Kvantno računanje viđeno kao prijetnja cyber-sigurnosti | VPNoverview.com

Utrka između Sjedinjenih Država i Kine za kvantnu nadmoć je u tijeku. Međutim, dolazak kvantnog računanja prijeti uništavanjem postojećih sustava cyber-sigurnosti i stavljanjem današnjih tehnika šifriranja u zastarjelost. Time se ugrožavaju sve informacije koje su trenutno zaštićene današnjim kriptografskim tehnikama.


Utrka je uključena

Kvantno računanje ima potencijal rješavanja problema koje klasična računala ne mogu. Na to se gleda kao na sljedeću tehnološku granicu koja će promijeniti svijet. Potraga za nadmoći kvantnog računanja nije samo utrka između Kine i Sjedinjenih Država. Druge nacije poput Europe, Australije i Kanade vide to kao geopolitički prioritet.

Prednost prvog računala koje zastarje sva ostala računala bila bi ogromna. Pobjedniku ove utrke u cyber-prostoru osigurao bi ekonomske, vojne i javne zdravstvene prednosti. Kvantno računanje moglo bi se koristiti za optimizaciju modela klimatskih promjena i vremenskih prognoza. Moglo bi se također koristiti za brže isporuke proizvoda i niže troškove proizvedene robe.

Iako napredak u računanju, kao što je kvantno računanje, može promijeniti život, s tim dolazi i potreba za usporedivim napretkom u cyber-sigurnosti..

Prijetnja kvantnog računanja o cyber-sigurnosti

Glavni cilj cyber-sigurnosti je sprečavanje kršenja podataka i očuvanje integriteta podataka korištenjem kriptografije s javnim ključem. Očekuje se da će predviđena računalna moć kvantnih računala biti u stanju da prekine bilo koji danas najsofisticiraniji sustav šifriranja za nekoliko dana ili sati.

Stoga se kvantna tehnologija smatra ozbiljnim sigurnosnim rizikom za tvrtke i pojedince. Takva moć u rukama cyber-kriminalaca dovela bi pod veliku prijetnju osobne i financijske podatke pohranjene na tvrdom disku ili u oblaku. Razmjena informacija koja se događa tijekom internetske kupovine ili, primjerice, radnom e-mailu pristupa se daljinski, više neće biti sigurna..

Svi podaci u riziku

Svi bi podaci bili pod prijetnjom napada od cyber kriminalaca ili drugih zlonamjernih sudionika. Privatni podaci, bankovna i zdravstvena evidencija, kao i vojna i državna tajna mogu svi biti ugroženi. Globalna financijska tržišta i tajna vladina obavještavanja više ne bi bili sigurni.

Nadalje, ne samo da današnje tehnike šifriranja nisu sigurne u postkvantnom svijetu, već ni današnji kriptirani podaci također nisu sigurni. “Napadač danas može snimiti našu sigurnu komunikaciju i prekinuti je s kvantnim računalom godinama kasnije. Sve današnje tajne bit će izgubljene “, kaže Tanja Lange, profesorica kriptologije na Tehnološkom sveučilištu u Eindhovenu, Nizozemska.

Prema Langu, već postoji kvantni algoritam koji može razbiti sve kriptografske tehnike koje se trenutno koriste za osiguranje veza na internetu. Sve što je potrebno je očekivana računalna snaga kvantnih računala kako bi svi podaci u svijetu bili na milosti zlonamjernih aktera.

Što je učinjeno kako bi se suzbila ova prijetnja?

Uoči takvoj prijetnji, tvrtke već zahtijevaju rješenja, iako je kvantno računanje još uvijek u fazi eksperimentiranja. Kao odgovor Europska komisija osigurala je istraživački konzorcij PQCRYPTO s 3,9 milijuna eura financiranja. Konzorcij, predvođen Langeom, zadužen je za razvijanje novih kriptografskih tehnika koje će biti sigurne u postkvantnom svijetu.

Privatna poduzeća kao što su IBM, Google i Microsoft također provode istraživanja kako bi dizajnirali kriptografske tehnologije otporne na kvantne napade. Istraživanje kvantno sigurnih algoritama enkripcije smatra se ključnim za pripremu za ono što se naziva “tehnopolipija”.

Mjesto VPN-ova u postkvantnom svijetu

Trenutno se rješenja za cyber-sigurnost za potrošače i tvrtke u velikoj mjeri oslanjaju na virtualne privatne mreže (VPN-ove) za dodatni sloj zaštite. Da bi se osigurala sigurnost na mreži, VPN-ovi koriste kriptografiju za stvaranje sigurnog tunela između korisnika i Interneta.

Međutim, s dolaskom računala sposobnih za probijanje današnjih kriptografskih tehnika, VPN tehnologija riskira da postane zastarela ako se ne razvija kako bi održala korak.

Stoga se već ulažu napori u pripremi VPN-ova za postkvantan svijet. Microsoft je, primjerice, pokrenuo NIST Post Quantum Project koji istražuje kombiniranje OpenVPN softvera s postkvantnom otpornom kriptografijom..

VPN-ovi se također razmatraju kao moguća kratkoročna rješenja u postkvanjskom svijetu radi zaštite aplikacija koje nisu kvantno spremne. Budući da VPN-ovi omogućavaju da se aplikacije pokreću unutar njih, VPN-ovi osigurani post-kvantnom kriptografijom mogli bi se koristiti u post-kvantnom svijetu za pokretanje aplikacija koje još nisu kvantno spremne.

Koliko je daleko kvantno računanje

Kvantna računala trenutno su vrlo osjetljiva na smetnje od zvuka, temperature i vibracija. To ih čini vrlo nestabilnima i ograničava njihovu računalnu moć, čineći ih ne boljima od današnjih računala.

Unatoč tome, neki su predviđali da bi prvo komercijalno kvantno računalo moglo stići već 2022. Ovo većini izgleda nerealno. Većina teoretičara očekuje da će kvantna tehnologija do 2025. postati potpuno razvijena tehnologija.

U skladu s tim, očekuje se da će proći 10 godina ili prije nego što će moćan i stabilan kvantni računar postati operativan koji može razbiti današnju kriptografiju javnog ključa, čineći je zastarjelom..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me