Censura në Kinë: Si ta rrethoni Firewall-in e Madh

Kina ka një nga programet më kufizuese të censurimit të internetit në botë, i njohur gjithashtu si Firewall i Madh i Kinës. Ky është një sistem shumë i diskutueshëm, me kritikët që pohojnë se Zjarri kufizon lirinë e fjalës, parandalon qasjen në informacion dhe shtyp shtypjen. Lexoni më shumë për të mësuar më shumë rreth Zjarrit të Madh të Kinës, pse qeveria e zbaton atë dhe çfarë hapash mund të ndërmarrësh për të marrë rreth tij.


Cili është Firewall i Madh i Kinës?

Firewall i Madh i referohet programit të censurimit në internet të zbatuar nga qeveria kineze. Ajo u zhvillua nga Ministria e Sigurisë Publike e vendit, e cila vazhdon të funksionojë programin edhe sot.

Themeli për Firewall u hodh në vitet 1990, kur Fang Binxing zhvilloi programin “Golden Shield” që lejoi qeverinë të monitorojë çdo transmetim të të dhënave dhe të bllokojë IP adresa të caktuara. Qeveria kineze filloi të zgjerojë përpjekjet e tyre në fillim të viteve 2000 duke miratuar rregullore shtesë. Censura u rrit në mënyrë dramatike pasi Xi Jinping erdhi në pushtet në vitin 2012. Xi dëshironte që të gjitha përmbajtjet në internet të përfitonin nga Partia Komuniste. Kjo rezultoi në kufizimin e kundërshtarëve, promovimin e vlerave komuniste dhe parandalimin e ideve perëndimore nga ndikimi i shoqërisë kineze.

Vitet e fundit, censura e internetit është rritur më tej në Kinë. Kjo përfshin masa për të bllokuar disa faqe në internet, për të parandaluar postimin anonim në mediat sociale dhe për t’i mbajtur kompanitë përgjegjëse për mënyrën se si klientët përdorin produktet e tyre. Si rezultat i Firewall-it të Madh, qasja në internet në Kinë është jashtëzakonisht e kufizuar. Ju nuk mund të përdorni uebfaqe si Google, Facebook dhe YouTube. Platformat si Skype dhe WhatsApp janë të ndaluara gjithashtu.

Si zbatohet Firewall?

Qeveria kineze përdor një sërë metodash për të zbatuar Firewall. Disa nga këto janë teknologjike, siç janë filtrimi i URL-ve, prishja e serverëve DNS dhe bllokimi i VPN-ve. Për më tepër, qeveria po punon vazhdimisht për të përmirësuar teknologjinë e tyre dhe sigurinë në internet.

Qeveria vendos gjithashtu vetë-censurim brenda kompanive kineze. Ata kanë miratuar ligje duke i bërë kompanitë përgjegjëse për të gjithë përmbajtjen e tyre në internet. Kjo do të thotë që kompanitë duhet të sigurojnë që asnjë prej përmbajtjeve ose platformave të tyre të mos përmbajë tema të ndaluara. Nëse i shkelin këto ligje, ato u nënshtrohen gjobave, mbylljeve dhe pasojave të tjera serioze.

Një metodë tjetër që qeveria përdor është të punësojë qindra mijëra qytetarë kinezë për të zbatuar ligjet e censurës. Këta punonjës janë të punësuar për të monitoruar përmbajtjen e internetit, për të raportuar shkeljet te autoritetet dhe për të redaktuar përmbajtjen. Përparimet në UA do të lejojnë që këto aktivitete monitorimi të automatizohen.

Pse qeveria kineze zbaton censurimin?

Shkurt, qeveria kineze detyron censurimin për të mbrojtur shoqërinë kineze nga ndikimet e huaja dhe idetë perëndimore. Në vitet 1980, presidenti Deng Xiaoping zhvilloi një ekonomi të tregut në Kinë dhe zbatoi një “Politikë të Hapur me dyer”. Në të njëjtën kohë, ai deklaroi, “Nëse hap dritaren për ajër të pastër, disa mizë do të fryhen brenda”. Me fjalë të tjera, megjithëse politika e dyerve të hapura do të përfitojë nga ekonomia kineze, idetë e padëshiruara perëndimore do të ndërlikohen gjithashtu. Presidenti aktual Xi ndan të njëjtin mendim dhe ka kërkuar të kufizojë ndikimet perëndimore duke imponuar shumë më shumë kufizime në aksesin në internet.

A mund të arrijnë njerëzit përreth saj?

Shtë e mundur për të marrë rreth Firewall të Madh, më së shpeshti duke përdorur një VPN. Por është e rëndësishme të kuptosh që kjo metodë nuk është aspak e përsosur.

Në janar 2015, qeveria filloi të bllokojë shumë prej VPN-ve qytetarë kinezë të përdorur për të anashkaluar Firewall. Qeveria kineze zyrtarisht ndaloi VPN në 2017 dhe vazhdon t’i bllokojë ato. Kjo do të thotë se shumë VPN nuk do të punojnë në Kinë. Meqenëse shumë VPN janë të bllokuara brenda Kinës, gjithmonë duhet të vendosni VPN tuaj përpara se të vizitoni vendin.

Disa nga opsionet më të mira VPN për anashkalimin e Firewall-it të Madh janë Stealth VPN ose SoftEther, të cilat janë krijuar për tu dukur si lidhje të rregullta https dhe të shmangin filtrat e qeverisë. Që nga viti 2019, ExpressVPN është një nga zgjedhjet më të njohura në mesin e përdoruesve kinezë për efektivitetin e saj dhe hartimin miqësor. Një tjetër VPN shumë e rekomanduar është VyprVPN, e cila përdor një protokoll kriptimi të quajtur Chameleon që fërkon metadata dhe lufton në mënyrë efektive bllokimin e VPN.

Përveç zgjedhjes së VPN-ve, ekzistojnë disa metoda të tjera që mund të provoni të anashkaloni Firewall-in, megjithëse efektiviteti i tyre mund të jetë i kufizuar. Lantern është një program falas për shmangie që përdor një rrjet tunelimi nga kolegët me kolegë për të kaluar Firewall-in. Ekzistojnë gjithashtu aplikacione për përfaqësues si Shadowsocks dhe Surge iOS, i cili është i drejtuar drejt zhvilluesve.

Shtë e rëndësishme të mbani në mend se qeveria kineze po aktualizon vazhdimisht rregullat e saj në lidhje me shërbimet VPN në Kinë. Mundësia juaj më e mirë është të përdorni një ofrues VPN i cili mund të përshtatet për këto ndryshime.

Mendimet përfundimtare

Zjarri i Madh i Kinës është një sistem i fuqishëm censure që kufizon një pjesë të madhe të përmbajtjes në internet. Qeveria monitoron nga afër të gjithë qytetarët e tyre. Në të njëjtën kohë, ekzistojnë mënyra që vizitorët dhe qytetarët kinezë mund të kalojnë murin e zjarrit dhe të fitojnë qasje në këtë përmbajtje të bllokuar. Përdorimi i një VPN mbetet mënyra më efektive për ta bërë këtë, përkundër përpjekjeve të qeverisë kineze për t’i bllokuar ato. Nëse po planifikoni të vizitoni Kinën dhe doni të përdorni një VPN, ofruesit e hulumtimit me kujdes për të qenë të sigurt se nuk janë mbyllur nga qeveria. Ju gjithashtu duhet të vendosni VPN tuaj para se të arrini. Duke ndërmarrë këto hapa, ju keni një shans shumë të mirë të anashkaloni Firewall-in e Madh dhe të përdorni Google, Facebook dhe programe dhe faqe të tjera të kufizuara gjatë kohës tuaj në Kinë.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me