Är det lagligt att använda ett VPN? | VPNoverview.com

Lady JusticeOm du har nått den här sidan undrar du förmodligen om det lagligen är tillåtet att arbeta med ett VPN. För de flesta länder i världen är svaret ja. Men varje land har fortfarande sina egna lagar och förordningar. Om du använder ett VPN för att förbli anonym när du bedriver olaglig verksamhet, omfattas du fortfarande av lagen. Det du gör är fortfarande olagligt, oavsett om du använder ett VPN eller inte.


Ett VPN (Virtual Private Network) skapar många möjligheter. Du kan använda den för att kringgå geografiska begränsningar på internet och få tillgång till information som normalt inte skulle vara tillgänglig i ditt land. Ett enkelt exempel skulle vara BBC iPlayer. Denna tjänst är endast avsedd för den brittiska allmänheten som bor i Storbritannien. Men om du skulle använda en VPN-server i Storbritannien skulle du kunna komma åt webbplatsen från Italien, Norge eller USA också.

Många undrar om det är lagligt att använda en VPN-anslutning. I de flesta delar av världen, särskilt i västländer, är det helt lagligt att använda ett VPN. Där behöver du inte vara rädd för att bli arresterad helt enkelt för att du använder ett VPN. Trots det finns det några länder vars regeringar inte accepterar VPN-användning. Vanligtvis har dessa länder diktatoriska regimer eller extremt auktoritära ledare. Exempel är Kina, Ryssland och Iran. Varför vill de begränsa VPN-användningen? Och varför har VPN: er ett så dåligt namn? Vi förklarar allt i den här artikeln.

Varför är en VPN-anslutning olaglig i vissa länder?

VPN-användning är främst förbjudet i länder med auktoritära lagar som Kina, Nordkorea och Turkmenistan. Regeringen i dessa länder har begränsad internet såväl som pressfriheten. Därför tenderar sociala medier och kritiska nyhetswebbplatser att blockeras för internetanvändare i landet. För att få åtkomst till dessa blockerade webbplatser och onlinetjänster ändå använder många civila, expaterade, turister, journalister och visselpipor en VPN eller proxyserver. Bilden nedan visar länder som använder censur på nätet i stor skala och deras huvudsakliga motiv för att göra det.

Är en VPN olaglig infographic

Genom att förbjuda VPN: er hoppas regeringarna att kontrollera den information deras medborgare kan få tillgång till. Dessutom vill de övervaka och registrera civils internetbeteende. När man använder VPN kan medborgare, turister, expats, journalister och visselpipor kringgå censur på nätet medan de också anonymiserar alla sina onlinedata. Detta irriterar regeringarna kraftigt, eftersom det betyder att de kommer att ha mindre kontroll. Därför görs VPN ofta olagliga på sådana platser. Vissa länder införde till och med allvarliga straff för användning av ett VPN. Ett exempel skulle vara Förenade Arabemiraten, som vi kommer att prata mer om senare.

I vissa fall görs VPN från början olagliga av säkerhetsskäl. Irak beslutade till exempel att förbjuda den säkra förbindelsen för att göra det lättare att bekämpa IS. Tyvärr betyder detta att resten av befolkningen lider av de negativa konsekvenserna av dessa lagar. På ett sätt tvingas de att ge upp en del av sin integritet för nationell säkerhet.

I vilka länder använder en VPN-anslutning förbjuden?

Vi har redan namngivit ett par länder där det inte är tillåtet att använda ett VPN. För tydlighetens skull har vi listat upp alla länder som är kända för att blockera VPN: er eller anser att VPN-användning är olagligt nedan. Det är ofta inte helt klart om VPN-anslutningar är helt förbjudna och vilken typ av straff att förvänta sig när du använder en. Hur som helst, att använda ett VPN på någon av dessa platser är en stor risk.

Land
Anmärkningar
VitrysslandVitryssland förbjöd VPN-anslutningar samt Tor-webbläsaren tillbaka 2015. Det har till och med gjort användningen av anonymiserade nätverk eller anslutningar olaglig. Det har troligtvis att göra med deras nära relation till Ryssland.
KinaVPN-användning i Kina är lite av ett grått område. Den kinesiska regeringen har gett sitt officiella godkännande för vissa VPN-tjänster, som kan användas lagligt. Dessa tjänster loggar troligen dina onlineaktiviteter och delar den med myndigheterna. Även om Kina har hotat att blockera alla utländska VPN under 2018 är det fortfarande möjligt att använda dem, även om det kanske inte är 100% lagligt. Vissa högkvalitativa VPN: er som NordVPN erbjuder till och med speciella “dolda servrar”, som hjälper dig att komma runt Kinas brandvägg.
egyptenEgypts regering har använt Deep Packet Inspections (DPI) för att blockera flera VPN-protokoll (PPTP, L2TP, OpenVPN) sedan 2017. Landet har blockerat många webbplatser och tjänster under lång tid. Även om VPN: n inte är officiellt olagliga, har Egypten gjort det mycket svårt att använda en VPN för att njuta av ett gratis internet inom sina gränser.
irakIrak införde ett komplett VPN-förbud 2014, vilket också blockerade tillgången till vissa sociala medier och andra tjänster. Deras främsta motivation var att det skulle hjälpa dem att bekämpa IS. Även nu är dessa lagar fortfarande aktiva, även om IS inte längre har landet i sitt grepp.
iranIran har officiellt förbjudit användning av många VPN sedan mars 2013. Att marknadsföra och sälja dessa VPN är förbjudet och kan leda till fängelse. Endast VPN med regeringens godkännande får användas, även om de fortfarande inte ger dig åtkomst till blockerade webbplatser som YouTube. De loggar sannolikt också din användning.
NordkoreaNordkorea är känd för sin stränga censur. Det tillåter inte ens civila att använda det vanliga internet. VPN: er är förbjudna, men eftersom Nordkorea är så avstängd från resten av världen är konsekvenserna av VPN-användning i detta land okända.
omanAtt använda en VPN är olagligt för alla Omani-medborgare, men organisationer får använda en så länge de har en licens. Endast VPN-tjänster som har godkänts av regeringen är lagliga.
rysslandSedan juli 2017 får VPN-leverantörer endast erbjuda sina tjänster till den ryska befolkningen om de delar all användardata med regeringen. År 2019 gav Roskomnadzor (den ryska nationella mediekontrollstyrkan) flera välkända VPN: s trettio dagar för att ge dem tillgång till all rysk information och följa den ryska lagen (vilket innebär att verkställa censur). Många VPN svarade genom att stänga av sina ryska servrar.
syrienAtt använda en VPN är inte nödvändigtvis olagligt i Syrien. Sedan 2011 blockeras dock vissa VPN-anslutningar, eftersom regeringen attackerar VPN-protokoll. Det är osäkert hur framgångsrika dessa försök är.
KalkonFör att hindra medborgarna från att komma åt blockerade webbplatser har den turkiska regeringen begränsat användningen av VPN. Försök görs för att upptäcka och blockera VPN-anslutningar med hjälp av DPI. Att använda ett VPN i Turkiet kanske därför inte alltid fungerar. Dessutom kan det göra dig mer av ett mål för regeringen: deras vakande ögon kommer att studera dig närmare.
TurkmenistanTurkmenistan censurerar kraftigt och begränsar internet för att blockera utländska medier. VPN-användning är därför också förbjudet i detta land. Landet har bara en ISP, som är under regeringskontroll.
UgandaUganda införde en skatt på sociala medier 2018. För att komma runt denna skatt började många medborgare använda VPN. Nu blockerar regeringen VPN-anslutningar och avskräcker användningen. VPN-användning är dock inte officiellt olagligt (ännu).
Förenade arabemiratenI Förenade Arabemiraten får endast organisationer använda ett VPN. VPN-användning är olagligt för civila när de använder det i kriminella syften. Kriminella handlingar i Förenade Arabemiraten inkluderar emellertid också besöksdatingwebbplatser och amerikanska Netflix. VoIP-tjänster som Skype är inte tillåtna. Om du använder dem kan du få höga böter eller till och med skickas till fängelse.

Varför har VPN: er ett så dåligt rykte?

En VPN kan hjälpa dig att surfa på internet anonymt. Det ger mer online-frihet och säkerhet. Därför använder nästan alla stora företag regelbundet ett företagens VPN idag. Trots detta tror många att VPN: n inte är helt lagliga. I många delar av världen är det: du kan använda en VPN för att skydda din online sekretess när du vill. VPN: er ger dig tillgång till internet på ett säkert sätt, vilket inte är dåligt, farligt eller förbjudet i sig själv – på de flesta platser.

Det är emellertid emot lagen att delta i kriminella aktiviteter medan du använder ett VPN. Beroende på vilket land du är i kan definitionen av “kriminell” variera enormt. De flesta länder skulle till exempel överväga att sälja hårda droger som ett brott. Kriminella som bryr sig om sådana aktiviteter kan försöka hålla sig utanför regeringens grepp med hjälp av en VPN. Deras integritet kommer att skyddas något, vilket gör det svårare för polisen att hitta och straffa dem. Den brottsliga praxis som de deltar i är dock fortfarande olaglig. Om de fångas kommer de att vara i allvarliga problem. Inte för att använda ett VPN, utan för att bedriva olagliga aktiviteter.

Precis som fallet med Tor-webbläsaren tror många att en VPN-anslutning är olaglig eftersom den underlättar brott. Det är dock inte den enda användningen av en skyddad och anonym internetanslutning. En VPN är helt enkelt ett medel för ett ändamål som kan användas för flera ändamål, både bra och dåligt.

Laglig användning av ett VPN

Det finns många goda skäl för människor att använda ett VPN. Sekretess spelar ofta en stor roll, tillsammans med extra skydd när du använder öppna Wi-Fi-hotspots. Streaming onlineinnehåll kan också bli enklare med ett VPN. För mer information om skälen till att du kanske vill använda ett VPN vill vi hänvisa till vår fullständiga artikel om VPN och deras användning.

För att sammanfatta: VPN: er är lagliga i de flesta länder. Vissa regeringar har emellertid lagt begränsningar för VPN-användning eller har förbjudit praxis helt. På detta sätt syftar de till att kontrollera befolkningen eller upprätthålla nationell säkerhet. Att använda ett VPN på dessa platser kan vara farligt och få dig i problem. När du inte är i något av dessa länder och inte deltar i kriminell verksamhet behöver du dock inte vara rädd.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me