Anashkaloni Censurimin Online: Si të qaseni lirshëm në internet

Ne e lidhim censurën në internet me vende si Kina dhe Turqia, por kjo do t’ju habisë se sa i përhapur është problemi. Për të anashkaluar këto lloj kufizimesh gjeografike mund të përdorni një VPN. Nëse, për shembull, përdorimi i Facebook është i ndaluar në vendin tuaj, ju mund të hyni në sit përmes një serveri VPN në një vend tjetër. Në këtë mënyrë, është sikur të keni hyrë në internet sikur të ishit në atë vend tjetër, duke fituar kështu aksesin në faqet dhe shërbimet e kufizuara.


Në këtë artikull mund të lexoni gjithçka rreth formave të ndryshme të censurës në internet dhe si mund t’i anashkaloni ato me një VPN. Në sytë tanë, liria e fjalës është një nga të drejtat më të rëndësishme themelore të njeriut dhe ne duhet ta mbrojmë atë në çdo kohë. Do të zbuloni gjithçka që duhet të dini për censurimin e mediave sociale, faqeve të lajmeve dhe shërbimeve të tjera më poshtë. Për më tepër, ne do të shpjegojmë se si një VPN ose Tor mund t’ju ndihmojë.

Një VPN nuk mund t’ju ndihmojë vetëm t’i tejkaloni këto kufizime gjeografike; ajo ka shumë avantazhe të tjera. Ajo ofron liri, siguri dhe anonimitet. Kur hyrni në internet përmes serverave të ofruesit tuaj VPN, softveri kodon të gjithë trafikun tuaj të internetit dhe fsheh adresën tuaj IP personale. Ju mund të lexoni më shumë se si funksionon një VPN dhe cilat avantazhe mund t’ju ofrojë. Tor është një shfletues që mund t’ju ndihmojë të anashkaloni të gjithë censurimin në shfletues. Siç do ta sqarojmë, kjo nuk do të jetë e mjaftueshme për t’ju ndihmuar të përdorni të gjitha vendet dhe shërbimet e ndaluara.

Censura e mediave sociale

Dyqanet e mediave sociale janë vende ku njerëzit mund të shprehin mendimet dhe mendimet e tyre të pafiltruara. Kjo mund të jetë një kërcënim për disa qeveri. Mediat sociale janë një mënyrë perfekte për grupe të mëdha njerëzish me ide të njëjta për tu mbledhur. Qeveritë që nuk lejojnë asnjë kundërshtim kanë frikë se media sociale mund të ndezë rezistencë. Për këtë arsye ata do të kufizojnë ose ndalojnë plotësisht përdorimin e mediave të caktuara në vendin e tyre. Për fat të mirë, ka mënyra për këtë dhe një prej tyre është përdorimi i një VPN.

Censura e Facebook dhe Twitter

Twitter dhe Facebook janë të ndaluar në disa vende, si Kina dhe Koreja e Veriut. Për më tepër, ka pasur disa raste kur vendet kanë ndaluar përkohësisht përdorimin e këtyre platformave të ndarjes. Shpesh kjo ndodh si një veprim i nxituar kundër rebelimit. Facebook është ideal për të krijuar ngjarje dhe për të bashkuar grupe të mëdha njerëzish. Kështu, mund të jetë shumë e dobishme kur doni të organizoni protestë. Regjimet totalitare, që nuk lejojnë rezistencë, shikojnë nga afër mediat sociale dhe në disa raste vazhdojnë t’i ndalojnë ato. Sigurisht, ne do ta etiketonim këtë si censurë të ashpër.

Ndalimi i Twitter shpesh do të përkojë me ndalimin e Facebook-ut. Ngjashëm me Facebook, Twitter gjithashtu nganjëherë ndalohet ose kufizohet përkohësisht. Disa qeveri e konsiderojnë Twitter-in si një kërcënim sepse mund ta përdorësh për të përhapur mesazhe jokordinuese. Arritja e mendimit të kundërshtimit të tyre mund të jetë e madhe në Twitter që mund të kërcënojë regjimin e tyre. Të gjithë mund të lëshojnë kërkesa për heqje në Twitter. Veçanërisht, Twitter publikoi se 90% e të gjitha kërkesave për heqje vijnë nga Turqia. Deri më tani, Turqia nuk e ka bllokuar plotësisht Twitter-in, vetëm përkohësisht.

Ndërsa bllokimi i plotë i këtyre vendeve është censurë e ashpër, rastet e tjera janë pak më të komplikuara. Hasshtë vërtetuar se është e vështirë për Facebook dhe Twitter të kontrollojnë faqet e tyre të internetit për përmbajtje të paligjshme, si fjala e urrejtjes dhe terrorizmi. Për më tepër, ligjet janë të ndryshme në të gjitha vendet. Disa qeveri kanë bërë presion në Facebook për të marrë faqe të caktuara jashtë linje. Më shpesh këto janë faqe që bien ndesh me ligjet e këtij vendi. Ndoshta nuk e shihni ndalimin e faqeve terroriste si censurë, sepse duket se është për mbrojtjen tuaj. Por imagjinoni që qeveria juaj e ka marrë jashtë për kotele dhe ata i ndalojnë ato në të gjitha daljet e mediave sociale, a mendoni akoma se është e arsyeshme? Kuptohet që veprimet e qeverisë së censurës kanë nxitur diskutime të mëdha. Për fat të mirë, ne mund të gjejmë një mënyrë rreth censurimit me një VPN.

Në Kinë, ku Facebook dhe Twitter janë të ndaluar, ata kanë krijuar një alternative për këto shërbime. Shërbimi, i quajtur Weibo, është një platformë e madhe për ndarjen. Sidoqoftë, qeveria kineze monitoron dhe censuron Weibo. Ju nuk do të jeni në gjendje të postoni gjithçka që dëshironi në Weibo. Ekziston një listë e gjatë e fjalëve dhe frazave të ndaluara. Kështu, megjithëse e paraqet veten si një alternative, në të vërtetë nuk është ashtu. Pra, nëse vendi juaj ofron një alternative për shërbimet e ndaluara, është gjithmonë mirë të kontrolloni lirinë aktuale që do t’ju ofrojë platforma.

Censura e WhatsApp dhe Skype

Laptop i bllokuar Skype

Aplikacione si WhatsApp dhe Skype që ofrojnë komunikim të lehtë, falas mund të përbëjnë një kërcënim si për kompanitë telekomunikuese ashtu edhe për qeveritë. Këto aplikacione ofrojnë të ashtuquajturat shërbime VoIP. Shërbimet VoIP (Zëri mbi protokollin e internetit) janë një mënyrë për të komunikuar falas, përmes internetit. Qeveritë që bllokojnë përdorimin e këtyre shërbimeve shpesh thonë se e bëjnë këtë për të mbrojtur telekomin dhe ofruesit e internetit. Ose ofruesi i internetit mund t’i bllokojë këto shërbime sepse shpesh ato zotërojnë edhe kompaninë e telekomit. Këto kompani që ju paguani në mënyrë që të mund të telefononi ose të shkruani me dikë, humbasin shumë të ardhura kur lejohen shërbimet VoIP. Në një farë mënyre, ata po i mbajnë sipër ndërmarrjet artificiale që do të kishin zbritur ndryshe.

Ka edhe qeveri që kufizojnë përdorimin e Skype dhe WhatsApp për arsye të tjera. Ashtu si mediat sociale të përmendura më parë, Skype dhe WhatsApp mund të përbëjnë një kërcënim për regjimet totalitare. Ato janë një mënyrë e komunikimit të lehtë, të pa mbikëqyrur. Për këtë arsye, disa vende vendosin t’i ndalojnë ato. Në disa raste, ata lejojnë shërbimin VoIP, por aplikojnë spyware për ta për të monitoruar bisedat. Për shembull, në Kinë mund të shkarkoni vetëm një version të rregulluar të Skype. Ky version ka spyware i cili lejon qeverinë kineze të monitorojë bisedat dhe të kontrollojë për fjalët e ndaluara.

Përsëri, qeveria kineze ka lejuar një shërbim alternativ kinez të marrë tregun që në shumë vende të tjera i përket WhatsApp. Ky shërbim quhet WeChat, dhe si Weibo, qeveria kineze monitoron shumë atë.

Censura e YouTube

Bllokimi i YouTube shpesh ka një motiv të ngjashëm me shërbimet e lartpërmendura. Liria për të postuar atë që dëshironi dhe, ndoshta, të arrini një audiencë të madhe është një kërcënim për regjimet totalitare. Sidoqoftë, në YouTube ekziston edhe çështja e të drejtave të shpërndarjes. Ngjashëm me shërbimet transmetuese si Netflix, YouTube ndonjëherë duhet të merret me të drejtat e autorit dhe shpërndarësit. Shpërndarësit kufizojnë vendet në të cilat shfaqet një video. Do të shihni një mesazh diçka si kjo:

Duke folur rreptësisht kjo nuk është censurë por ju gjithashtu mund ta anashkaloni atë me një VPN. Thjesht zgjidhni një vend që do t’ju ofrojë qasje në videon e zgjedhur tuaj. Ju mund të lexoni më shumë rreth këtij procesi në artikullin tonë në shikimin e Netflix në tërë botën.

Uebfaqe të bllokuara

Si këto platforma të mëdha të mediave sociale, faqet individuale gjithashtu janë subjekt i censurimit. Ata mund të përbëjnë një kërcënim për një qeveri ose rendin shoqëror në një vend. Ka shumë site të ndryshme që ndalohen. Ne do të diskutojmë bllokimin e faqeve të Lajmeve sepse kjo është një shkelje e rëndësishme e gazetarisë së pavarur.

Faqet e lajmeve të censuruara

Bllokimi i faqeve të lajmeve është një rrezik i madh për lirinë e fjalës. Kjo praktikë është ndoshta shembulli më i qartë i censurës. Nëse një vend nuk lejon gazetari të pavarur, ajo shkel lirinë e fjalës. Shpesh ata do të bllokojnë faqet e lajmeve që mbështesin opozitën, ose faqet e huaja të lajmeve. Shembuj të vendeve ku shtypi është shumë i censuruar janë Turqia dhe Irani. Për fat të mirë, këto faqe lajmesh shpesh mund të kenë qasje me përdorimin e një VPN. Një efekt anësor i bllokimit të vendeve të lajmeve nga qeveritë, është që faqet e tjera të lajmeve të jenë vigjilentë për përmbajtjen e tyre. Ata vetë-censurohen sepse nuk duan të bllokohen. Në këtë mënyrë, nuk kanë mbetur asnjë media e pavarur.

Kohët e fundit, vendet kanë filluar të bllokojnë faqet e “lajmeve të rreme”. Kjo është diçka për të pasur kujdes, sepse kush mund të përcaktojë se çfarë është dhe nuk është lajm i rremë? Për shembull, BE ka krijuar një grup pune që do të kontrollojë internetin për lajme të rreme, veçanërisht të interesuar për lajme të rreme nga Rusia. Lajmet e rreme mund të jenë shumë të rrezikshme por censura ndoshta edhe më shumë. Megjithëse përhapja e dezinformatave po bëhet gjithnjë e më shumë një problem, ne duhet të jemi vigjilentë të qeverive që me shumë dëshirë bllokojnë faqet e internetit.

Google i censuruar

Google do të bllokojë faqe të caktuara nëse mendojnë se mund të përshkruhet si censurë e arsyeshme. Këto janë faqe që thyejnë ligjin në shumicën e vendeve, siç është, terrorizmi dhe pornografia e fëmijëve. Sidoqoftë, ata janë të qartë për faktin se nuk duan të ndihmojnë në censurë politike. Për shkak se Google nuk do të respektojë të gjitha kërkesat që ai merr, disa vende vendosin të bllokojnë aplikimet e tyre. Për shembull, Kina aktualisht ndalon të gjitha aplikacionet e Google.

Faqet pornografike të censuruara

Faqet pornografike janë një lloj tjetër i faqes në internet që vuan shumë censurim. Disa vende nuk lejojnë asnjë material të turpshëm në internet. Jo të gjitha qeveritë dhe kulturat bien dakord për atë që është e turpshme dhe çfarë jo. Ndërsa një vend ndalon vetëm faqet e internetit pornografike, një vend tjetër mund të ndalojë edhe faqet që shesin bikini. Për të imponuar një grup të caktuar të moralit mbi qytetarët e vendeve të tyre këto vende përdorin censurë.

Anashkaloni Censurimin me një VPN

Një VPN është një zgjidhje e mirë për problemin e censurimit në internet. Me një VPN ju mund të anashkaloni kufizimet gjeografike në vendin tuaj. Kur përdorni një VPN, ju mund të zgjidhni qarkun nga i cili dëshironi të përdorni internetin. VPN dërgon trafikun tuaj përmes një serveri në atë vend dhe ju qaseni në internet jo me adresën tuaj IP, por me adresën IP të atij serveri. Në faqet e internetit do të duket sikur po i përdorni ato nga vendi që keni zgjedhur. Në këtë mënyrë ju lehtë mund të anashkaloni censurimin në internet në vendin tuaj.

Një VPN gjithashtu ka shumë përfitime të tjera. Ju fitoni liri me mundësinë e anashkalimit të kufizimeve gjeografike. Kjo, për shembull, mund t’ju ndihmojë të shikoni përmbajtjen Netflix të një vendi tjetër. Por ka edhe më shumë! VPN ju siguron gjithashtu anonimitet sepse vetë adresa juaj IP nuk do të jetë e dukshme për këdo. Me një VPN askush nuk do të jetë në gjendje t’i lidh veprimet tuaja në internet me vendndodhjen ose personin tuaj. Lexoni më shumë rreth përfitimeve të këtij shfletimi anonim. Së fundmi, një VPN ofron shkëlqyeshëm siguri. Softueri VPN kodon të gjitha të dhënat në kompjuterin tuaj. Asnjë haker apo qeveri nuk do të jetë në gjendje të deshifrojë këtë trafik të koduar. Informacioni juaj personal dhe trafiku në internet është i sigurt me përdorimin e një VPN.

Ofruesit më të mirë të VPN për të Anashkaluar Censurimin

Ne kemi krijuar një listë të tre ofruesve më të mirë të VPN që mund t’ju ndihmojnë të anashkaloni censurën. Për këtë listë ne kemi kombinuar listën tonë të përgjithshme të ofruesve më të mirë VPN, me veçoritë që një VPN duhet të ketë për të luftuar censurën. Një vështirësi është se disa vende tani kanë filluar të bllokojnë faqet e ofruesit të VPN. Ne kemi zgjedhur ata ofrues që kanë arritur të qëndrojnë të disponueshëm (pothuajse) kudo. Një karakteristikë tjetër e rëndësishme është garancia për kthimin e parave. Në këtë mënyrë ju mund ta provoni me lehtësi shërbimin për të parë nëse funksionon. Nëse nuk funksionon sipas dëshirës suaj, mund të anuloni pajtimin dhe t’i merrni paratë tuaja. Edhe pse ka ofrues të mirë VPN falas, ne nuk do t’i rekomandojmë ata për të anashkaluar censurën në internet.

Planifikoni të përdorni një VPN sepse po shkoni me pushime në një vend ku bllokohen shërbimet? Ne ju këshillojmë të instaloni VPN tuaj para se të largoheni. Sepse, siç u përmend më herët, faqja e ofruesit mund të bllokohet në atë vend.

Anashkaloni Censurimin me ExpressVPN

ExpressVPN është në krye të shumicës së listave tona për një arsye. ExpressVPN ju ndihmon të merrni një lidhje të qëndrueshme dhe të sigurt kudo që të jeni. Ata kanë aplikacione të shkëlqyera për mbështetjen e klientit dhe ato miqësore për përdoruesit. ExpressVPN është disi e shtrenjtë, por ju merrni cilësinë më të mirë si kthim. Ju nuk do të duhet të shqetësoheni për censurimin në internet me ExpressVPN sepse lehtë mund të vendosni një lidhje që anashkalon kufizimet gjeografike. Ata ofrojnë një garanci 30-ditore për kthimin e parave, kështu që ju mund të merrni kohën tuaj për të provuar aplikimet e tyre.

Anashkaloni censurimin me NordVPN

NordVPN është një ofrues shumë i mirë dhe i qëndrueshëm VPN që definitivisht i përket majës. Ata ofrojnë mbi një mijë serverë në të gjithë botën për një çmim shumë të arsyeshëm. Sidomos nëse kujdeseni për privatësinë tuaj në internet, ato janë ofruesi për ju! NordVPN kujdeset thellësisht për sigurinë tuaj në internet dhe nuk mban regjistrat. Ata gjithashtu kanë një garanci të kthimit të parave 30-ditore, kështu që ju të merrni kohën tuaj për të provuar nëse shërbimet e tyre u përshtaten nevojave tuaja.

Anashkaloni Censurimin me PureVPN

PureVPN gjithashtu është një ofrues i madh VPN me mbi 500 servera në pothuajse 200 vende të ndryshme. Ata janë një ofrues i shkëlqyeshëm për të anashkaluar censurën në internet. Me shpejtësi të mirë dhe një lidhje të qëndrueshme ata e bëjnë shfletimin në internet në mënyrë anonime shumë të lehtë. Siguria e tyre nuk është aq e papërshtatshme sa NordVPN por kjo nuk do të përbëjë një kërcënim nëse jeni një përdorues normal i internetit. Ata janë në fund të kësaj liste sepse garancia e tyre për kthimin e parave zgjat vetëm shtatë ditë. Kjo duhet të jetë e mjaftueshme për të provuar nëse ata funksionojnë apo jo për ju. Por një periudhë më e gjatë provë do të ishte e bukur. Lexoni rishikimin tonë të plotë të PureVPN për më shumë informacion.

Përdorni Tor për të Anashkaluar Censurimin

Tor (Onion Router) është një rrjet në internet që funksionon si një shfletues në internet. Përdoret për komunikim të koduar, anonim. Rrjeti Tor përbëhet nga mijëra servera në të gjithë botën. Trafiku i të dhënave është i prerë në copa të vogla që më pas janë koduar dhe dërguar nëpër disa servera para se të përfundojë me përdoruesin. Ky proces kushton ca kohë dhe për këtë arsye shfletuesi Tor mund të jetë relativisht i ngadaltë. Por sado i ngadaltë të jetë, sigurohet që askush të mos mund ta shohë atë që bën në internet.

Një shënim i rëndësishëm anësor është se Tor i siguron përdoruesit qasje në rrjetin e errët. Surfing në faqen e errët duhet të bëhet me kujdes. Ajo pjesë e internetit nuk është e rregulluar dhe është e lehtë të kundërshtosh malware atje. Për shumicën e njerëzve që duan të qëndrojnë anonim në internet, një VPN do të jetë një mundësi më e lehtë, më e mirë dhe më e sigurt se Tor.

Tor funksionon si një motor kërkimi, që do të thotë se mund të jetë një zgjidhje për të anashkaluar kufizimet në shërbimet që ju përdorni përmes një shfletuesi, si Twitter dhe YouTube. Sidoqoftë, gjërat që funksionojnë jashtë një shfletuesi nuk preken nga Tor. Kështu, për të anashkaluar kufizimet në programe si Skype dhe aplikacionet e faqeve si Twitter dhe Facebook, mund të bëhet vetëm me një VPN. Ne do të rekomandojmë përdorimin e një VPN mbi përdorimin e Tor gjithsesi, për shkak të përfitimeve të shtuara të lirisë së plotë, anonimitetit dhe sigurisë që ofron.

Mendimet përfundimtare

Disa aktivitete të censurimit qeveritar në internet. Daljet si media sociale dhe faqet e lajmeve janë një kërcënim për sundimin e tyre. Për këtë arsye, vendet dhe shërbimet janë të ndaluara në vende të caktuara. Një mënyrë për të fituar qasje në këto vende të kufizuara është përdorimi i një VPN. Kjo do t’ju lejojë të ndryshoni vendndodhjen tuaj virtuale. Megjithëse Tor mund të jetë i dobishëm për të vizituar faqet e internetit të bllokuara, për lirinë e përgjithshme të internetit ne do të rekomandonim një VPN. Shikoni listën tonë të ofruesve më të mirë të gjithanshëm VPN!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me