayer. Du kan bruke en VPN til å omgå disse begrensningene og få tilgang til innholdet uansett. Av denne grunn er VPN-er ikke veldig populære blant disse regjeringene. Dette kan til og med resultere i et generelt forbud mot alle VPN-er.

VPN-er blokkeres også av strømmetjenester som Netflix og Hulu. Fordi disse selskapene har kontrakter med filmdistributører som bare lar dem vise innhold i bestemte land, har de begynt å gå etter VPN-er. Med en VPN får folk tilgang til innholdet i et annet land på disse strømmetjenestene. Siden Netflix kanskje ikke har rettighetene til å vise at innholdet i landet ditt, kjemper de for bruken av en VPN. De gjør det ved å blokkere IP-adresser som får tilgang til tjenesten deres med store mengder mennesker samtidig. For eksempel når du får tilgang til dem via en delt IP-adresse samtidig som andre brukere. Dette kan være veldig irriterende hvis du bare vil se en film. Heldigvis er det noen VPN-leverandører som sørger for at det alltid er en server du kan bruke til å se Netflix. Hvis du vil ha en premium VPN som lar deg bruke Netflix, kan du ta en titt på ExpressVPN.

En VPN er ikke lovlig i alle land

Selv om det kan anses som mistenkelig, er bruken av en VPN lovlig i de fleste land. Faktisk bruker de fleste store selskaper og selskaper en VPN som en del av sikkerheten deres. Det er noen unntak. Noen land ønsker å ha full kontroll over tingene deres innbyggere får se på internett. Fordi en VPN kan brukes til å omgå sensur fra myndighetene, er det ulovlig i noen totalitære land.

I noen land, som Russland og Kina, kan du bare bruke regjeringsgodkjente VPN-er. Bruken av en VPN er ikke nødvendigvis ulovlig der, men de ønsker å beholde kontrollen over det. Noen VPN-leverandører av høy kvalitet som NordVPN har imidlertid utviklet spesielle “tilslørte servere” som burde være mulig å bruke i land som Kina, selv om det ikke er tillatt av myndighetene. I andre land som Nord-Korea er bruken av en VPN fullstendig forbudt, noe som betyr at du ikke har lov til å bruke en VPN. Dette er imidlertid bare et problem hvis du bor i et av landene som begrenser eller forbyr bruk av VPN-er.

Det er vanskelig for forbrukerne å sjekke kvaliteten på kryptering

Det kan være vanskelig å finne ut om VPN-leverandører virkelig gjør det de lover. Man finner ofte bare ut at de ikke gjør det når det går galt. Den gjennomsnittlige PC-brukeren er ikke kunnskapsrik om kryptografi. Er tjenesten som tilbys virkelig så sikker? Av denne grunn er anmeldelser ganske viktige i denne grenen. Før du forplikter deg til et abonnement hos en VPN-leverandør, er det smart å lese noen (bruker-) anmeldelser.

I våre anmeldelser kan du finne ut hvilke logger en leverandør sier at de holder og lese mer om den generelle kvaliteten og sikkerheten til VPN. Dette inkluderer en kort forklaring av hvilke protokoller og krypteringstyper som brukes av VPN-leverandøren. Du kan finne vurderinger av alle de store VPN-leverandørene på nettstedet vårt. Det kan også være lurt å se på de beste anbefalingene våre.

Loggføring og potensiell videresalg av internettvanene dine til tredjepart

Tanken på å få et abonnement fra en VPN-leverandør er at du dirigerer internettrafikken din via serverne deres. De krypterer dataene dine og lar deg benytte deg av en av de mange serverne deres for også å skjule IP-adressen din. Dette betyr at du må ha tillit til VPN at de ikke misbruker dataene som reiser gjennom serverne deres. Du har i hovedsak kjøpt sikkerhet og anonymitet. Mange VPN-leverandører holder slutten av forhandlingen og ignorerer personopplysningene dine fullstendig. De logger ikke hva du gjør og lagrer ikke dataene dine.

Noen VPN-leverandører logger imidlertid dataene dine. Mange gratis VPN-er gjør dette (mer om dette senere), og noen leverandører gjør det klart i lisensavtalen at de kan gjøre dette. Dette beseirer selvfølgelig hele formålet med å få en VPN-tjeneste i det hele tatt. Men dette er ikke de verste lovbryterne. De virkelig plagsomme sakene er betalte VPN-leverandører som hevder at de ikke logger, men senere har blitt funnet å gjøre det. For eksempel ble en VPN-leverandør (HideMyAss) bedt av FBI om å gi informasjon om en av deres kunder på grunn av mistanke om ulovlig virksomhet på den mørke nettet. Selv om selskapet opprinnelig nektet, endte de opp med å overlevere helt spesifikke logger om brukeren, inkludert påloggingstider, nedlastinger, bruk av båndbredde osv..

Denne advarende historien minner oss igjen om at vi bør se på flere kilder og anmeldelser før vi signerer et abonnement med en VPN-leverandør.

Tilkoblingen brytes

Mange VPN-leverandører inkluderer en kill-switch i programvaren. Dette er en veldig nyttig funksjon. Når tilkoblingen til VPN-serveren din vil bli koblet fra, blir du plutselig igjen uten beskyttelse, og din online oppførsel er knyttet til din faktiske IP-adresse. For å forhindre dette, bryter kill-switch øyeblikkelig hele forbindelsen til internett og blir bare gjenopprettet når forbindelsen til VPN er gjenopprettet.

Ulempen med dette er at, vel, du er ikke lenger koblet til internett. Kvalitets VPN-leverandører støter imidlertid sjelden på dette problemet.

En uberettiget følelse av straffrihet på nettet

Det er noen mennesker som tror at VPN-forbindelsen deres gjør dem helt anonyme og upåvirket av skadelig programvare. Dette fører til den falske troen på at de er uberørbare på internett. Dette er tydeligvis ikke tilfelle.

Selv med en sterkt kryptert og stabil VPN-forbindelse kan du fremdeles:

 • Bli fulgt over hele nettet av annonsører, trackere, hackere, etterretningsbyråer osv.
 • Bli målrettet og fall bytt mot phishing-angrep
 • Bli smittet med en slags malware
 • Bli låst utenfor bestemte nettverk, databaser, websider osv.

VPN-er sørger for at dataene dine er kryptert, IP-adressen din er skjult og at du kan få tilgang til innhold som tidligere ikke var tilgjengelig for utlendinger. Men hvis en hacker eller et etterretningsbyrå ønsker å spore deg opp, er det andre måter å identifisere deg foruten IP-adressen din. IP-adressen din er bare den første ledetråden de måtte se etter. Som sådan er en VPN-tilkobling alt annet enn en lisens for å delta på nedsettende, ulovlig eller hensynsløs oppførsel på internett. Bruk alltid sunn fornuft og vær forsiktig.

Gratis VPN-er: noen ganger verre enn ingen i det hele tatt

Ulempe gratis VPNNoen velger å prøve ut en gratis VPN-tjeneste. Det er ikke noe galt med dette i det hele tatt. Dessverre var mange gratis VPN-leverandører ikke designet for å gi den gjennomsnittlige brukeren mer privatliv og anonymitet på internett, men utelukkende for å tjene penger. Et godt eksempel er Hola VPN, en VPN-tjeneste du bør styre unna. Denne typen VPNer handler ikke om å selge en VPN-tjeneste, men selge dine personlige data til tredjepart. Når du bruker en VPN-tjeneste ruter du trafikken din via serverne deres. Du betaler et abonnementsgebyr, de krypterer dataene dine og de lover å ikke logge eller lagre alle dataene dine. Mange gratis VPN-tjenester tjener imidlertid pengene sine ved å selge dataene dine til for eksempel annonsører. I dette tilfellet er det bedre å ikke ha noen VPN-tjeneste i det hele tatt, og i stedet installere en Adblocker eller noen andre sikkerhetsfunksjoner.

Mange gratis VPN-leverandører har også datagrenser, fartsgrenser, annonser og nedlastningsbegrensninger. Det er rett og slett ikke en hyggelig opplevelse å bruke på grunn av disse begrensningene. Dessuten er mange gratis VPN-apper ikke sikre, og inneholder spyware eller malware i nedlastingen. Vær forsiktig før du prøver noen gratis VPN-tjenester. Hvis du ønsker å prøve en eller to, kan du sjekke vår topp gratis artikkel om VPN-leverandører. En gratis VPN som har vårt godkjenningsstempel er ProtonVPN.

Siste tanker

De viktigste ulempene med en VPN er irriterende, men påvirker ikke nødvendigvis de fleste brukere. De fleste av problemene oppstår i gratis eller billigere VPN-tjenester. I noen tilfeller er det for eksempel til og med mulig at internettforbindelsen din blir enda raskere etter at du har koblet til en VPN-leverandør. Dette kan skje når Internett-leverandøren din stenger forbindelsen din. En VPN-tjeneste krypterer deretter dataene dine, noe som gjør det langt mindre sannsynlig at Internett-leverandøren din vil forsøke å smøre deg. I dette scenariet er forbindelsen din både tryggere og raskere.

Blokkeringer som er spesielt designet for VPN-tjenester er ikke alltid et problem. Netflix kan ikke og blokkerer ikke alle VPN-servere. Mange VPN-leverandører har rask og enkel tilgang til Netflix over hele verden.

Det er også VPN-er som ikke har en kill switch. På denne måten blir ikke internettforbindelsen plutselig slått av, selv om det gjør deg mindre trygg.

Endelig er det definitivt noen ulemper mulig når du bruker en VPN-tjeneste. Imidlertid er mange av disse svært begrensede når du bruker en kvalitetsleverandør. Det beste du kan gjøre er å vurdere nøye hvilken VPN-leverandør som er best for deg.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me