Censura në Turqi: Lexoni gjithçka në lidhje me të këtu! | VPNOverview

Që nga viti 2010, liria e shtypit dhe liria për të hyrë në internet në Republikën e Turqisë është ulur në mënyrë të vazhdueshme. Gazetarët shpesh burgosen ose lëvizjet e tyre janë të kufizuara. Disa vlerësime sugjerojnë që Turqia është përgjegjëse për një të tretën e të gjithë gazetarëve të burgosur në të gjithë botën.


Që nga përpjekja e grushtit të shtetit të vitit 2016, censura e internetit gjithashtu është rritur ndjeshëm. Mbi 100,000 faqe në internet janë bllokuar në mënyrë të përhershme ose të përsëritur, përfshirë YouTube, Twitter, Facebook, Dropbox, Wikipedia, WhatsApp, Periscope dhe Imgur.

Përveç bllokimit dhe censurimit të faqeve të internetit, Qeveria turke ka shumë mënyra për të kufizuar përdorimin e internetit. Ata nganjëherë praktikojnë gjuajtje të bandës ose mbyllin plotësisht internetin. Për më tepër ata monitorojnë komunikimet dhe ndjekin penalisht individët për deklaratat e bëra në mediat sociale. Këto veprime kanë çuar në Freedom House në uljen e vendit në një vlerësim “Jo falas”.

Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë se si dhe pse qeveria turke censuron aksesin në internet. Për më tepër, ju mund të lexoni se çfarë media dhe çfarë nuk mund të arrihen në Republikë. Më në fund mund të zbuloni se si qytetarët turq përpiqen të anashkalojnë këto kufizime.

Pse Censurohet Interneti në Turqi?

Situata politike në Turqi gjatë dekadës së fundit është bërë gjithnjë e më e paqëndrueshme. Që nga viti 2016 vendi ka pësuar më shumë se një duzinë sulme terroriste, probleme ekonomike dhe një grusht shteti të dështuar ushtarak.

Në përgjigje të këtyre trazirave politike, Partia Drejtësi dhe Zhvillim (AKP), nën udhëheqjen e Presidentit Rexhep Tajip Erdogan, ka krijuar kufizime të gjera për lirinë e fjalës. Për më tepër, ata kanë rritur ndikimin e Islamit mbi politikën e qeverisë.

Arsyet që jep qeveria turke për kufizime kaq të gjera të mediave, internetit dhe shtypit janë të ndryshme. Ata thonë se duan të stabilizojnë shtetin dhe të monitorojnë aktivitetet terroriste. Ata gjithashtu ndalojnë median që është e ndaluar nën Islam dhe ata ndjekin incidente për shpifje ose shpifje.

Në përgjigje të këtyre pretendimeve, disa organizata, duke përfshirë Freedom House, Reporterët pa Kufij, dhe Komisioneri për të Drejtat e Njeriut të Këshillit të Evropës konstatuan se kufizimet në hyrjen e mediave, lirinë e fjalës dhe të shprehurit, dhe qasjen në internet favorizuan ndjeshëm synimet shoqërore dhe politike të AKP-së.

Si e censuron qeveria turke internetin?

Censura mund të marrë forma të ndryshme. Më poshtë mund të lexoni se cilat ligje përdor qeveria turke për të imponuar censurim. Për më tepër, ju mund të mësoni kur dhe si i përdorin këto metoda të censurës.

rregullim

Që nga 20 korriku 2016, Turqia ka qenë në një “gjendje të jashtëzakonshme”, duke i dhënë Presidentit Erdogan dhe kompetencave të tij të jashtëzakonshme. Kjo ka lejuar qeverinë të anashkalojë kontrollet parlamentare dhe kushtetuese. Si rezultat ata ishin në gjendje të nxjerrin një seri dekretesh ekzekutive që kanë bllokuar faqet e internetit, mbyllën rrjetet e komunikimit dhe rezultuan në 50,000 arrestime.

Më 15 gusht 2016, Presidenti Erdogan publikoi Dekretin Nr. 671, i cili ndryshoi Ligjin për Komunikimet Dixhitale. Dekreti i dha qeverisë fuqinë për të ndërmarrë “çdo masë të nevojshme” për të bllokuar faqet e internetit, të kufizojë hyrjen në internet dhe median e censurimit në lidhje me “sigurinë kombëtare, rendin publik, parandalimin e krimit, mbrojtjen e shëndetit publik dhe moralin publik, ose mbrojtjen e të drejtat dhe liritë “.

Dekreti Nr. 671 gjithashtu detyron kompanitë e Telekomit që të respektojnë çdo urdhër qeveritar brenda 2 orësh nga marrja e tij.

Në rastet kur Dekreti Nr. 671 nuk zbatohet, Neni 7 i Ligjit Anti-Terrorizëm shpesh përdoret për të censuruar mbulimin e mediave. Ata do të sugjerojnë që ajo “legjitimon, glorifikon ose nxit metoda ose kërcënime të dhunshme”. Neni 7 shpesh përdoret për të censuruar mbulimin e mediave të lajmeve për policinë dhe veprimet ushtarake. Sidomos në rajonin juglindor të shumicës politike të paqëndrueshme.

Kritika ndaj Presidentit Erdogan apo qeverisë së tij në shtyp ose në media sociale shpesh rezulton në ndjekje të individëve. Për faqet e internetit kjo mund të nënkuptojë bllokimin ose heqjen nga neni 125 i kodit penal turk.

Neni 125 shqipton një dënim minimal 1 vjet për shpifje të një zyrtari publik. Neni 299 shqipton dënimin me burg deri në katër vjet për fyerje ndaj presidentit.

Kufizimet e lidhjes

Shtylla kurrizore për infrastrukturën e internetit të Turqisë sigurohet nga Ofruesi i Shërbimeve të Internetit (ISP) TTNET, një degë e Türk Telekom. Nën sekretariati i Thesarit i Turqisë zotëron 30% të aksioneve të Türk Telekom. Kjo u lejon atyre kontroll të rëndësishëm mbi ofruesin më të madh të internetit në vend.

Qeveria turke ka përdorur në mënyrë të përsëritur shkeljen e bandës për të mohuar qytetarët e saj hyrje në internet gjatë kohës së trazirave civile. Në vitin 2016, mbyllja e telefonit dhe internetit prekte mbi 12 milion banorë të 10 qyteteve turke për 6 orë. Një muaj më vonë, një mbyllje e ngjashme ndaloi qasjen në internet të telefonisë celulare dhe fikse në 11 qytete. Kjo do të thoshte që 6 milion qytetarë u shkëputën nga interneti.

Qasja në media të caktuara të lajmeve dhe faqet e internetit të mediave sociale është futur në mënyrë selektive për të zvogëluar përhapjen e informacionit. Lidhjet me Facebook, Twitter, YouTube dhe WhatsApp u rrëzuan ose u bllokuan tërësisht gjatë sulmit terrorist të Aeroportit Ataturk të Stambollit, përpjekjes për grusht shteti 2016, bombardimet në Gaziantep 2016 dhe vrasjen e ambasadorit rus Andrey Karlov.

Heqja dhe filtrimi i përmbajtjes

Qeveria turke filtron në mënyrë proaktive përmbajtjen e internetit dhe bllokon qasjen në mbi 100,000 faqe interneti. Duke përdorur Deep Packet Inspection (DPI), ISP-të analizojnë trafikun e internetit të pakriptuar. Në këtë mënyrë ata gjithashtu mund të bllokojnë përdoruesit nga përdorimi i përmbajtjeve që janë renditur nga qeveria.

Autoriteti i Teknologjive të Informacionit dhe Komunikimit të Turqisë (BTK) kërkon që të gjithë ISP-të të regjistrohen për një certifikatë të veprimtarisë përpara se të ofrojnë shërbime lidhjeje. Si pjesë e këtij regjistrimi, ISP-të dhe kafenetë e internetit janë të detyruara të respektojnë kufizimet e qeverisë. Nëse nuk përputhen, ata rrezikojnë që certifikata e tyre të jetë revokuar.

Qeveria turke është përgjegjëse për mbi 75% të të gjitha kërkesave për heqje të paraqitura në Twitter. Ata vazhdimisht paraqitën numrin më të madh të kërkesave për heqje, në vit, që nga viti 2016.

Që nga viti 2016, BTK dhe Shërbimet e Sigurisë Turke janë përpjekur në mënyrë aktive të bllokojnë VPN dhe emailet e koduara ose shërbimet e mesazheve. Këto kufizime janë justifikuar duke sugjeruar që mesazhet e koduara ose posta elektronike lehtëson komunikimin nga grupet terroriste.

Monitorimi i Aktivitetit të Përdoruesit

Në vitin 2014, Organizatës Kombëtare të Inteligjencës (MİT) iu dha kompetenca e zgjeruar për të hyrë në të dhënat e komunikimit pa qenë e nevojshme një urdhër gjykate. Të njëjtat fuqi të zgjeruara mbronin agjentët e MİT nga ndjekja penale sipas ligjit civil.

Ka pasur raste të shumta të personave që arrestohen, ndiqen penalisht dhe burgosen për deklarata antiqeveritare ose përhapjen e “propagandës terroriste” në mediat sociale.

ISP kërkohet të ruajnë regjistrat e brendshëm të shpërndarjes së IP duke përdorur softuer të furnizuar nga BTK. Këto prerje duhet të mbahen për 1 vit dhe të vihen në dispozicion të BTK-së sipas kërkesës. Përsëri ata mund t’i marrin këto pa një urdhër gjykate. Që nga viti 2011, të gjithë furnizuesit e programeve të enkriptimit u kërkohet të japin çelësat e tyre të enkriptimit në BTK para se të ofrojnë produktet e tyre për qytetarët ose kompanitë turke.

Whatfarë saktësisht është censuruar nga qeveria turke?

Rregullimi i publikimeve në internet dhe shtypja e krimeve të kryera nga mjetet e këtij ligji të ndalimit ndalon ISP-të të ofrojnë qasje në çdo përmbajtje që lidhet me “abuzimin seksual të fëmijëve, përdorimin e drogës, sigurimin e substancave të rrezikshme, prostitucionin, errësirën, lojërat e fatit, promovimin e vetëvrasjeve. dhe krimet kundër Mustafa Kemal Atatürk, themeluesi i Republikës së Turqisë “.

gjë e turpshme

90% e të gjithë faqeve të internetit të listuara në të zeza nga BTK janë të listuara si “të pahijshme”. Kjo do të thotë se ata ishin të bllokuar për paraqitjen e përmbajtjes seksuale, pornografisë ose të pasur fjalë kyçe të caktuara seksuale në fushën e tyre. Kjo shtrihet në faqet e internetit të LGBTQ.

Kritika ndaj Islamit

Uebfaqet gjithashtu mund të bllokohen për të kritikuar ose shmangur Islamin, figurat islamike ose për të promovuar ateizmin. Uebfaqet që mbrojnë teorinë e evolucionit gjithashtu janë zbuluar se janë të filtruar në mënyrë aktive.

Kritika e shtetit

Për shkak të disa përkufizimeve të paqarta sipas ligjeve të fundit turke, faqet e internetit mund të bllokohen ose mbyllen për “kritikimin e shtetit turk” ose paraqesin “propagandë të organizatës terroriste”. Kjo ka çuar në një goditje në faqet e internetit të lajmeve që shfaqin çdo pikëpamje që bien në kundërshtim me ato të qeverisë.

Midis 2016 dhe 2017, BTK renditi 17 faqe interneti të lajmeve që konsiderohej se kishin kritikuar shtetin, qeverinë ose presidentin. Një tjetër arsye popullore për listën e zezë të një faqe në internet mund të jetë një shfaqje e simpatisë me pakicën kurde. Për shembull, gazetat që mbuluan ngjarjet aktuale në një mënyrë që simpatizuan popullatën kurde të Turqisë ose Partinë e Punëtorëve të Kurdistanit (PKK) u rreshtuan në listën e zezë.

Wikipedia është e bllokuar përgjithmonë në Turqi, pasi refuzoi të heqë artikuj mbi konfliktin në Siri dhe terrorizmin e mbështetur nga shteti, për të cilin konsiderohej se ishin kritikë për shtetin turk. Uebfaqja e mediave sociale si Twitter, Facebook, Whatsapp dhe Periscope dhe rrëzohen ose bllokohen në mënyrë rutinore.

Aksesi në Dropbox, OneDrive, GitHub dhe Google Drive gjithashtu kufizohet rregullisht. Kjo është për shkak të lëshimit të mijëra postave elektronike të vitit 2016 nga Ministri i Financave dhe Thesarit, Berat Albayrak, mbi ato shërbime nga grupi i hakerave Redhack.

Qeveria turke kohët e fundit ka ndërmarrë hapa për të rregulluar shërbimet e transmetimit. Një projekt-dekret i lëshuar nga qeveria në shkurt 2018 do të kërkonte shërbime globale të transmetimit si Netflix, Spotify dhe YouTube për të marrë licencat e transmetimit nga Këshilli i Lartë i Radios dhe Televizionit (RTÜK).

Si po marrin qytetarët turq rreth censurimit në internet?

Ndërsa bllokimet në mediat sociale, mbulimi jo-partizan i lajmeve dhe pikëpamjet politike që kundërshtojnë qeverinë aktuale, qytetarët turq po kërkojnë gjithnjë e më shumë mënyra për t’i anashkaluar këto kufizime.

VPN-lidhje-InternetShërbimet VPN vazhdojnë të jenë mënyra më e popullarizuar për të marrë qasje të pakufizuar në internet. Sidoqoftë, BKT vazhdon të përpiqet të kufizojë hyrjen në shërbimet e njohura VPN.

Duke përdorur programin Deep Packet Inspection (DPI), BTK është në gjendje të identifikojë dhe bllokojë trafikun nga portet VPN. Nëse jeni një banor turk, ose thjesht vizitoni Turqinë, marrja e një shërbimi VPN që është në gjendje të maskojë trafikun e tij pasi trafiku i rregullt HTTPS është një hap i rëndësishëm për të qenë në gjendje të përdorni vazhdimisht përmbajtjen e filtruar.

Aplikacionet e mesazheve të koduara, të tilla si Telegram, mbeten të njohura, megjithëse shifrat e përdoruesve në Turqi kanë rënë që nga viti 2016. Kjo ndodh pasi, pasi qindra qytetarë turq u arrestuan për përdorimin e aplikacionit Bylock në vitin 2016, shumë përdorues janë të kujdesshëm të përdorin aplikacione të ngjashme.

Në Dhjetor 2017, BTK udhëzoi IPS që të fillojë në mënyrë aktive bllokimin e adresave IP të përdorura zakonisht nga rrjeti i anonimitetit Tor. Ndërsa ISP-të turke kanë qenë veçanërisht të suksesshme në bllokimin e IP adresave të nyjeve dalëse të publikut Tor, përdoruesit turq të shfletuesit të internetit Tor janë rikthyer duke prodhuar një numër në rritje të “urave” të Tor.

Këto ura nuk janë të listuara në drejtorinë kryesore Tor. Ata përdorin një numër mjetesh manipulimi të trafikut për të parandaluar që ato të identifikohen si trafiku i Tor nga DPI. Krijimi i urave shtesë Tor ka lejuar përdorimin e Tor në Turqi të mbetet i qëndrueshëm pavarësisht përpjekjeve të BTK-së për të bllokuar hyrjen në të.

Mendimet përfundimtare

Që nga përpjekja e grushtit të shtetit në vitin 2016, liria e shtypit dhe liria për të hyrë në internet në Turqi kanë qenë në atë që Orari i Lirisë e përshkruan si një “trajektore rreptësisht negative”.

Ofruesit e mediave të lajmeve të bazuara në uebfaqe janë bllokuar ose mbyllur për kritikimin e Partisë qeverisëse për Drejtësi dhe Zhvillim (AKP). Turqia ndjek penalisht qytetarët e zakonshëm për postimin e pikëpamjeve politike në mediat sociale. Për më tepër, vendi udhëheq botën në gazetarët e burgosur.

Qasja në përmbajtje në internet është shumë e kufizuar. Përdoruesit mund të presin rregullime të rregullta të bandës dhe bllokimin e faqeve të mediave sociale si Twitter dhe Facebook.

Shërbimet turke të sigurisë monitorojnë shumë komunikim. Kur përpiqen të dënojnë dikë që fyen qeverinë ose mbështesin terrorizmin, ata shpesh përdorin postë elektronike dhe postime në media sociale.

Duket se nuk ka më shpresë për këto kufizime që do të heqin çdo kohë së shpejti. Kështu, qytetarët turq vazhdojnë të gjejnë mënyra për t’i shmangur ato. Ata e bëjnë këtë duke përdorur shërbime VPN, aplikacione të mesazheve të koduara dhe shfletues anonimë. Në këtë mënyrë ata mund të hyjnë në përmbajtje që BTK i konsideron të papërshtatshme. Më e rëndësishmja, ata mund të shprehin lirshëm pikëpamjet e tyre politike pa frikë nga hakmarrja.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me