Fördelarna med en VPN | Förklarade VPN-fördelar | VPNOverview.com

Tyvärr har internet visat sig vara den befriande utopin som vissa tidiga utvecklare och adoptörer hade föreställt sig. Även om det är en underbar resurs, är internet också berömt med skadlig programvara, kakor, hackare, statlig censur och cyberkriminalitet på hög nivå. Lite extra online-säkerhet är därför ett välkommet tillskott.


VPN erbjuder en utmärkt lösning för att lösa eller förbättra flera problem som internetanvändare stöter på i dag. Dessa har att göra med säkerhet, integritet och online-frihet.

Den här artikeln tar dig igenom de extra fördelarna med en VPN-tjänst av hög kvalitet.

Vad kan du göra med ett VPN? En sammanfattning av fördelarna med ett VPN

Att använda en VPN har ett antal fördelar. En snabb sammanfattning:

 • En ”riktig” IP-adress är dold och användaren blir mer anonym
 • Datatrafik är krypterad, vilket gör att du säkert kan ansluta till allmänna wifi-hotspots
 • Extra skydd från ad-trackers och phishingattacker
 • Möjligheten att kringgå geografiska begränsningar
 • Användare kan ladda ner information säkert och anonymt
 • Förmågan att kringgå regeringscensur
 • Det är möjligt att spara pengar när du handlar online
 • Onlinespel förbättras genom utökad åtkomst och ökat skydd
 • Onlinestrottning av din internetleverantör är mindre trolig att inträffa
 • Använda flera servrar på flera enheter med bara ett konto
 • Få anonym och säker åtkomst till TOR-nätverket

1. Din riktiga IP-adress är dold

När du ansluter till en av VPN-servrarna döljs din IP-adress och ersätts med den från VPN-tjänsten, till exempel ExpressVPN eller NordVPN.

VPN förfalskar din plats och anonymiserar dig delvis på webben. Detta beror på att IP-adressen är en unik kod som gör det möjligt för människor att identifiera oss på internet och gör att de kan spåra vårt beteende online steg för steg. Med användning av en ny “inkognito” IP-adress är det inte längre möjligt för regeringar, hackare och webbplatser som vi besöker för att länka oss till vår verkliga identitet. Den observerade IP-adressen (adressen till VPN-servern) är trots allt inte länkad till oss, eftersom det inte är vår “riktiga”, statiska IP-adress.

2. Datatrafik blir krypterad

Anslut till ett nätverk

En VPN krypterar din datatrafik. Detta förhindrar hackare och andra skadliga parter från att få tag på våra viktiga data (eller åtminstone från att kunna dechiffrera den). Detta tillåter också användaren att säkert ansluta till, annars osäkra, offentliga wifi-hotspots.

3. Omgå geografiska begränsningar

CensurMed ett VPN är det möjligt att ansluta till en server i ett annat land och därför låta all din datatrafik passera genom detta andra land. Detta gör att vissa blockerade webbplatser, streamingtjänster, VoIP-tjänster och sociala medier blir tillgängliga. Till exempel med en VPN-server i Storbritannien kan icke-brittiska människor plötsligt titta på BBC iPlayer.

För att göra det är det nödvändigt att ansluta till en VPN-server i ett land där innehållet du vill ha åtkomst inte är begränsat. Lyckligtvis har många moderna VPN-tjänster ett stort antal tjänster i många olika länder och regioner.

4. Användare kan ladda ner säkert och anonymt

laddar nerEftersom IP-adressen är dold och anslutningen är krypterad kommer tredje parter inte längre att kunna ta reda på exakt vad som laddas ner eller av vem. På grund av den krypterade VPN-tunneln kan de inte registrera vad som laddas ner via den säkra VPN-anslutningen. När du laddar ner känsliga och / eller viktiga filer (säg för arbete), kan ingen fånga upp och se den här informationen. Integritet och anonymitet garanteras, eller åtminstone mycket förbättrad.

5. Omkoppling av regeringscensur

I länder där regeringen kontrollerar och reglerar internet, till exempel Kina, Iran eller Eritrea, är inte alla webbplatser tillgängliga. Så här gör totalitära regimer en vana att tystna medier som är skeptiska till regimen genom att blockera dem i landet. Detta är också anledningen till att vissa whistleblowers väljer att publicera eller dela privat information på den mörka webben. Denna typ av censur kan kringgås, liksom alla andra geografiska begränsningar, med hjälp av en VPN. En VPN är därför ett viktigt verktyg i kampen för pressfrihet.

6. Shopping online för mindre

Spara pengarPriserna för att shoppa online kan ibland variera beroende på det land någon handlar från. När man besöker en onlinebutik från en internetanslutning i England, till exempel, kan produkter ibland vara drastiskt dyrare än när man handlar från ett annat land, som till exempel, Indien. En VPN-anslutning gör att användaren kan ansluta till VPN-servrar från hela världen. Detta gör att webbplatser registrerar användare som besökare från det land där VPN-servern är belägen, vilket gör att användaren kan dra nytta av de bästa internationella priserna.

7. VPN: er förbättrar onlinespel med bättre åtkomst och förbättrad säkerhet

Eftersom all din internettrafik är krypterad när du använder ett VPN manipuleras din exakta plats. Precis som detta kan ge dig tillgång till vissa webbplatser, kommer det också att tillåta att spela onlinespel som kan vara begränsade i ditt hemland. Eller kanske är spelet du vill spela planerat till ett senare släppdatum. Med ett VPN behöver du inte vänta längre. Välj bara en server i ursprungslandet så kan du gå med på kul. En ytterligare fördel är att om du orättvist startar från servern kan du gå med genom snabb IP-adressbyte.

Slutligen ger VPN också en säkrare onlineupplevelse. Oroa dig för DDoS-attacker är en saga historia. Krypteringen från VPN ger ett extra lager av säkerhet.

8. VPN kommer att förhindra din internetleverantör från att strypa din internetanslutning

Bandbreddstrottling är din avsiktliga begränsning av din bandbredd av din internetleverantör. Detta minskar i huvudsak din onlinehastighet. Vissa Internetleverantörer gör det ofta, andra gör det ibland, andra gör det inte alls. Detta görs vanligtvis för att minska trafiken på överbelastade servrar. Ibland görs detta bara för att få dig att köpa ett dyrare paket. Ibland gillar ISP: er inte det faktum att du laddar ner stora mängder data. Men när du krypterar dina data med ett VPN kan internetleverantörerna inte se vad du gör online. De kommer inte heller att kunna stänga av dig särskilt.

9. Använda flera servrar på flera enheter med bara ett konto

Med bara ett prenumeration får du vanligtvis åtkomst till åtminstone med anslutningar till ett pris. Detta innebär att du till exempel kan kryptera anslutningen till din stationära, bärbara dator, smartphone, surfplatta och en annan bärbar dator. Mer generösa VPN-leverantörer erbjuder dig upp till tio anslutningar med bara ett prenumeration. Som sådan kan du med bara en produkt öka sekretessen och säkerheten för flera enheter i ett fall.

10. Få anonym och säker åtkomst till Tor-nätverket

Även om detta inte är för alla, gillar vissa människor att gå på Tor-nätverket för extra integritet och anonymitet. Detta är också det nätverk du måste ansluta till om du vill komma åt den mörka webben.

Tor-webbläsaren krypterar dina data tunnlar dig genom flera platser, eller “reläer”. Detta betyder att du nästan inte kan upptäcka alla som vill spåra dig. Dessa Tor-servrar är emellertid begränsade och listas också offentligt. Detta innebär att om du är på en, kommer din internetleverantör, nätverksadministratör, myndigheter, hackare, webbplatser eller någon annan som kanske tittar på din IP-adress att veta att du vid koppling är ansluten till Tor-nätverket.

Om du dock använder Tor tillsammans med ett VPN kommer det åtminstone att dölja det faktum att du anslöt till Tor-nätverket från din ursprungliga Internet-leverantör. Detta är önskvärt eftersom Tor-nätverket där är associerat med den mörka banan, som sedan är associerad med cyberbrott. Hypotetiskt, om du en myndighet vill att en internetleverantör ska vidarebefordra information om vilka av dess användare som någonsin har anslutit sig till Tor-nätverket, skulle det inte bevisa någon olaglighet, men det kan göra att du verkar mer misstänksam.

11. Extra skydd från ad-trackers och phishingattacker

Några av de större och mer högkvalitativa VPN-leverantörerna ger extra säkerhet. Till exempel erbjuder NordVPN ett antal extra skyddsfunktioner med sin programvara.

Cybersec: Undvik annonser och skydd din säkerhet från skadlig programvara, nätfiske och andra hot.

Osynlighet på LAN: Din dator kommer att vara osynlig för andra i ett lokalt nätverk (LAN)

Internet kill switch: Om din anslutning till VPN-servern plötsligt tappas stängs en internet-kill-omkopplare omedelbart av hela internet. Detta är för att se till att dina data plötsligt inte överförs på ett icke-krypterat sätt. (tekniskt är det inte dekrypterat eftersom det skulle vara data som inte har krypterats till att börja med).

Andra VPN-leverantörer erbjuder ibland olika skydd med sin programvara.

Sammanfattning

En VPN erbjuder en hel del stora fördelar. Det kommer

 • förse dig med mer frihet på internet genom att kringgå nationella hinder
 • ge dig mer säkerhet genom att kryptera din internettrafik
 • förse dig med viss anonimitet genom att dölja din IP-adress

Dessa funktioner gör att du kan göra det

 • Bläddra mer på internet på internet
 • Känn dig säker när du bläddrar du inte blir spionerad på
 • Ha mer säkerhet när du loggar in på offentliga wifi-nätverk
 • Ladda ner filer säkrare och anonymt
 • Undvik regeringen censur för journalistiska eller whistleblower ändamål
 • Ta dig runt nationella hinder för underhållning
 • Skydda dig mot de mer ihärdiga ad-trackers och phishing-operationer
 • Få åtkomst till Tor-nätverket utan att din Internet-leverantör vet det
 • Gör billigare köp online, som flygbiljetter
 • Spela online för spel som är förbjudna i ditt land
 • Förhindra att din Internetleverantör stänger av din anslutning

Och så kan du göra allt detta på flera enheter med flera servrar med bara ett konto.

Trots det kommer VPN inte att hålla dig helt anonym eller säker online. Det är fortfarande möjligt att ladda ner skadlig programvara. Du kan fortfarande hackas. Du kan fortfarande låta din identitet glida genom att logga in på webbplatser med dina personliga uppgifter. Och det finns fortfarande problemet med webbläsarens fingeravtryck.

Sammantaget är VPN inte ett botemedel för internet. Men det ger dig en mycket bättre bild av att njuta av internet på ett gratis, anonymt och säkert sätt.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me