Hva er en dedikert IP? Hvorfor bruke en? | VPNOverview

Hvis du har sammenlignet VPN-leverandører, har du sannsynligvis kommet over begrepet “dedikert IP”. De fleste VPN-leverandører vil oppgi dette som en fordel som tjenesten deres kan tilby i forhold til andre. Men hva er egentlig en dedikert IP? Hvorfor vil du gå for en VPN som tilbyr dette alternativet? Denne artikkelen vil fortelle deg alt om det. Vi diskuterer forskjellen mellom en delt IP og en dedikert IP. Dessuten vil vi legge frem fordeler og ulemper med en dedikert IP.


Hva er en dedikert IP?

Bærbar datamaskin med låsEn dedikert IP er en IP-adresse som bare brukes av en person. Det meste av tiden når du kobler deg til en VPN-server, deler du denne IP-adressen med mange andre brukere. Du velger en serverplassering, la oss si New York, og får en IP med det stedet. Den samme IP-adressen brukes også av mange andre VPN-brukere som valgte New York. Kort fortalt blir datatrafikken til mer enn en person sendt via den samme VPN-serveren. Dette er ikke tilfelle med en dedikert IP.

Med en dedikert IP-tjeneste vil leverandøren tildele deg en statisk IP-adresse som bare du kan bruke. Denne IP-en vil selvfølgelig være annerledes enn den faktiske lokale IP-en, så du vil fortsatt være beskyttet på nettet. All datatrafikk vil bli sendt gjennom denne IP-en uten å miste kontrollen over personvernet ditt. Dessuten er det ingen andre som kan bruke din dedikerte IP. Dessverre koster de fleste dedikerte IP-er en ekstra bit penger.

For mer informasjon om IP-adresser, kan du lese artikkelen “Hva er min IP-adresse”, som lar deg sjekke IP-en du bruker for å surfe på nettet akkurat nå..

Hva er forskjellen mellom en dedikert IP og en delt IP?

Forskjellen mellom en dedikert og en delt IP kan allerede ha blitt tydelig av forklaringen ovenfor. Uansett, fordi denne forskjellen er så viktig for å forstå fordeler og ulemper med dedikerte IP-er, ønsker vi å bruke litt ekstra tid på det. Med en dedikert IP-adresse har du alltid nøyaktig samme IP-adresse, uansett hvor du er. Du kan alltid koble til den ene IP-adressen på den spesifikke VPN-serveren.

Som navnet antyder, deler du en delt IP med andre. Dette er normen for mange VPN-leverandører. Det betyr at du tar på deg samme IP-adresse som forskjellige brukere av samme leverandør. Både dataene dine og trafikken til flere titalls andre mennesker over hele verden vil bli sendt gjennom den samme serveren. For eksempel kan det hende at flere bruker den samme New York-serveren for å få tilgang til Netflix.

Dessuten får du ofte forskjellige IP-er når du kobler til VPN-servere som bare har delte adresser. VPN-leverandører flytter ofte brukere fra en IP-adresse til en annen for ekstra sikkerhet. Enten du kobler til en annen serverplassering eller ikke, vil du sannsynligvis alltid ha en endring i den offentlige IP-en når du bare bruker delte IP-er. Dette er ikke tilfelle med dedikerte IP-er. Bildet nedenfor illustrerer forskjellen mellom de to typene IP-adresser.

Dedikert VS-delt IP

Fordelene med en dedikert IP-adresse

Det er ganske mange fordeler med å bruke en dedikert IP-adresse over en delt IP, både for enkeltbrukere og bedrifter. Vi har listet opp de viktigste nedenfor.

Hold deg av svartelisten

Liste med forstørrelsesglassEn av de største fordelene med en dedikert IP er at IP-adressen din ikke blir svartelistet like lett. Når du har en dedikert IP, vil du være den eneste personen som bruker den bestemte IP-adressen, mens delte IP-adresser har mange, mange brukere. Dette har en annen effekt på hvordan nettsteder vil motta deg som besøkende: en dedikert IP vil ikke forårsake mistanke.

La oss ta Netflix som eksempel. Se for deg at du bruker en delt IP som tilbys av en VPN-leverandør for å se Netflix. Det er sannsynlig at du ikke vil være den eneste som gjør det. Siden mange mennesker vil prøve å få tilgang til forskjellige Netflix-kontoer fra den samme delte IP-en, vil strømmetjenesten bli mistenkelig. De vil vite at de sannsynligvis ser på en IP-adresse fra en VPN-tjeneste. De vil ikke kunne bekrefte fra hvilket sted de mange forskjellige brukerne av IP-en faktisk prøver å nå innholdet. Netflix tilbyr forskjellige serier og filmer, avhengig av hvor du befinner deg. Hvis selskapet ikke kan bestemme din faktiske plassering, vil de derfor blokkere tilgang helt. Den delte IP-en du bruker for å se Netflix, legges til svartelisten deres. Som et resultat vil du ikke kunne se noe av innholdet som bruker den IP-adressen lenger. I stedet får du se et varsel som forteller deg å slå av proxy hvis du vil få tilgang en gang til.

Som eksemplet viser, kan et nettsted blokkere en delt IP-adresse når mange bruker den for å få tilgang. Når du bruker en dedikert IP, vil du imidlertid være den eneste personen som prøver å få tilgang til det nettstedet, enten det er Netflix eller en annen plattform. Derfor er sjansen mye mindre for at IP-en din blir plassert på svartelisten. Du kan kunne glede deg over et gratis internett så lenge du vil. Kort sagt: med en dedikert IP vil du kunne få tilgang til alle favorittstrømmetjenestene dine uten å bekymre deg for å bli blokkert.

Ingen ekstra bekreftelse

Når nettsteder svartelister din IP-adresse, er det vanligvis fordi det er en følelse av mistillit eller mistanke. Mest sannsynlig var bruken av denne IP-adressen uregelmessig og uforutsigbar. På grunn av disse uregelmessighetene mistenker nettstedet misbruk av IP-en eller kontoen din og tar tiltak. I noen tilfeller betyr dette å sette IP-en din på svartelisten, men det kan også bety at du trenger å gå gjennom et ekstra trinn for bekreftelse før du kan logge deg på en tjeneste.

Nettsteder som Gmail, PayPal og eBay kan be om ekstra bekreftelse hvis de ser at flere bruker en IP-adresse samtidig. De blir også mistenkelige når du bruker en annen IP-adresse for å logge på kontoen din enn du pleide å opprette den kontoen. Oftest stoler de ikke på disse (delte) IP-adressene, noe som gjør at de ønsker å dobbeltsjekke identiteten din. De kan for eksempel be deg om å bekrefte at du ikke er en robot. Det er en sjanse for at hver gang du får tilgang til en tjeneste med en annen IP-adresse, du må gjennom et ekstra trinn. Med en dedikert IP vil du ikke ha dette problemet, noe som kan spare deg for mye tid.

Raskere e-poster

En annen fordel med en dedikert IP er at e-postmeldinger fra denne typen IP-adresser er klarert mer av e-posttjenester som Gmail enn e-poster som stammer fra en delt IP-adresse. E-posttrafikk gjennom dedikerte IP-adresser har prioritet fremfor trafikken generert gjennom delte IP-adresser. Dette er tilfelle, fordi e-postmeldinger som sendes via delte IP-adresser, må dobbeltsjekkes av tjenesten. Disse e-postene kan til og med havne i mottakerens søppelmappe. Du kan bruke en dedikert IP-adresse for å forsikre deg om at e-postene dine kommer raskere til destinasjonen og ikke havner i spam-mappen. Du vil kunne kommunisere mye raskere, noe som kan være av stor betydning under noen omstendigheter, for eksempel på jobb.

Jobber hjemmefra

Forretningsmenn som håndhilserFor forretningsbrukere kan en dedikert IP være veldig nyttig for å få tilgang til et bestemt nettverk. Noen nettverk er bare tilgjengelige via spesifikke IP-adresser av sikkerhetsmessige årsaker. På denne måten kan sjefen din garantere at bare de som har tilgang til internettforbindelsen på kontoret, kan nå viktige dokumenter og andre data relatert til virksomheten. Ulempen med dette systemet er at du ikke vil ha tilgang til noen av disse filene med bare din egen internettforbindelse hjemme eller med en delt IP-adresse som tilbys av en VPN.

Med en dedikert IP vil du kunne få tilgang til disse nettverkene uansett hvor du er. Dette kan være til stor hjelp når du vil jobbe hjemmefra eller til og med mens du er på farten. Gjennom den dedikerte IP-en din, vil du enkelt kunne koble til arbeidsnettverket ditt. Samtidig vil den dedikerte IP-en beskytte forbindelsen din til enhver tid.

En viktig merknad å nevne her er at du ikke vil kunne få tilgang til bedriftsnettverket ditt med bare noen dedikert IP. Det beste du kan gjøre hvis du vil bruke en dedikert IP til å jobbe hjemmefra, er å kontakte sjefen din og la dem ordne en sikker forbindelse med riktig IP-adresse for eller med deg.

Ulempene med en dedikert IP-adresse

Dessverre er det også noen ulemper med å ha en dedikert IP-adresse. Først og fremst er tjenesten sjelden gratis: du vil mest sannsynlig måtte betale mer for VPN-tjenesten din hvis du vil ha en dedikert IP. Prisen på en dedikert IP kan variere fra noen få dollar i måneden til over 100 dollar i året. Siden disse kostnadene vil øke prisen på ditt månedlige abonnement, er det en veldig viktig faktor å vurdere.

En annen viktig ulempe er at du kan ofre noe av personvernet som en VPN gir. Hvis du bruker en statisk dedikert IP, kan nettsteder fremdeles opprette en profil på deg basert på dine online preferanser. På denne måten kan de vise deg personlige annonser. Dessuten er det en økt sjanse for at noen kobler handlingene dine på nettet til personen din. Dette betyr at du er noe mindre anonym med en dedikert IP.

Dedikert IP: oversikt over fordeler og ulemper

For en rask oversikt over fordeler og ulemper ved en dedikert IP, kan du sjekke ut tabellen nedenfor.

Fordeler med en dedikert IP
Ulemper med en dedikert IP
Du vil ikke bli blokkert av nettsteder som NetflixHøyere kostnader
Ingen behov for dobbel bekreftelse når du besøker nettsteder som Gmail, eBay eller PayPalMindre anonymitet
E-postmeldinger vil bli sendt og mottatt med en raskere hastighet
E-postmeldinger blir ikke direkte sendt til spam-mappen
Du kan få tilgang til nettverk som bare tillater en spesifikk IP, uansett hvor du befinner deg

Utmerkede VPN-tjenester med et dedikert IP-alternativ

Har du bestemt deg for at du ønsker å få en dedikert IP, men er du usikker på hvilken VPN-leverandør du vil velge for dette formålet? Nedenfor har vi listet opp de tre beste VPN-leverandørene som tilbyr en dedikert IP-tjeneste.

Dedikert IP med TorGuard

Når vi tenker på dedikerte IP-tjenester, er den første leverandøren som kommer til hjernen TorGuard. TorGuard er kanskje ikke den beste VPN-en for alle å bruke, siden den absolutt trenger en øvd hånd for å kunne brukes riktig. Derfor vil vi ikke anbefale denne VPN-en til nybegynnere. Brukere trenger litt teknisk kunnskap, noe som gjør TorGuard-programvaren noe mindre brukervennlig. TorGuard er likevel en god VPN med stor hastighet, mange servere og utmerket sikkerhet. Viktigst av alt av leverandørene vi nevner her, har TorGuard mest valg av lokasjoner for dedikerte IP-brukere.

Den TorGuard dedikerte IP-tjenesten er rimelig billig. Dessuten vil kostnadene for tjenesten synke sammen med den månedlige prisen på abonnementet ditt når du bestemmer deg for en lengre periode. Det er også veldig enkelt å få en dedikert IP med TorGuard: du kan velge en på bestillingssiden, akkurat som du får abonnementet ditt.

Dedikert IP med NordVPN

NordVPN er en av de beste VPN-leverandørene på markedet. VPN-en er rask, trygg, og de tilbyr en dedikert IP-tjeneste. I våre øyne er NordVPN den beste leverandøren som tilbyr en dedikert IP-tjeneste. Imidlertid er deres dedikerte IP-tjeneste ikke så utviklet ennå som for eksempel tjenesten TorGuard tilbyr. NordVPN tilbyr dedikerte IP-er på syv forskjellige lokasjoner: USA, Tyskland, Storbritannia, Nederland og Frankrike.

Dessverre er det dedikerte IP-alternativet ganske vanskelig å installere og sette opp på NordVPN. Du må ha et NordVPN-abonnement til å begynne med, og deretter opprette en ny konto for å betale for din dedikerte IP via en spesiell kuponkode. Etterpå kan du kontakte NordVPNs kundesupport for å kombinere de to kontoene.

Til tross for disse vanskeligheter, tilbyr NordVPN stor verdi for pengene du bruker. Dette gjør NordVPN til en fantastisk VPN, uansett om du ønsker å bruke en dedikert IP. Hvis du ønsker en dedikert IP, vil NordVPN gi deg en for $ 70 ekstra på kostnadene for abonnementet ditt. Når det gjelder funksjonene til VPN generelt, inkludert brukervennlighet, foretrekker vi Nord fremfor TorGuard. Men når du spesifikt ser på alternativer for dedikerte IP-er, kan det være lurt å gå med TorGuard i stedet.

Dedikert IP med CyberGhost

Vårt tredje valg av gode VPN-er med en dedikert IP-tjeneste er CyberGhost. Denne VPN-leverandøren er veldig brukervennlig, billig og pålitelig. Nylig har CyberGhost også begynt å tilby dedikerte IP-er. Per nå har tjenesten dedikerte IP-er tilgjengelige i Canada, Tyskland, Frankrike, Storbritannia og USA. På denne måten kan du se amerikanske Netflix med en dedikert IP fra USA.

Du kan enkelt få en dedikert IP hos CyberGhost på samme side der du registrerer deg for tjenesten. Sørg for å få den dedikerte IP-en samtidig på abonnementet, da du ikke kan legge den til etterpå. En dedikert IP-enhet koster bare $ 5 i måneden ekstra, på toppen av ditt vanlige abonnement. Heldigvis er et CyberGhost-abonnement veldig godt priset, spesielt når du velger å abonnere på lengre tid. På grunn av dette er ikke totalprisen inkludert en dedikert IP så dårlig. Alt i alt er CyberGhost et veldig bra budsjettvalg for alle som leter etter en flott VPN med et dedikert IP-alternativ.

Siste tanker

En dedikert IP-adresse gir deg muligheten til å gå online på en sikker måte med samme IP-adresse hver gang. Denne IP-adressen er ikke den samme som din faktiske IP, men vil heller ikke deles med andre VPN-brukere. Ikke alle VPN-leverandører tilbyr muligheten til å be om en dedikert IP. Når de tilbyr, vil det koste deg mer enn et vanlig VPN-abonnement.

En dedikert IP har flere fordeler og ulemper sammenlignet med en delt IP. Generelt vil en dedikert IP gjøre deg mer synlig for nettsteder og andre parter. Dette kan være nyttig hvis du ikke vil måtte verifisere identiteten din konstant eller ikke vil at IP-en du bruker skal blokkeres av nettsteder og tjenester som Netflix. Dette betyr imidlertid også at du gir opp noe av VPNs anonymitet. Hvis du ønsker å få en VPN som har en dedikert IP-tjeneste, anbefaler vi TorGuard, NordVPN eller CyberGhost.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me