Mullvad-recensie (2020) – Uitstekend in termen van privacy en snelheid

Mullvad-recensie (2020) – Uitstekend in termen van privacy en snelheid

Mullvad is een VPN-provider in Zweden (een “14-ogen” -land) die zich voornamelijk richt op privacy. Ze nemen hun missie heel serieus: je hebt zelfs geen e-mailadres nodig om je te registreren voor een account. Op hun website geeft Mullvad u een unieke code waarmee u kunt inloggen en een betaald abonnement kunt krijgen. Betalen kan ook anoniem.


Naast dit zeer privésysteem loopt Mullvad ook voorop als het gaat om VPN-protocollen. Mullvad-gebruikers kunnen ervoor kiezen om bijvoorbeeld het WireGuard-protocol te gebruiken. Dit protocol is speciaal ontwikkeld voor Linux-gebruikers en zal naar verwachting zelfs beter presteren dan IPsec en OpenVPN.

Specificaties Mullvad

 • Gelijktijdige verbindingen: 5
 • Torrents: +
 • Netflix:
 • Besturingssystemen: Windows, Mac, Android, Linux
 • Protocollen: OpenVPN, WireGuard
 • Logboekbeleid: Geen logs
 • Servers: 410 servers in 39 landen
 • Prijs: € 5, – per maand
 • Geldteruggarantie: 30 dagen

Snelheid – Hoe snel is Mullvad?

Wilt u moeiteloos browsen, streamen en downloaden terwijl u wordt beschermd door een VPN? Dan heb je een VPN nodig die je internetsnelheid nauwelijks beïnvloedt. Daarom hebben we de snelheid van Mullvad uitgebreid getest. Hieronder staan ​​onze testresultaten.

Snelheidstestresultaten Mullvad

Voordat we Mullvad testten, hebben we eerst een test van onze eigen ‘kale’ verbinding zonder VPN uitgevoerd via speedtest.net. Vervolgens hebben we Mullvad ingeschakeld en een lokale server gekozen om te controleren in welke mate onze download- en uploadsnelheden werden beïnvloed. We deden hetzelfde met een server in de Verenigde Staten. We hebben geprobeerd de testvariabelen zo consistent mogelijk te houden.

Snelheid zonder VPN (speedtest.net):

Mullvad speedtest geen VPN

Dit was de snelheid van onze verbinding wanneer we geen VPN gebruikten. We zullen deze resultaten gebruiken om onze andere tests mee te vergelijken.

Lokale server (speedtest.net):

Mullvad speedtest lokale server

Dit zijn de snelste resultaten van onze verbinding na verbinding te hebben gemaakt met een lokale server in Nederland van Mullvad. Zowel de upload- als downloadsnelheden werden nauwelijks beïnvloed.

Server in de Verenigde Staten (speedtest.net):

Mullvad speedtest Amerikaanse server

De Amerikaanse servers van Mullvad zijn extreem snel in vergelijking met die van andere VPN-providers. Zoals gewoonlijk nam de ping sterk toe, maar zowel de download- als uploadsnelheid bleven hoog.

Snelheid tijdens dagelijks gebruik

De snelste testresultaten van Mullvad zijn ongelooflijk. Daarom waren we niet verrast toen we geen verschil in snelheid merkten toen Mullvad werd geactiveerd tijdens ons dagelijkse internetgebruik. Streamen op YouTube, gamen via Steam, downloaden zowel in onze browser als via torrent-netwerken, en al het andere internetgebruik verliep soepel en zonder haperingen: onze snelheid werd nauwelijks beïnvloed door Mullvad. Met deze resultaten is Mullvad een van de snelste VPN’s die we hebben getest.

Conclusie snelheid Mullvad

Aanvankelijk waren onze verwachtingen over de snelheid van Mullvad laag, omdat deze VPN-provider zo sterk gericht is op beveiliging. Hoe dan ook, Mullvad presteerde geweldig als het op snelheid aankwam en wist ons te verrassen. Dit zijn onze conclusies:

 • Mullvad heeft tijdens onze uitgebreide snelheidstests zeer hoge snelheden behaald
 • Onze internetsnelheid tijdens het dagelijkse internetgebruik werd nauwelijks beïnvloed door Mullvad
 • Mullvad is een extreem snelle VPN-provider – sneller dan de meeste andere VPN’s

Veiligheid – Hoe veilig is Mullvad?

Het belangrijkste aspect van elke VPN is misschien wel de veiligheid. Dit hangt ook nauw samen met privacy. Op die fronten is Mullvad een goede keuze. Ze gebruiken de veiligste protocollen en hebben zelfs een uniek systeem bedacht om klantaccounts af te handelen, dus vragen ze zo min mogelijk persoonlijke gegevens van je.

Protocollen

Mullvad kiest ervoor om alleen de veiligste protocollen te gebruiken: OpenVPN en WireGuard. OpenVPN is langzaamaan de standaard geworden voor VPN-providers. WireGuard is een relatief nieuw protocol dat nog in ontwikkeling is, maar naar verluidt al beter is dan IPsec en OpenVPN. Met andere woorden: als het op protocollen aankomt, loopt Mullvad voorop.

Logging en privacy

Mullvad heeft een strikt no-logs-beleid. Hun privacyverklaring is heel duidelijk en vertelt iedereen precies wat ze doen en niet loggen. Over het algemeen houden ze weinig tot geen informatie over u bij. Ze vermelden zelfs hoe de gegevens die ze verzamelen, worden bewaard en voor hoelang. Ze geven ook openlijk toe dat als u specifieke betalingsmethoden gebruikt, er andere partijen zijn die bepaalde informatie over u zullen ontvangen.

Het privacybeleid van Mullvad is uniek. Hoewel er tegenwoordig veel providers zijn die heel open zijn over hun beleid, is Mullvad wellicht de enige die hun manier van werken openlijk laat zien. Dit is niet zo vreemd, aangezien ze bijna nergens inloggen en het enige dat ze nodig hebben om een ​​account aan te maken, is een betalingsmethode (die kan worden geleverd met aanvullende persoonlijke betalingsinformatie). Je hebt zelfs geen e-mailadres nodig om deze VPN te gebruiken. Als u ze wilt e-mailen, bijvoorbeeld om contact op te nemen met de klantenondersteuning, kunt u een met PGP gecodeerde e-mail gebruiken. Kortom, Mullvad heeft aan alles gedacht als het om privacy gaat.

Welke informatie heeft Mullvad nodig?

Mullvad vereist niet dat je ze je e-mailadres geeft. Dit is vrij uniek, omdat de meeste andere particuliere VPN-providers uw e-mailadres nodig hebben om een ​​account voor u te openen. Met Mullvad heeft u alleen een unieke code nodig die door u is verstrekt. U kunt uw abonnementsbetaling aan deze code koppelen. Dat is alles wat Mullvad nodig heeft om u toegang te geven tot hun VPN-netwerk.

Conclusie veiligheid Mullvad

Mullvad is een extreem veilige VPN. Het is misschien wel een van de veiligste premium VPN’s die we tot nu toe zijn tegengekomen. Daarom zijn onze conclusies als volgt:

 • Mullvad gebruikt alleen de veiligste protocollen: OpenVPN en WireGuard
 • Mullvad houdt geen enkele logs bij
 • Je hebt geen e-mailadres nodig om een ​​VPN-account aan te maken bij Mullvad
 • Het verzenden van e-mails naar klantenondersteuning kan ook via PGP-gecodeerde e-mail
 • Het enige opmerkelijke is dat Mullvad is gevestigd in een “14 Eyes” -land, wat zou kunnen betekenen dat Mullvad onder druk wordt gezet (nu of in de toekomst) om logs op te geven (ook al zullen ze die niet hebben, zodat ze ze niet kunnen delen) hen)

Bruikbaarheid – Hoe gebruiksvriendelijk is Mullvad?

De gebruiksvriendelijkheid van Mullvad is redelijk. Veel VPN-software lijkt tegenwoordig op elkaar en Mullvad is geen uitzondering. Deze bekende formule maakt Mullvad tot een zeer gebruiksvriendelijke VPN-provider. Toch zijn er een paar opties die we missen als we de service vergelijken met die van bijvoorbeeld NordVPN. Dit komt vooral als het gaat om kleine dingen, zoals niet kunnen zien hoe druk een server is en welke servers het meest geschikt zijn voor torrents of streaming. Bovendien kun je Mullvad niet via de AppStore op je iPhone installeren. In plaats daarvan moet je dit doen via OpenVPN- of WireGuard-configuratiebestanden.

De Mullvad-website

Mullvad heeft een gestructureerde website met nuttige informatie. U kunt het meeste van wat u zoekt op de startpagina vinden. Meer diepgaande, specifieke informatie is te vinden op hun FAQ-pagina. Naar onze mening is dit niet altijd handig. Hoewel er een “over” -pagina is met informatie over het bedrijf achter Mullvad en de visie van de provider, missen we de meer praktische informatie die de meeste andere VPN-providers zouden hebben opgeslagen op een “Functies” -pagina.

Mullvad VPN website homepage

Om in te loggen op de website en naar de pagina “Mijn account” te gaan, heb je alleen de code nodig die je voor je VPN-account gebruikt. Deze code is perfect als het gaat om privacy, maar het grote nadeel is dat iedereen kan inloggen op je account zodra ze de code hebben. In de praktijk maakt dit weinig uit, aangezien de enige beschikbare opties op dit deel van de website het beheer van havens zijn en de mogelijkheid om een ​​betaling te doen. Hoe dan ook, het is iets om op te letten. Mensen kunnen immers je account gebruiken als ze je code hebben en de software hebben gedownload. Daarom is het belangrijk dat u uw accountcode nooit met iemand anders deelt.

Als je Mullvad wilt downloaden, hoef je niet eerst in te loggen. Download de software eenvoudig door op de duidelijke groene knop “Download” bovenaan de homepage te klikken. Zodra u de downloadpagina bereikt, kunt u de juiste software voor uw besturingssysteem kiezen.

Mullvad installeren

Mullvad installeren is eenvoudig, maar werkt niet op dezelfde manier als het installeren van een andere VPN-provider. Daarom wilden we de tijd nemen om uit te leggen hoe het werkt. U kunt beginnen met het downloaden van de software of door een accountnummer te genereren. Als u de een of de ander eerst doet, verandert de procedure niet echt. We hebben ervoor gekozen eerst een accountnummer te genereren, wat we hieronder zullen uitleggen.

 1. Ga naar de Mullvad-startpagina, scrol omlaag en klik op ‘Account genereren’. U komt op een pagina met een unieke code. Deze code is alles wat u nodig heeft om in te loggen en uw account te configureren, dus zorg ervoor dat u deze veilig bewaart.
 2. Voltooi de betaling door uw betaalmethode te selecteren op de rekeningnummerpagina en de aangegeven stappen te volgen.
 3. Download de Mullvad VPN-software door het .exe-installatiebestand voor uw besturingssysteem te downloaden.
 4. Volg de stappen aangegeven door het Mullvad VPN-installatiescherm.
 5. Open de Mullvad-software zodra de installatie is voltooid.
 6. Vul uw rekeningnummer in en maak verbinding met de Mullvad VPN-server die je leuk vindt!

Het uiterlijk en gebruiksgemak van Mullvad

Mullvad verbond de Chicago-serverHoewel de software van Mullvad er misschien uitziet als die van de meeste andere premium VPN’s, is er iets te zeggen voor het minimale aantal opties dat het u biedt. Omdat Mullvad ervoor heeft gekozen om de keuze tussen onder andere VPN-protocollen te beperken, is de software zeer eenvoudig te gebruiken. Het enige nadeel is dat er erg weinig informatie beschikbaar is over de verschillende servers, bijvoorbeeld hoe druk ze zijn en of ze geschikt zijn om torrents te downloaden en de Amerikaanse versie van Netflix te deblokkeren.

Naast die kleine dingen is er weinig te zeggen over de bruikbaarheid van Mullvad. De software is niet buitengewoon, maar alles is gemakkelijk te vinden en werkt goed. Een kleine ergernis die we hadden was dat de software is gekoppeld aan de taakbalk en minimaliseert wanneer je ergens anders dan dat scherm klikt. Over het algemeen is Mullvad echter een degelijke, minimalistische VPN als het gaat om uiterlijk en gebruiksgemak.

Prijzen en betalingswijzen

Bij € 5, – per maand, wat ongeveer $ 5,50 is, Mullvad is vrij duur. Deze prijs verandert niet, het maakt niet uit of u een abonnement voor slechts één maand of nog veel meer wilt. Ze promoten betaling via Bitcoin of Bitcoin Cash door u 10% korting te geven als u ervoor kiest om op een van die manieren te betalen. Hoewel dit geen enorme korting is, is het misschien de moeite waard om het te bekijken als je Mullvad voor een langere periode wilt gebruiken.

Betaalmethodes van Mullvad

Als het gaat om betaalmethoden, kunt u kiezen uit de volgende opties:

 • PayPal
 • Kredietkaart
 • overschrijving
 • Swish
 • Bitcoin
 • Bitcoin Cash
 • Contant geld
 • Voucher

Betaling via Bitcoin of Bitcoin Cash is de meest anonieme optie. Het is ook mogelijk om het geld rechtstreeks van uw bankrekening naar dat van hen over te maken. In dit geval deelt u uw accountgegevens tijdens de overdracht, wat betekent dat u niet meer volledig anoniem zult zijn. Een ander ding dat het vermelden waard is, is dat Mullvad een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie biedt.

Klantenservice

Mullvad biedt uitstekende klantenondersteuning. Hoewel ze geen live chat ter plaatse aanbieden, reageren ze snel op e-mails. We kregen vaak binnen 10 minuten antwoord op onze vragen. Het was duidelijk dat de daadwerkelijke werknemers op ons reageerden en dat ze ons echt probeerden te helpen in plaats van ons standaard antwoorden te geven, wat we zeer op prijs stelden.

Het enige waar ze ons niet mee konden helpen, was het deblokkeren van de Amerikaanse versie van Netflix. Omdat Mullvad zich richt op veiligheid en privacy, kozen ze ervoor om Netflix niet te deblokkeren. Dit is jammer, maar we begrijpen wel dat een op privacy gerichte aanbieder zoals Mullvad deze beslissing neemt.

Conclusie bruikbaarheid Mullvad

Na het testen van Mullvad kwamen we tot de volgende conclusies met betrekking tot de bruikbaarheid van de provider:

 • Mullvad is een minimalistische, maar gebruiksvriendelijke VPN-provider
 • De software van Mullvad is snel en gemakkelijk te gebruiken
 • Het aanmaken van een account is eenvoudig en gebeurt met een paar klikken
 • Mullvad is eenvoudig te installeren
 • Mullvad heeft geen iOS-app in de AppStore
 • De klantenservice van Mullvad reageert verrassend snel via e-mail
 • Aangezien een abonnement € 5, – per maand kost (ongeveer $ 5,50), is Mullvad niet de goedkoopste VPN
 • Mullvad biedt een geld-terug-garantie van 30 dagen

Servernetwerk Mullvad

Mullvad heeft een redelijk groot servernetwerk. Het is niet zo groot als dat van ExpressVPN of CyberGhost, maar bevat wel een paar honderd servers. Mullvad heeft zijn servers onderverdeeld in drie categorieën:

 • OpenVPN-servers (de meer “standaard” VPN-servers)
 • WireGuard Servers (het “nieuwe” soort VPN-server: deze zouden sneller moeten zijn dan de OpenVPN-servers, maar zijn nog in ontwikkeling)
 • Bridges (een speciaal soort VPN-server voor wanneer andere servers niet beschikbaar zijn vanwege online censuur)

Mullvad verschilt niet tussen streaming- of P2P-servers. Bovendien bieden ze geen speciale ‘Onion’ servers voor het Tor-netwerk, zoals NordVPN dat doet.

Aantal servers en locaties

Mullvad heeft in totaal 410 servers verspreid over 63 steden in 39 landen. De locaties van de servers zijn te zien in de onderstaande tabellen:

Mullvad OpenVPN-servers

Land
Aantal servers
Locaties
Albanië1Tirana
Australië10Adelaide, Brisbane, Canberra, Melbourne, Perth, Sydney
Oostenrijk3Wenen
België3Brussel
Brazilië2São Paulo
Bulgarije2Sofia
Canada13Montreal, Toronto, Vancouver
Tsjechische Republiek3Praag
Denemarken6Kopenhagen
Finland6Helsinki
Frankrijk3Parijs
Duitsland20Frankfurt
Griekenland1Athene
Hong Kong2Hong Kong
Hongarije2Boedapest
India1Pune
Israël1Tel Aviv
Italië2Milaan
Japan2Tokio
Letland1Riga
Luxemburg1Luxemburg
Moldavië1Chisinau
Nederland18Amsterdam
Nieuw-Zeeland1Auckland
Noorwegen7Oslo
Polen3Warschau
Portugal1Lissabon
Roemenië2Boekarest
Servië2Belgrado, Nis
Singapore2Singapore
Zuid-Afrika1Johannesburg
Spanje3Madrid
Zweden57Göteborg, Helsingborg, Malmö, Stockholm
Zwitserland9Zürich
Oekraïne1Kiev
Verenigde Arabische Emiraten1Dubai
Verenigd Koningkrijk27Londen, Manchester
Verenigde Staten67Atlanta, Chicago, Dallas, Denver, Los Angeles, Miami, New York, Phoenix, Piscataway, Salt Lake City, San Francisco, Seattle, Secaucus

Mullvad WireGuard-servers

Land
Aantal servers
Locaties
Australië4Melbourne, Sydney
Oostenrijk2Wenen
België2Brussel
Brazilië1São Paulo
Bulgarije3Sofia
Canada7Montreal, Vancouver
Tsjechische Republiek3Praag
Denemarken2Kopenhagen
Finland1Helsinki
Frankrijk3Parijs
Duitsland5Frankfurt
Hong Kong1Hong Kong
Hongarije2Boedapest
India1Pune
Ierland1Dublin
Italië3Milaan
Japan2Tokio
Letland1Riga
Moldavië1Chisinau
Nederland3Amsterdam
Nieuw-Zeeland2Auckland
Noorwegen3Oslo
Polen3Warschau
Roemenië3Boekarest
Servië2Belgrado
Singapore1Singapore
Spanje3Madrid
Zweden9Göteborg, Malmö, Stockholm
Zwitserland4Zürich
Oekraïne1Kiev
Verenigd Koningkrijk7Londen, Manchester
Verenigde Staten19Atlanta, Chicago, Dallas, Los Angeles, Miami, New York, Phoenix, Piscataway, Salt Lake City, Seattle

Mullvad Bridges

Land
Aantal servers
Locaties
Australië1Sydney
Canada1Montreal
Duitsland1Frankfurt
Hong Kong1Hong Kong
Nederland1Amsterdam
Noorwegen1Oslo
Polen1Warschau
Roemenië1Boekarest
Singapore1Singapore
Zweden3Göteborg, Helsingborg, Malmö
Verenigde Staten4Chicago, Los Angeles, Miami, New York
Verenigd Koningkrijk1Londen

Speciaal IP-adres

Mullvad biedt geen speciale IP’s aan. Al hun IP-adressen worden gedeeld en we verwachten niet dat dit binnenkort zal veranderen. Mullvad is gericht op privacy en beveiliging, en statische IP-adressen, zoals een dedicated IP, zijn gemakkelijker te herleiden tot één persoon. Daarom is het logisch dat ze ervoor kiezen om die niet aan te bieden.

Conclusie server netwerk Mullvad

Dit zijn onze conclusies met betrekking tot het servernetwerk van Mullvad:

 • Mullvad heeft een redelijk aantal servers over de hele wereld
 • Mullvad heeft 288 OpenVPN-servers, 105 WireGuard-servers en 17 Bridges
 • Gebruikers van Mullvad kunnen alleen gedeelde IP-adressen gebruiken

De opties van Mullvad

Mullvad is een eenvoudige en functionele VPN. Afgezien van een goede kill-switch en Bridge-servers, bieden ze geen extra functies zoals providers zoals Surfshark. Er is geen whitelister, mogelijkheid om MultiHop-servers te gebruiken of tracking-blokkering. In zekere zin maakt dit deel uit van de kracht van Mullvad: ze willen een privé en veilige VPN aanbieden. Alle andere luxe komt op de tweede plaats.

Mullvad en Netflix

Netflix App-pictogramWe kunnen niet garanderen dat Mullvad zal werken om de Amerikaanse versie van Netflix te deblokkeren. Netflix probeert actief te voorkomen dat VPN-gebruikers hun services gebruiken en de servers van Mullvad lijken dit blok niet te omzeilen. Toen we hen hierover vroegen, liet Mullvad ons weten dat sommige gebruikers toegang tot Netflix krijgen wanneer ze de SOCKS5-proxy en een New York-server gebruiken, maar dit werkte niet voor ons. Dit is echt jammer voor een VPN die zulke snelheden bereikt en perfect zou zijn voor Netflix-streaming, als het je maar toegang zou geven.

Mullvad en torrents

Bittorrent-logoHoewel Mullvad geen speciale P2P-servers heeft, werkten onze lokale servers wel tijdens het downloaden van torrents. Bestanden werden snel gedownload vanwege de hoge snelheden van de Mullvad-servers. Bovendien kunt u op de Mullvad-website extra instructies vinden om uw BitTorrent-client te bewaken. Andere klanten worden niet ondersteund door Mullvad, omdat deze niet open source zijn, adware of junkware bevatten of simpelweg geen fatsoenlijke privacy-instellingen bieden.

Conclusie opties Mullvad

 • Mullvad werkt niet met Netflix
 • Torrents downloaden met Mullvad is mogelijk en er zijn extra veiligheidsopties voor BitTorrent
 • Mullvad heeft een kill-schakelaar
 • De Bridge-servers van Mullvad kunnen u helpen hardnekkige firewalls te omzeilen

Conclusies – Onze ervaring met Mullvad

Voordelen
Nadelen
Heel goed als het gaat om veiligheid en privacyNetflix werkt niet
Houdt geen logboeken bijRelatief duur
Gebruikt alleen de sterkste VPN-protocollenGeen software voor iOS
Extreem snelle serversGelegen in een “14 Eyes” -land
Zeer gebruiksvriendelijke software
Klantenservice reageert snel
Optionele WireGuard-servers
Downloaden via torrents mogelijk

Al met al is Mullvad een uitstekende VPN-provider. Hoewel ze zich vooral richten op veiligheid en privacy, scoren ze ook erg goed als het gaat om snelheid en bruikbaarheid. Naar onze mening is Mullvad zonder twijfel een van de beste VPN’s die er zijn. De enige nadelen zijn dat Mullvad vrij duur is en niet werkt met (de Amerikaanse versie van) Netflix. Voor sommige gebruikers is dit reden genoeg om een ​​goedkopere VPN te kiezen die gebruikers wel toegang geeft tot Netflix.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me