Tetapan Privasi Facebook: Panduan Terbaik | Tinjauan VPNO

Kunci Laptop Privasi FacebookSehingga suku pertama 2018, Facebook mempunyai lebih daripada 2.1 bilion pengguna bulanan aktif di seluruh dunia. Dengan jangkauan yang besar, Facebook berpotensi untuk mempengaruhi pengguna. Dari mana kita membeli kaus kaki kita hingga bagaimana kita mengundi dalam pilihan raya, Facebook dapat memainkan peranan. Facebook boleh mempunyai pengaruh ini kerana ia tahu banyak tentang kita. Berita-berita terkini menunjukkan bahawa Facebook membenarkan maklumat peribadi digunakan untuk iklan korporat dan politik. Atas sebab ini, anda mungkin ingin menyemak tetapan privasi Facebook anda. Anda dapat memastikan anda mempunyai kawalan yang lebih besar terhadap maklumat anda. Inilah panduan anda untuk mendapatkan maklumat anda di Facebook.


Lihat Tempat Anda Log Masuk

Mungkin ia pernah berlaku kepada anda sebelum ini? Anda lupa untuk log keluar di komputer rakan atau telefon pintar dan mereka membuat anda mengetahui perkara ini dengan meletakkan mesej bodoh pada garis masa anda. Ia tidak berbahaya dan biasanya sangat lucu. Tetapi bagaimana jika anda log masuk ke komputer awam dan terlupa keluar? Tidak lucu jika orang seterusnya yang menggunakan komputer tiba-tiba mempunyai akses ke maklumat peribadi anda di Facebook.

Nasib baik, anda dapat memastikan ini tidak berlaku dengan beberapa langkah mudah. Di bawah “Tetapan” di Facebook, klik “Keselamatan dan Log Masuk”. Berhampiran bahagian atas halaman akan ada senarai tempat anda log masuk. Lebih-lebih lagi, anda dapat mengetahui sama ada sesi ini aktif. Anda boleh kembali melalui log masuk baru-baru ini untuk melihat sebarang peranti atau log masuk yang bukan anda. Sekiranya anda menemui log masuk yang mencurigakan, klik pada 3 titik di sebelah kanan entri dan pilih “Bukan Anda?” untuk melaporkannya. Sekiranya anda membiarkan diri anda masuk ke peranti lain, anda boleh mengklik “Log Keluar” untuk memaksa peranti tersebut mengeluarkan anda dari Facebook.

FB securitylogin di mana anda berada

Kawal Penandaan Facebook

Facebook membolehkan anda mengawal siapa yang dapat menandai nama anda dalam pos atau foto dan dalam keadaan apa. Dari menu Tetapan, pilih “Garis Masa dan Penandaan”. Dari menu ini, anda dapat mengedit siapa yang dapat membuat catatan pada garis masa anda, rakan anda atau hanya anda, dan siapa yang dapat melihat apa yang orang lain siarkan pada garis masa anda.

Anda juga dapat mengawal siapa yang dapat melihat siaran yang anda ditandai: semua orang, rakan rakan, rakan, hanya anda. Anda juga boleh menyesuaikan siapa yang dapat melihat siaran ini sepenuhnya. Sebagai contoh, anda boleh memilih untuk hanya berkongsi gambar dengan 12 rakan baik anda. Ini boleh menjadi ciri berguna jika anda ingin berkawan dengan orang-orang dari tempat kerja, tetapi anda tidak semestinya membenarkan mereka mengakses semua perkara di profil anda. Contohnya, anda mungkin tidak mahu atasan anda melihat semua pesta yang anda kunjungi.

Timelinetagging FB yang melihat

Anda juga boleh mengatur Facebook untuk memberitahu anda tentang pos yang ditandai oleh anda. Dengan cara ini anda dapat memberikan persetujuan anda sebelum siaran itu muncul pada garis masa anda.

Kaji Apa yang Dilihat Orang Lain pada Garis Masa Anda

Salah satu alat keselamatan yang paling kuat untuk mengurus apa yang dilihat oleh orang lain pada garis masa anda adalah di menu “Garis Masa dan Penandaan”. Di bawah bahagian Ulasan, anda akan menemui entri yang berlabel, “Tinjau apa yang dilihat oleh orang lain di profil anda.” Klik “Lihat Sebagai”, dan itu akan membawa anda ke halaman profil anda. Paparan lalai menunjukkan seperti apa profil anda kepada orang ramai. Maksudnya, jika seseorang yang bukan rakan anda di Facebook menemui profil anda, inilah yang akan mereka lihat. Anda boleh menelusuri catatan untuk mengubah tetapan privasi dari sebarang catatan yang anda tidak mahu dilihat oleh orang ramai.

Kembali ke bahagian atas profil, anda boleh mengubah pandangan dari “Umum” menjadi “melihat profil anda dari perspektif orang tertentu”. Jadi, sebagai contoh, anda mungkin lebih suka bahawa ibu anda tidak melihat foto pesta tersebut. Melalui tetapan ini, anda dapat melihat profil anda dengan cara orang itu melihatnya. Anda tidak dapat memastikan bahawa apa-apa yang anda gemari untuk dirahsiakan dapat diakses oleh orang itu.

Mengehadkan Posting yang lalu dengan mudah

Sekiranya anda menggunakan Facebook selama beberapa tahun, ada kemungkinan bahawa ketika anda mula-mula mula menggunakan Facebook, anda tidak sedar keselamatan seperti yang anda alami hari ini. Selama bertahun-tahun anda mungkin mempunyai ratusan catatan yang disiarkan secara terbuka. Sekarang anda mungkin memilih perkara ini dibatasi hanya untuk rakan anda, atau mungkin juga dibuat secara peribadi.

Untuk menyekat siaran ini, pergi ke menu Tetapan dan pilih “Privasi”. Di bawah “Aktiviti Anda”, pilih “Hadkan Posting Lalu.” Ini akan membolehkan anda menghadkan khalayak yang dapat melihat semua catatan anda yang lalu.

Privasi FB masa lalu

Berkongsi Profil Facebook Anda ke Mesin Pencari

Sekiranya anda pernah mencari nama anda dalam talian, anda mungkin telah melihat bahawa profil Facebook anda muncul dalam hasil carian. Walau bagaimanapun, yang tidak diketahui oleh ramai orang ialah anda boleh menyekatnya. Di Menu Privasi tetapan anda, lihat di bagian berlabel “Bagaimana Orang Menemukan dan Menghubungi Anda.” Klik “Edit” pada pertanyaan “Adakah anda mahu mesin carian di luar Facebook memaut ke profil anda?”. Di sini anda boleh memilih untuk tidak mencentang pilihan tersebut. Akibatnya, halaman Facebook anda tidak akan muncul di enjin carian lagi.

Pencarian privasi FB

Menguruskan Log Masuk Aplikasi

Selalunya apabila anda melanggan laman web atau log masuk ke aplikasi baru, mereka menawarkan kemudahan untuk log masuk menggunakan Facebook. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, aplikasi dan laman web yang anda izinkan untuk log masuk anda dengan cara ini dapat mengembang. Lebih-lebih lagi, kebanyakan orang jarang berfikir untuk kembali dan membatalkan kebenaran apabila mereka berhenti menggunakan aplikasi atau melayari laman web. Anda boleh menguruskan kebenaran tersebut terus dari Facebook.

Di bawah Menu Tetapan, pilih “Aplikasi dan Laman Web”. Anda akan melihat senarai Aplikasi Aktif dan Laman Web, lengkap dengan izin masing-masing. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai maklumat yang diberikan kepada aplikasi dan izin yang diberikan kepadanya, klik pada logo untuk membuka skrin maklumat. Dari sini anda boleh mengedit kebenaran dan keterlihatan aplikasi.

Laman web aplikasi FB aktif

Sekiranya anda ingin membatalkan kebenaran, klik kotak centang di sebelah nama dan logo, kemudian klik “Buang”. Di kotak dialog yang berikut, anda mempunyai pilihan untuk juga menghapus sebarang catatan yang dibuat aplikasi di Facebook bagi pihak anda.

Sekiranya anda memilih untuk tidak membenarkan aplikasi atau laman web berintegrasi dengan profil Facebook anda, anda dapat mematikan semua izin dengan mencari pilihan “Aplikasi, Laman Web dan Permainan” dan klik “Edit” untuk mematikan fitur ini di Facebook.

Mengawal Iklan dari Facebook

Facebook bebas digunakan kerana mereka menjual iklan kepada perniagaan. Facebook tahu banyak tentang anda dari apa yang anda suka dan klik. Oleh kerana itu mereka dapat membantu perniagaan menargetkan pengguna berdasarkan maklumat tersebut. Sekiranya anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pengiklan yang menyasarkan profil anda, anda boleh menyemak maklumat di tetapan Facebook.

Dari menu Tetapan, klik “Iklan”. Entri teratas adalah “Minat Anda”. Mengkliknya akan menunjukkan pelbagai perkara yang telah anda klik dan berinteraksi melalui Facebook. Ini adalah bagaimana Facebook membina profil siapa anda untuk menjual iklan yang disasarkan kepada anda. Anda dapat melihat minat anda, dan kadang-kadang menemui sesuatu yang anda tidak pernah berniat untuk berinteraksi dengannya. Anda boleh memadamkan minat yang anda rasa tidak sesuai dengan anda. Hasilnya Facebook mempunyai gambaran yang lebih baik mengenai siapa anda. Lebih-lebih lagi, iklan yang anda lihat akan lebih sesuai dengan minat anda.

FB mengiklankan pilihan iklan anda

Di bawah bahagian itu ialah bahagian “Pengiklan yang telah anda berinteraksi dengannya”, anda dapat melihat pengiklan yang anda kongsi maklumat dan telah menemui anda di Facebook. Antaranya ialah pengiklan yang laman web atau aplikasi anda pernah gunakan pada masa lalu. Selain itu, akan ada pengiklan yang iklannya telah anda klik. Untuk mana-mana pengiklan ini, Anda dapat mengklik logo mereka dan memilih “Sembunyikan iklan dari …” untuk tidak lagi melihat iklan dari pengiklan tersebut.

Salah satu bahagian yang paling menarik adalah bahagian “Maklumat Anda” di sini. Bahagian “Mengenai Anda” mempunyai maklumat peribadi asas seperti status hubungan, majikan, dan pendidikan anda. Selalunya, Facebook mengetahui perkara-perkara ini, kerana anda telah mengisinya sebelum ini. Klik pada tab “Kategori Anda” untuk melihat jenis maklumat yang ada di Facebook mengenai anda. Di bahagian ini, Facebook akan menunjukkan apa yang dipercayai pandangan politik anda, jenis peranti yang anda gunakan, sama ada anda seorang ibu bapa dan berapa umur anak anda, dan banyak lagi. Ini adalah maklumat yang diambil Facebook dari aktiviti anda di Facebook dari masa ke masa. Dengan maklumat ini pengiklan dapat mencari orang yang berminat dengan produk atau perkhidmatan mereka.

Mengendalikan Maklumat Anda

Ramai orang lebih suka hidup mereka menjadi buku terbuka bagi sesiapa sahaja yang berminat untuk mencarinya. Mereka malah lebih suka iklan yang disasarkan untuk kepentingan mereka. Walau bagaimanapun, yang lain lebih suka menyimpan seberapa banyak maklumat mereka secara peribadi. Apa sahaja pilihan yang anda buat, tidak ada jawapan yang salah di sini. Walau bagaimanapun, ada baiknya anda mengetahui bagaimana mengendalikan maklumat anda. Ketahui bagaimana anda dapat mengamankan maklumat anda di Facebook dan pastikan maklumat peribadi anda seperti yang anda mahukan. Walau bagaimanapun, Facebook bukan satu-satunya aplikasi yang mengumpulkan banyak data mengenai anda. Anda mungkin juga mempertimbangkan untuk mengubah tetapan privasi di aplikasi dan laman web seperti Twitter, Instagram, Snapchat, Google, WhatsApp, Skype, dan Reddit.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me