Međunarodna kriza protiv IM RAT špijunskog softvera | VPNoverview.com

Čovjek iz Velike Britanije uhićen je jučer u sklopu međunarodne operacije za suzbijanje trojanaca na daljinu (RAT). RAT špijunski softver preuzima potpunu kontrolu nad računalima žrtava kako bi ukrali osobne podatke, vjerodajnice i video snimke.

Operacija za gašenje špijunskog softvera za IM RAT

U lipnju 2019. pokrenuta je međunarodna koordinirana operacija kako bi se ugasio RAT Imminent Monitor (IM). Akcija je kulminirala prošlog tjedna racijama u Australiji, Kolumbiji, Češkoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Španjolskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji. Ciljao je prodavače i korisnike IM RAT-a.

Akciju je vodila australska Federalna policija, a međunarodno je koordinirao Europol. Prema Europolu, uhapšeno je oko 13 najplodnijih korisnika RAT-a i zaplijenjeno 430 uređaja.

Smatra se da se špijunski softver RAT koristio u 124 zemlje i da se prodaje više od 14 500 kupaca. Bio je izuzetno popularan jer je bio jednostavan za uporabu, a kupci nisu trebali imati tehnički znanje da bi ga mogli koristiti. Nadalje, imala je relativno nisku prodajnu cijenu od samo 25 USD.

Vjeruje se da je broj žrtava desetak tisuća. Istražitelji su već pronašli dokaze o ukradenim osobnim podacima, lozinkama, privatnim fotografijama i video snimcima.


Koordinirana operacija sada je okončala dostupnost IM RAT-a. Nadalje, oni koji su ga već kupili ne mogu više koristiti špijunski softver za IM RAT.

Počinitelj uhićen u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji izdano je 21 naloga za pretragu, što je dovelo do uhićenja devet osoba i do 100 predmeta.

U sklopu operacije u Velikoj Britaniji, čovjek iz Merseysidea Scott Cowley, uhapšen je i osuđen jučer na dvije godine zatvora. Zarazio je računare nevinih žrtava IM RAT-om kako bi preuzeo kontrolu nad svojim web-kamerama i gledao ih.

Policajci uhićenja pronašli su na Cowleyjevom računalu brojne mape s snimcima njegovih žrtava. Mape su očito sadržavale slike i videozapise žena kako se skidaju i tijekom intimnih trenutaka, uključujući seks.

Policija je imala malih problema s pronalaženjem Cowleya jer je navodno kupio RAT špijunski softver koristeći PayPal račun povezan s njegovim pravim imenom i e-adresom. Stuart Mills, braneći Cowleyja, rekao je: “… iznenađujuće je da je toliko slobodno dostupan za prodaju i kupnju, jer ovdje nije bilo sofisticiranosti – kupljen je s PayPal računom ovog optuženika i on je lako identificiran.” Dodao je: “Ovaj okrivljenik sam nije osobito sofisticiran pojedinac.”

Što je RAT?

Trojanski daljinski pristup (RAT) je zlonamjerni softver koji omogućuje hakerima nadzor i nadzor žrtve ili računala ili mreže. Djeluje kao legitimni programi za udaljeni pristup koji se često koriste tehničkom podrškom kako bi pomogli kupcima u problemima s računalom.

Međutim, dok se zakoniti programi udaljenog pristupa koriste za tehničku podršku i dijeljenje datoteka, RAT-ovi se koriste za špijuniranje, otmicu računala i krađu povjerljivih podataka.

RAT-ovi se obično preuzimaju s programom koji traži žrtva ili se šalju kao privitak e-pošti. Teško ih je otkriti jer ne usporavaju zaraženo računalo. Oni se također ne pojavljuju na popisima programa ili zadataka koji se izvode na računalu. Ako se hakeri ne odaju brisanjem datoteka ili pomicanjem kursora po zaslonu, žrtve bi mogle biti zaražene od strane RAT-a godinama bez da to primijete.

Koja je svrha RAT-a?

RAT-ovi pružaju hakerima administrativni pristup zaraženim računalima. Tako bi hakeri mogli obrisati računalo žrtve ili vršiti nezakonite radnje na mreži u ime žrtve. Mogli bi ukrasti podatke poput vjerodajnica za prijavu i bankovnog računa na mreži ili podatke o socijalnom osiguranju. Haker bi također mogao koristiti RAT kako bi preuzeo kontrolu nad računarom žrtve i učinio ga dijelom botneta.

Nadalje, RAT-ovi koji se koriste za špijuniranje postaju sve popularniji. Preuzimaju kontrolu nad web-žrtvama i dobivene videozapise ili slike upotrebljavaju za ucjene ili druge neprimjerene svrhe. Neki RAT-ovi uopće ne aktiviraju pokazivač web kamere, pa žrtve nisu svjesne da ih promatraju.

Izbjegavanje RAT špijunskog softvera

Javnost i tvrtke mogu slijediti jednostavne korake za zaštitu od RAT špijunskog softvera. Takvi koraci uključuju:

  • Instalacija i održavanje ažuriranog učinkovitog antivirusnog softvera
  • Izbjegavanje preuzimanja programa ili aplikacija koje nisu iz pouzdanog izvora
  • Pripazite prije klika na veze u e-porukama – možda su krađe identiteta
  • Pripazite prije otvaranja privitaka u e-porukama, čak i ako se čini da su poznate osobe
  • Izbjegavanje sumnjivih web stranica
  • Pokrivanje web-kamera kada se ne koriste, bilo da se radi o ugrađenom ili priključnom uređaju
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me