Censura në Egjipt – Ja se si të rimarrni lirinë tuaj në internet

Pas Revolucionit të Janarit, Egjipti gëzoi një periudhë të zgjatur të qasjes falas në internet. Sidoqoftë, pasi që gjenerali Abdel Fattah el-Sisi u zgjodh si presidenti i gjashtë i Egjiptit në vitin 2014, qeveria egjiptiane ka shkatërruar hyrjen në disa lloje të përmbajtjes dhe lirinë e fjalës në internet.


Duke filluar me filtrimin e lajmeve rajonalë në vitin 2015, Egjipti ka listuar në të zezë gati pesëqind faqe, kryesisht lajme dhe faqe mediatike, dhe ka arrestuar dhe arrestuar më shumë se tridhjetë e pesë gazetarë dhe blogerë për aktivitetet e tyre në internet.

Në këtë artikull, ne do të shikojmë se si dhe pse qeveria egjiptiane censuron internetin, çfarë përmbajtje ata censurojnë, si të shmangin censurimin nëse jeni në Egjipt, dhe cilat janë ofruesit më të mirë të rrjetit privat virtual për t’u përdorur në Egjipt.

Pse Egjipti Censoron Internetin?

Shumica e censurës së internetit në Egjipt bëhet për arsye politike. Qeveria egjiptiane, nën presidentin Abdel Fattah el-Sisi në mënyrë aktive synon mediat, grupet e mediave sociale dhe blogerët që kritikojnë ose bëjnë tallje me regjimin aktual.

Nga faqet e internetit të bllokuara nga qeveria egjiptiane, hulumtimet nga Observatori i Hapur i Ndërhyrjes në Rrjet treguan se 62% e tyre ishin uebfaqe lajmesh, me pjesën tjetër të ndarë midis grupeve për të drejtat e njeriut, faqet politike dhe faqet e internetit dhe shërbimet që ofrojnë mënyra për të anashkaluar censurën.

Si rregull i përgjithshëm, qeveria egjiptiane justifikon censurimin e përmbajtjes dhe listën e zezë të faqeve në internet si një masë anti-terroriste. Për shembull, qeveria ka mbyllur në mënyrë të përsëritur shërbimet telefonike dhe të internetit në Gadishullin Sinai, me sa duket për të parandaluar përdorimin e tyre nga militantët islamikë.

Doesfarë e censuron qeveria egjiptiane?

Qeveria egjiptiane censuron mjaft përmbajtje në internet, ashtu si për shembull qeveritë e Iranit dhe Kinës. Ne do të zhyten në këtë më shumë detaje më poshtë.

Media e lajmeve

Shumica e faqeve të internetit të censuruar nga qeveria egjiptiane janë faqet e internetit të lajmeve, të huaj dhe vendorë.

Pas krizës diplomatike të vitit 2018 midis një numri vendeve të Lindjes së Mesme dhe Katarit, Egjipti bllokoi përgjithmonë hyrjen në 21 faqe interneti lajmesh, duke justifikuar veprimet e tyre duke pretenduar se faqet po promovonin terrorizmin.

Kjo listë e zezë përfshinte faqen e al-Xhezera, një rrjet televiziv në pronësi të Katarit, i cili u ndalua në Egjipt për shkak të mbështetjes së supozuar editoriale për Vëllazërinë Myslimane dhe ish-presidentin egjiptian, Mohamed Morsi.

komedi

Këshilli i Lartë i Egjiptit për Rregullimin e Mediave, një organizatë legjislative e krijuar në vitin 2016 me një dekret të presidentit el-Sisi për të siguruar që mediat egjiptiane të mbajnë “standarde morale” të caktuara, ndaloi katër shfaqje argëtuese dhe satirike në baza morale në 2018. Të gjitha shfaqjet e ndaluara ishin të dukshëm pasi kishin tallur ose me qeverinë ose el-Sisi para se të mbylleshin.

Aktivizmi dixhital

Në përputhje me retorikën gjithnjë e më anti-shtyp që vjen nga presidenti el-Sisi, aktivizmi dixhital dhe organizimi politik përmes internetit është kufizuar ashpër, me ata që përpiqen të promovojnë ndryshime politike ose duke kritikuar qeverinë që i nënshtrohet arrestimit, dënimet me burg të gjatë dhe në rasti i Shaimaa al-Sabbah, vdekja.

Një ligj i miratuar në nëntor 2013 nxori jashtë ligjit të jashtëligjshëm edhe protestat jo të dhunshme dhe e bëri organizimin e një proteste të tillë përmes kanaleve digjitale ose mediave sociale një vepër penale. “Ligji i Krimeve Kundër-Cyber ​​dhe Teknologjisë së Informacionit”, i miratuar në maj të 2018, lejon gjithashtu ndjekjen e personave që vizitojnë faqet e internetit që qeveria egjiptiane e konsideron “një kërcënim për sigurinë kombëtare” ose për “ekonominë kombëtare”.

Përmbajtja LGBTQ

Ndërsa homoseksualizmi nuk është shprehimisht i paligjshëm në Egjipt, ka pasur disa raste në të cilat individët janë ndjekur penalisht për promovimin e “deviancisë seksuale” dhe “mashtrimit”. Në një rast të fundit të profilit të lartë, dhjetëra u arrestuan në vazhdim të koncertit nga grupi libanez Mashrou ‘Leila, këngëtari kryesor i të cilit është hapur gay.

Autoritetet përdorën imazhe të individëve që mbanin flamuj ylberi në koncert, të marra nga mediat sociale, për t’i dënuar ata për “mashtrim dhe imoralitet”, duke përcaktuar kushtet e burgut midis një dhe gjashtë vjet.

Në vitin 2014, aplikacioni për takime Grindr paaftësoi përdorimin e të dhënave për gjeolokacionin në Egjipt dhe shfaqi një mesazh paralajmërues për të gjithë përdoruesit lokalë që policia egjiptiane po përdorte aplikacionin për të gjurmuar dhe arrestuar burra homoseksualë. New York Times vlerëson se midis 2013 dhe 2016, të paktën 250 egjiptianë gay, lezbikë dhe transgjinorë u arrestuan për shkak të informacionit të marrë nga aktivitetet e tyre në media sociale.

Shërbimet e Shfletimit Anonim

Qeveria egjiptiane ka bllokuar në mënyrë rutinore faqet e internetit të mjeteve dhe shërbimeve që mund të përdoren për të shmangur censurën. Këto përfshijnë faqet e Rrjetit Tor, TunnelBear, CyberGhost, Hotspot Shield, TigerVPN, ZenVPN, dhe një gamë të VPN-ve dhe shërbimeve të tjera të përfaqësuesit..

Thirrja VoIP

Shërbimet VoIP janë bllokuar me ndërprerje nga rrjetet e Egjiptit celular. Edhe pse nuk janë qartësisht të paligjshme, përdoruesit e VoIP kanë përjetuar ndërprerje të rënda kur përpiqen të bëjnë thirrje zanore përmes aplikacioneve siç janë WhatsApp, FaceTime, Apple i Viber, Skype dhe Facebook Messenger. Notedshtë vërejtur që këto ndërprerje të shërbimit kanë përkuar me periudha trazirash politike në Egjipt.

Aplikacionet e koduara

Që nga dhjetori 2016, autoritetet egjiptiane kanë bllokuar përgjithmonë hyrjen në aplikacionin e komunikimeve të koduara Signal, si dhe në faqen e internetit të operatorit të tij Open Whisper Systems. Ndërsa kjo paraqet incidentin e parë të njohur të autoriteteve egjiptiane që bllokojnë një aplikacion në tërësinë e tij, përdoruesit e aplikacioneve të tjera të koduara, të tilla si Telegram, kanë raportuar vështirësi në lidhje të shkaktuara nga rrëzimi i bandës.

Si e censuron qeveria egjiptiane Internetin?

rregullim

Që nga gushti 2018, qeveria egjiptiane ka vënë në fuqi Ligjin e Krimeve Kundër-Cyber ​​dhe Teknologjisë së Informacionit. Ky ligj i lejon qeverisë egjiptiane fuqitë e përfshira të shtypin lirinë dixhitale të fjalës dhe i lejon ata të bllokojnë faqet e internetit që ata konsiderojnë “një kërcënim për sigurinë kombëtare” ose për “ekonominë kombëtare”.

Dispozita të tjera të përfshira në ligj lejojnë që të shqiptohen dënime të ashpra me burg për ata që refuzojnë të japin informacione për aktivitetet e tyre në internet për policinë, duke hakmarrur ndonjë sistem qeveritar ose duke publikuar informacione mbi lëvizjet e ushtrisë ose policisë. Ofruesve të shërbimeve të Internetit (ISP) gjithashtu kërkohet të ruajnë informacione mbi aktivitetet e përdoruesit të tyre dhe t’i lëshojnë ato në shërbimet e sigurimit egjiptian sipas kërkesës.

Në të njëjtën kohë kur u miratua Ligji për Krimet Kundër-Cyber ​​dhe Teknologjisë së Informacionit, parlamenti i Egjiptit miratoi një ligj që do të trajtonte çdo llogari ose blog të mediave sociale me më shumë se 5,000 ndjekës si një “media”.

Duke klasifikuar llogaritë personale të mediave sociale dhe bloget si media, qeveria egjiptiane i ka hapur ata ndjekje penale për krime të tilla si botimi i lajmeve të rreme ose “nxitje për të thyer ligjin”.

Infrastruktura në pronësi të shtetit

Ndërsa ISP-të që operojnë në Egjipt janë kryesisht në pronësi private, infrastruktura e centralizuar e internetit dhe të gjitha kabllot me fibra optike janë në pronësi dhe operohen nga Telecom Egypt, një kompani në pronësi të shtetit.

Për shkak se të gjitha infrastrukturat e komunikimit janë në duart e një kompanie në pronësi të qeverisë, autoritetet kanë aftësinë të dyshojnë për qasje në internet ose të përdorin goditje për të ulur shpejtësinë e interneteve në nivele të papërdorshme.

Në disa raste, qeveria ka ndaluar hyrjen në internet gjatë kohës së trazirave politike.

Në vitin 2011 autoritetet egjiptiane paaftësuan Rrugët e Protokollit të Kufijve të Kufirit të vendit, duke rezultuar në mbylljen e plotë të të gjithë trafikut të internetit në më pak se një orë. Për shkak të kushteve të rrepta të marrëveshjeve të kërkuara nga rregullatorët egjiptianë, kompanitë e telekomunikacionit u urdhëruan që të ndërpresin të gjitha shërbimet e internetit për celular dhe mesazheve. Kjo ndërprerje e plotë e lidhjes u justifikua nga agjensitë shtetërore të inteligjencës si një veprim parandalues ​​për të ndaluar aktivitetet terroriste.

mbikëqyrje

Ashtu si me një numër vendesh të tjera në Lindjen e Mesme, qeveria egjiptiane ka fituar në mënyrë aktive teknologji mbikëqyrjeje që u lejojnë atyre të kufizojnë, monitorojnë dhe ridrejtojnë trafikun e internetit.

Blerja e teknologjive të tilla nga kompani ndërkombëtare si Blue Coat, Nokia Siemens Network dhe Hacking Team i ka lejuar qeverisë një nivel të konsiderueshëm kontrolli shtetëror mbi internet dhe një aftësi të zgjeruar për të ndjekur aktivitetet e qytetarëve të saj në internet.

Sulmet dixhitale

Gjatë 2016/17 aktivistët e të drejtave të njeriut dhe organizatat joqeveritare në Egjipt përjetuan një valë sulmesh phishing aq të sofistikuara dhe të përhapura sa u quajt me emrin “NilePhish”.

Gjatë një periudhe një vjeçare, u regjistruan deri në 92 sulme të sofistikuara të phishing. NilePhish shënjestroi si llogaritë organizative ashtu edhe ato personale të aktivistëve për të drejtat e njeriut nga shtatë OJQ të shquara egjiptiane. Të gjithë personat e synuar nga NilePhish u akuzuan gjithashtu për marrjen e fondeve të jashtëligjshme të paligjshme si pjesë e një gjykimi më të madh dhe të gjatë.

Sulmet e phishing ishin përpjekje për të marrë informacion personal dhe letrat kredenciale të llogarisë, dhe postat elektronike duket se ishin nga kompani dhe shërbime të besuara, të tilla si Google dhe Dropbox, ose nga aktivistë të tjerë për të drejtat e njeriut.

A është ilegale të përdorësh një VPN në Egjipt?

Përdorimi i një VPN nuk është ende i paligjshëm në Egjipt. Sidoqoftë, Ligji i Krimeve Kundër-Cyber ​​dhe Teknologjisë së Informacionit përmban një dispozitë që lejon që një individ të ndiqet penalisht për shikimin e përmbajtjes së bllokuar gjatë kohës që gjendet në Egjipt.

Ligjet e antiterrorizmit që shpesh përdoren si justifikim për ndërmarrjet në internet janë të saktësuara mjaft qartë se është e mundshme që përdoruesit e VPN të mund të dënoheshin për “nxitje për të thyer ligjin” pasi përkufizimi i terrorizmit përfshin “këdo që kërcënon rendin publik nga ndonjë do të thotë, “megjithëse, deri më tani, nuk ka pasur ndjekje penale për përdorim të VPN.

Duhet të theksohet se rreth 40% e faqeve në internet të listuara nga qeveria egjiptiane janë faqe që ofrojnë shërbime VPN ose metoda të tjera të shmangies së censurës, kështu që nëse planifikoni të përdorni një VPN gjatë udhëtimit, është më mirë të regjistroheni në shërbim përpara mbërrini në Egjipt.

Cili është shërbimi më i mirë VPN për t’u përdorur në Egjipt?

Ka disa mundësi të mira VPN për ata prej nesh që udhëtojnë në Egjipt. Ne mund të rekomandojmë shërbimet e mëposhtme VPN:

NordVPN

Me kodimin e tij të përparuar, shërbimin e shpejtë dhe një gamë të madhe të serverëve në vendet në të gjithë botën, NordVPN përfaqëson një nga shërbimet më të mira VPN që mund të zgjidhni. Në një vend me një histori të mbikëqyrjes dhe monitorimit të veprimtarisë së internetit, NordVPN ju siguron të gjithë intimitetin që do t’ju duhet..

NordVPN funksionon një politikë “mos prerjet” dhe, pasi ato janë të vendosura në Panama, ata nuk kanë asnjë detyrim të mbajnë shënime për aktivitetet tuaja në internet, dhe sigurisht nuk do t’ua dorëzojnë atyre kujtdo.

Nëse dëshironi të shijoni shërbimet e transmetimit nga e gjithë bota, atëherë NordVPN është pikërisht shërbimi që dëshironi. VPN e tyre ju lejon të anashkaloni kufizimet në shërbimet e transmetimit si Hulu dhe Netflix dhe të shikoni shfaqjet që dëshironi të shihni, pavarësisht se ku jeni.

ExpressVPN

Nëse jeni duke kërkuar për një VPN me një lidhje të shpejtë për lojëra ose transmetim, atëherë ExpressVPN është një zgjedhje fantastike. Me një përzgjedhje masive të mbi 3000 serverëve në të gjithë botën gjithmonë mund të gjeni një lidhje të shpejtë, dhe rrjeti i tyre VPN është miqësor me përrua.

Nëse zgjidhni ExpressVPN, atëherë nuk është e nevojshme të shqetësoheni për atë që OS po e ngarkoni, pasi aplikacioni i tyre miqësor për përdoruesit funksionon në Android, iPhone, Windows dhe OS x. Për të ëmbëlsuar marrëveshjen, nëse regjistroheni në një plan të një viti me ExpressVPN duke përdorur lidhjen tonë, mund të merrni një marrëveshje ekskluzive prej 3 muajsh falas.

Cyberghost

Një ofrues i mirënjohur VPN me një fokus të fortë në mirëdashësinë e përdoruesit të softverit të tyre, CyberGhost operon jashtë Rumanisë dhe Gjermanisë dhe ka një bazë të madhe përdoruesish mbi 15 milion njerëz.

Si mbështetës dhe avokues të zjarrtë të të drejtave civile, një shoqëri të lirë dhe internet pa censurim, ekipi CyberGhost përqendrohet në lejimin e përdoruesve të përdorin internetin lirshëm dhe në mënyrë anonime. Softueri i tyre është i koduar, miqësor dhe i shpejtë. Paketat e tyre të pajtimeve janë të lira, dhe ato ofrojnë një garanci të gjerë për kthimin e parave, nëse nuk jeni plotësisht të lumtur.

Mendimet përfundimtare

Megjithëse u lejuan shkurtimisht qytetarëve të tyre qasje të lirë në internet, qeveria egjiptiane, dhe veçanërisht administrata el-Sisi, kanë mbikëqyrur një goditje të ashpër të lirisë së shprehjes, të drejtave të shtypit dhe fjalës së lirë në Egjipt.

Kjo goditje është përhapur gjithashtu në censurë të konsiderueshme të internetit, me qeverinë duke përdorur infrastrukturën në pronësi të shtetit për të monitoruar, censuruar, dhe ndonjëherë mbyllur plotësisht aksesin në internet. Ashtu si me shumë vende të rajonit, e vetmja mënyrë për të hyrë në internet falas dhe pa mbikëqyrje gjatë vizitës në Egjipt është përdorimi i një VPN për të kriptuar lidhjen tuaj.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me