Sådan slettes alle følsomme data fra din smartphone eller tablet

Smartphones og tablets har revolutioneret den måde, vi interagerer med verden på. De gamle gule sider telefonbøger er intetsteds at finde. Din adressebog lever nu i din telefon. Selv måderne vi shopper og banker på har ændret sig. Den lille computer i lommen rummer nu næsten alle vigtige oplysninger om dit liv. Dette betyder, at medmindre du sletter disse oplysninger fuldstændigt, før du opgraderer til den nyeste model, kunne nogen få adgang til ekstremt følsomme oplysninger om dig. Den overraskende nyhed er, at en nulstilling af fabrikken muligvis ikke er nok til at slette dine data.


Hvorfor slettet ikke er sikkert

Slet data iPad iPhoneTag et stykke rent, hvidt papir, og skriv din adresse på det med blyant. Slet nu din adresse. Dette er i det væsentlige, hvad der sker, når du foretager en nulstilling af din smartphone eller tablet fra fabrikken. Vi har alle set mysterier, hvor detektiven tager et stykke papir, der var blevet slettet, og ved at gnide en blyant over det, kan de læse, hvad der var skrevet på det før. Hvis du holder det stykke papir op til lyset, kan du sandsynligvis endda læse adressen. Det er let for nogen at få adgang til noget software, der kan gendanne filer og data, der er slettet med en fabriksindstilling. Den gode nyhed er, at der er nogle enkle trin, du kan tage for at sikre, at dine data virkelig er væk fra din gamle enhed.

Kryptering er den ultimative viskelæder

Inden du prøver en fabriksindstilling, skal du kryptere dataene på din enhed. Uden nøglerne til krypteringen er det næsten umuligt at rekonstruere dine oplysninger. Oplysningerne er stadig der, som det er med enhver nulstilling af fabrikken, men alt, hvad der kan hentes, er de krypterede data. Dette beskytter dig mod at få dine følsomme oplysninger hentet af nogen, der har din enhed efter dig.

På de fleste enheder er kryptering en simpel sag. Hvis du ejer en Apple-enhed, der kører iOS 8.0 eller nyere, krypteres din enhed automatisk, og Apple har ikke en krypteringsnøgle til at åbne den. Hvis du udfører en nulstilling af fabrikken på en Apple-enhed, kan ingen, der ikke har din adgangskode, gendanne dataene. For Android-enheder, der kører Marshmallow eller nyere, skal dine oplysninger som standard være krypteret.

slet info android

Hvis du ejer en lidt ældre Android-enhed, kan du kontrollere, om din telefon er krypteret eller krypterer dine oplysninger. Du kan gøre dette ved at gå til indstillingsmenuen og klikke på sikkerhedsskærmen. Dette kan være under forskellige faner afhængigt af din enhed. Det kan også være mærket noget som ‘Lås skærm og sikkerhed’.

låseskærm og sikkerhed

Når du har fundet det højre skærmbillede, skal du klikke på sikkerhed og finde muligheden ‘Krypter enhed’. Afhængig af din enhed kan dette muligvis mærkes ‘Krypter’, ‘Kryptering’ eller noget lignende.

krypter enhed

Krypteringsskærmen advarer dig om, at kryptering er en lang proces. Du vil vente et stykke tid, hvor du ikke har brug for telefonen i mindst en time, og du vil sandsynligvis have enhed tilsluttet, mens krypteringen sker. Når den er krypteret, er oplysningerne på din enhed sikret.

Log ud af alle konti

Uanset om du bruger en Apple- eller Android-enhed, er det en god ide at logge ud af dine konti. Dette forbereder smartphone eller tablet til en nulstilling af fabrikken og overføres til en ny ejer.

iOS-enheder

For iOS-enheder skal du logge ud af App store, iMessage og iCloud. Følg disse trin:

  1. Før du logger ud, skal du sørge for at parre alle enheder, du har tilsluttet, f.eks. Din Apple Watch
  2. Fra ‘Indstillinger’ skal du finde ‘Meddelelser’ og slukke for iMessage-indstillingen
  3. Find ‘iTunes & App Store ‘-indstilling, klik på din Apple ID-e-mail og klik derefter på’ Log ud ‘
  4. Endelig skal du i Indstillinger trykke på ‘iCloud’ nederst på skærmen finde ‘Log ud’ eller finde dit navn og derefter på ‘Log ud’. Din enhed er nu klar til at udslette og nulstille.

æble tilmelding

Android-enheder

Hvis du har en ældre enhed til Android-enheder, kan du muligvis springe direkte over til at udføre en nulstilling af fabrikken på dette tidspunkt. På nyere enheder har Android fabriksindstillingsbeskyttelse slået til som standard, hvilket forhindrer en ny ejer i at logge på en enhed, hvis du først deaktiverer dine konti korrekt.

Deaktiver først din skærmlås. I dine indstillinger skal du finde indstillingerne for låseskærmen. Dette kan være under et par forskellige etiketter afhængigt af din enhed, men det er generelt mærket ‘Lock Screen Security’, ‘Lock Screen’, ‘Lock screen and security’ eller noget lignende.

skærmlås type

Vælg ‘Ingen’ for at deaktivere din låseskærm.

indstillinger personlige

Log derefter ud af din Google-konto på enheden. Fra menuen Indstillinger “Brugere og konti” eller “Konti”.

konti

Tryk på ‘Konti’ for at få vist de forskellige konti, du har logget ind på enheden. Du ønsker måske at logge ud af hver af dem individuelt, men generelt er det nok at logge ud af Google for at sikre din beskyttelse.

Find ‘Google’, og klik derefter på hver Gmail-konto, du har logget på på denne enhed for at fjerne den. Klik på ‘Mere’ i øverste højre hjørne af skærmen, og vælg ‘Fjern konto’ for at logge ud.

Klar til nulstilling

Når du har taget disse trin, kan du nu udføre en fabriksindstilling med tillid til, at dine data er sikre.

iOS

Klik på ‘Generelt’ på din iOS-enhed fra indstillingsmenuen, vælg ‘Nulstil’ og vælg til sidst ‘Slet alt indhold og indstillinger’.

slet alt indhold, nulstilling af æble

Du har mulighed for at tage sikkerhedskopi af dine data til iCloud, inden du sletter. Vælg enten at tage backup af dine data eller ‘Slet nu.’ Dine data er nu slettet fra din enhed.

Android

På din Android-enhed skal du i din indstillingsmenu se efter “Backup & Nulstil”. Dette kan ofte, men ikke altid, findes i systemmenuen under dine indstillinger.

Vælg ‘Sikkerhedskopi og nulstil’ for at komme til nulstillingsskærmen, og vælg muligheden for at nulstille din enhed.

sikkerhedskopier og nulstil
Først skal du sørge for at slå indstillingen ‘Automatisk gendannelse’ fra. Denne mulighed bringer dine gemte indstillinger og data tilbage, når du nulstiller enheden. Klik på skyderen for at slå dette fra.

Til sidst skal du vælge ‘Fabriksdata nulstilling’ for at nulstille din enhed. Android samler en liste over konti, du stadig er logget ind på din enhed – hvis nogen. Vælg ‘Nulstil enhed’ nederst på skærmen for at bekræfte dit valg om at nulstille.

Ved at følge disse enkle trin kan du sikre, at dine oplysninger forbliver sikre, selv når du overfører din enhed til en ny ejer.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me