Urus tetapan privasi di aplikasi kecergasan anda | Tinjauan VPNO

Sama ada kita suka atau tidak, bahkan perincian kehidupan seharian yang paling khusus telah mengembangkan komponen digital. Dari peti sejuk dan pencahayaan yang disambungkan dengan Wi-Fi hingga kawalan seluruh rumah yang dibantu AI, kerana teknologi terus maju, begitu juga kesambungan kami. Kecergasan fizikal peribadi tidak terkecuali, seperti yang dibuktikan oleh banyak pelacak kalori, perakam laluan, dan perancang senaman yang ada. Terdapat beribu-ribu aplikasi kecergasan dalam persaingan untuk menemani perjalanan kecergasan anda, dan banyak yang cukup berkesan. Namun, mereka cenderung menuntut banyak maklumat peribadi. Orang yang mementingkan privasi akan ingin memeriksa berapa banyak akses yang mereka berikan ke aplikasi baru. Dalam artikel ini, anda akan mendapat gambaran umum mengenai kebenaran asas yang diminta oleh aplikasi kecergasan, dan penjelasan mengapa mereka mesti atau tidak membimbangkan anda.


Kebenaran Aplikasi Kebiasaan dan Kegunaannya

Hampir setiap aplikasi telefon pintar yang ada memerlukan kebenaran tertentu untuk melaksanakan fungsi asasnya. Perkara ini berlaku terutamanya untuk aplikasi kecergasan yang perlu mengumpulkan dan memproses maklumat sensitif. Contohnya mereka mengumpulkan lokasi terdekat, status sambungan, dan metrik prestasi anda. Berikut adalah senarai kebenaran dan fungsinya yang paling kerap diminta.

Rangkaian

Seperti kebanyakan kategori ini, kebenaran Rangkaian sebenarnya adalah beberapa kebenaran dalam satu kumpulan. Aplikasi dengan akses ini dapat melakukan tindakan seperti mengubah jenis sambungan anda (Wi-Fi, 4G, LTE dll.) Dan mencegah telefon anda tidur. Ini sepertinya banyak kekuatan untuk memberikan satu program, tetapi kenyataannya adalah bahawa banyak aplikasi kecergasan hanya menggunakannya untuk menyegerakkan data mereka. Seperti kebanyakan aplikasi, aplikasi kecergasan umumnya tidak menyimpan data di telefon anda, tetapi pada pelayan terpusat.

Aplikasi memerlukan kebenaran rangkaian untuk memindahkan data melalui sambungan yang sedang aktif. Dengan aplikasi yang terkenal dan terkenal seperti Strava, Garmin, MapMyRun, dan MyFitnessPal, kebenaran ini seharusnya tidak menjadi masalah keselamatan yang besar, tetapi itu tidak bermaksud sepenuhnya jinak. Beberapa aplikasi mungkin berusaha memindahkan data melalui sambungan “tidak aktif” yang dapat mempengaruhi penggunaan data dan baterai.

Pembelian Dalam Aplikasi

Aplikasi memerlukan kebenaran ini untuk mengenakan bayaran ke atas akaun anda untuk peningkatan dan ciri premium, seperti mematikan iklan atau meningkatkan interaksi aplikasi. Tanpa kebenaran ini, Google Play akan menolak sebarang percubaan transaksi wang. Kebenaran ini adalah standard dan tidak boleh menyebabkan penggera, tetapi pastikan anda selalu mengetahui siapa yang menggunakan telefon anda. Terdapat banyak kisah mengenai ibu bapa yang bertanggungjawab untuk pembelian yang dilakukan oleh anak mereka ketika mereka tidak melihatnya.

Berkaitan: The Identiti kebenaran membantu kebenaran Pembelian Dalam Aplikasi. Ini membolehkan aplikasi membaca dan mengesahkan maklumat akaun semasa melakukan sebarang transaksi.

Kenalan

Kebenaran Kenalan kadang-kadang kontroversial kerana membenarkan akses aplikasi ke buku alamat telefon anda. Aplikasi menggunakan kebenaran ini untuk menghubungkan anda dengan rakan di platform yang sama, dan untuk mengundang pengguna bukan ke perkhidmatan melalui alamat e-mel mereka, terus dari antara muka pengguna. Aplikasi mengatakan bahawa mereka tidak menggunakan izin jika pengguna tidak sengaja mengakses ciri yang memerlukannya. Namun, penting untuk mengetahui bahawa, dengan izin dihidupkan, aplikasi dapat membaca maklumat ini pada bila-bila masa dan tanpa pemberitahuan.

Kebenaran ini sering dapat disekat tanpa menjejaskan fungsi aplikasi. Pengguna Android boleh melakukan ini dengan membuka Tetapan Peranti > Aplikasi > * Nama Permohonan * > Kebenaran dan mematikan kenalan Kenalan.

Penyimpanan / Media

Kebenaran media membolehkan aplikasi mengakses kandungan storan dalaman dan kad SD peranti anda. Aplikasi menggunakannya untuk tindakan seperti memuat naik foto dan menyimpan dan mengeksport statistik. Walaupun kemungkinan besar anda membenarkan akses ini ke aplikasi yang bereputasi baik, perlu diingat bahawa adalah mungkin untuk menghidupkan dan mematikan izin ini melalui tetapan telefon anda.

Lokasi

Kebenaran Lokasi memberikan aplikasi akses ke lokasi dan lokasi tepat anda. Dengan menganalisis perkhidmatan sambungan di sekitar anda, seperti peranti Wi-Fi dan menara selular, aplikasi dapat menentukan lokasi umum anda dan menggunakannya untuk melayani iklan berasaskan geografi yang anda targetkan. Lokasi tepat anda berasal dari GPS telefon anda dan membolehkan perkhidmatan menentukan lokasi anda dalam jarak beberapa meter. Selain menggunakannya untuk menayangkan iklan yang berkaitan dengan lokasi, aplikasi pelacakan latihan seperti Strava dan MapMyRun memerlukan maklumat GPS untuk mengikuti larian atau perjalanan basikal anda. Aplikasi ini membolehkan aplikasi memaparkan laluan dan metrik yang berkaitan dengan kelajuan dalam laporan masa nyata dan selepas aktiviti.

Penjejakan GPS sangat penting untuk fungsi teras banyak aplikasi kecergasan. Namun, tidak menghairankan bahawa banyak orang tidak selesa dengan aplikasi yang mengetahui lokasi sebenarnya sepanjang masa. Selain itu, aplikasi penjejakan sering menerbitkan aktiviti anda ke suapan awam. Dengan menunjukkan tempat anda memulakan atau mengakhiri senaman anda, ini dapat menunjukkan orang asing di mana anda tinggal jika anda tidak berhati-hati. Aplikasi seperti Strava mempunyai pilihan untuk mengaburkan lokasi awal / akhir anda berdasarkan radius set pengguna.

Bluetooth

Kebenaran Bluetooth diperlukan untuk menyambung ke perkakasan luaran seperti jam tangan pintar, monitor denyut jantung, dan peranti GPS pihak ketiga seperti Garmin. Namun, tidak semua aplikasi kecergasan memerlukan izin ini untuk berfungsi.

Urus Tetapan Privasi dan Keselamatan Pelbagai Aplikasi Kecergasan

Walaupun kebanyakan aplikasi kecergasan memerlukan beberapa kumpulan kebenaran untuk melaksanakan fungsi asasnya, banyak yang membolehkan anda menyesuaikan tetapan privasi dan keselamatan yang tidak penting. Menyelaraskan ini biasanya merupakan proses yang mudah, dan anda dapat mengawal lokasi, privasi, dan pilihan yang berkaitan dengan kenalan langsung dari menu aplikasi. Berikut adalah gambaran ringkas tetapan privasi dari beberapa aplikasi kecergasan yang paling popular.

Mengawal Tetapan Privasi di Strava

logo stravaDi menu tetapan Strava, di bawah “Tetapan Privasi”, anda dapat melihat bahawa aktiviti dan data anda sangat umum secara lalai. Sekiranya anda tidak memilih untuk tidak ikut serta, Strava akan menerbitkan aktiviti anda ke papan umum feed dan segmen. Ciri aplikasi “Flyby” juga membolehkan pengguna lain melihat apakah mereka melewati anda semasa melakukan aktiviti, atau sebaliknya. Selanjutnya, Strava menggunakan data aktiviti anda untuk membuat “Peta Haba” awam yang menunjukkan jalan yang paling banyak dilalui di kawasan anda. Anda boleh melumpuhkan pilihan individu dalam Tetapan, atau, bagi pengguna yang ingin merahasiakan aktivitinya, Strava menawarkan Mod Privasi Peningkatan satu sentuhan yang mengaktifkan tetapan privasi yang paling ketat.

Strava juga membolehkan kebenaran Kenalan secara lalai. Ini membolehkannya mengakses buku alamat anda tanpa meminta anda terlebih dahulu. Namun, anda boleh mematikan akses ini dari menu tetapan.

Mengawal Tetapan Privasi di MapMyRun

Secara lalai, MapMyRun berkongsi data anda dengan rakan anda sahaja. Ini termasuk profil, laluan, dan latihan anda. Anda dapat mengubah tetapan ini menjadi “Umum” atau “Hanya Saya” dengan membuka menu dan mengetuk Tetapan > Privasi. MapMyRun juga dilengkapi “Pusat Privasi”, dengan informasi tentang persetujuan yang diperlukan oleh aplikasi, cara mengeksport data Anda, dan cara menghapus seluruh akaun anda.

Mengawal Tetapan Privasi di Runkeeper

logo pelariSemasa pertama kali masuk ke Runkeeper, semasa proses pembuatan akaun, aplikasi secara automatik memilih kotak yang memberikan izin untuk menghantar e-mel kepada anda. Anda mempunyai pilihan untuk tidak ikut serta, tetapi anda perlu mengambil tindakan. Ia juga meminta anda memasukkan tarikh lahir (wajib), berat badan anda sekarang (pilihan), dan jantina anda (pilihan).

Secara lalai, Runkeeper menerbitkan aktiviti anda ke suapan yang dapat dilihat oleh semua orang. Peta anda dapat dilihat oleh rakan anda secara lalai. Di menu tetapan, anda boleh mengubahnya agar hanya dapat dilihat oleh anda, rakan anda, atau semua orang.

Mengawal Tetapan Privasi di Endomondo

Endomondo, seperti Runkeeper, ingin menghantar e-mel kepada anda. Walau bagaimanapun, ia tidak mencentang kotak secara rahsia untuk anda. Sebagai gantinya, Endomondo menjadikannya senang untuk tidak ikut serta dengan meminta anda secara langsung. Untuk mengubah tetapan privasi, ketuk Lagi > Tetapan > Pusat Privasi > Privasi. Di sini, Endomondo menyediakan pilihan privasi satu sentuhan yang mudah, serta tetapan lanjutan yang membolehkan anda mengawal siapa yang melihat maklumat peribadi anda. Data seperti tarikh lahir, tinggi badan, berat badan, dan degupan jantung anda secara lalai. Latihan, kelajuan rata-rata, peta, dan rancangan latihan peribadi anda dapat dilihat oleh rakan anda secara lalai. Di Pusat Privasi, anda juga dapat melihat izin yang telah anda setujui, memuat turun salinan data peribadi anda, dan menghapus akaun anda.

Mengawal Tetapan Privasi di MyFitnessPal

MyFitnessPal sangat liberal dengan apa yang dikongsikan ke suapan berita anda. Sekiranya anda tidak mengambil tindakan, aplikasi akan berkongsi hampir semua perkara yang anda lakukan dalam aplikasinya. Walau bagaimanapun, buku harian pemakanan peribadi anda ditetapkan secara peribadi. Anda boleh memilih untuk membagikannya secara terbuka atau dengan rakan, atau anda boleh menguncinya dengan kata laluan. Lihat tetapan ini dengan pergi ke Tetapan > Pusat Privasi > Berkongsi & Tetapan privasi.

Mengawal Tetapan Privasi di Garmin Connect dan Polar Flow

logo garminMenggunakan peranti kecergasan pintar, seperti Garmin GPS atau jam tangan Polar, memberi anda akses ke metrik lanjutan yang tidak tersedia melalui telefon anda. Peranti ini mengumpulkan banyak data dan mempunyai beberapa kebenaran wajib untuk berfungsi, tetapi mudah untuk mengawal publisiti anda. Secara lalai, Garmin menetapkan profil dan aktiviti anda menjadi peribadi. Anda boleh memilih untuk menjadikannya hanya dapat dilihat oleh hubungan anda atau semua orang, tetapi anda harus mengambil tindakan. Jantina, tinggi badan, berat badan, usia, dan VO2 Max anda dapat ditunjukkan di profil anda, tetapi aplikasi menyembunyikannya secara lalai.

Begitu juga, Polar Flow menetapkan profil dan aktiviti anda menjadi peribadi secara lalai; memberi anda pilihan untuk berkongsi secara terbuka, atau hanya dengan pengikut anda, jika anda memilih.

Privasi dan Keselamatan Digital adalah Tanggungjawab Peribadi

Malah syarikat yang paling terkenal tidak terkalahkan. Walaupun keselamatan maklumat anda adalah keutamaan utama bagi perniagaan ini, mereka harus melindungi diri dari serangan luar secara konsisten. Itu tidak biasa, tetapi kadang-kadang pertahanan ini gagal dan maklumat anda boleh tergugat.

Di bawah Armour’s MyFitnessPal: Peringatan Awas

Pada bulan Mac 2018, Under Armour mengumumkan bahawa “pihak yang tidak sah memperoleh data yang berkaitan dengan akaun pengguna MyFitnessPal pada akhir Februari 2018.” Sudah tentu, pasukan perhubungan awam Under Armor memandang rendah kejadian itu. Mereka memastikan bahawa tidak ada “pengenal yang dikeluarkan oleh pemerintah” yang dicuri, walaupun syarikat itu bahkan tidak mengumpulkan maklumat seperti itu. Tidak ada maklumat pembayaran yang dicuri; tetapi nama pengguna, kata laluan, dan alamat e-mel terganggu dalam pelanggaran tersebut.

Nampaknya tidak malap untuk menukar kata laluan untuk aplikasi kecergasan, tetapi penting untuk mempertimbangkan bahawa banyak orang menggunakan kombinasi nama pengguna / kata laluan yang sama untuk semua akaun mereka. Ini bermaksud bahawa akaun ini, secara ekstensif, juga dikompromikan. Kejadian seperti ini adalah peringatan serius bahawa syarikat hanya boleh melakukan banyak perkara untuk memastikan maklumat anda selamat. Anda juga mesti mengambil langkah untuk melindungi diri anda. Pastikan anda mengkaji pilihan privasi dan kebenaran aplikasi sebelum menggunakannya. Tukar kata laluan anda sebaik sahaja mengetahui kemungkinan pelanggaran, dan jangan gunakan kata laluan yang sama untuk semua akaun anda. Pada akhirnya, menjaga keselamatan adalah tanggungjawab peribadi.

Pemikiran Akhir

Aplikasi kecergasan mengumpulkan banyak maklumat peribadi. Di kebanyakan aplikasi, anda dapat menyesuaikan siapa yang dapat melihat maklumat ini. Walau bagaimanapun, walaupun anda hanya memastikan anda dapat melihat maklumat yang mungkin juga dilihat oleh syarikat aplikasi. Walaupun menggunakan aplikasi kecergasan boleh menjadi cara yang sempurna untuk mendapatkan bentuk yang baik, ingatlah bahawa anda memberikan maklumat peribadi dalam prosesnya. Untuk tetap tidak dikenali, lebih baik melacak latihan anda dengan cara lama.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me