Qasja Skype jashtë vendit: Si të anashkaloni bllokimet! | VPNOverview

Që nga fillimi i tij në 2003, programi telekomunikues i VoIP (Voice Over Internet) i Skype-it u ka lejuar përdoruesve të tij të shpenzojnë rreth 2 trilion minuta duke arritur tek njerëzit për të cilët kujdesen rreth e rrotull globit. Me 300 milion përdorues në muaj dhe mbi një miliardë shkarkime në Android, Skype është bërë kaq popullor, madje ka hyrë në gjuhën tonë. Me “Skyping” duke zënë vendin e tij në Fjalorin Anglez të Oksfordit, krahas kushteve të tjera të frymëzuara nga teknologjia si “Googling”, “Whatsapping” dhe “Facetiming”.


Laptop i bllokuar SkypePërveç që bëhet pjesë e leksikut tonë, Skype është bërë gjithashtu një nga shërbimet më të kufizuara të VoIP. Në më shumë se 20 vende Skype, së bashku me alternativat e tjera VoIP, janë të bllokuara ose të kufizuara. Fatmirësisht, Skype të bllokohet në një vend ku jetoni, ose po vizitoni, nuk është fundi i botës. Ekzistojnë një numër mënyrash për të kapërcyer blloqe të tilla, më e drejta është të regjistroheni në një shërbim virtual të rrjetit privat (VPN). Në këtë artikull, ne do të shikojmë se cilat vende bllokojnë Skype dhe shërbime të ngjashme. Për më tepër, ne do të shqyrtojmë pse ato janë të bllokuara dhe si mund t’i kapërceni ato kufizime. Më pas, do të keni mundësi të riktheheni në biseda me miqtë dhe familjen tuaj.

Pse është bllokuar Skype në disa vende?

Ka shumë arsye pse Skype mund të bllokohet ose kufizohet në vendet e veçanta. Sidoqoftë, në shumicën dërrmuese të rasteve ai zbret në një nga tre faktorët: proteksionizëm, mbikëqyrje qeveritare ose kufizime rregullatore.

proteksionizëm

Shumica e blloqeve dhe kufizimeve të shërbimit VoIP zbatohen si një formë e proteksionizmit nga kompanitë e telekomunikacionit. Mundësia e Skype për të ofruar thirrje falas me zë dhe video në mbarë botën ka një ndikim potencialisht negativ në të ardhurat e krijuara nga shërbimet e një kompanie telekomunikuese. Për këtë arsye ata bllokojnë përdorimin e Skype dhe platformave të ngjashme.

Kjo është veçanërisht e vërtetë për Amerikën Jugore dhe Qendrore, ku e njëjta kompani shpesh merret me qasje në telefon dhe internet. Skype bllokohet nga ofruesit e telekomunikacionit në Belize, Brazil, Meksikë dhe Venezuela në mënyrë që të detyrojë përdoruesit të komunikojnë përmes telefonit ose të përdorin shërbimin e vet VoIP të kompanisë së telekomunikacionit. Mungesa e konkurrencës së telekomunikacionit në këto vende vetëm sa rrit problemin. Për shembull, në Belize, qeveria Belize Telemedia Limited është pronë e vetme e telekomunikacionit. Ata bllokojnë përdorimin e Skype në mënyrë që të mbrojnë të ardhurat e tyre nga telefoni dhe të promovojnë shërbimin e tyre VoIP.

mbikëqyrje

Në disa vende, veçanërisht Kina dhe një numër i shteteve të Lindjes së Mesme, qeveria vendos kufizime për Skype dhe shërbime të tjera VoIP. Ata pretendojnë se pavarësia e platformës dhe politika e saj “pa ndjekja e telefonit” paraqet një rrezik sigurie.

Skype u hoq nga të gjitha dyqanet lokale të aplikacioneve në Kinë në Dhjetor 2017. Ata bashkohen me Gmail, Facebook, Snapchat, Twitter, Line dhe Pinterest në listën e programeve jo-shtetërore që janë censuruar nga Qeveria Kineze. Qeveria egjiptiane ka një politikë zyrtare të bllokimit të shërbimeve që ata nuk mund të monitorojnë, përfshirë Skype.

Në Janar 2018, Microsoft njoftoi se Skype do të implementonte një funksion “Thirrje Private” që do të ofronte encryption fund-në-fund. Ky njoftim ka çuar në spekulime se vendet individuale do të lëviznin për të bllokuar Skype. Në një mënyrë të ngjashme si ata kishin vendosur kufizime në WhatsApp dhe Telegram dhe Thirrje. Vendet e justifikojnë këtë duke thënë se ata nuk do të jenë në gjendje të monitorojnë thirrjet Skype dhe vendet e telefonuesve.

Kufizimet rregullatore

Në disa vende, shërbimet VoIP siç është Skype duhet të marrin një licencë për të vepruar. Një shembull i shkëlqyeshëm i kësaj është Emiratet e Bashkuara Arabe (Emiratet e Bashkuara Arabe), të cilat kërkojnë që shërbimet VoIP të licencohen nga Autoriteti i tyre Rregullator i Telekomunikacionit. Skype aktualisht nuk është i disponueshëm në Emiratet e Bashkuara Arabe sepse ata nuk kanë qenë në gjendje të marrin licencën e duhur për të operuar.

Vendet ku Skype është i bllokuar ose i kufizuar

Bllokuar tërësisht

 • Guyana
 • Venezuela
 • Kuwait
 • Libi
 • Korea e Veriut
 • Oman
 • Qatar
 • Emiratet e Bashkuara Arabe

Kufizimet e shërbimit

 • Belize – Skype aktualisht është bllokuar nga Belize Telemedia Limited, i vetmi ofrues i telekomit në Belize, të cilët ofrojnë shërbimin e tyre të thirrjeve VoIP.
 • Brazil – Ofruesi më i madh i telekomit në Brazil, Brazilian Telecom, bllokon Skype, por lejon që VoIP të telefonojë përmes shërbimit të tyre.
 • Caribbean – LIME, ofruesi kryesor i telekomit në Karaibe, bllokon klientët e tij nga përdorimi i Skype.
 • Kinë – Të gjitha shërbimet e VoIP janë të bllokuara me përjashtim të atyre që ofrohen nga China Unicom dhe China Telecom.
 • Kubë – Skype është i disponueshëm në Kubë, por telefonatat kushtojnë 1,15 dollarë në minutë, dhe shpejtësitë jashtëzakonisht të ngadalta të internetit kufizojnë përdorimin e tij.
 • Egjipt – Qeveria egjiptiane prish ose bllokon rregullisht të gjitha shërbimet VoIP që nuk mund të monitorohen direkt.
 • Iran – Skype duket se është i disponueshëm, por lidhja është aq e keqe sa shërbimi është në thelb i papërdorshëm.
 • Indi – Thirrja Skype brenda Indisë nga Skype te celularët dhe linjat fiks nuk është më në dispozicion. Sidoqoftë, thirrjet falas për Skype në Skype brenda Indisë janë ende duke punuar.
 • Jordan – Të gjitha shërbimet e VoIP bllokohen për arsye sigurie.
 • Myanmar – Skype, dhe shërbime të tjera VoIP janë në dispozicion vetëm në momente të caktuara dhe në rajone të veçanta.
 • Pakistan – Thirrjet në Skype, madje edhe ato kompjuterike me ato kompjuterike, fitohen shumë, duke kushtuar 0.14 dollarë në minutë.
 • Panama – Vendos taksën 12% për të gjitha thirrjet VoIP.
 • Siria – Qasja në Skype është e kufizuar dhe nuk është e disponueshme në kafenetë e internetit.
 • Vietnam – Qasja në Skype është e kufizuar. Sidoqoftë, një shërbim përfaqësues i ngritur për të lehtësuar thirrjet Skype është në dispozicion në disa kafene në internet.
 • Venezuela – ISP-të lokale bllokojnë Skype dhe shërbime të tjera VoIP në zona të veçanta, por ofrojnë alternativat e tyre.

Si t’i anashkaloj bllokimet e VoIP?

Nëse e gjeni veten duke jetuar ose duke udhëtuar në një vend që rregullisht kufizon ose bllokon shërbimet VoIP si Skype, mos u frikësoni. Ka mënyra për t’i kapërcyer ato kufizime. Uebfaqet me Proxy, softverët Tor dhe VPN janë disa nga mënyrat më të mira për të kapërcyer bllokimin e Skype. Ju mund të ktheheni në biseda në asnjë kohë.

Faqet e internetit të përfaqësuesit

Për shkak se Skype mund të jetë i konfiguruar për të ekzekutuar një prokurë, kursimi i thirrjes suaj në Skype përmes një uebfaqe pa proxy është një mënyrë për të kapërcyer bllokimin e Skype. Ndërsa faqja e internetit e proxy është e pritur në një vend pa kufizime në Skype, lidhja nuk mund të bllokohet nga Qeveria lokale ose ISP-të.

Dobësitë e përdorimit të faqeve të internetit falas me prokurë është se ata tërheqin një numër të madh të klientëve dhe gjerësia e tyre e bandës së kufizuar është ngrënë nga mijëra njerëz që të gjithë përpiqen të përdorin shërbime të kufizuara. Kjo rezulton në thirrje me cilësi të ulët në kohën më të mirë. Për më tepër, shërbimet VoIP mund të bëhen në thelb të papërdorshme gjatë orëve të pikut të përdorimit.

Program kompjuterik

Softueri Tor funksionon në mënyrë të ngjashme me faqet e internetit të përfaqësuesit. Ata përdorin një rrjet të mbivendosur vullnetar, në mbarë botën, me më shumë se shtatë mijë stafetë. Kjo u lejon atyre të fshehin vendndodhjen e përdoruesit të tyre dhe vendin e origjinës. Ashtu si me një uebfaqe me prokurë, Tor lejon përdoruesit e tij të lidhen me Skype duke anashkaluar adresat IP që janë bllokuar nga qeveria, ose ISP lokale, duke u dukur se janë në një vend tjetër.

Ashtu si me faqet e internetit të proxy, çështja kryesore me programin Tor është latente. Për të fshehur vendndodhjen e përdoruesit të tij dhe për të shmangur mbikëqyrjen, Tor transmeton trafikun e tij nëpër nyje të shumta. Kjo rezulton në një sasi të dukshme të vonesave që mund të jenë shumë tërheqëse gjatë një telefonate me zë ose video. Gjithashtu, jo të gjitha shërbimet VOIP janë në përputhje me Tor, pasi Tor vjen në formën e një shfletuesi të internetit. Shumë shërbime dhe aplikacione VOIP nuk lidhen me internetin përmes shfletuesit, dhe për këtë arsye nuk e përdorin rrjetin e mbivendosjes Tor.

VPN

VPN-lidhje-InternetSoftueri VPN është ndoshta mënyra më e mirë për të shmangur kufizimet e VoIP, duke ju lejuar të lidheni me shërbime të bllokuara dhe faqe në internet pa kufizimet e rënda të brezit të bandës ose çështjet e latencës që lidhen me Tor ose faqet e internetit të proxy.

Një VPN ju lejon të lidheni në internet përmes një proxy serveri, duke ju dhënë një adresë IP të huaj dhe duke anashkaluar kufizimet në shërbimet VoIP. Dallimi kryesor me shërbimet e rregullta të përfaqësuesit është se një VPN gjithashtu encrypts rëndë lidhjen tuaj për të parandaluar mbikëqyrje të mëtejshme. Për shkak se shumica e shërbimeve VPN ofrojnë një abonim të paguar, ata janë në gjendje të ofrojnë shpejtësi dhe besueshmëri shumë më të mirë sesa shërbimet pa VPN ose përfaqësuesi.

Përveç shpejtësisë më të lartë, sigurisë dhe besueshmërisë, shërbimet premium VPN shpesh ofrojnë mbështetje cilësore ndaj klientit. Stafi i asistencës teknike është zakonisht në dispozicion për t’ju ndihmuar në lidhjen me shërbime të kufizuara përmes softverit VPN. Kjo do të thotë që ju keni mundësinë për të thirrur ekipin e tyre teknik të mbështetjes, nëse keni probleme që Skype të punojë.

Shumë shërbime VPN gjithashtu ofrojnë një shërbim “IP të Dedikuar”, duke ju lejuar të keni IP tuaj të personalizuar në krahasim me një të përbashkët. Përfitimet e të pasurit një IP të dedikuar përfshijnë mundësinë e hyrjes në shërbimet e transmetimit të videove si Netflix, llogaritë bankare në internet dhe faqet e internetit të lojërave në internet, të cilat bllokojnë në mënyrë rutinore adresat e ndara IP. Nëse IP-ja juaj e përkushtuar zbulohet dhe bllokohet përfundimisht, shërbimi juaj VPN shpejt do të jetë në gjendje t’ju ofrojë një të re.

Mendimet përfundimtare

Nga të gjitha opsionet e mundshme për të kapërcyer kufizimet e VoIP dhe shërbimet e hyrjes si Skype, VPN paraqesin përzierjen më të mirë të shpejtësisë, shërbimeve, besueshmërisë dhe sigurisë. Kështu që nëse po udhëtoni në një vend me një kufizim VoIP, ose jeni një lokal që thjesht dëshiron të jetë në gjendje të bisedojë në Skype, abonimi në një shërbim VPN do t’ju lejojë të vazhdoni të ndani përvojat tuaja pa kufizime. Për t’ju ndihmuar të zgjidhni shërbimet VPN që janë të përshtatshme për ju, ne kemi bashkuar një listë të ofruesve më të mirë VPN atje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me