ProtonVPN Review (2020) – Hoog beveiligingsniveau | VPNoverview.com

ProtonVPN Review (2020) – Hoog beveiligingsniveau

ProtonVPN is een relatief nieuwe VPN-provider uit Zwitserland. Ze bieden zowel een gratis als een betaalde versie van hun software aan en zijn eigendom van ProtonVPN AG. Dit bedrijf lanceerde ProtonMail in 2014. ProtonMail werd al snel ‘s werelds grootste veilige e-mailprovider, waarbij privacy, anonimiteit en encryptie boven alles stonden. ProtonVPN volgde ProtonMail snel op. De VPN is ontwikkeld om klanten veilige verbindingen buiten e-mail te bieden. Deze twee projecten – ProtonVPN en ProtonMail – werden omgezet in twee afzonderlijke bedrijven om de veiligheid en privacy van de klanten van Proton te behouden.


Het team achter ProtonVPN werkt voortdurend aan een verandering in de wereld: ze trainen journalisten, leiden het publiek op en confronteren overheden. Daarnaast zijn ze in 2018 een samenwerking aangegaan met Mozilla. Aangezien hun hoofdkantoor in Genève, Zwitserland ligt, zijn ze niet verplicht logboeken bij te houden. ProtonVPN is beschikbaar voor Windows, MacOS, iOS, Android en Linux en wordt geleverd met veel extra aanpassingsmogelijkheden. Afgezien daarvan zijn meerdere verschillende abonnementen mogelijk, te beginnen met een zeer behoorlijke gratis versie.

Specificaties ProtonVPN

 • Gelijktijdige verbindingen: 2-10
 • Torrents: +
 • Netflix: +
 • Besturingssystemen: Windows, MacOS, iOS, Android, Linux
 • Protocollen: IKEv2 / IPSec, OpenVPN
 • Logboekbeleid: Verbindingslogboeken
 • Servers: 698 servers in meer dan 40 landen
 • Prijs: Vanaf $ 4,00 per maand
 • Geldteruggarantie: 30 dagen

Snelheid – Hoe snel is ProtonVPN?

Veel gebruikers willen een snelle VPN. Je wilt niet eindeloos wachten tot een YouTube-video wordt geladen of een bestand wordt gedownload, simpelweg omdat je een beveiligde internetverbinding gebruikt. Streamen, gamen en surfen op internet moet gemakkelijk en zonder vertragingen zijn. Een VPN kan uw internetverbinding mogelijk vertragen. Als dit te opvallend wordt, is dat een duidelijk nadeel van de service.

Om te controleren of een VPN je verbinding vertraagt ​​(of mogelijk sneller maakt), testen we alle VPN-providers die we beoordelen op hun snelheid. Hieronder ziet u verschillende speedtests die we met ProtonVPN hebben uitgevoerd. We hebben ook de snelheid van de VPN getest tijdens dagelijks gebruik. Zo krijg je een goed en compleet beeld van het effect dat ProtonVPN kan hebben op je internetverbinding.

Snelheidstestresultaten ProtonVPN

In deze sectie vindt u de resultaten van snelheidstests die we hebben gekregen bij het testen van ProtonVPN. De tests zijn allemaal uitgevoerd met de Plus-deal van ProtonVPN zonder hun Secure Core te activeren. Deze speciale service leidt uw internetverbinding twee keer om, wat uw snelheid verder vertraagt, daarom hebben we deze uit onze tests weggelaten. Houd er rekening mee dat deze nummers altijd afhankelijk zijn van uw locatie, internetprovider en het tijdstip van de dag. Ter referentie hebben we een snelheidstest van onze gewone internetverbinding toegevoegd zonder een VPN te gebruiken.

Snelheid zonder VPN (speedtest.net):

Speedtest zonder VPN

Dit zijn de resultaten van speedtest.net toen we onze eigen internetverbinding testten zonder een VPN te gebruiken. We gebruiken deze test om de andere resultaten mee te vergelijken.

Snelheid met een lokale server (speedtest.net):

Speedtest Server Nederland

Dit zijn de speedtest.net-resultaten van onze internetverbinding bij gebruik van een ProtonVPN-server die relatief dicht bij ons staat. Vergeleken met onze eerste test bleef de ping precies hetzelfde. Dit is een goed teken. Tegelijkertijd nam de downloadsnelheid met ongeveer de helft af, maar ook de uploadsnelheid bleef gelijk. Het lijkt erop dat de lokale servers van ProtonVPN het heel goed doen.

Server in de Verenigde Staten (speedtest.net):

Speedtest Server USA

Dit zijn de speedtest.net-resultaten van onze internetverbinding tijdens het gebruik van een ProtonVPN-server in de Verenigde Staten. Deze keer nam de ping enorm toe. Bovendien was er nog maar een tiende van de downloadsnelheid over, hoewel de uploadsnelheid iets beter is.

Concluderend: hoewel de Amerikaanse server vrij traag lijkt, presteerde de lokale server erg goed.

Snelheid tijdens dagelijks gebruik

Met deze snelheidstestresultaten waren we benieuwd hoe ProtonVPN zou presteren tijdens dagelijks gebruik. Tijdens het browsen kwamen we weinig tot geen vertragingen tegen. Het downloaden van torrents ging net zo snel: binnen een kwartier zouden we een behoorlijk groot bestand downloaden. We konden ook YouTube-video’s bekijken zoals we normaal zouden doen, hoewel video’s meer tijd nodig hadden om te bufferen. Gamen was ook goed: het laden van de juiste pagina’s en afbeeldingen duurde misschien iets langer dan normaal, maar daarna functioneerde het spel zoals het hoort. Streamen en Netflix kijken werkte ook, maar met één nadeel. Om Amerikaanse Netflix te kunnen kijken, moesten we een Amerikaanse server gebruiken. Deze verbinding is voor ons vrij traag en heeft tot lange vertragingen geleid.

Conclusiesnelheid ProtonVPN

 • De snelheidstests lieten goede resultaten zien, vooral bij het werken met een lokale server.
 • De Amerikaanse server was aanzienlijk langzamer dan onze lokale server.
 • Internetsnelheid tijdens browsen, streamen en downloaden was redelijk.
 • Toegang tot Amerikaanse Netflix veroorzaakte enige vertraging.

Veiligheid – Hoe veilig is ProtonVPN?

Veiligheid is misschien wel de belangrijkste kwaliteit van een VPN. VPN’s staan ​​vooral bekend om hun vermogen om de privacy en anonimiteit van gebruikers te beschermen. Mensen gebruiken VPN’s om op internet te surfen zonder te worden gevolgd of gevolgd. Om ervoor te zorgen dat een VPN dit met succes doet, onderzoeken we de veiligheid en beveiliging van alle VPN’s die we beoordelen.

In deze sectie leest u alles over de veiligheid van ProtonVPN. Welke protocollen gebruiken ze? Hebben ze een logboek zonder logboeken? Een kill-schakelaar? Welke persoonlijke informatie vragen ze van je? Nadat we deze vragen hebben beantwoord, zullen we ons definitieve oordeel vellen over de beveiliging van ProtonVPN.

Protocollen

ProtonVPN gebruikt twee verschillende protocollen voor hun VPN-servernetwerk. Deze protocollen helpen bij het versleutelen van uw gegevens. ProtonVPN werkt momenteel met IKEv2 / IPSec en OpenVPN. Bij het gebruik van de ProtonVPN-client kunt u zelf kiezen of u UDP (standaard) of TCP wilt gebruiken.

De makers van ProtonVPN hebben besloten niet te werken met servers die PTTP of L2TP / IPSec gebruiken. Deze protocollen zijn goedkoper te onderhouden, maar zijn over het algemeen niet zo veilig als bijvoorbeeld OpenVPN. ProtonVPN wil haar klanten alleen het allerbeste bieden. Daarom werken ze alleen met de veiligste protocollen.

Logging en privacy

In het loggingbeleid van een VPN staat of de VPN-provider gegevens over het internetgebruik van hun klanten verzamelt en opslaat. Als dat het geval is, heeft dat direct invloed op uw privacy. Opgeslagen gegevens kunnen worden gedeeld met derden of worden gestolen door hackers. Sommige VPN-providers zijn zelfs onderworpen aan lokale wetten die hen dwingen om informatie aan overheden over te dragen.

ProtonVPN hoeft niet met dergelijke wetten om te gaan. Het hoofdkantoor van ProtonVPN bevindt zich in Zwitserland, dat bekend staat om zijn privacywetgeving. Het land maakt geen deel uit van 14 Eyes en is vrijgesteld van de vele regels van de Europese Unie. Om deze redenen wordt Zwitserland over het algemeen gezien als een goede locatie voor een VPN-provider. Providers die zich daar bevinden, hoeven geen logboeken van hun klanten bij te houden en hoeven geen klantgegevens op te geven.

Op hun website beweert ProtonVPN dat ze werken met een logboek zonder logboeken. Er wordt geen informatie over uw verbinding of browse-activiteit opgeslagen. Zo eenvoudig is het echter niet: ProtonVPN verzamelt wel ‘verbindingslogboeken’. Deze gegevens worden uitsluitend gebruikt om ervoor te zorgen dat uw account veilig blijft en naar behoren functioneert. Voor dit doel wordt een tijdstempel van uw laatste login opgeslagen. Deze stempel wordt overschreven wanneer je inlogt. Er wordt geen informatie over je locatie, de tijd die je aan de VPN-verbinding hebt besteed of de plaats waar je bent ingelogd bewaard..

Deze verbindingslogboeken zijn nodig om ervoor te zorgen dat uw account niet wordt misbruikt. Het tijdstempel is alleen verbonden met uw account en niet met uw IP-adres. De laatst bekende login wordt bewaard zolang het account actief is, tenzij de gebruiker een beroep doet om de gegevens te laten verwijderen.

Open source

ProtonVPN-apps zijn sinds kort open source, wat betekent dat iedereen een kijkje achter de schermen kan nemen en daarmee de techniek achter de app kan inspecteren. Op deze manier kan iedereen onderzoeken of de claims die het bedrijf doet correct zijn. Op deze manier kan het bedrijf niets verbergen. Ze nodigen experts uit om een ​​kijkje te nemen en hun bevindingen te publiceren. Zo laat ProtonVPN zien dat ze daadwerkelijk doen wat ze zeggen dat ze doen.

Dodemansknop

ProtonVPN heeft een ingebouwde kill-schakelaar. Je kunt het in- of uitschakelen in de instellingen op het VPN-dashboard. Een geactiveerde kill-switch zorgt ervoor dat je geen risico loopt als je VPN-verbinding tijdelijk wordt verbroken: al het internetverkeer wordt automatisch geblokkeerd, zodat het nooit naar jou te herleiden is.

Naast de kill-schakelaar heeft ProtonVPN ook een ‘Always-on VPN-functie’. Deze optie verbindt u automatisch met een andere server wanneer u verbindingsproblemen ondervindt. Zo ben je altijd online, maar toch continu beschermd.

Welke informatie heeft ProtonVPN nodig?

Om een ​​account aan te maken bij ProtonVPN, moet je wat gegevens met hen delen. Dit betreft voornamelijk uw e-mail en betalingsgegevens. Om de gratis versie te gebruiken, hoef je alleen maar een e-mailadres in te voeren. Op de betalingspagina staat dat dit e-mailadres nooit wordt gedeeld met derden en alleen wordt gebruikt voor accountgerelateerde vragen, communicatie en herstel. Natuurlijk kunt u gemakkelijk een anoniem e-mailadres maken dat niet naar u te herleiden is (bijvoorbeeld met ProtonMail).

Voor elk betaald ProtonVPN-abonnement moet u betalingsgegevens invoeren. Als u met PayPal of creditcard betaalt, moet u enkele van uw persoonlijke gegevens opgeven. Er zijn echter ook anonieme opties. We komen hier later op terug.

Conclusie veiligheid ProtonVPN

 • ProtonVPN gebruikt alleen de veiligste en beste versleutelde protocollen.
 • Logbeleid: alleen verbindingslogboeken, die bestaan ​​uit een tijdstempel van uw laatste login.
 • De ProtonVPN-apps zijn open-source.
 • ProtonVPN heeft een ingebouwde kill-switch en een optie om automatisch van server te wisselen wanneer de verbinding wegvalt.
 • Om een ​​account aan te maken heeft ProtonVPN uw e-mailadres en betalingsgegevens nodig.

Bruikbaarheid – Hoe gebruiksvriendelijk is ProtonVPN?

Een VPN draait op de achtergrond van uw apparaat. Zonder veel tussenkomst van uw kant, biedt het een veilige en anonieme internetervaring. Daarom is het belangrijk dat een VPN gemakkelijk te gebruiken en gebruiksvriendelijk is. Als het installeren en instellen van de VPN snel gaat, kun je eerder aan de slag. Een goed supportteam en een lage prijs helpen ook bij de gebruiksvriendelijkheid van een VPN. Om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring hebt, gebruiken we deze sectie om te kijken naar de algemene gebruiksvriendelijkheid van ProtonVPN. We hebben gekeken naar hun website, het installatieproces, de software, de prijs en de klantenservice en geven onze mening over elk.

De ProtonVPN-website

De startpagina van de ProtonVPN-website ziet er goed uit en is gemakkelijk te navigeren. U ziet direct een link die rechtstreeks naar de betalingspagina leidt met de verschillende ProtonVPN-abonnementen. Als u naar beneden scrolt, vindt u informatie over de verschillende functies van ProtonVPN en de voordelen van een VPN in het algemeen. De startpagina deelt ook tweets van gebruikers die over hun ervaringen praten.

Met de bovenste balk kunt u naar de verschillende pagina’s op de website navigeren: informatie, functies, prijzen, blog en ondersteuning. Een inlogknop en directe links naar de sociale media van ProtonVPN zijn ook aanwezig. De website is alleen in het Engels beschikbaar.

Homepage van ProtonVPN-website

Als je op een van beide klikt Download ProtonVPN nu of Prijzen, u wordt naar de abonnementspagina geleid, waar u kunt kiezen tussen verschillende ProtonVPN-abonnementen. Als u er een kiest, gaat u automatisch naar de betalingspagina, waar u uw gegevens kunt invullen.

Kortom: de website is heel gemakkelijk te navigeren en biedt ook veel informatie over ProtonVPN en VPN’s in het algemeen.

ProtonVPN installeren

Om ProtonVPN te gebruiken, heb je een account nodig. Om een ​​account aan te maken, moet u wat informatie verstrekken, met name uw e-mail (hoewel dit anoniem kan worden gedaan via ProtonMail) en betalingsgegevens. Je moet ook denken aan een accountnaam en wachtwoord. Nadat u uw account heeft gekocht, is het tijd om de ProtonVPN-clientsoftware te downloaden. Deze pagina is gemakkelijk te vinden als je net een account hebt aangemaakt, maar is anders een beetje verborgen. Om het te vinden, scrol je helemaal naar de onderkant van de website en klik je op Downloaden in de linker benedenhoek.

ProtonVPN website downloadpagina

Het dashboard is te downloaden voor Windows, MacOS en Linux. Afgezien daarvan biedt de downloadpagina links naar de Google Play- en App Store-apps. We hebben de client voor Windows gedownload en dat is de procedure die we hier zullen beoordelen en bespreken.

Na het klikken Download voor Windows, we hebben het gedownloade bestand geopend.

ProtonVPN-downloadscherm

Het scherm dat werd weergegeven, sprak voor zich: volg de instructies en installeer ProtonVPN. Het enige dat we moesten doen, was het programma toestemming geven om op ons apparaat te gebruiken.

ProtonVPN Dashboard Inloggen

Zodra de installatie is voltooid, wat niet langer dan een minuut mag duren, start de software vanzelf en verschijnt er een dashboard. Hier kunt u inloggen met uw accountgegevens.

Kortom, het installatieproces is eenvoudig, hoewel de downloadpagina enigszins moeilijk te vinden is als je al een account hebt en alleen de software nodig hebt.

Het uiterlijk en gebruiksgemak van ProtonVPN

De software van ProtonVPN is gemakkelijk te navigeren en mooi voor de ogen, maar ook een beetje druk. Het dashboard bevat een lijst met landen aan de zijkant van het scherm, inclusief een zoekbalk en de optie om de speciale Secure Core van ProtonVPN in te schakelen (voor gebruikers met ProtonVPN Plus of Visionary). Deze optie biedt een extra beschermingslaag. Er is ook een Quick Connect-knop, die automatisch de snelste of dichtstbijzijnde server op dat moment kiest en je hiermee verbindt. Naast het tabblad met de serverlocaties is er ook een tabblad met de naam ‘Profielen’. Hier kunt u persoonlijke profielen instellen met uw eigen voorkeuren, of dat nu een specifiek land, server of protocol is. Uw IP-adres wordt bovenaan het scherm weergegeven en verandert in een ProtonVPN IP zodra u verbinding maakt.

Het grootste deel van het scherm wordt ingenomen door een wereldkaart. De driehoeken op de kaart geven de verschillende serverlocaties aan waaruit u kunt kiezen. Onderaan het scherm kun je bijhouden hoeveel je tijdens je huidige sessie hebt gedownload en geüpload, hoe snel je verbinding is en hoe lang je sessie tot dat moment heeft geduurd. Het uiterlijk van de kaart is erg aantrekkelijk. Al met al is het uiterlijk van het gehele dashboard professioneel en prettig.

ProtonVPN-dashboard

ProtonVPN heeft veel opties. Velen zijn direct beschikbaar op het hoofdscherm. De rest vind je in de instellingen. Ga naar Over om informatie te vinden over uw versie van de software. Onder Account kunt u wijzigingen aanbrengen in uw account en abonnement. Profielen laat je de verschillende profielen zien die je hebt gemaakt.

Onder Instellingen u kunt wijzigen hoe en wanneer het programma opstart en of er meldingen op het scherm verschijnen. U kunt ook een protocol kiezen, ervoor kiezen om automatisch verbinding te maken of Quick Connect te activeren. Ga naar de Geavanceerd tabblad om de kill-schakelaar, DNS-lekbescherming en split-tunneling te vinden.

Het voordeel van de ProtonVPN-software is dat veel opties met een enkele klik toegankelijk zijn. U kunt uw ervaring eenvoudig aanpassen. Dit is handig voor mensen met ervaring met VPN’s, maar het kan een obstakel zijn voor beginners.

Prijzen en betalingswijzen

ProtonVPN heeft vier verschillende VPN-abonnementen. Afhankelijk van het abonnement van uw keuze, zijn er verschillende functies voor u beschikbaar.

De gratis versie van ProtonVPN kost niets en geeft u toegang tot servers in drie verschillende landen (Nederland, de Verenigde Staten en Japan). Deze versie werkt slechts voor één apparaat per account tegelijk. Er is geen maximumsnelheid, maar het kleine aantal beschikbare servers heeft invloed op uw internetsnelheid. Hoe meer mensen dezelfde server gebruiken, hoe langzamer deze wordt. Hierdoor kan je snelheid een stuk lager zijn dan je gewend bent. ProtonVPN Free heeft geen datalimiet, dus je kunt het voor onbepaalde tijd gebruiken. ProtonVPN Free geeft u echter geen toegang tot de Secure Core-software en ondersteunt geen streaming, torrents of Tor.

De goedkoopste betaalde optie voor ProtonVPN wordt genoemd Basic. Als je kiest voor een jaarcontract in plaats van te kiezen voor maandelijkse betalingen, krijg je zelfs 20% korting op je abonnement, en dit geldt voor alle abonnementen van ProtonVPN. De Basic ProtonVPN-service geeft u toegang tot al hun serverlocaties, stelt u in staat om twee apparaten op elk moment te beschermen en beschermt u tijdens het gebruik van P2P.

De ProtonVPN Plus-pakket is iets duurder dan de Basic-optie en omvat alles van dat pakket en meer: ​​ondersteuning voor Tor en streaming, Plus-servers en Secure Core. Je kunt dit abonnement op maximaal vijf apparaten tegelijk gebruiken.

Als u het complete pakket wilt, ProtonVPN Visionair is de deal voor jou. Dit geeft u alle voordelen van Plus, toegang voor tien apparaten op elk moment en ProtonMail Visionary. Op deze manier kunt u de verbazingwekkende privacygerichte e-mail van Proton en hun VPN gebruiken.

ProtonVPN-prijzen

Afhankelijk van het type abonnement dat je wilt, is er waarschijnlijk een optie voor jou bij ProtonVPN. Een van de voordelen van ProtonVPN is dat ze een zeer degelijke gratis VPN bieden. Bovendien zijn hun betaalde abonnementen goed geprijsd.

ProtonVPN accepteert de volgende betaalmethoden:

 • Visa, Mastercard
 • PayPal
 • Bitcoin
 • Contant geld

Zoals u kunt zien, zijn er bij ProtonVPN meerdere betalingsmogelijkheden. Het is mogelijk om anoniem te betalen, bijvoorbeeld door Bitcoin te gebruiken. U kunt ook contant betalen, zolang u een ProtonVPN-account heeft. Meer hierover leest u op de ProtonVPN-website. Als u met PayPal of creditcard betaalt, moet u wel wat persoonlijke informatie verstrekken. ProtonVPN werkt echter met veilige SSL-gecodeerde betalingen, dus afgezien van het verzenden van uw gegevens naar ProtonVPN voor betaling, wordt uw veiligheid niet in gevaar gebracht.

Alle betaalde ProtonVPN-abonnementen hebben een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie: als je niet tevreden bent met hun service, stuur ze dan een bericht en ze geven je je geld terug. Er is echter een kanttekening: als u anoniem hebt betaald, is het voor de provider veel moeilijker om uw geld terug te geven.

Klantenservice

Er is een uitgebreide FAQ op de ProtonVPN-website die antwoorden biedt op allerlei vragen. Ze noemen dit hun ‘kennisbank’ en u vindt het onder Ondersteuning. Als uw vraag niet wordt vermeld of het antwoord uw probleem niet heeft opgelost, kunt u altijd contact opnemen met het ProtonVPN-ondersteuningsteam. Onderaan de ondersteuningspagina vindt u een link waarmee u wordt omgeleid naar een contactformulier. Voer uw besturingssysteem, gebruikersnaam en e-mailadres in en leg uw probleem uit. Het ondersteuningsteam neemt binnen één of twee werkdagen contact met u op via e-mail.

Toen we het team een ​​probleem voorstelden, kregen we binnen een dag antwoord. Het klantenserviceteam gaf ons uitleg, stuurde ons een link naar een pagina uit hun FAQ en vroeg ons om meer informatie. Nadat we hadden geantwoord, kregen we een aantal oplossingen aangeboden. Wat we hieruit kunnen halen, is dat het ondersteuningsteam zeer grondig is: ze proberen erachter te komen wat uw probleem precies veroorzaakt en doen hun best om het op te lossen. Afgezien van het feit dat het even kan duren voordat ProtonVPN reageert, was dit een relatief goede ervaring. De enige manier om het te verbeteren zou zijn als ProtonVPN een livechatdienst zou introduceren.

Conclusie bruikbaarheid ProtonVPN

 • De ProtonVPN-website bevat veel informatie, maar is gemakkelijk te navigeren.
 • Het installatieproces van ProtonVPN is snel en redelijk eenvoudig.
 • De ProtonVPN-software heeft veel opties, wat moeilijk kan zijn voor beginners.
 • ProtonVPN heeft een gratis versie met beperkte servers.
 • Kiezen voor een jaarabonnement geeft u 20% korting.
 • ProtonVPN ondersteunt verschillende betaalmethoden, waaronder anonieme manieren.
 • Klantenservice is erg behulpzaam, maar werkt alleen via formulieren en e-mail.

Servernetwerk ProtonVPN

Een breed en goed functionerend servernetwerk is om vele redenen een groot voordeel van elke VPN-provider. Allereerst is een breed netwerk handig als je geoblocking wilt voorkomen. Hoe meer serverlocaties een provider heeft, hoe waarschijnlijker het is dat het land dat u nodig heeft erbij is. Dit geldt voor het kijken naar Amerikaanse Netflix buiten de VS, maar ook als je een specifieke online krant wilt lezen die niet overal ter wereld gratis beschikbaar is.

In deze sectie onderzoeken we de verschillende servers en serverlocaties die ProtonVPN biedt. We zullen ook bespreken of het mogelijk is om een ​​speciaal IP-adres aan te vragen.

Aantal servers en locaties

Op het moment van schrijven heeft ProtonVPN bijna 700 servers in meer dan 40 landen. De verschillende serverlocaties staan ​​hieronder vermeld:

 • Australië
 • Oostenrijk
 • België
 • Brazilië
 • Bulgarije
 • Canada
 • Costa Rica
 • Tsjechië
 • Denemarken
 • Estland
 • Finland
 • Frankrijk
 • Griekenland
 • Duitsland
 • Hong Kong
 • India
 • Ierland
 • Israël
 • Japan
 • Italië
 • Letland
 • Litouwen
 • Luxemburg
 • Moldavië
 • Nederland
 • Nieuw-Zeeland
 • Noorwegen
 • Portugal
 • Roemenië
 • Rusland
 • Servië
 • Singapore
 • Spanje
 • Zuid-Afrika
 • Zuid-Korea
 • Zweden
 • Zwitserland
 • Taiwan
 • Oekraïne
 • Verenigd Koninkrijk
 • Verenigde Staten

ProtonVPN werkt continu aan hun servernetwerk, wat betekent dat de beschikbare landen en servers voortdurend veranderen. Bezoek hun website voor een actuele lijst met locaties.

Alle servers van ProtonVPN zijn eigendom van en toegewijd aan de provider, maar niet alle zijn beschikbaar voor elke gebruiker. Het aantal servers waartoe u toegang heeft, is mede afhankelijk van uw abonnement. Met de gratis versie van ProtonVPN heb je alleen toegang tot specifieke gratis servers in Japan, Nederland en de Verenigde Staten. De abonnementen Basic, Plus en Visionary hebben toegang tot alle serverlocaties.

ProtonVPN biedt ook speciale servers aan P2P (in Zwitserland, Nederland, Singapore en Zweden) en servers die dual use ondersteunen Tor (in Hong Kong, de Verenigde Staten en Zwitserland).

Ten slotte werkt het gebruik van serverlocaties in de Secure Core-modus iets anders. De Veilige kern servers voegen een extra beschermingslaag toe aan uw verbinding door een dubbele tunnel te creëren. Dit betekent dat u verbonden bent met de serverlocatie van uw keuze via een Secure Core-server in Zwitserland, IJsland of Zweden. Dit zijn de serverkeuzes die Secure Core biedt:

Secure Core-server
Serverlocaties
IJslandBelgië, Brazilië, Canada, Costa Rica, Duitsland, Ierland, Israël, Nederland, Noorwegen, Rusland, Spanje, Verenigde Staten
ZwedenEstland, Finland, Frankrijk, Hong Kong, Japan, Nieuw-Zeeland, Portugal, Rusland, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Taiwan
ZwitserlandAustralië, Oostenrijk, Bulgarije, Canada, Tsjechië, Denemarken, Griekenland, India, Italië, Letland, Luxemburg, Portugal, Roemenië, Servië, Singapore, Oekraïne, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten

Speciaal IP-adres

Op dit moment biedt ProtonVPN geen speciale IP-adressen. Dit betekent dat u alleen servers kunt gebruiken die ook voor andere klanten beschikbaar zijn. Je deelt met andere woorden een IP-adres met meerdere mensen. Het delen van IP-adressen met anderen die dezelfde VPN gebruiken, is beter voor uw persoonlijke veiligheid en privacy: als iedereen hetzelfde IP-adres gebruikt, vooral als alle gegevens erop zijn gecodeerd, is het moeilijker, zo niet onmogelijk, om online verkeer terug te leiden naar één persoon . Om deze reden heeft ProtonVPN alleen dynamische, gedeelde IP-adressen.

Conclusie servernetwerk ProtonVPN

 • ProtonVPN heeft bijna 700 servers in meer dan 40 landen.
 • Het aantal servers en de locatie waartoe u toegang heeft, is mede afhankelijk van uw abonnement (gratis versus premium).
 • ProtonVPN biedt geen speciale IP-adressen.

De opties van ProtonVPN

Naast de opties die beschikbaar zijn op de software, zoals we hebben besproken in het gedeelte over gebruiksvriendelijkheid, heeft ProtonVPN ook een aantal andere functies. Met ProtonVPN heb je (beperkte) toegang tot Netflix en kun je anoniem torrents downloaden via een van hun speciale servers. In deze sectie vertellen we u meer over elk van deze opties, evenals over ProtonVPN’s Secure Core.

ProtonVPN en Netflix

Een vraag die vaak wordt gesteld over een VPN is of je deze kunt gebruiken om Netflix te kijken. Netflix probeert te voorkomen dat VPN’s toegang krijgen tot hun inhoud om in lijn te blijven met de geo-beperkte clausules in hun contracten. Er zijn echter veel VPN’s die de strijd voortzetten en die blokken proberen te omzeilen. ProtonVPN probeert ook Netflix voor zijn gebruikers te laten werken, met gemengde resultaten.

ProtonVPN stelt in zijn FAQ dat ze het overtreden van copyrightwetten en verklaringen zoals door Netflix aangedragen niet willen aanmoedigen. Toch vinden ze dat Netflix het gebruik van VPN’s niet mag verbieden, omdat een VPN beveiliging en privacy biedt. ProtonVPN wil dat gebruikers Netflix veilig kunnen gebruiken zonder het noodzakelijkerwijs te gebruiken om geografische blokkades te omzeilen.

Hoe dan ook, het is mogelijk om Amerikaanse Netflix van buiten de Verenigde Staten te bekijken wanneer je ProtonVPN gebruikt. Nadat we verbinding hadden gemaakt met een Amerikaanse server, konden we series kijken zoals The Office US, die normaal niet voor ons beschikbaar zouden zijn. Het laden duurde iets langer dan normaal, maar dit is logisch omdat we onze VPN’s in Nederland testen. Met Proton heb je toegang tot de Amerikaanse, Britse en Duitse versie van Netflix.

ProtonVPN en torrents

Torrents downloaden met ProtonVPN is snel en gemakkelijk. We konden in een mum van tijd een bestand van behoorlijke omvang downloaden. Tijdens het downloaden konden we zonder merkbare vertragingen op internet surfen. We hebben hiervoor een van de speciale P2P-servers van ProtonVPN gebruikt, wat essentieel is. Als je iets gaat downloaden met ProtonVPN en je wilt zeker weten dat je verbinding veilig is, gebruik dan altijd een van deze P2P-servers, anders ben je niet beschermd.

Veilige kern

Een speciaal kenmerk van ProtonVPN is hun Secure Core-netwerk. Met Secure Core bieden ze hun gebruikers nog meer veiligheid. Secure Core creëert een dubbele VPN-tunnel die de verbinding beschermt tegen netwerkaanvallen. Secure Core leidt uw internetverkeer om naar verschillende servers voordat het het ProtonVPN-netwerk verlaat. De speciale Secure Core-servers die voor dit doel worden gebruikt, zijn gevestigd in Zwitserland, IJsland en Zweden, waar ProtonVPN-datacenters zijn opgezet.

Secure Core is beschikbaar voor ProtonVPN Plus en Visionary en kan handmatig worden in- en uitgeschakeld. Bovendien kunt u, zoals beschreven onder het kopje ‘Servernetwerk’, kiezen naar welke Secure Core-server u gegevens wilt verzenden, afhankelijk van uw exit-serverlocatie.

Conclusie-opties ProtonVPN

 • Mogelijkheid om Amerikaanse Netflix te kijken, hoewel het laden langer kan duren dan normaal, afhankelijk van uw locatie.
 • ProtonVPN heeft specifieke P2P-servers waarmee je torrents veilig kunt downloaden.
 • ProtonVPN’s Secure Core biedt extra bescherming.

Conclusie – Onze ervaring met ProtonVPN

Voordelen
Nadelen
Makkelijk te installerenSupportteam alleen bereikbaar via contactformulier
Website is gemakkelijk te navigerenDe vele opties kunnen voor beginners verwarrend zijn
Veel mogelijkheden
Sterke encryptie
Toegang tot Netflix
Redelijk geprijsd
Secure Core voor extra veiligheid

ProtonVPN heeft al een sterke reputatie opgebouwd. Ze gaan heel goed om met de beveiliging van hun servers en bieden veel mogelijkheden om dit nog verder te verbeteren. Secure Core zorgt ervoor dat premium gebruikers de mogelijkheid hebben om zichzelf te beschermen door een dubbele VPN-tunnel te gebruiken. Bovendien is de VPN goed geprijsd, werkt hij met Netflix en downloads en heeft hij een mooie uitstraling. Onze lokale servers vertoonden weinig snelheidsverlies. Helaas presteerden de Amerikaanse servers niet zo goed voor ons. Afgezien daarvan is de klantenservice een beetje omslachtig, ook al was de hulp die we kregen erg compleet en degelijk. Al met al is ProtonVPN zeker een goede keuze als je op zoek bent naar een VPN met veel opties en sterke encryptie.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me