Jak odstranit všechna citlivá data ze smartphonu nebo tabletu

Smartphony a tablety způsobily revoluci ve způsobu interakce se světem. Staré telefonní seznamy se žlutými stránkami nikde nenajdete. Váš adresář nyní žije v telefonu. I způsoby, jak nakupujeme a banky, se změnily. Tento malý počítač v kapse nyní obsahuje téměř všechny důležité informace o vašem životě. To znamená, že pokud tyto informace zcela nevymažete před upgradem na nejnovější model, mohl by někdo získat přístup k extrémně citlivým informacím o vás. Překvapivou zprávou je, že tovární reset nemusí stačit k vymazání vašich dat.


Proč vymazán není bezpečný

Odstranit datový iPad iPhoneVezměte kousek čistého, bílého papíru a tužkou napište svou adresu. Nyní vymažte adresu. To je v podstatě to, co se stane, když provedete tovární reset smartphonu nebo tabletu. Všichni jsme viděli záhady, kde detektiv vezme kus papíru, který byl vymazán, a třením tužkou nad ním jsou schopni přečíst, co bylo na něm napsáno dříve. Pokud tento kus papíru podržíte na světle, pravděpodobně si můžete adresu přečíst. Pro někoho je snadné přistupovat k softwaru, který dokáže obnovit soubory a data, která byla vymazána při obnovení továrního nastavení. Dobrou zprávou je, že můžete podniknout několik jednoduchých kroků, abyste zajistili, že vaše data budou skutečně pryč ze starého zařízení.

Encryption is Ultimate Eraser

Před pokusem o obnovení továrního nastavení zašifrujte data v zařízení. Bez klíčů k šifrování je prakticky nemožné rekonstruovat vaše informace. Informace jsou stále k dispozici, stejně jako při jakémkoli obnovení továrního nastavení, ale vše, co lze získat, jsou šifrovaná data. To vás chrání před tím, než někdo, kdo má vaše zařízení po vás, načte vaše citlivé informace.

Na většině zařízení je šifrování jednoduchá záležitost. Pokud vlastníte zařízení Apple se systémem iOS 8.0 nebo novějším, je vaše zařízení automaticky šifrováno a Apple nemá šifrovací klíč k jeho otevření. Pokud na zařízení Apple provedete reset od výrobce, data, která nemají váš přístupový kód, nemůže obnovit nikdo. U zařízení Android se systémem Marshmallow nebo novějším by měly být vaše informace ve výchozím nastavení šifrovány.

odstranit info android

Pokud vlastníte mírně starší zařízení Android, můžete zkontrolovat, zda je váš telefon šifrován nebo zda vaše informace šifruje. To lze provést tak, že přejdete do nabídky nastavení a kliknete na obrazovku zabezpečení. To může být v závislosti na vašem zařízení pod různými kartami. Může to být také označeno jako „Zamknout obrazovku a zabezpečení“.

zámek obrazovky a zabezpečení

Jakmile najdete pravou obrazovku, klikněte na zabezpečení a najděte možnost „Šifrovat zařízení“. V závislosti na vašem zařízení to může být opět označeno jako „Šifrovat“, „Šifrování“ nebo něco podobného.

šifrování zařízení

Obrazovka šifrování vás upozorní, že šifrování je dlouhý proces. Budete chtít počkat, než budete telefon potřebovat alespoň hodinu, a pravděpodobně budete chtít mít zařízení připojené, dokud se šifrování děje. Po zašifrování jsou informace na vašem zařízení zabezpečeny.

Odhlásit se ze všech účtů

Ať už používáte zařízení Apple nebo Android, odhlášení z vašich účtů je dobrý nápad. Tím se smartphone nebo tablet připraví na tovární nastavení a přenese nového majitele.

Zařízení iOS

U zařízení se systémem iOS se odhlaste z obchodu App Store, iMessage a iCloud. Následuj tyto kroky:

  1. Před odhlášením odpojte všechna zařízení, která jste připojili, například Apple Watch
  2. V Nastavení najděte „Zprávy“ a vypněte možnost iMessage
  3. Najděte ‘iTunes & Nastavení obchodu App Store, klikněte na e-mail Apple ID a poté klikněte na „Odhlásit se“
  4. Nakonec v Nastavení klepněte na „iCloud“ v dolní části obrazovky a vyhledejte „Odhlásit se“ nebo najděte své jméno a poté klepněte na „Odhlásit se“. Vaše zařízení je nyní připraveno k vymazání a resetování.

Apple signout

Zařízení Android

Pokud máte zařízení Android, máte-li starší zařízení, bude v tomto okamžiku možné přeskočit přímo na obnovení továrního nastavení. Na novějších zařízeních má Android ve výchozím nastavení zapnutou ochranu před továrním nastavením, která zabrání novému majiteli přihlásit se k zařízení, pokud nejprve účty deaktivujete správně.

Nejprve deaktivujte zámek obrazovky. V nastavení budete muset najít nastavení zámku obrazovky. Může to být v závislosti na vašem zařízení několik různých štítků, ale obvykle se označuje jako „Zabezpečení zamknuté obrazovky“, „Zamknout obrazovku“, „Zamknout obrazovku a zabezpečení“ nebo něco podobného.

typ zámku obrazovky

Chcete-li deaktivovat obrazovku uzamčení, vyberte možnost „Žádný“.

osobní nastavení

Poté se v zařízení odhlaste z účtu Google. Z nabídky Nastavení „Uživatelé a účty“ nebo „Účty“.

účty

Klepnutím na „Účty“ zobrazíte různé účty, které jste se do zařízení přihlásili. Možná se budete chtít odhlásit z každé z nich jednotlivě, ale obvykle se k zajištění vaší ochrany stačí odhlásit od Googlu.

Vyhledejte „Google“ a kliknutím na každý účet Gmail, který jste se v tomto zařízení přihlásili, jej odeberte. Klikněte na „Více“ v pravém horním rohu obrazovky a vyberte „Odebrat účet“ pro odhlášení.

Připraveno k resetování

Jakmile provedete tyto kroky, můžete nyní provést obnovení továrního nastavení s důvěrou, že jsou vaše data v bezpečí.

iOS

V zařízení iOS klikněte v nabídce nastavení na „Obecné“, vyberte „Obnovit“ a nakonec vyberte „Vymazat veškerý obsah a nastavení“.

vymazat celý obsah Apple reset

Před vymazáním máte možnost zálohovat svá data do iCloudu. Vyberte, zda chcete zálohovat svá data, nebo „Vymazat nyní“. Vaše data jsou nyní ze zařízení vymazána.

Android

Na zařízení Android vyhledejte v nabídce nastavení položku Zálohování & Resetovat “. To lze často, ale ne vždy, nalézt v systémové nabídce vašeho nastavení.

Vyberte „Zálohovat a resetovat“, abyste se dostali na obrazovku resetování, a vyberte možnost resetování zařízení.

zálohujte a resetujte
Nejprve nezapomeňte vypnout možnost Automatické obnovení. Tato možnost vrátí uložená nastavení a data po resetování zařízení. Klepnutím na posuvník toto vypnete.

Nakonec vyberte „Obnovení továrních dat“ a resetujte zařízení. Android zobrazí seznam účtů, do kterých jste dosud ve svém zařízení přihlášeni – pokud existují. Výběrem možnosti „Resetovat zařízení“ ve spodní části obrazovky potvrďte svůj výběr pro resetování.

Pomocí těchto jednoduchých kroků můžete zajistit, že vaše informace zůstanou v bezpečí i při předávání zařízení novému vlastníkovi.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map