Kufizimet e Facebook jashtë vendit: Si ta anashkaloni | VPNOverview

Facebook është një nga platformat më të njohura dhe të përhapura të mediave sociale në historinë moderne. Uebsajti krenohet me mbi 1.23 miliardë përdorues nga e gjithë bota dhe, mesatarisht, 486,183 përdorues hyjnë në Facebook çdo minutë.


Megjithë popullaritetin e tij të tepërt, ka ende vende që e kanë kufizuar ndjeshëm ose plotësisht e kanë ndaluar përdorimin e Facebook. Në raste ekstreme, qeveritë totalitare, siç janë ato që gjenden në Korenë e Veriut ose Iran, kanë përfshirë Facebook në ndalime batanije në faqet e mediave sociale për arsye politike.

Suruditërisht, disa vende dhe qeveri më liberale kufizojnë ose filtrojnë trafikun në Facebook. Ndërsa mund të prisni kufizime të tilla në Kubë apo Kinë, qeveritë e vendeve si Bangladeshi, India dhe Vietnami i kanë ndaluar të gjitha Facebook-un në një kohë ose në një tjetër.

Organizata jofitimprurëse Reporterët pa Kufij madje ka përfshirë vende si Britania e Madhe, Sh.B.A dhe Gjermania në listën e tyre “Armiqtë e Internetit”. Kjo pasi ata futën legjislacionin që u lejon atyre të filtrojnë përmbajtjen e Internetit dhe mediave sociale për qëllime të “sigurisë kombëtare”.

Pra, nëse e shihni që aksesi juaj në Facebook po bllokohet, ose shqetësoheni që përmbajtja juaj po filtrohet ose monitorohet, si i tejkaloni këto kufizime?

Në këtë artikull, ne do të shohim se si dhe pse Facebook është i kufizuar, cilat shtete e kufizojnë atë dhe si mund të përdorni teknologjinë siç janë rrjetet private virtuale (VPN) dhe faqet e internetit të përfaqësuesve për të kapërcyer ato kufizime.

Pse vendet kufizojnë Facebook-un?

Blloku i FacebookAshtu si me shumë faqe interneti të mediave sociale, Facebook shpesh është i ndaluar sepse shërben si një forum për mendime sociale, fetare ose politike për të cilat qeveritë e caktuara nuk duan që qytetarët e tyre të kenë qasje. Kufizimi i aksesit në Facebook është përgjithësisht, megjithëse jo gjithmonë, si pjesë e një përpjekjeje më domethënëse për të kufizuar qasjen në internet.

Në rastet e vendeve si Irani dhe Pakistani, ndalimet në Facebook mund të jenë të motivuara fetare. Një shembull i shkëlqyeshëm i kësaj është kur Qeveria Pakistaneze bllokoi hyrjen në Facebook në vitin 2010 në përgjigje të një konkursi global në internet për të paraqitur vizatime të profetit Muhamed që po pritej në një faqe në Facebook. Sipas disa ligjeve islame, çdo përshkrim i profetit Muhamed është rreptësisht i ndaluar.

Në vende të tilla si Turqia dhe Kina, kufizimet në mediat sociale janë vendosur për të parandaluar që qytetarët e tyre të kenë qasje në idetë politike që konsiderohen të rrezikshme për shtetin. Dëshmi për këtë mund të shihet në kufizimin në rritje të Turqisë për fjalën e lirë, median e lajmeve dhe mediat sociale pas grushtit të shtetit të dështuar në 2016.

Si ndalohet apo kufizohet Facebook-u?

Në përgjithësi, kufizimet në Facebook ndodhin në vendet ku qeveria ka një masë të madhe kontrolli mbi kompanitë që veprojnë si ofrues të shërbimeve të internetit (ISP). Pasi të jetë miratuar legjislacioni që lejon qeverinë të rendisë disa faqe në internet, atyre ISP-ve zakonisht kërkohen të bllokojnë klientët e tyre nga hyrja në përmbajtje të ndaluar.

Qeveritë e vendeve si Turqia dhe UEA ushtrojnë një kontroll të rreptë mbi ISP-të e tyre. Ata kërkojnë që ata të regjistrohen në qeveri. Këto kompani kanë nevojë për një “certifikatë veprimtarie” për të bërë biznes. Si pjesë e këtij regjistrimi, ata duhet të respektojnë aktivitetet e qeverisë së censurës ose të përballen me ndëshkime të ashpra.

Ekzistojnë një numër mënyrash me të cilat një ISP mund të bllokojë trafikun në një faqe të veçantë. Një nga metodat më të zakonshme është bllokimi i domeneve në nivelin DNS. Qeveritë individuale, siç janë ato në Turqi dhe Iran, përdorin teknologji më të sofistikuar, siç është filtrimi i paketave, për të parandaluar në mënyrë aktive përdoruesit që të përdorin përmbajtje të ndaluar.

Cilat vende kufizojnë Facebook-un?

Të gjitha vendet e listuara më poshtë kanë kufizuar qasjen në Facebook në një pikë ose në një tjetër. Në shtetet më të kufizuara, një Kore e Veriut dhe Irani, qasja në Facebook është plotësisht e ndaluar. Në të tjerët, të tilla si Turqia dhe Kuba, faqja e mediave sociale nuk është në listë zyrtare të zezë, megjithëse ISP-të e vendit përdorin rrëzimin e lidhjes për ta bërë shumë të vështirë qasjen.

Korea e Veriut

Unuditërisht për një nga vendet më të fshehta dhe më të kufizuara në botë, shumica e Koreve të Veriut nuk kanë qasje në internet. Në vend të kësaj, shteti totalitar operon një intranet të kufizuar shumë, i njohur si Kwangmyong. Një Rrjet 3G është në dispozicion për vizitorët e huaj. Sidoqoftë, përdoruesit e tij monitorohen shumë dhe janë të kufizuar nga qasja në shumicën dërrmuese të faqeve të internetit, përfshirë Facebook-un.

Iran

Irani fillimisht ndaloi Facebook-un pas zgjedhjeve të diskutueshme të vitit 2009, si përgjigje e frikës se lëvizjet e opozitës dhe grupet radikale po përdorin platformën për të planifikuar ngjarje dhe shkëmbyer mesazhe. Ashtu si Koreja e Veriut, qasja në mediat sociale në Iran është e kufizuar shumë. Një numër i madh i faqeve në internet janë në listën e zezë nga Qeveria iraniane.

Kinë

Iniciativa e censurimit dhe mbikëqyrjes e sponsorizuar nga qeveria e njohur si kolektivisht si “Zjarri i Madh i Kinës” ka bllokuar hyrjen në Facebook që nga viti 2009. Ky kufizim fillestar u vendos pas trazirave në Ürümqi të vitit 2009. Qeveria sugjeroi që aktivistët e Xinjiang ishin duke përdorur Facebook për të komunikuar dhe planifikuar trazirat.

Në një përpjekje për të qetësuar investitorët e mundshëm të huaj, qasja në Facebook është në dispozicion nëse jeni brenda zonës së tregtisë së lirë 17 kilometra katrorë në Shanghai.

Kubë

Sipas ligjit kuban, vetëm politikanët, gazetarët dhe studentët e zgjedhur të mjekësisë u lejohet të hyjnë në internet nga shtëpitë e tyre. Dokush tjetër që kërkon të lidhet është i detyruar të përdorë kafenetë e licencuar të internetit. Të kërkosh nga 6 deri në 10 dollarë për një orë qasje në internet mund të mos duket shumë në disa pjesë të botës. Sidoqoftë, është në një vend ku paga mesatare është rreth 20 dollarë në muaj. Kjo e bën aksesin në internet në mënyrë të kushtueshme.

Për më tepër, është raportuar se ISP-të në pronësi të qeverisë përdorin në mënyrë rutinore shpejtësinë e lidhjes në mënyrë që të kufizojnë qasjen në faqet e mediave sociale, me faqe që duhen disa minuta për t’u ngarkuar.

Bangladesh

Në vitin 2010 Qeveria e Bangladeshit bllokoi hyrjen në Facebook. Kjo pas karikaturave satirike të zyrtarëve të qeverisë dhe profetit Muhamed u pritën në një faqe në Facebook. Ndalimi që atëherë është hequr, por qeveria e udhëhequr nga Awami-League vazhdon të monitorojë qasjen në faqen e mediave sociale. Ata synojnë përdoruesit të cilët postojnë “përmbajtje joshëse ose blasfemuese”.

Egjipt

Egjipti fillimisht bllokoi qasjen në një gamë të faqeve të mediave sociale gjatë përpjekjes për rrëzimin e presidentit egjiptian Hosni Mubarak. Që nga ajo kohë nuk ka pasur një listë zyrtare të zezë. Sidoqoftë, qeveria përdor rregullisht lidhjen e duhur për të kufizuar qasjen në mediat sociale. Për më tepër, ata monitorojnë përdorimin e internetit dhe komunikimin e atyre në Egjipt për arsye të “sigurisë kombëtare”.

Taxhikistan

Që nga Nëntori 2012, Taxhikistani ka bllokuar hyrjen në Facebook. Ky kufizim u vendos në përgjigje të komenteve negative të postuara në internet në lidhje me Presidentin Emomalii Rahmon dhe zyrtarë të tjerë të qeverisë.

Indi

Në përgjigje të pretendimeve se media sociale po përdorej nga elementë antikombëtarë dhe antisocialë të mbështetur nga Ushtria e Pakistanit dhe agjensitë e inteligjencës së Pakistanit, India vendosi një ndalim gjashtë-mujor në Facebook, Twitter dhe site të tjerë të rrjeteve sociale në Luginën e Kashmir në vitin 2016.

Ka pasur disa incidenca të tjera që Facebook të bllokohet në Indi, përfshirë një ndalim tre-ditor në Facebook, dhe një sërë faqesh të tjera sociale, gjatë trazirave në Punjab, Haryana dhe Chandigarh të nxitura nga arrestimi i Baba Ram Rahim Sing.

Pakistan

Pakistani ndaloi Facebook-un në përgjigje të së njëjtës faqe në Facebook, që promovoi një konkurs global në internet për të prodhuar vizatime të profetit Muhamed, kjo bëri që Bangladeshi të bllokojë qasjen në faqen e internetit.

Qasja është rikthyer që prej asaj kohe, por Qeveria Pakistaneze vazhdon të bllokojë faqet individuale të Facebook-ut në mënyrë që të filtrojë përmbajtjen fetare dhe politike për të cilat ata konsiderojnë se janë të dëmshme për qytetarët e tyre.

Vietnam

Në maj të vitit 2016, qeveria Vietnameze bllokoi zyrtarisht hyrjen në Facebook për dy javë në mënyrë që të kufizojë komunikimin midis grupeve të studentëve protestues. Edhe pse nuk janë lëshuar ndalime më zyrtare, Observatori i mbylljes në internet Netblocks ka vërejtur disa raste në të cilat Facebook nuk ishte i arritshëm në Vietnam gjatë kohërave të trazirave civile dhe politike.

Si mund të anashkaloni kufizimet në Facebook?

Ekzistojnë një sërë mënyrash që mund të anashkaloni kufizimet në hyrjen në Facebook, nga thjesht ndryshimi i cilësimeve tuaja DNS në përdorimin e Shfletuesit Tor. Sidoqoftë, mënyra më e efektshme është përdorimi i një shërbimi VPN. Më poshtë mund të zbuloni se si këto metoda mund t’ju ndihmojnë të anashkaloni kufizimet.

Ndryshimi i cilësimeve të serverit tuaj DNS

Një nga metodat më të thjeshta, dhe për këtë arsye më të zakonshmet, për të kufizuar hyrjen në Facebook është që një ISP të filtrojë trafikun që kalon nëpër serverat e tij DNS. Duke ndryshuar serverin tuaj të preferuar DNS në Google Publik DNS, ju mund t’i anashkaloni këto kufizime.

Për të ndryshuar serverin tuaj DNS në një kompjuter Windows, kaloni hapat e mëposhtëm:

  • Shkoni te Paneli i Kontrollit > Rrjeti dhe Interneti > Rrjeti dhe Qendra e Ndarjes, dhe zgjidhni “Ndrysho cilësimet e përshtatësit”.
  • Klikoni me të djathtën në përshtatësin tuaj të lidhjes aktive dhe zgjidhni “Properties”.
  • Klikoni me të djathtën në hyrjen “Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)” dhe zgjidhni “Properties”.
  • Aktivizoni opsionin “Përdorni adresat e mëposhtme të DNS” dhe shkruani 8.8.8.8 si adresën e serverit tuaj të zgjedhur DNS.

Me pak fat kjo do të jetë e vetmja gjë që duhet të bëni për të shmangur kufizimet e qeverisë suaj.

Rrjeti Tor

Nëse ndryshimi i serverit tuaj DNS nuk është i mjaftueshëm për të anashkaluar kufizimet ISP për të hyrë në Facebook, atëherë shfletuesi Tor mund të jetë çelësi juaj për t’u rikthyer në median sociale.

Shfletuesi Tor funksionon duke kursyer trafikun tuaj përmes një numri stafetash të shpërndara nëpër botë. Përdorimi i këtyre stafeve e bën shumë të vështirë për qeveritë ose ISP-të të monitorojnë aktivitetet tuaja.

Dobësitë e shfletuesit Tor janë se rivlerësimi i trafikut tuaj rrit ndjeshëm latencën tuaj. Kjo ngadalëson lidhjen tuaj dhe shpejtësinë e shkarkimit. Si pasojë mund të jetë e vështirë të përdoren aplikacione bisede zanore, të tilla si Skype. Për më tepër, siç kemi parë, disa vende ju lejojnë të shkoni në Facebook, por përpiquni ta bëni këtë të pamundur duke goditur internetin tuaj. Shfletuesi Tor vetëm do t’ju ngadalësojë më tej, duke e bërë me të vërtetë të pamundur të dilni në Facebook.

VPN

VPN-lidhje-InternetVPN paraqesin deri tani opsionin më të mirë për të hyrë në Facebook kudo që të jeni në botë. Një VPN, ose Rrjeti Virtual Privat, krijon një lidhje të koduar midis kompjuterit tuaj dhe një gamë të serverëve në të gjithë botën. Kjo fsheh të dy aktivitetet tuaja në internet dhe parandalon ISP-të të bllokojnë qasjen tuaj në faqet e internetit ose përmbajtjen.

Përdorimi i një VPN gjithashtu ka përfitime të tjera. Natyra e koduar e komunikimit të kompjuterit tuaj me serverin VPN ndihmon për t’ju mbrojtur kundër krimit në internet ndërsa aftësia juaj për të drejtuar trafikun përmes serverëve në një varg vendesh ju lejon të kapërceni bllokimin e gjeo-bllokimit dhe të shikoni të gjitha ngjarjet tuaja të preferuara sportive.

Cilët VPN janë më të mirat për të hyrë në Facebook?

Nëse doni të filloni të përdorni një VPN për të fituar qasje në Facebook, duhet të siguroheni që të zgjidhni ofruesin e duhur VPN. Keni nevojë për një VPN që është e besueshme dhe i ka të gjitha tiparet që ju nevojiten për të mbrojtur të dhënat tuaja nga një qeveri e poshtër. Më poshtë mund të gjeni disa nga rekomandimet tona.

NordVPN

NordVPN ofron një paketë fantastike për një çmim konkurrues. Të njohur për shërbimin e tyre të shpejtë dhe të sigurt, ata kanë një numër të madh të serverëve në të gjithë botën, duke ju ofruar një sërë opsionesh për drejtimin e trafikut tuaj.

Duke përdorur Obfsproxy për të shmangur Inspektimin e Deep Packet dhe duke operuar një politikë “mos-prerje”, NordVPN ju lejon të përdorni të gjithë përmbajtjen që dëshironi. Ju nuk do të duhet të shqetësoheni për askënd që ju monitoron. Nëse nuk jeni plotësisht të kënaqur me shërbimin e tyre, ose dëshironi ta provoni para se të kryeni, NordVPN ofron një garanci 30-ditore për kthimin e parave.

Cyberghost

Me një reputacion të thjeshtë për t’u instaluar dhe përdorur, softveri i CyberGhost ju lejon të lidheni me shërbimin e tyre nga shtatë pajisje të ndryshme, ideale për të azhurnuar në median tuaj sociale në të gjithë elektronikën tuaj..

Me një numër të konsiderueshëm të serverëve në ofertë dhe shpejtësi të shkëlqyera të lidhjeve, CyberGhost do t’ju ketë lidhur në Facebook në asnjë kohë. Nëse nuk jeni 100% të lumtur, ata gjithashtu ofrojnë një garanci për 30 ditë kthim të parave.

IPVanish

Nëse ndjeni nevojë për shpejtësi, atëherë IPVanish është shërbimi VPN për ju. IPVanish vlerësohet gjerësisht si një nga shërbimet më të shpejta VPN përreth. Ata ofrojnë shpejtësi të shkëlqyera lidhjeje me gamën e gjerë të serverëve globalë.

Shërbimet e IPVanish janë me çmime të arsyeshme. Ata qëndrojnë pranë cilësisë së sistemit të tyre, duke u ofruar klientëve të tyre një garanci 7-ditore të kthimit të parave, nëse nuk jeni plotësisht të kënaqur me lidhjen tuaj.

Mendimet përfundimtare

Për shumë njerëz, platformat e mediave sociale si Facebook janë mënyra e tyre kryesore për tu mbajtur të lidhur me miqtë dhe familjen e tyre. Duke e hequr atë lidhje për shkak të vendit në të cilin mund të gjendeni mund të jetë shumë zhgënjyese, për të mos përmendur disi izolimin.

Fatkeqësisht, shumë vende në botë ende bllokojnë ose filtrojnë qasjen në Facebook për arsye politike dhe fetare. Ata thjesht larguan qytetarët e tyre dhe vizitorët nga lidhjet në mediat sociale.

Shikimi i këtyre kufizimeve nuk është i lehtë, por gjithashtu nuk është e pamundur. Ri-konfigurimi i serverit tuaj DNS në serverin Google Publik DNS mund t’ju sjellë rreth kufizimeve më të thjeshta. Sidoqoftë, për filtrim më të përhapur do të duhet të përdorni shfletuesin Tor ose një VPN.

Ndërsa shfletuesi Tor është një mënyrë e shkëlqyer për të kërkuar në mënyrë anonime, ai ka disa të meta. Përdorimi i stafeve të tij të shumtë për të rivotuar trafikun tuaj, ju shton vonesën tuaj. Kjo do të thotë që do të vini re një ngadalësim në lidhjen tuaj. Për më tepër, disa vende që kufizojnë në mënyrë rutinore qasjen në përmbajtjen e internetit, siç është Kina, po bëjnë përpjekje në rritje për të gjetur dhe bllokuar daljet Tor..

Deri më tani, mënyra më e mirë për t’u lidhur me Facebook në një vend të kufizuar është përdorimi i një shërbimi VPN. VPN-të janë të thjeshta për t’u instaluar, të lehta për t’u përdorur dhe vijnë me një sërë përfitimesh që tejkalojnë vetëm se ju lejojnë të keni akses në një faqe në internet. Me një VPN në vend, ju mund të jeni të sigurt se askush nuk po ndjek aktivitetet tuaja në internet. Lidhja e koduar e VPN nuk do të thotë që as qeveritë dhe as shkelësit në internet nuk do të kenë qasje në të dhënat tuaja.

Nëse jeni një tifoz sportiv, ose thjesht doni të shikoni iPlayer BBC nga jashtë, atëherë një VPN është pikërisht ajo që po kërkoni. Meqenëse trafiku juaj mund të duket se është nga çdo vend, një VPN ju bën juve që ta bëni atë gjeo-bllokimin e bezdisshëm. Në këtë mënyrë ju mund të shikoni shfaqjen tuaj të preferuar dhe të azhurnoni mediat tuaja sociale pa asnjë kufizim fare.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me