Cybersecurity: najmoćnija značajka kvantne komunikacije | VPNoverview.com

Kvantna komunikacija se reklamira kao odgovor na sve trenutne probleme u kibernetičkoj sigurnosti. Kako funkcionira sigurnost kvantne komunikacije i je li to stvarno glupo?


Objašnjena kvantna tehnologija

Kao i napredak u kvantnom računarstvu, postignut je brzi napredak u razvoju mreža kvantnih komunikacija. Oni su potrebni kako bi se zajedno pridružili kvantnim računalima i stvorili kvantni internet.

Kvantne komunikacijske mreže, poput kvantnih računala, koriste kubite za komunikaciju. Kubiti su ekvivalent bita i bajta digitalnih sustava. Međutim, za razliku od bita koji može imati samo stanje bilo nule ili jedno, qubit može istovremeno imati i stanje nula i jedno.

Upravo sposobnost qubita da drži više stanja odjednom čini kvantna računala tako brza u rješavanju složenih problema. Umjesto da pojedinačno odgovore na svaki mogući odgovor na problem, kvantno računalo može istovremeno raditi na svim mogućim odgovorima.

Povećana cyber sigurnost za kvantne komunikacijske mreže i mreže

Zemlje, posebno Kina i SAD, žure s razvojem kvantnih komunikacijskih mreža. To je zato što se od njih očekuje pružanje ultra sigurnih komunikacijskih kanala i internetskih usluga. U svijetu u kojem cyber-rat postaje sve češći, njegova je privlačnost očita.

Bez obzira na to, kako je rečeno u ranijem članku, dolazak kvantnog računanja smatra se prijetnjom postojećim sustavima kibernetičke sigurnosti. Kvantno računanje učinilo bi da današnje tehnike šifriranja zastarjele. Međutim, ovi ne bi bili potrebni u svijetu kvantnih mreža i kvantnog interneta.

Znanstvenici su već započeli rad na razvoju novih kvantnih kriptografskih protokola spremnih za dolazak kvantnog interneta. Trenutno znanstvenici testiraju kodiranje poruka u kvantnim stanjima.

Osiguravanje kvantnih komunikacijskih mreža i mreža

Očekuje se da će kvantna komunikacija biti ultra sigurna zahvaljujući zakonima kvantne mehanike. Zakoni su takvi da ako je poruka kodirana u kvantnim stanjima, poruka se automatski oštećuje ako ju netko pokuša presresti i pročitati.

To je zato što se mjerenje kvantnog stanja odmah mijenja. Slijedom toga, svaka poruka kodirana u kvantnim stanjima pokvarit će se ako je netko pokuša presresti. Stoga je kvantne razgovore u osnovi nemoguće slušati. Znanje će biti moguće dijeliti između dviju strana koje treća ne može presresti.

Sposobnost kodiranja i dekodiranja poruka bila bi jedna od najmoćnijih značajki kvantnog interneta.

Kako funkcionira kvantna komunikacija?

Kubiti dijele informacije kroz proces koji se naziva zapetljavanje. Kako bi dvije strane mogle komunicirati, prvo moraju stvoriti par isprepletenih kubita, a zatim dijeliti po jedan par. Nakon što se qubiti zaplete, par qubita će dobiti isto stanje.

Ako jedna od strana želi poslati poruku drugoj, pošiljatelj mora stvoriti treći qubit koji sadrži poruku. Da bi poslao poruku, pošiljatelj tada mora izvršiti “mjerenje” stanja svog kubnog para i poruke qubit istovremeno. Uzimanje mjernih isprepletenih dvaju qubita i razbija zamjedbu između originalnih kbitnih parova.

Međutim, prilikom uzimanja mjerenja, kubiteljski par prijemnika tada ima isto stanje u kojem je bio kubit prije primanja mjerenja. Poruka se “teleportirala” sa qubita poruke u spremnik.

Da li kvantna kriptografija pruža zaštitu od puhanja?

Kvantna komunikacija i kriptografija obećava budući kvantni internet koji ne može biti hakiran. Nažalost, to, vjerovatno, neće biti slučaj. Koliko god tehnologija bila sjajna, ona uvijek ima i ljudsko sučelje koje je često slaba veza.

Mora se imati na umu da bezumna i izuzetno sigurna tehnologija neće biti tako ako je pojedinci zloupotrijebe. Davanje pojedincima kvantno šifrirane veze bilo bi beskorisno ako tada koriste slabe lozinke, dijele lozinke ili klikaju veze na koje ne bi smjeli. U kvantnom svijetu napadači još uvijek mogu čekati da pojedinci otkriju svoj super siguran kvantni ključ i ukradu ga.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map