Ako odstrániť všetky citlivé údaje zo smartfónu alebo tabletu

Smartfóny a tablety spôsobili revolúciu v spôsobe interakcie so svetom. Staré telefónne zoznamy so žltými stranami sa nikde nenájdu. Váš adresár teraz žije v telefóne. Aj spôsoby, akými nakupujeme a banky, sa zmenili. Tento malý počítač vo vrecku obsahuje takmer všetky dôležité informácie o vašom živote. To znamená, že pokiaľ tieto informácie úplne nevymažete pred inováciou na najnovší model, niekto by mohol získať prístup k mimoriadne citlivým informáciám o vás. Prekvapujúcou správou je, že obnovenie továrenských nastavení nemusí stačiť na vymazanie vašich údajov.


Prečo vymazanie nie je bezpečné

Odstrániť dátový iPad iPhoneVezmite kúsok čistého bieleho papiera a napíšte naň svoju adresu ceruzkou. Teraz vymažte svoju adresu. To je v podstate to, čo sa stane, keď smartphone alebo tablet obnovíte továrenské nastavenia. Všetci sme videli záhady, kde si detektív vezme kus papiera, ktorý bol vymazaný, a keď si ním trú ceruzku, dokážu prečítať, čo už bolo v nej napísané. Ak tento kus papiera podržíte na svetle, pravdepodobne si môžete adresu prečítať. Pre niekoho je ľahké získať prístup k softvéru, ktorý dokáže obnoviť súbory a údaje, ktoré boli vymazané pri obnovení pôvodného stavu. Dobrou správou je, že môžete urobiť niekoľko jednoduchých krokov, aby ste zaistili, že vaše údaje budú skutočne odstránené zo starého zariadenia.

Šifrovanie je Ultimate Eraser

Pred pokusom o obnovenie továrenských nastavení zašifrujte údaje do svojho zariadenia. Bez kľúčov k šifrovaniu je takmer nemožné rekonštruovať vaše informácie. Informácie sú stále k dispozícii, rovnako ako pri akomkoľvek obnovení továrenských nastavení, ale všetko, čo možno získať, sú šifrované údaje. Chráni vás to pred tým, ako niekto, kto má vaše zariadenie po vás, získa vaše citlivé informácie.

Na väčšine zariadení je šifrovanie jednoduchá záležitosť. Ak vlastníte zariadenie Apple so systémom iOS 8.0 alebo novším, vaše zariadenie je automaticky šifrované a spoločnosť Apple nemá šifrovací kľúč na jeho otvorenie. Ak na zariadení Apple vykonáte obnovenie továrenských nastavení, údaje, ktoré nevlastní váš prístupový kód, nemôžu obnoviť nikto. V zariadeniach so systémom Android so systémom Marshmallow alebo novším by mali byť vaše informácie v predvolenom nastavení šifrované.

odstrániť info android

Ak vlastníte mierne staršie zariadenie s Androidom, môžete skontrolovať, či je váš telefón šifrovaný alebo či šifruje vaše informácie. Môžete to urobiť tak, že prejdete do ponuky nastavení a kliknete na obrazovku zabezpečenia. V závislosti od vášho zariadenia sa toto môže nachádzať na rôznych kartách. Môže byť tiež označený ako „Uzamknúť obrazovku a zabezpečenie“.

uzamknutá obrazovka a bezpečnosť

Keď nájdete pravú obrazovku, kliknite na zabezpečenie a vyhľadajte možnosť „Šifrovať zariadenie“. V závislosti od vášho zariadenia to môže byť opäť označené ako „šifrovať“, „šifrovať“ alebo niečo podobné.

šifrovacie zariadenie

Obrazovka šifrovania vás upozorní, že šifrovanie je dlhý proces. Budete chcieť počkať, kým nebudete telefón potrebovať aspoň hodinu, a pravdepodobne budete chcieť mať svoje zariadenie zapojené, kým sa šifrovanie uskutoční. Po zašifrovaní sú informácie na vašom zariadení zabezpečené.

Odhlásiť sa zo všetkých účtov

Či už používate zariadenie Apple alebo Android, odhlásenie z vašich účtov je dobrý nápad. Týmto sa smartphone alebo tablet pripraví na obnovenie továrenských nastavení a prevedie na nového vlastníka.

Zariadenia iOS

V prípade zariadení iOS sa odhláste z obchodu App Store, iMessage a iCloud. Nasleduj tieto kroky:

  1. Pred odhlásením zrušte spárovanie všetkých pripojených zariadení, napríklad Apple Watch
  2. V časti Nastavenia vyhľadajte položku „Správy“ a vypnite možnosť iMessage
  3. Nájdite ‘iTunes & Nastavenie obchodu App Store, kliknite na e-mail Apple ID a potom kliknite na položku Odhlásiť sa.
  4. Nakoniec v časti Nastavenia klepnite na „iCloud“ v dolnej časti obrazovky a vyhľadajte „Odhlásiť sa“ alebo nájdite svoje meno a potom klepnite na „Odhlásiť sa“. Vaše zariadenie je teraz pripravené na vymazanie a resetovanie.

Apple signout

Zariadenia Android

Ak máte zariadenia so systémom Android, ak máte staršie zariadenie, v tomto okamihu budete môcť priamo preskočiť na obnovenie továrenských nastavení. Na novších zariadeniach má systém Android predvolene zapnutú ochranu pred obnovením továrenských nastavení, ktorá zabráni novému majiteľovi prihlásiť sa do zariadenia, ak najprv svoje účty správne neaktivujete..

Najskôr deaktivujte zámok obrazovky. V nastaveniach musíte nájsť nastavenia uzamknutej obrazovky. Môže to byť v závislosti od vášho zariadenia niekoľko rôznych štítkov, zvyčajne sa však označuje ako „Zabezpečenie uzamknutej obrazovky“, „Uzamknutá obrazovka“, „Uzamknúť obrazovku a zabezpečenie“ alebo niečo podobné.

typ zámku obrazovky

Ak chcete deaktivovať uzamknutú obrazovku, vyberte možnosť „Žiadne“.

nastavenie osobné

Potom sa v zariadení odhláste z účtu Google. Z ponuky Nastavenia „Používatelia a účty“ alebo „Účty“.

účty

Klepnutím na „Účty“ zobrazíte rôzne účty, ktoré ste sa prihlásili do zariadenia. Možno sa budete chcieť z každej z nich odhlásiť jednotlivo, ale na zabezpečenie vašej ochrany zvyčajne stačí odhlásenie zo služby Google.

Vyhľadajte výraz „Google“ a kliknutím na každý účet Gmail, ktorý ste sa prihlásili na tomto zariadení, ho odstráňte. Kliknite na „Viac“ v pravom hornom rohu obrazovky a kliknutím na „Odstrániť účet“ sa odhláste.

Pripravené na resetovanie

Po vykonaní týchto krokov môžete teraz s istotou vykonať obnovenie továrenských nastavení, aby boli vaše údaje v bezpečí.

iOS

Na zariadení so systémom iOS kliknite v ponuke nastavení na položku „Všeobecné“, vyberte „Obnoviť“ a nakoniec vyberte „Vymazať všetok obsah a nastavenia“.

vymazať celý obsah Apple reset

Pred vymazaním máte možnosť zálohovať svoje dáta do iCloud. Vyberte si, či chcete zálohovať svoje údaje, alebo „Vymazať teraz“. Vaše údaje sa teraz zo zariadenia vymažú.

Android

Na zariadení so systémom Android vyhľadajte v ponuke nastavení položku Zálohovanie & Reset “. Toto sa často, ale nie vždy, nachádza v systémovej ponuke vašich nastavení.

Ak chcete prejsť na obrazovku resetovania, vyberte možnosť „Zálohovať a resetovať“ a vyberte možnosť resetovania zariadenia.

zálohujte a resetujte
Najprv nezabudnite vypnúť možnosť „Automatické obnovenie“. Táto možnosť vráti vaše uložené nastavenia a údaje po resetovaní zariadenia. Kliknutím na posúvač túto funkciu vypnete.

Nakoniec vyberte možnosť Obnovenie továrenských nastavení a zariadenie resetujte. Android zobrazí zoznam účtov, do ktorých ste stále prihlásení na svojom zariadení – ak nejaké existujú. Vyberte možnosť „Obnoviť zariadenie“ v dolnej časti obrazovky a potvrďte výber nastavenia.

Vykonaním týchto jednoduchých krokov môžete zaistiť, aby vaše informácie zostali v bezpečí aj pri odovzdávaní zariadenia novému vlastníkovi.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me