Censura në internet në Iran: pse është censuruar? | VPNOverview

Për iranianët, censura është një fakt i jetës. Sipas organizatës së pavarur roje, Freedom House, Irani “mbetet një nga vendet më të këqija në botë për lirinë e internetit”. Kompania e Telekomunikacionit e Iranit (TCI) dhe Ministria e Kulturës dhe Udhëzimit Islamik po punojnë së bashku me ofruesit e shërbimeve vendore të internetit (ISP) për të zbatuar programin e kontrollit të përmbajtjes për faqet e internetit dhe emailin. Por si ka ardhur deri tek kjo? Në këtë artikull mund të lexoni për gjendjen e censurës në Iran, arsyet që fshihen pas tij dhe mënyrat përreth tij.

Shteti i Censurimit në Iran

Në vitin 2010 liria jofitimprurëse e grupit të avokimit të shtypit, Reporters Sans Frontières, përfshiu Iranin në një listë të trembëdhjetë vendeve që i përcaktoi “Armiqtë e Internetit”. Ata i shkruan një letër Komisarit të Lartë të atëhershëm të KB për të drejtat e njeriut, Navi Pillay, për të protestuar ndaj censurës në mbarë shtetin e Iranit në internet. E cila përfshinte një pasazh në lidhje me synimin e aktivistëve vendas të fjalës së lirë.

Vetëm gjatë tre viteve të fundit, ISP-të iraniane kanë bllokuar hyrjen në 886 fusha në total. Pjesa dërrmuese e këtyre kufizimeve ishin në mediat perëndimore të lajmeve dhe faqet e internetit të grupeve të të drejtave të njeriut. Këto uebfaqe bashkohen me një listë të zezë shtetërore me dhjetëra mijëra site të ngjashëm. Ato janë bllokuar për të prodhuar ose shfaqur përmbajtje “imorale” ose “jo-islamike”.

Megjithatë, përkundër këtyre kufizimeve gjithëpërfshirëse, interneti vazhdon të luajë një pjesë të madhe në jetën dhe politikën e iranianëve të përditshëm. Si pjesë e ofertës për rizgjedhje të Presidentit Hassan Rouhani për vitin 2017, ai transmetoi drejtpërdrejt fushatën e tij në Instagram. Ai e bëri këtë duke shpresuar të arrijë në Iranin 41 milion përdoruesit e internetit, dhe pothuajse 50 milion pronarë të smartphone-ve.

Në fundin e kundërt të spektrit, shumë përdorën aplikacionin e mesazheve Telegram për të promovuar dhe organizuar protestat në shkallë të gjerë të rrugëve të shfaqura në të gjithë Iranin në fund të vitit 2017 / fillim 2018. Kjo bëri që qeveria e Rouhani të bllokojë qasjen në Telegram dhe Instagram.


Në këtë artikull, ne do të shikojmë çështjen e ndërlikuar të censurës iraniane të internetit. Do të shihni se sa të përhapura janë kufizimet aktuale dhe sa iranianë të zakonshëm po gjejnë mënyra për t’i anashkaluar ato.

Pse është Interneti në Iran kaq i Censuruar Shumë?

Në vitin 1993 Irani u bë vendi i dytë në Lindjen e Mesme që fitoi qasje në internet. Që nga ajo kohë, përdorimi i internetit në Republikë është rritur ndjeshëm. Rreth 56 milion përdorues të linjës fikse dhe të linjës së gjerë mobile ishin aktive deri në Shtator 2017.

Fillimisht shteti iranian rregullonte vetëm lehtë. Sidoqoftë, ndërsa përdorimi i internetit filloi të rritet në popullaritet, autoritetet fetare dhe gjyqësore të Republikës Islamike të Iranit filluan të ndërmarrin hapa për të kufizuar qasjen në përmbajtje që ata konsideruan si “kundër-revolucionare”, “anti-islamike” ose “antisociale “. Ata bënë përpjekje për të sjellë censurimin e internetit në përputhje me kufizimet ekzistuese të mediave, përkatësisë politike dhe shprehjes fetare.

Qeveria teokratike e Iranit detyron censurimin për të forcuar stabilitetin e brendshëm të shtetit. Qasja në përmbajtje që konsiderohet se kërcënon sigurinë politike të Iranit është rreptësisht e ndaluar. Për më tepër, qeveria monitoron komunikimet në mënyrë që të parandalojë protestat reformiste apo kundër-revolucionare.

Irani censuron rëndë përmbajtjen që kundërshton shtrëngimet morale të fesë shtetërore, Shia Islamin e shkollës së Dymbëdhjetë të Mendimit. Qasja në pornografi, burime LGBTQ ose çfarëdo materiali që shkel kufizimet e Islamit për ikonografinë dhe ideologjinë është plotësisht e ndaluar.

Organet administrative

Zbatimi i censurës në internet dhe zbatimi i tij është përgjegjësi e Këshillit Suprem të Hapësirës Virtuale. Udhëheqësi Suprem i Iranit, Ayatollah Ali Khamenei e ngriti këtë komitet në vitin 2012 me qëllim që të ndalojë qasjen e lirë në përmbajtje në internet.

Komiteti për të përcaktuar rastet e përmbajtjes kriminale (CDICC) merr vendime për censurën. Në teori, ata i mbështesin veprimet e tyre në Ligjin për Krimet e Kompjuterave të vitit 2009 (CCL).

Në realitet, natyra shpesh konkurruese e autoriteteve fetare, demokratike dhe gjyqësore të Iranit rezulton në një veprimtari të lidhur, me motivim politik dhe shpesh reagues të kufizimeve. Një shembull i shkëlqyeshëm i kësaj është bllokimi i shkurtër i Instagramit, i miratuar nga forcat e rrepta në qeverinë iraniane gjatë zgjedhjeve të 2017-ës. Me këtë bllok ata donin të parandalonin kandidatin reformist, dhe tani presidenti, Hassan Rouhani të transmetonte drejtpërdrejt fushatën e tij. Asnjë organ qeveritar nuk ka marrë zyrtarisht përgjegjësi për urdhrin e bllokimit.

Si është e censuruar interneti në Iran?

Keylogger HackerNë vitin 2016 Irani investoi 36 milion dollarë për të zhvilluar teknologjinë “filtrim të zgjuar”. Kjo u bazua në programin ekzistues kinez. Softueri do t’u lejojë autoriteteve të censurojnë qasjen në internet të qytetarëve të saj në mënyrë selektive.

Qindra mijëra faqe në internet janë bllokuar përgjithmonë nga ISP-të iraniane, përfshirë Twitter, Facebook, YouTube, Google dhe WordPress. Aplikacioni popullor i mesazheve Viber u bllokua kur u zbulua se ishte në pronësi të qytetarëve izraelitë. Për më tepër, kur Telegram nisi thirrjen falas të koduar në prill 2017, Prokurori i Përgjithshëm lëshoi ​​një urdhër për të gjithë ISP-të që menjëherë dhe përgjithmonë të bllokojnë funksionin.

ISP-të duhet të jenë në përputhje. Kështu, nuk ka asnjë lidhje interneti në vend që do t’i lejojë qytetarët të vizitojnë faqet e internetit të bllokuara.

Komunikimet në pronësi të shtetit

Para sigurimit të hyrjes në internet, ISP-të së pari duhet të regjistrohen në Ministrinë e Kulturës dhe Udhëzimit Islam dhe me Kompaninë e Telekomunikacionit të Iranit (TCI). ISP-të iraniane duhet të zbatojnë programin e kontrollit të përmbajtjes. Softueri kufizon hyrjen në faqet e internetit të listës së zezë shtetërore dhe monitoron komunikimin me email. Deri më tani, qeveria mbylli të paktën dymbëdhjetë ISP-të iraniane për dështimin për të filtruar përmbajtjen siç duhet.

TCI gjithashtu ndodh që të zotërojë ISP-në më të madhe të Iranit, Kompaninë e të Dhënave dhe Komunikimit (DCC). Trupat e Gardës Revolucionare Islamike (IRGC) është një aksionar i shumicës në TCI. Kjo siguron që qeveria të ketë kontroll të plotë mbi procesin e verifikimit për ISP-të e reja. Ata gjithashtu kanë fuqinë të mbyllin në mënyrë arbitrare ISP-të ekzistuese.

Ofruesi më i madh i celularit në Iran, Kompania e Telekomunikacionit Mobile i Iranit (MCI) është një degë e TCI. Rrjeti i dytë më i madh celular, MTN Iran Cell, është 51% në pronësi të Iran Electronics Industries, një kompani e cila është një degë e Ministrisë së Mbrojtjes dhe Logjistikës së Forcave të Armatosura. Kjo lejon që forcat ushtarake dhe të sigurisë të monitorojnë komunikimet dhe të kufizojnë hyrjen në internet në celular, të kombinuar 75 milion përdorues iranianë celular.

Pronësia e përmbajtjes dhe “Shpejtësia që godet”

Qeveria iraniane praktikon gjithashtu “goditje të shpejtë”. Kjo kufizon hyrjen në internet dhe aplikacionet e mesazheve gjatë kohës së pasigurisë politike. Shpejtësia e lidhjes u zvogëlua në kufizimin e komunikimeve gjatë zgjedhjeve 2009 dhe 2013, gjatë ngjarjeve të Pranverës Arabe dhe gjatë protestave në rrugë 2017-18.

Pronarët duhet të regjistrojnë faqet e tyre të internetit në Ministrinë e Kulturës. Për më tepër, platformat brenda Iranit u nënshtrohen kërkesave të rregullta për të hequr çdo përmbajtje që konsiderohet e papranueshme nga qeveria. Uebfaqet dhe bloget e lajmeve nuk mund të raportojnë për lajmet e brendshme në çfarëdo mënyre që ju pëlqejnë. As nuk mund të flasin lirshëm në mbulimin e temave specifike, të tilla si trazirat politike, vështirësitë ekonomike dhe provat e korrupsionit. Për më tepër, subjekte si marrëveshja bërthamore e Iranit ose figura politike të diskutueshme siç është ish presidenti Mohammad Khatami janë gjithashtu jashtë tryezës.

Ndëshkimi për të hyrë në përmbajtje të kufizuar është i ashpër. Në përgjithësi ai përbëhet nga dënime të gjata me burg, gjoba të konsiderueshme dhe kufizime në lirinë e lëvizjes dhe të shprehurit.

Në përgjigje të sulmit të Stuxnet të vitit 2010 ndaj centrifugave të tij bërthamore, Irani filloi ndërtimin e rrjetit të vet kombëtar të informacionit, i njohur si SHOMA. Faturuar si një “internet hallall”, SHOMA synon të përmirësojë shpejtësinë e internetit. Për më tepër, ata duan të lëvizin shumë nga përmbajtja në dispozicion të shfletuesve iranianë në serverat vendas. Kjo lejon një gamë më të madhe të mundësive të monitorimit dhe censurimit.

Që nga janari 2017, ISP-të iraniane janë porositur në një zbritje prej 50% të trafikut të brendshëm, duke hyrë në një listë prej 500 faqeve të internetit të miratuara nga Autoriteti Rregullator i Komunikimeve.

Si e rrethojnë Censurimin e Internetit nga Irani?

Përballë përpjekjeve në rritje të autoriteteve administrative, gjyqësore dhe fetare të Iranit për të kufizuar hyrjen në internet dhe për të zbatuar një monitorim më pushtues të komunikimeve personale, shtetasit iranianë janë duke zhvilluar vazhdimisht metoda të reja për të kapërcyer censurën e shtetit.

Statistikat e siguruara nga Tor Project, i cili ofron hyrje në internet anonim përmes shfletuesit të tij të internetit Tor, tregojnë se numri i përdoruesve me origjinë nga Irani është dyfishuar gjatë protestave në dhjetor 2017. Aplikacioni i Mesazheve Telegram ende është një metodë e njohur e komunikimit, edhe pse qeveria bllokon rregullisht. Për më tepër, qeveria shpesh ngacmon, arreston dhe administron grupin e burgjeve për shkak të përmbajtjes së mesazheve të postuara në grupet e tyre. Sidoqoftë, njerëzit vazhdojnë ta përdorin aplikacionin në përpjekje për të anashkaluar censurën qeveritare.

VPN-lidhje-InternetPër më tepër, shërbimet VPN vazhdojnë të jenë një metodë e njohur për të anashkaluar kufizimet e internetit. Qeveria iraniane luan një lojë të vazhdueshme mace dhe miu me ofruesit e VPN. Ata vazhdimisht përpiqen të zbulojnë dhe bllokojnë IP adresat e ofruesve të njohur VPN. Për fat të mirë, ofruesit e VPN nuk kanë gjasa të tërhiqen.

Qeveria iraniane përdor programin Deep Packet Inspection (DPI) për të zbuluar dhe bllokuar trafikun nga portet VPN. Kjo detyron ofruesit e VPN të përdorin metoda që maskojnë trafikun VPN si trafik të rregullt HTTPS. Shërbimet VPN që janë në gjendje të ngatërrojnë softuerin qeveritar ka shumë të ngjarë të jenë në gjendje të sigurojnë qasje të pa filtruar në internet në Iran.

Mendimet përfundimtare

Si një teokraci autokratike, Qeveria e Iranit dhe “Udhëheqësi Suprem” i saj kanë një interes të censuruar në internet. Në këtë mënyrë ata kufizojnë përmbajtjen që nuk përputhet me idealet e tyre sociale, politike dhe fetare. Rojet ushtarake dhe revolucionare kanë një kontroll kontrollues në monopolin e telekomit shtetëror. Kjo bën që censura dhe monitorimi i komunikimeve të jetë i përhapur dhe i përhapur.

Teknologjia që ata përdorin për të zbatuar këtë censurë është gjithnjë e më e sofistikuar. Ata përdorin kufizime inteligjente të përmbajtjes për të bllokuar në mënyrë selektive faqet e internetit. Për më tepër, ata përdorin inspektim të thellë të paketave për të luftuar përdorimin e VPN. Qytetarët iranianë të kapur duke përdorur metoda të cënimit të censurës përballen me ndëshkime të ashpër. Ky dënim madje mund të përfshijë dënime të rëndësishme në burg.

Megjithatë, pavarësisht rrezikut dhe kufizimeve, iranianët vazhdojnë të përdorin metoda të tilla si VPN, Telegram dhe shfletuesit Tor për të bërë përpjekje të anashkalojnë kufizimet e qeverisë. Dëshira për një internet më të arritshëm po rritet. E gjithë kjo po bën që politikanët reformistë në Iran të japin deklarata për uljen e censurës në internet në të ardhmen. Kush e di? Madje mund të çojë në ndryshime!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me