The Dark Web Dictionary: Definitioner för Everything Dark Net | VPNoverview.com

Den mörka webben är full av specialiserad jargong och teknisk prat. Många människor som är aktiva på den mörka webben använder förkortningar som är oklara för nykomlingar. Det är därför en kort sammanfattning av termer som används regelbundet kan komma till nytta. Om du vill veta mer kan du läsa vår artikel om den mörka webben eller vår guide som berättar hur du kommer dit. Dessutom har vi en lista med webbplatser på den mörka webben du kanske är värt att besöka.


2FA

2FA är kort för tvåfaktorautentisering. Detta är ett mer eleborat sätt att säkra ett konto. I stället för att bara lita på ditt lösenord måste du med 2FA identifiera dig en andra gång för att få åtkomst till ditt konto. Ofta fungerar detta med en kod som skickas till din smartphone. Den här metoden gör det svårare för brottslingar att hacka ditt konto.

Alphabay

Alphabay var den största mörka webbmarknaden efter avslutandet av den ursprungliga Silk Road. När Silk Road stängdes flockade de flesta köpare till Alphabay. Efter några år togs Alphabay emellertid också av lagstiftningen.

Blockchain

Blockchain är den underliggande tekniken för Bitcoin. Det fungerar som en allmän bok för att säkerställa överensstämmelse mellan sina användare. Det eliminerar teoretiskt behovet av privata banker.

botnet

Ett botnet är ett nätverk av enheter som har infekterats med ett virus. På grund av detta kan hackaren använda alla dessa infekterade enheter samtidigt. Dessa nätverk kan användas i DDoS-attacker och säljs ibland på den mörka webben.

Broar

Broar är noder som du kan använda för att komma åt Tor-nätverket även om detta nätverk är förbjudet av ditt land. En bro får det att se ut som om du går in i nätverket från en annan plats. På grund av detta gäller lokala begränsningar inte längre. En del människor använder det också som ett sätt att förhindra att deras internetleverantör vet att de har åtkomst till Tor-nätverket. Eftersom mängden broar är begränsad, rynker det på att använda dem av frivoliga skäl. Särskilt för att människor i vissa länder behöver den här typen av program för att få online-frihet.

BTC

BTC är den förkortning som ges till Bitcoins. Det är fortfarande den mest använda och populära cryptocurrency.

Clearnet

Enkelt uttryckt är clearnet allt du kan hitta på internet via en sökmotor som Google. Dessa är alla webbplatser som är offentligt tillgängliga och inte kräver någon form av registrering eller inloggningsuppgifter. Detta betyder dock inte att webbplatser som kräver inloggning inte nödvändigtvis ingår i clearnet.

CP

CP är en förkortning för barnpornografi. Tyvärr innehåller den mörka webben ett antal pedofilnätverk genom vilka deras medlemmar kan utbyta olagligt material. Det är en pågående process för brottsbekämpning över hela världen att försöka ta bort sådana nätverk. Även hacktivister som gruppen Anonym har vidtagit åtgärder mot denna typ av beteende. Tyvärr finns problemet fortfarande. Ibland arresteras och döms förövarna. Men de allra flesta av dessa samhällen kvarstår.

darknet

Darknet är en synonym för den mörka webben. Även om vissa åsikter om definitionen varierar, används de två termerna oftast omväxlande.

Gömd Wiki

The Hidden Wiki är en välkänd mörk webbsida. Vid första anblicken ser det mycket ut som Wikipedia. Men på den dolda Wiki hittar du länkar till mörka webbsidor som har grupperats i olika kategorier. Detta hjälper människor att navigera på den mörka webben. Om du befinner dig på den dolda wikien bör du verkligen se upp att du inte klickar på en länk till något som du inte skulle vilja se.

HS

HS är en förkortning för “Hidden Services”. Det här är tjänster som finns på den mörka webben som är dolda eftersom de inte spårar IP-adressen för sina användare och inte heller sänder sin egen IP-adress. Kommunikation är tillåten, men alla kanaler är dolda.

LEA / LE

LEA och LE är en förkortning för ‘Law Enforcement Agencies / Law Enforcement’. Dessa akronymer används i chattrum av dem som vill hålla sig ur sina händer. De brottsbekämpande myndigheterna är närvarande och aktiva på mörka marknader och försöker fånga brottslingar rödhänt. Känn dina rättigheter och gör inte något olagligt. Det finns inget olagligt att undersöka den mörka webben eller surfa på den mörka webben.

Mysterie lådor

De mörka rutorna på mystiska webben var en vurm på YouTube. YouTubers agerade som om de beställde mysterylådor på den mörka webben och öppnade dessa på kameran. Medan dessa videor kan verka mycket läskiga och spännande, är de troligen helt falska.

.Lök

.Lök är den mörka webbversionen av .com. Det är det domänsuffix som oftast används på den mörka webben. Det fick sitt namn från The Onion Router (Tor). Tor-webbläsaren används för att komma åt den mörka webben.

OS (Live eller Host)

OS är förkortning för operativsystem. Ett levande operativsystem kan vara ett operativsystem som tillfälligt laddas från programvara som VirtualBox. Ett värd OS är operativsystemet från vilket du kör datorn, dvs. Windows eller MacOS.

PGP

PGP är en förkortning för “Pretty Good Privacy”. Detta är en kryptografisk metod som används av hundratusentals människor dagligen för att kommunicera anonymt och säkert.

Röda rum

Röda rum är en vanlig myt om Dark Web. Många hävdar att det finns vissa typer av webbplatser där ett antal människor betalar en avgift för att få tillgång till en liveström där de kan se någon torteras. Tack och lov har det aldrig rapporterats några röda rum som faktiskt var legitima.

Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto är troligen en pseudonym för skaparen och arkitekten av Bitcoin. Det är dock möjligt och mer troligt att flera personer samarbetade för att skapa bitcoin.

Silkesväg

Silk Road var den ursprungliga “framgångshistorien” på den mörka webben. En ung man inrättade en helt fri marknadsekonomi för människor att tävla i. Den stängdes 2013 och var mest känd för att vara en marknad för droger och vapen.

Tails

Tails står för “The Amnesiac Incognito Live System” och är ett operativsystem som du kan ladda från en USB-enhet för att anonymt surfa på den mörka webben. Ingen information om dina aktiviteter kommer att lagras på datorn när du lämnar systemet.

Tor

Tor är förkortning för The Onion Router. Detta är protokollet som låter dig besöka den mörka webben. Tor-webbläsaren är den mest använda webbläsaren som besöker den mörka webben.

Säljare

En leverantör är en person som försöker sälja varor eller tjänster på den mörka webben på en viss marknad.

VPN

VPN är förkortning för ett virtuellt privat nätverk. En VPN används för att kryptera dina data och skydda din integritet online.

whistleblower

En visselpipa är någon som utsätter ett företags eller organisations missförstånd för världen. Ofta fick de denna inre information eftersom de arbetar för organisationen i fråga. Visselpersoner vill vanligtvis förbli anonyma eftersom de annars kommer att avfyras eller stämmas för att dela den hemliga informationen. Av denna anledning använder många whistleblowers den mörka webben för att komma i kontakt med journalister anonymt

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me