Ochrana osobných údajov online: Aký bezpečný je váš Snapchat? | VPNOverview

Zatiaľ čo program Snapchat začína u niektorých starších používateľov upútať, takmer polovica všetkých používateľov služby Snapchat je mladšia ako 25 rokov. Tým, že si uvedomujeme obmedzenia a riziká spojené s používaním aplikácie, je možné chrániť vaše súkromie. Kontrola nastavení ochrany osobných údajov a zabezpečenie informácií, ktoré sú k dispozícii prostredníctvom aplikácie, trvá iba niekoľko minút. Môžete sa ubezpečiť, že zverejníte iba tie informácie, ktoré vám vyhovujú.


Príbeh Snapchata

Logo SnapchatPríbeh Snapchata sa začína v roku 2011, keď si zakladateľ Evan Spiegel predstavil nový typ sociálnej siete. Facebook a Twitter ukladajú vaše konverzácie a poskytujú tak trvalý záznam, ktorý môžete znova navštíviť. Snapchat sa naopak snaží stať miestom, kde sa rozhovory odohrávajú skôr ako v skutočnom živote.

Snapchat Snímky sú ako konverzácia, s ktorou sa stretávate tvárou v tvár s priateľom. Niečo hovoríš, niečo hovoria. O tri dni neskôr si nikto z vás nemusí pamätať presne to, čo sa hovorilo v rozhovore, ale akt vzájomného rozhovoru buduje vzťah.

Namiesto konverzácií, ktoré sú konkrétne a žijú navždy na vašej časovej osi, Snapchat navrhuje svoje snímky a príbehy na život v tejto chvíli. Dostanete rozhovor a ten zmizne a žije iba vo vašej pamäti. Po zobrazení príspevky v aplikácii Snapchat zmiznú alebo po obmedzenom čase určíte, kedy ich vytvoríte a odošlete. Aj tak to bol nápad.

Problémy s príbehom

Do roku 2012 mal Snapchat viac ako 10 miliónov používateľov, predovšetkým medzi tínedžermi. Tínedžeri utekali z Facebooku, keď sa ich rodičia a starí rodičia začali pridávať. Do roku 2013 sa Facebook pokúsil kúpiť Snapchat za 3 miliardy dolárov – ponuku Spiegel nakoniec zamietla. Snapchat pokračoval vo svojom explozívnom raste na základe svojho sľubu, že príspevky v Snapchat navždy zmizli. Snapchat predával súkromie a do augusta 2014 bolo závislých 40% 18-ročných.

Vaše Snapky bohužiaľ neboli také súkromné, ako sľúbil Snapchat. Používatelia mohli zo svojich telefónov snímať snímky obrazovky a objavilo sa mnoho aplikácií tretích strán, ktoré ukladajú fotografie a videá zverejnené na serveri Snapchat. Aplikácia mohla bez vášho vedomia preniesť vašu polohu a v mnohých prípadoch mohla zhromažďovať informácie z vášho adresára bez požiadania.

Pretože Snapchat pri registrácii neoveril telefónne čísla od používateľov, falošné účty sa rozšírili, aby zhromažďovali informácie od používateľov, ktorí si mysleli, že chatujú s priateľom. Toto porušenie umožnilo preniesť 4,6 milióna užívateľských mien a telefónnych čísiel Snapchat do nesprávnych rúk.

V urovnaní s FTC sa ukázalo, že Snapchat nemohol úplne splniť svoj sľub, že vaše Snapky úplne zmiznú navždy po ich prijatí. Zatiaľ čo FTC pokutu Snapchat nezačala, budú monitorovať spoločnosť z hľadiska dodržiavania ochrany súkromia počas nasledujúcich 20 rokov.

Snapchat – ochrana osobných údajov už dnes

Nedávna aktualizácia programu Snapchat opäť vyvolala obavy v súvislosti s otázkami ochrany osobných údajov. Funkcia s názvom Snap Map vám umožňuje zdieľať svoju polohu s priateľmi v aplikácii. V predvolenom nastavení zdieľanie polohy vypne zdieľanie polohy. Po zapnutí však môžete ľahko zabudnúť, že zdieľate svoju polohu s kýmkoľvek, kto používa túto aplikáciu.

Našťastie môžete túto funkciu ľahko vypnúť, ak viete, kde hľadať nastavenia ochrany osobných údajov. Snapchat vylepšil komunikáciu s používateľmi o tom, ako sú ich informácie bezpečné. Pomáhajú používateľom poznať spôsoby, ako zabezpečiť svoje úlovky. Môžete zaistiť, že budete zdieľať iba to, čo chcete zdieľať, s kým chcete zdieľať.

Nastavenia ochrany súkromia Snapchats

Ak chcete získať prístup k svojim nastaveniam ochrany osobných údajov, v aplikácii klepnite na svoj profilový obrázok v ľavom hornom rohu obrazovky a získajte prístup k svojmu profilu. Klepnutím na ozubené koliesko v pravom hornom rohu získate prístup k svojim nastaveniam. Prejdite nadol, kým neuvidíte nadpis „Doplnkové služby“ a začnite klepnutím na „Spravovať“. Nižšie uvádzame, aké nastavenia môžete zmeniť, aby bol váš účet súkromnejší.

Nastavenia Snapchat

Zacielené reklamy Snapchat

Posuňte zobrazenie nadol na položku „Predvoľby reklamy“ a klepnutím na ňu zobrazíte nastavenia reklamy Snapchats. Snapchat používa údaje, ktoré získa z vášho používania aplikácie, na poskytovanie cielených reklám pre vás. Na zacielenie reklám na vás tiež používa informácie získané od inzerentov o vás. Obe tieto možnosti sú predvolene vybrané. Ak chcete zakázať zacielenie na základe informácií získaných od inzerentov, zrušte začiarknutie políčka Publikum. Zrušte začiarknutie políčka „Na základe aktivity“, ak chcete zakázať reklamy zacielené na vás na základe vašej aktivity v službe Snapchat.

Spravujte používanie svojich kontaktov pomocou aplikácie Snapchat

V ponuke „Spravovať“ prejdite nadol na Kontakty. Snapchat v predvolenom nastavení nesynchronizuje vaše kontakty s aplikáciou. Ak ste k tomu v minulosti povolili službu Snapchat, bude aktualizovať vaše kontakty vždy, keď vykonáte zmenu. Ak chcete túto funkciu vypnúť, zrušte začiarknutie políčka Synchronizovať kontakty. Môžete si tiež zobraziť všetky kontakty, ktoré ste synchronizovali so službou Snapchat, alebo môžete z aplikácie odstrániť všetky informácie svojich kontaktov..

Určte, koho vám dovoliť kontaktovať

V ponuke nastavení sa posuňte nadol do sekcie s nadpisom „Kto môže …“. Odtiaľ kliknite na „Contact Me“ (Kontaktovať ma), aby ste obmedzili, koho máte dovolené kontaktovať. Snapchat poskytuje iba jednu možnosť na obmedzenie tohto nastavenia „Moji priatelia“.

Popri službe Snaps môžete do svojho príbehu uverejňovať aj odkazy. Máte možnosť ukázať svoj príbeh všetkým alebo iba svojim priateľom. Dokonca si môžete prispôsobiť svoj príbeh tak, aby určitým priateľom zabránil v zobrazovaní všetkých úlovkov, ktoré do svojho príbehu pridáte. Kliknutím na „Zobraziť môj príbeh“ získate prístup k tomuto nastaveniu.

Ak máte spoločných priateľov alebo záujmy, môže vás služba Snapchat odporučiť ostatným v ich funkcii Rýchle pridanie. Ak uprednostňujete, aby bol váš profil súkromnejší, klepnite na „Pozri ma v aplikácii Quick Add“ a zrušte začiarknutie políčka.

V tejto sekcii môžete zakázať kontroverznú funkciu Snap Maps aj klepnutím na „See My Location“. Ak je začiarknuté políčko Režim duchov, svoju polohu s nikým nezdieľate. Toto je predvolený režim služby Snapchat. Ak ste sa v minulosti rozhodli zdieľať svoju polohu, môžete skontrolovať režim duchov a skryť svoju polohu pred všetkými. Ako alternatívu môžete zdieľať svoju polohu so svojimi priateľmi alebo výberom možnosti „Iba títo priatelia …“ vyberiete iba priateľov, s ktorými chcete zdieľať svoju polohu..

Ochrana vášho súkromia mimo Snapchat

Pripojenie VPNAj keď si dávate pozor na to, čo zdieľate v aplikáciách ako Snapchat, môžete zdieľať viac, ako si uvedomujete online. Jedným z jednoduchých spôsobov, ako ochrániť svoje súkromie online, je použitie služby kvalitnej VPN. Sieť VPN pomáha udržiavať vaše anonymné informácie online, chráni citlivé informácie a jednoducho vám umožňuje zachovať si viac súkromia online. Môžete sa tiež vyhnúť obmedzeniam, na ktorých webových stránkach môžete navštíviť svoje pracovisko, alebo geografickým obmedzeniam na základe vašej polohy. Ak sa chcete dozvedieť viac, prečítajte si náš príspevok o funkciách VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me