YouTube službeno uvodi COPPA-ove promjene privatnosti za sav videosadržaj namijenjen djeci | VPNoverview.com

Ovog tjedna YouTube je započeo službeno predstavljanje svojih novih pravila oglašavanja video sadržaja namijenjenih djeci. Razlog je tužba koju je YouTube nagodio s američkom vladom zbog kršenja dječjeg Zakona o zaštiti privatnosti na mreži (COPPA). Nova pravila uskladit će pravila i prakse YouTubea s COPPA. Neki kreativci strahuju od ogromnih gubitaka od oglašavanja i prihoda.


Marketing djeci

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je marketing djeci posao vrijedan milijardu dolara. Djeca trgovcima predstavljaju važnu demografsku kategoriju. Prvo, njihova kupovna moć je znatna i raste. Drugo, utječu na odluke roditelja o kupnji.

Povrh svega toga, trenutna generacija djece vrlo je svjesna robne marke i ima tendenciju da razvija žestoku odanost marki. Sve započinje u djeci, kada djeca ne mogu razlikovati reklame od revije. Također, marketing od usmene riječi je ogroman, posebno među tweenima i tinejdžerima.

Iznad svega, korisnici ne znaju uvijek pravilno upravljati postavkama privatnosti YouTubea. Bacite prikupljanje podataka u miks i lako je razumjeti zašto je tema toliko kontroverzna. S jedne strane, postoji snažan poziv na tržište djeci, iako na etički način koji ne koristi njihovu naivnost. S druge strane, propisi su pooštreni i kazne eksponencijalno veće.

COPPA neko vrijeme

Američki federalni Zakon o zaštiti privatnosti za djecu na mreži je već neko vrijeme. Kongres je donio COPPA 1998. godine radi ograničavanja prikupljanja osobnih podataka od djece bez pristanka njihovih roditelja.

Pravilo Komisije koje provodi COPPA, a koje je na snazi ​​od travnja 2000., usmjereno je na web stranice, usluge i aplikacije prvenstveno dizajnirane za djecu od 12 i manje godina ili web stranice koje svjesno prikupljaju ili održavaju osobne podatke djece u toj dobnoj skupini. Zakon se odnosi na tvorce sadržaja na isti način kao što bi to bio slučaj kada bi vlasnik kanala imao svoju web stranicu ili aplikaciju.

COPPA, između ostalog, zabranjuje prikupljanje podataka poput imena, adrese, IP adrese i kolačića bez prethodnog pristanka roditelja. Zakon također zahtijeva web stranice da “objave cjelovitu politiku privatnosti, izravno obavijeste roditelje o svojim postupcima prikupljanja podataka i dobiju provjerljiv pristanak roditelja prije nego što prikupe osobne podatke od svoje djece ili ih podijele s drugima”.

Promjene privatnosti na YouTubeu

Razlog YouTubeovog predstavljanja ove promjene je tužba koju je platforma za dijeljenje videozapisa podmirila s vladom zbog kršenja COPPA. U rujnu je američki regulator, Federalna komisija za trgovinu (FTC), kažnjen YouTubeom sa 170 milijuna dolara, a u sklopu nagodbe obećao je prilagodbu..

Sada je zabranjeno prikazivanje ciljanih reklama na dječjim videozapisima. Nadalje, biti će nemoguće komentirati videozapise usmjerene na mladu publiku. Mnoge druge YouTube funkcije, poput slanja push obavijesti, također su isključene.

Vlasnici kanala moraju odrediti jesu li videozapisi koje prenose usmjereni prema djeci. Svrha ovog zahtjeva je osigurati da i vlasnici YouTubea i vlasnici kanala poštuju zakon.

Također, kako nije uvijek moguće znati tko je gledatelj, svako ko pogleda „dječiji video“ vidi se kao dijete. Nije važno koliko je gledatelj zapravo star.

Nova pravila primjenjuju se odmah na sve videozapise širom svijeta. YouTube će upotrebljavati AI-algoritme za provjeru jesu li tvorci pravilno označili svoj sadržaj. Štoviše, YouTube kaže da će nadjačati oznaku u slučajevima pogreške ili zloupotrebe te da može poduzeti mjere protiv prekršitelja, uključujući ukidanje računa.

Snažan utjecaj na poslovanje proizvođača video zapisa

Kanali usredotočeni na dječje videozapise bez sumnje će osjetiti snažan poslovni utjecaj i možda gubitak prihoda od oglašavanja. YouTube je rekao da je “opredijeljen za pomoć stvaraocima u navigaciji kroz ovaj novi krajolik i za podršku našem ekosustavu obiteljskog sadržaja”.

Proizvođači videa znaju od rujna da će doći do promjena. Kao što je gore spomenuto, proizvođači videa moraju sami naznačiti je li videozapis namijenjen djeci ili ne. YouTube snosi tvorce odgovornosti i sve FTC novčane kazne.

FTC pruža smjernice koje pomažu distributerima i stvaraocima da utvrde je li sadržaj namijenjen djeci. Sadržaj se ne smatra “usmjerenim prema djeci” samo zato što ga neka djeca mogu vidjeti. Međutim, prema distributerima i stvaraocima, kakav je zapravo dječji videozapis, ostaje nejasan. Ili barem dovoljno široka i nejasna da uplaši puno stvaralaca sadržaja.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me