Is het legaal om een ​​VPN te gebruiken? | VPNoverview.com

Vrouwe JustitiaAls je deze pagina hebt bereikt, vraag je je waarschijnlijk af of het wettelijk is toegestaan ​​om met een VPN te werken. Voor de meeste landen ter wereld is het antwoord ja. Elk land heeft echter nog steeds zijn eigen wet- en regelgeving. Als je een VPN gebruikt om anoniem te blijven tijdens het uitvoeren van illegale activiteiten, ben je nog steeds onderworpen aan de wet. Wat u doet, is nog steeds illegaal, ongeacht of u een VPN gebruikt of niet.


Een VPN (Virtual Private Network) creëert veel mogelijkheden. U kunt het gebruiken om geografische beperkingen op internet te omzeilen en toegang te krijgen tot informatie die normaal niet beschikbaar zou zijn in uw land. Een eenvoudig voorbeeld is BBC iPlayer. Deze service is alleen bedoeld voor het Britse publiek dat in het Verenigd Koninkrijk woont. Als u echter een VPN-server in Groot-Brittannië gebruikt, heeft u ook toegang tot de website vanuit Italië, Noorwegen of de Verenigde Staten..

Veel mensen vragen zich af of het legaal is om een ​​VPN-verbinding te gebruiken. In de meeste delen van de wereld, vooral in westerse landen, is het gebruik van een VPN volledig legaal. Daar hoef je niet bang te zijn om gearresteerd te worden, simpelweg omdat je een VPN gebruikt. Toch zijn er enkele landen waarvan de regering het gebruik van VPN’s niet accepteert. Meestal hebben deze landen dictatoriale regimes of extreem autoritaire leiders. Voorbeelden zijn China, Rusland en Iran. Waarom willen ze het VPN-gebruik beperken? En waarom hebben VPN’s zo’n slechte naam? We leggen het allemaal uit in dit artikel.

Waarom is een VPN-verbinding in sommige landen illegaal??

VPN-gebruik is meestal verboden in landen met autoritaire wetten zoals China, Noord-Korea en Turkmenistan. De overheid in deze landen heeft zowel beperkte internetvrijheid als persvrijheid. Daarom worden sociale media en kritische nieuwswebsites vaak geblokkeerd voor internetgebruikers in het land. Om toch toegang te krijgen tot deze geblokkeerde websites en online diensten, gebruiken veel burgers, expats, toeristen, journalisten en klokkenluiders een VPN of proxyserver. De onderstaande afbeelding toont landen die op grote schaal gebruik maken van online censuur en hun belangrijkste drijfveren daarvoor.

Is een VPN illegale infographic

Door VPN’s te verbieden, hopen regeringen de informatie te controleren waartoe hun burgers toegang hebben. Daarnaast willen ze het internetgedrag van burgers monitoren en registreren. Bij het gebruik van een VPN kunnen burgers, toeristen, expats, journalisten en klokkenluiders allemaal de online censuur omzeilen en tegelijkertijd al hun online gegevens anonimiseren. Dit irriteert de regeringen enorm, omdat het betekent dat ze minder controle hebben. Daarom worden VPN’s op dergelijke plaatsen vaak illegaal gemaakt. Sommige landen hebben zelfs zware straffen ingevoerd voor het gebruik van een VPN. Een voorbeeld zijn de Verenigde Arabische Emiraten, waarover we later meer zullen praten.

In sommige gevallen worden VPN’s in eerste instantie om veiligheidsredenen illegaal gemaakt. Irak heeft bijvoorbeeld besloten om de veilige verbinding te verbieden om IS gemakkelijker te kunnen bestrijden. Dit betekent helaas dat de rest van de bevolking de negatieve gevolgen van deze wetten ondervindt. In zekere zin worden ze gedwongen een deel van hun privacy op te geven omwille van de nationale veiligheid.

In welke landen is een VPN-verbinding verboden?

We hebben al een aantal landen genoemd waar het gebruik van een VPN niet is toegestaan. Voor de duidelijkheid hebben we hieronder alle landen vermeld waarvan bekend is dat ze VPN’s blokkeren of VPN-gebruik als illegaal beschouwen. Het is vaak niet helemaal duidelijk of VPN-verbindingen volledig verboden zijn en wat voor soort straf je kunt verwachten als je er een gebruikt. Hoe dan ook, het gebruik van een VPN op een van deze plaatsen is een groot risico.

Land
Opmerkingen
Wit-RuslandWit-Rusland verbood zowel VPN-verbindingen als de Tor-browser in 2015. Het heeft zelfs het gebruik van anonieme netwerken of verbindingen illegaal gemaakt. Dit heeft waarschijnlijk te maken met hun nauwe relatie met Rusland.
ChinaVPN-gebruik in China is een beetje een grijs gebied. De Chinese regering heeft officieel toestemming gegeven voor sommige VPN-services, die legaal kunnen worden gebruikt. Deze services registreren waarschijnlijk uw online activiteiten en delen deze met de autoriteiten. Hoewel China in 2018 heeft gedreigd alle buitenlandse VPN’s te blokkeren, is het nog steeds mogelijk om ze te gebruiken, ook al is het misschien niet 100% legaal. Sommige hoogwaardige VPN’s zoals NordVPN bieden zelfs speciale ‘verduisterde servers’ aan, die u helpen de Chinese firewall te omzeilen.
EgypteDe Egyptische regering gebruikt sinds 2017 Deep Packet Inspections (DPI) om verschillende VPN-protocollen (PPTP, L2TP, OpenVPN) te blokkeren. Het land blokkeert al geruime tijd talloze websites en services. Hoewel VPN’s niet officieel illegaal zijn, heeft Egypte het erg moeilijk gemaakt om een ​​VPN te gebruiken om binnen zijn grenzen te genieten van gratis internet.
IrakIrak heeft in 2014 een volledig VPN-verbod ingevoerd, waardoor ook de toegang tot sommige sociale media en andere diensten werd geblokkeerd. Hun belangrijkste drijfveer was dat het hen zou helpen IS te bestrijden. Zelfs nu zijn deze wetten nog steeds actief, ook al heeft IS het land niet langer in zijn greep.
Ik rendeIran heeft het gebruik van veel VPN’s sinds maart 2013 officieel verboden. Het promoten en verkopen van deze VPN’s is verboden en kan leiden tot gevangenisstraf. Alleen VPN’s met toestemming van de overheid mogen worden gebruikt, ook al geven deze je nog steeds geen toegang tot geblokkeerde websites zoals YouTube. Ze registreren waarschijnlijk ook uw gebruik.
Noord KoreaNoord-Korea staat bekend om zijn strikte censuur. Het staat burgers niet eens toe het gewone internet te gebruiken. VPN’s zijn verboden, maar aangezien Noord-Korea zo afgesloten is van de rest van de wereld, zijn de gevolgen van VPN-gebruik in dit land onbekend.
OmanHet gebruik van een VPN is illegaal voor alle Omaanse burgers, maar organisaties mogen er een gebruiken zolang ze een licentie hebben. Alleen VPN-services die door de overheid zijn goedgekeurd, zijn legaal.
RuslandSinds juli 2017 mogen VPN-providers hun diensten alleen aan de Russische bevolking aanbieden als ze alle gebruikersgegevens met de overheid delen. In 2019 gaf Roskomnadzor (de Russische nationale controle-eenheid voor de media) verschillende bekende VPN’s dertig dagen de tijd om hen toegang te verlenen tot alle Russische gegevens en zich te houden aan de Russische wet (wat neerkomt op handhaving van censuur). Veel VPN’s reageerden door hun Russische servers uit te schakelen.
SyriëHet gebruik van een VPN is in Syrië niet per se illegaal. Sinds 2011 worden sommige VPN-verbindingen echter geblokkeerd, omdat de overheid VPN-protocollen aanvalt. Het is niet zeker hoe succesvol deze pogingen zijn.
kalkoenOm te voorkomen dat burgers toegang krijgen tot geblokkeerde websites, heeft de Turkse regering het gebruik van VPN beperkt. Er wordt getracht VPN-verbindingen op te sporen en te blokkeren door middel van DPI. Het gebruik van een VPN in Turkije werkt daarom mogelijk niet altijd. Bovendien kan het u meer een doelwit voor de overheid maken: hun waakzame ogen zullen u nader bestuderen.
TurkmenistanTurkmenistan censureert zwaar en beperkt het internet om buitenlandse media te blokkeren. VPN-gebruik is daarom in dit land ook verboden. Het land heeft slechts één ISP, die onder overheidstoezicht staat.
OegandaOeganda heeft in 2018 een belasting op sociale media ingevoerd. Om deze belasting te omzeilen, zijn veel burgers VPN’s gaan gebruiken. Nu blokkeert de overheid VPN-verbindingen en ontmoedigt het gebruik. VPN-gebruik is echter (nog) niet officieel illegaal.
Verenigde Arabische EmiratenIn de VAE mogen alleen organisaties een VPN gebruiken. VPN-gebruik is illegaal voor burgers wanneer ze het voor criminele doeleinden gebruiken. Tot de criminele handelingen in de VAE behoren echter ook het bezoeken van datingsites en de Amerikaanse Netflix. VoIP-services zoals Skype zijn ook niet toegestaan. Als u ze wel gebruikt, kunt u een hoge boete krijgen of zelfs naar de gevangenis worden gestuurd.

Waarom hebben VPN’s zo’n slechte reputatie?

Een VPN kan u helpen anoniem op internet te surfen. Het biedt meer online vrijheid en veiligheid. Daarom gebruiken bijna alle grote bedrijven tegenwoordig regelmatig een bedrijfs-VPN. Toch zijn veel mensen van mening dat VPN’s niet helemaal legaal zijn. In veel delen van de wereld is het zo: u kunt een VPN gebruiken om uw online privacy te beschermen wanneer u maar wilt. Met VPN’s hebt u op een veilige manier toegang tot internet, wat op zichzelf niet slecht, gevaarlijk of verboden is – op de meeste plaatsen.

Het is echter tegen de wet om deel te nemen aan criminele activiteiten tijdens het gebruik van een VPN. Afhankelijk van het land waarin je je bevindt, kan de definitie van ‘crimineel’ enorm verschillen. De meeste landen beschouwen het verkopen van harddrugs bijvoorbeeld als een misdrijf. Criminelen die zich met dergelijke activiteiten bezighouden, kunnen proberen met behulp van een VPN uit de greep van de overheid te blijven. Hun privacy wordt enigszins beschermd, waardoor het voor de politie moeilijker wordt ze te vinden en te straffen. De criminele praktijken waaraan zij deelnemen, blijven echter illegaal. Als ze worden gepakt, komen ze in grote problemen. Niet voor het gebruik van een VPN, maar voor het ondernemen van illegale activiteiten.

Net als bij de Tor-browser zijn veel mensen van mening dat een VPN-verbinding illegaal is omdat het de misdaad vergemakkelijkt. Dat is echter niet het enige gebruik van een beveiligde en anonieme internetverbinding. Een VPN is gewoon een middel om een ​​doel te bereiken dat voor meerdere doeleinden kan worden gebruikt, zowel goed als slecht.

Legaal gebruik van een VPN

Er zijn veel goede redenen voor mensen om een ​​VPN te gebruiken. Privacy speelt vaak een grote rol, samen met extra bescherming bij het gebruik van open wifi-hotspots. Het streamen van online inhoud kan ook gemakkelijker worden met een VPN. Voor meer informatie over de redenen waarom u een VPN wilt gebruiken, verwijzen we u graag naar ons volledige artikel over VPN’s en hun gebruik.

Samenvattend: VPN’s zijn in de meeste landen legaal. Sommige regeringen hebben echter beperkingen gesteld aan het gebruik van VPN’s of de praktijk helemaal verboden. Op deze manier willen ze de bevolking beheersen of de nationale veiligheid handhaven. Het gebruik van een VPN op deze plaatsen kan gevaarlijk zijn en u in de problemen brengen. Als u zich niet in een van die landen bevindt en niet deelneemt aan criminele activiteiten, hoeft u niet bang te zijn.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map