Tetap selamat di Grindr: Cara melindungi privasi anda | Tinjauan VPNO

Logo Grindr

Dengan berjuta-juta pengguna di seluruh dunia, Grindr adalah salah satu aplikasi temu janji paling popular untuk lelaki gay dan biseksual. Aplikasi ini dilancarkan pada tahun 2009, menjadikannya lebih tua daripada Tinder. Sejak itu, Grindr telah mengubah adegan gay sepenuhnya. Matlamat Grindr adalah untuk menyediakan platform selamat (dating) kepada lelaki dari komuniti LGBT. Dengan aplikasi tersebut pengguna dapat melihat profil orang di kawasan kejiranan mereka, bertukar mesej, dan mencari tarikh.

Janji temu dalam talian kebanyakannya menggembirakan. Walaupun begitu, selalu baik untuk mengetahui potensi risiko privasi yang terdapat pada aplikasi temu janji seperti Grindr. Kami tidak bermaksud menimbulkan kepanikan atau menghentikan orang daripada menggunakan aplikasi temu janji. Namun, kami ingin memastikan bahawa anda, dan pengguna lain, berpeluang melindungi diri dan privasi anda. Terutama di beberapa negara, di mana undang-undang tempatan tidak menerima komuniti LGBT, berhati-hati sangat penting. Malangnya, masih banyak yang mendiskriminasi orang lain berdasarkan seksualiti mereka, yang menjadikan langkah keselamatan diperlukan.

VPNOverview bercakap dengan pakar Philip Tijsma, yang merupakan sebahagian daripada COC, sebuah persatuan LGBT rasmi di Belanda, serta Azza Sultan, pengarah bersekutu Grinder for Equality. Selepas itu, kami menyediakan senarai petua untuk mereka yang memandang serius privasi Grindr mereka: jangan berkongsi maklumat peribadi yang tidak perlu, matikan lokasi anda, dan gunakan aplikasi lokasi palsu melalui emulator Android.

Apa risiko privasi yang dimiliki Grindr?

Bagi banyak pengguna, Grindr adalah platform di mana mereka boleh menjadi diri mereka sendiri tanpa rasa malu. Menjadi gay adalah sesuatu yang diberikan. Itu sering kali menjadi kelegaan di dunia di mana masih ramai yang menilai dua lelaki berpegangan tangan. Malangnya, sekelompok kecil orang dengan niat buruk menggunakan Grindr untuk tujuan mereka sendiri. Ini menimbulkan potensi bahaya untuk privasi dan kesejahteraan anda.


Pengguna lain dapat mengetahui lokasi anda

Penanda Lokasi Telefon PintarSekiranya anda ingin memanfaatkan sepenuhnya Grindr, aplikasi sentiasa perlu mengetahui di mana anda berada. Program ini menggunakan GPS dan Wi-Fi untuk memadankan anda dengan pengguna Grindr lain di kawasan geografi anda. Walau bagaimanapun, Grindr, seperti aplikasi temu janji popular yang lain, mempunyai beberapa kelemahan yang membolehkan orang asing mengetahui lokasi anda. Sebagai contoh, aplikasi menunjukkan sejauh mana ‘padanan’ anda dengan terperinci. Pada tahun 2014, penyelidik keselamatan siber Synack mendapati bahawa pengguna Grindr dapat memanfaatkan maklumat ini dengan mudah untuk mengetahui lokasi pengguna lain. Grindr menangani masalah ini dengan membenarkan pengguna melumpuhkan perkongsian lokasi.

Namun, kajian lanjutan yang dilakukan oleh Trever Faden menunjukkan bahawa penyelidik keselamatan siber masih dapat mencari lokasi pengguna Grindr, bersama dengan data peribadi lain. Ini dapat dilakukan walaupun pengguna telah menonaktifkan pembagian lokasi, kerana data lokasi pengguna masih dikirim ke pelayan Grindr, di mana dapat ditemukan. Faden membuat laman web di mana pengguna dapat mengenal pasti siapa yang menghalangnya di Grindr. Untuk mengetahui maklumat ini, pengguna hanya perlu memasukkan nama pengguna dan kata laluan Grindr mereka.

Mengikuti kajian Faden, Grindr menyekat akses kepada data pengguna yang telah menyekat pengguna lain. Sebagai tambahan, Grindr memberitahu pengguna untuk tidak menggunakan log masuk Grindr mereka untuk laman web lain.

Pengguna Grindr di negara-negara dengan peraturan anti-gay mungkin berada dalam bahaya

Dengan Grindr yang membolehkan orang menentukan lokasi tepat pengguna, risiko privasi banyak sekali, terutama di tempat-tempat di mana gay dianggap sebagai kesalahan jenayah. Homoseksual masih dianggap tidak sah di 69 negara, dan beberapa negara tersebut bahkan menggunakan hukuman mati. Menjadi pengguna Grindr di salah satu tempat tersebut boleh membawa kesan yang teruk. Pemerintah Mesir, misalnya, menggunakan aplikasi Grindr dan kegagalannya untuk mengesan dan bahkan menangkap warganegara gay, walaupun secara homoseksual secara teknikalnya tidak haram di sana. Iran juga menggunakan keselamatan di Grindr untuk mengenal pasti pengguna aplikasi tersebut. Akhirnya, 200 pengguna Grindr ditahan. Grindr telah berusaha untuk memerangi bahaya ini dengan menyembunyikan bendera jarak yang digunakan dalam aplikasi, tetapi perubahan ini dengan mudah dielakkan.

Grindr bertujuan untuk menghubungkan orang yang tinggal di kawasan yang sama. Oleh itu, menghapus sepenuhnya setiap lokasi pengguna akan menjadikan aplikasi tidak berguna. Tanpa maklumat ini, orang-orang yang jaraknya beratus-ratus atau ribuan batu dapat dipadankan antara satu sama lain, tanpa ada kemungkinan untuk bertemu dalam kehidupan nyata. Kemungkinan masalah praktikal ini berperanan besar dalam keputusan Grindr untuk memerangi penyalahgunaan aplikasinya.

Maklumat kesihatan anda mungkin didedahkan

Ikon Penjagaan Kesihatan Telefon PintarRisiko privasi lain yang berkaitan dengan Grindr ada kaitan dengan data peribadi anda. Syarikat telah diketahui berkongsi data sulit, termasuk maklumat kesihatan sensitif, para penggunanya. Pada bulan April 2018, Grindr dilanda bahaya ketika didedahkan bahawa syarikat itu berkongsi status HIV pengguna dengan syarikat lain, bersama dengan data lokasi dan alamat e-mel.

Wakil Grindr pada awalnya mempertahankan amalan tersebut. Mereka mendakwa bahawa perkongsian data tersebar luas dan pengguna bersetuju untuk perkongsian data ketika mereka mendaftar untuk aplikasi tersebut. Namun, dalam praktiknya, banyak pengguna Grindr tidak menyedari bahawa maklumat kesihatan mereka dikongsi. Sekiranya pengguna Grindr memilih untuk mendedahkan status HIV mereka, maklumat ini dapat dilihat oleh mana-mana pengguna Grindr yang melihat profil mereka. Namun, ramai pengguna tidak menyangka aplikasi tersebut akan berkongsi maklumat kesihatan sensitif mereka di luar Grindr.

Pelanggaran privasi yang teruk ini menimbulkan kemarahan orang ramai, dan Grindr akhirnya mengeluarkan kenyataan bahawa data pengguna tidak akan pernah dijual kepada pihak ketiga. Namun, pengguna Grindr harus memikirkan dengan serius apakah mereka ingin memasukkan maklumat kesihatan mereka di profil mereka.

Grindr membantu pengguna dengan menawarkan petua dan panduan

Terbukti, Grindr sentiasa berusaha mengubah perkhidmatannya. Syarikat cuba bersikap telus dengan memberitahu pelanggannya sebaik mungkin. Lebih-lebih lagi, mereka mengembangkan pilihan dan pembaikan baru apabila orang memintanya. Kami bertanya kepada Grindr mengenai perkembangan terkini mengenai keselamatan dan privasi pengguna mereka dan menerima respons berikut dari Azza Sultan, pengarah bersekutu Grindr untuk kesetaraan:

“Kami di Grindr memahami bahawa keselamatan bukan hanya tanggungjawab pengguna aplikasi janji temu. Oleh itu Grindr terus berusaha untuk mengembangkan dan meningkatkan ciri keselamatannya untuk tidak hanya melindungi penggunanya, tetapi juga untuk memberikan mereka maklumat keselamatan penting yang diperlukan untuk memastikan pengalaman temu janji yang selamat. Terlepas dari garis panduan keselamatan yang kami sediakan untuk pengguna kami, kami kini sedang mengembangkan panduan keselamatan holistik yang akan segera tersedia dalam pelbagai bahasa. “

Panduan ini kini disiarkan di laman web Grindr dan boleh didapati dengan mengklik pautan berikut: grindr.com/safety.

Bahaya dalam kehidupan seharian

Aplikasi temu janji seperti Tinder, Happn dan Grindr membawa maklumat sensitif mengenai penggunanya. Sekiranya data tersebut jatuh ke tangan yang salah, ia boleh membawa akibat yang serius. Ini terutama berlaku di negara-negara di mana kewujudan LGBT terancam oleh undang-undang tempatan. Perkara itu mungkin tidak begitu relevan jika anda tinggal di negara di mana homoseksual adalah sah sepenuhnya, tetapi sayangnya itu tidak selalu berlaku. Prasangka dan kurangnya penerimaan sosial menimbulkan risiko besar bagi semua pengguna Grindr.

Mengambil Grindr ke luar negara

Kapal terbang di atas planet BumiBertemu di destinasi percutian anda boleh menjadi kaedah baik untuk bertemu orang baru. Ini semua menyeronokkan, tetapi anda harus berhati-hati. Sekiranya negara asal anda menerima sepenuhnya komuniti LGBT, anda mungkin mengharapkan negara lain juga begitu. Ini tidak selalu berlaku. Grindr secara automatik menyesuaikan lokasi anda setiap kali anda mengaktifkan aplikasi. Seperti yang disebutkan sebelumnya, itu boleh membahayakan di banyak tempat, seperti Algeria, Nigeria, Barbados, India dan Pakistan. Semua negara ini mempunyai dasar yang menjadikan perbuatan sesama jenis tidak sah.

Begitu juga, ada negara-negara di mana homoseksual di sisi undang-undang, tetapi tetap dihukum. Contohnya ialah Rusia dan Mesir. Di Mesir, yang tetap menjadi destinasi percutian yang popular bagi banyak pihak, pemerintah telah memerintahkan pemukulan dan penguncian beberapa individu setelah mereka mengatur tarikh melalui Grindr. Firas yang masih muda adalah salah seorang mangsa: dia telah merancang kencan dengan anak lelaki yang dia temui di aplikasi, tetapi diatur, ditahan, dan dihukum karena ‘perundingan’, yang tidak sah menurut undang-undang Mesir.

Adakah anda menggunakan Grindr, atau aplikasi temu janji yang serupa, dan adakah anda akan melakukan perjalanan? Selalu pastikan untuk memeriksa undang-undang tempatan dan sikap umum anda terhadap homoseksual. Laporan penyelidikan tahunan mengenai homofobia yang ditaja oleh ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans dan Intersex Association) mungkin merupakan tempat yang baik untuk memulakan. Di bahagian bawah artikel ini, kami telah menyimpulkan negara-negara di mana tindakan seks yang sama dianggap tidak sah. Nasihat kami adalah mempertimbangkan senarai ini dengan teliti, tetapi juga melakukan penyelidikan lebih lanjut, sehingga anda tidak akan berakhir di tempat seperti Mesir dengan aplikasi Grindr yang anda aktifkan secara tidak sengaja.

Lebih-lebih lagi, bahkan negara yang menerima homoseksual sepenuhnya oleh undang-undang dan dalam praktiknya, tidak selalu menjadi tempat yang baik. Individu penghakiman boleh cuba menggunakan Grindr dengan cara yang berbahaya bagi anggota komuniti LGBT. Itulah sebabnya selalu penting untuk melindungi diri dan privasi anda sebaik mungkin – juga semasa berpacaran.

Janji nama tanpa nama di Grindr?

Telefon Pintar Tanpa NamaMenjaga privasi anda tetap utuh semasa berpacaran memang mempunyai dilema tertentu. Sekiranya setiap pengguna Grindr mengutamakan privasinya, temu janji akan menjadi lebih sukar – jika tidak mustahil. Bagaimana anda akan tahu pasti bahawa pasangan anda adalah siapa yang dia katakan? Bilakah selamat bertemu dengan seseorang? Dan bagaimana anda boleh memberitahu yang lain bahawa anda tidak bermaksud membahayakan mereka dan hanya mencari kencan?

Walaupun perhatian negatif yang diperoleh Grindr baru-baru ini, ia tetap menjadi ruang positif. 99% daripada semua tarikh, perbualan, dan perjumpaan berjalan lancar dan tanpa masalah. Untuk memastikan ini juga berlaku untuk anda, terdapat beberapa langkah berjaga-jaga yang boleh anda ambil. Grindr membuat senarai dengan langkah-langkah keselamatan yang boleh dan harus digunakan oleh semua penggunanya. Contohnya: selalu memberitahu rakan atau ahli keluarga tentang lokasi anda ketika anda bertemu dengan seseorang dari Grindr, dan mempercayai naluri anda. Sekiranya sesuatu terasa tidak enak, ia mungkin berlaku.

Bagaimana melindungi privasi anda di Grindr

Selain mengikuti garis panduan keselamatan umum yang diberikan oleh Grindr, anda selalu dapat menggunakan beberapa langkah keselamatan lain untuk melindungi diri anda sebaik mungkin. Berikut adalah tiga petua yang baik untuk membantu anda:

Jangan terlalu banyak berkongsi

Seperti aplikasi temu janji lain, selalu bijak untuk mengehadkan jumlah maklumat peribadi yang anda sertakan di profil anda. Elakkan menggunakan nama penuh, nombor telefon, alamat e-mel, status HIV, dan maklumat sensitif anda yang lain. Lebih-lebih lagi, lebih bijak memuat naik foto profil yang tidak muncul di tempat lain dalam talian. Jika tidak, pengguna boleh melakukan carian gambar terbalik pada foto anda dan mencari media sosial anda yang lain. Sekiranya anda menggunakan foto yang sama di Facebook atau Twitter, mereka akan menemui akaun anda dalam sekelip mata dan dapat menggunakan maklumat di sana untuk mengetahui identiti anda dengan lebih lanjut.

Selain itu, jika anda memutuskan untuk menghentikan perbualan dari aplikasi, lebih selamat menggunakan Google Voice atau perkhidmatan serupa. Aplikasi seperti itu membolehkan anda menyimpan nombor telefon anda sendiri dan berfungsi dengan nombor sekunder.

Lumpuhkan fungsi jarak

Grindr dan aplikasi temu janji lain menggunakan lokasi GPS telefon anda untuk memadankan anda dengan orang di kawasan anda. Anda akan dapat melihat sejauh mana jarak anda dan orang itu dalam masa nyata. Nyaman jika anda ingin segera bertemu: bar di sudut mudah dijangkau untuk anda berdua! Malangnya, ini juga bermaksud bahawa pengguna lain dapat mengetahui lokasi tepat anda. Sekiranya pengguna Grindr lain mengetahui jarak antara anda berdua, mereka dapat mengira sekiranya anda menggunakan proses yang disebut trilaterasi. Atas sebab ini, penting untuk menyembunyikan maklumat jarak anda.

Anda boleh menyembunyikan jarak di Grindr dengan melakukan tindakan berikut:

 1. Buka Aplikasi Grindr pada peranti anda
 2. Pergi ke anda profil
 3. Ketik “Tetapan“Di sudut kanan atas
 4. Pergi ke “Pilihan Paparan
 5. Matikan “Tunjukkan Jarak Saya

Namun, perlu diketahui bahawa mematikan fungsi ini hanya akan membuat pengguna lain tidak dapat melihat sejauh mana jarak anda. Profil anda masih akan dikategorikan dan ditunjukkan kepada pengguna Grindr lain di kawasan anda. Ini bermaksud lokasi anda akan tetap rentan jika pengguna Grindr tempatan lain mendedahkan maklumat jarak mereka.

Gunakan aplikasi lokasi palsu

Peta dengan lokasiMenyembunyikan jarak di Grindr mungkin sudah dapat menenangkan fikiran anda. Oleh kerana anda masih dipadankan dengan orang di persekitaran langsung anda, ia tidak memberikan privasi sepenuhnya. Mungkin anda tidak fikir anda memerlukan ini: Bagaimanapun, Grindr adalah untuk bertemu orang.

Sekiranya anda ingin melangkah lebih jauh, pilihan terbaik anda ialah memasang aplikasi lokasi palsu dan menipu lokasi anda. Aplikasi ini dapat memperbodohkan aplikasi lain untuk menganggap anda berada di tempat lain. Dalam hampir semua kes, ini juga berfungsi pada aplikasi temu janji. Malangnya, kerana kemas kini Grindr baru-baru ini, penipu lokasi nampaknya tidak berfungsi lagi di telefon bimbit. Ini boleh mengakibatkan situasi berbahaya bagi sesetengah pengguna. Sekiranya anda ingin menipu lokasi anda, anda boleh memuat turun emulator Android di komputer anda dan menggunakan Grindr di sana. Ini akan membantu anda menyembunyikan lokasi sebenar anda.

Bluestacks untuk komputer anda

Emulator Android yang boleh dipercayai yang dapat membantu anda mengatasi sekatan Grindr baru-baru ini berkaitan dengan penipuan lokasi, adalah Bluestacks. Sekiranya anda memuat turun Bluestacks di komputer anda dan terus menggunakan Grindr di sana, anda masih dapat mengubah lokasi maya anda untuk Grindr. Ikuti langkah-langkah ini untuk menjalankan Bluestacks di komputer anda.

 1. Muat turun versi terbaru Bluestacks dari laman web rasmi mereka.
 2. Log masuk di Google Play dengan akaun.
 3. Muat turun aplikasi Grindr rasmi dari Play Store.

Sebelum melangkah lebih jauh, anda harus mencari aplikasi yang membolehkan anda untuk menipu lokasi anda. Pilihan yang popular ialah Spoofer Lokasi GO Fake GPS. Kami telah menguji aplikasi ini dan dapat memberitahu anda bahawa aplikasi ini berfungsi untuk Grindr dan Happn.

Spoofer Lokasi GO GPS palsu

Fake GPS GO agak mudah dipasang dan tersedia untuk Android 6.0 dan lebih tinggi. Untuk menggunakannya, ikuti langkah berikut:

 1. Muat turun aplikasi di Bluestacks.
 2. Buka aplikasi dan ketik “Dayakan Lokasi Mengejek“Di skrin pertama.
 3. Pergi ke peta, pilih lokasi yang ingin anda gunakan, dan klik butang main di sudut kiri bawah skrin.
 4. Sekiranya mesej “Lokasi ejekan dinonaktifkan atau aplikasi bukan aplikasi Lokasi Mock lalai, harap aktifkan untuk meneruskan” muncul, klik aktifkan.
 5. The “Pilihan PembangunSkrin akan muncul. Klik “Pilih Apl Lokasi Mock“Dan pilih”Percuma FakeGPS“.
 6. Kembali dan tekan butang main sekali lagi untuk mengaktifkan tetapan GPS palsu.

Setelah anda menetapkan lokasi palsu anda, anda boleh log masuk ke akaun Grindr anda di emulator dan menggunakannya seperti biasa.

Lokasi GPS Palsu iTools *

Ikuti langkah-langkah ini untuk menipu lokasi anda di iOS dengan iTools:

 1. Pasang iTools pada komputer anda.
 2. Buka program dan pilih “Cubaan percuma“.
 3. Pergi ke “Kotak alatTab.
 4. Pergi ke “Kit Alat Peranti“Dan pilih”Lokasi Maya“.
 5. Masuk ke lokasi palsu dalam kotak teks di peta dan tekan enter.
 6. Apabila penanda untuk lokasi palsu muncul di peta, klik “Pindah ke sini“Untuk menetapkan iPhone anda ke lokasi itu.

* Oleh kerana kemas kini Grindr baru-baru ini, penggunaan emulator Android adalah perlu jika anda ingin menipu lokasi anda. Ini bermakna anda perlu menggunakan aplikasi Fake GPS GO Location Spoofer.

Tetap selamat, tetapi cari profil yang sesuai

Menetapkan GPS telefon anda ke lokasi palsu pada masa ini adalah kaedah paling berkesan untuk melindungi lokasi anda di Grindr dan aplikasi kencan lain. Namun, ingatlah bahawa anda akan dipadankan dengan profil yang berada di dekat lokasi palsu, dan bukan lokasi sebenar anda. Walaupun begitu, penipuan boleh sangat berguna: anda selalu dapat memilih lokasi yang hanya beberapa batu dari tempat anda berada. Dengan cara ini, anda akan berpadanan dengan orang di kawasan sekitar anda, tetapi anda tidak akan memberikan lokasi sebenar anda.

Mungkin tidak sesuai dengan tarikh anda ketika anda menggunakan lokasi palsu. Sekiranya ya, tidak mengapa membincangkan topik ini semasa tarikh pertama atau kedua, jadi anda tidak akan dilihat sebagai ikan keli. Bercakap tentang kemungkinan untuk menyesuaikan lokasi Grindr anda dan bincangkan kelebihannya. Selalu ada kemungkinan orang yang duduk di seberang anda mempunyai kebimbangan yang sama mengenai privasi dan keselamatan seperti anda. Mungkin dia ingin tahu lebih banyak mengenainya.

SCRUFF

Grindr sentiasa mencari jalan keluar untuk masalah yang dihadapi oleh pengguna. Keselamatan memainkan peranan besar dalam hal ini. Walau bagaimanapun, Grindr bukan satu-satunya aplikasi yang mengusahakannya. Platform temu janji lain untuk lelaki gay dan biseksual adalah SCRUFF. Tujuan mereka adalah untuk mewujudkan rangkaian orang (gay) yang dapat bertukar maklumat untuk saling menjaga keselamatan. Aplikasi ini mempunyai pilihan untuk menghubungi duta besar tempatan: ahli khas aplikasi yang anda boleh meminta petua semasa anda melancong ke negara atau kota mereka.

Kami memutuskan untuk menguji aplikasinya sendiri dan menghubungi duta SCRUFF di pelbagai negara. Soalan kami dijawab dengan cepat dan menyeluruh, dan kami bahkan menerima beberapa petua perjalanan yang berguna. Jelas sistem yang berjaya. Selain daripada duta besar ini, SCRUFF menggunakan data ILGA untuk memberi amaran kepada penggunanya mengenai keadaan tempatan di lebih 80 negara, sesuatu yang baru-baru ini juga dilakukan oleh Tinder. Ini amat berguna sekiranya anda tidak mengetahui sepenuhnya keadaan destinasi anda ketika anda sudah dalam perjalanan.

Pemikiran terakhir

Janji temu, sama ada dalam kehidupan sebenar atau dalam talian, mesti selamat untuk semua orang. Aplikasi temu janji dengan sendirinya tidak berbahaya; mereka hanyalah alat yang memudahkan orang untuk saling bertemu. Ini adalah banyak keseronokan. Malangnya masih ada banyak orang dengan niat buruk di sekitar yang membenci aplikasi seperti Grindr kerana mereka ditujukan kepada lelaki gay dan biseksual. Orang-orang itu boleh menyebabkan banyak masalah, terutama di negara-negara di mana homoseksual masih dianggap tidak sah.

Grindr mempunyai kerentanan keselamatan yang sama dengan aplikasi kencan yang lain, terutama ketika menjaga lokasi pengguna secara peribadi. Walaupun Grindr berusaha untuk memperbaiki kerentanan ini, pengguna Grindr dan kadang-kadang bahkan pemerintah dapat mengungkap identiti pengguna. Pada masa ini, mengehadkan maklumat yang anda kongsi di profil anda dan menggunakan aplikasi lokasi palsu di komputer anda adalah beberapa langkah berjaga-jaga terbaik yang boleh anda ambil semasa menggunakan Grindr.

Ketika datang ke Grindr, penting untuk mengetahui kemungkinan risiko yang mungkin Anda alami ketika menggunakan layanan kencan. Namun, jangan biarkan ini menjauhkan anda dari aplikasi. Selagi anda memperlakukan maklumat peribadi anda dengan bijak dan memikirkan tindakan anda, kemungkinan sesuatu yang buruk berlaku sangat kecil.

Di manakah perlakuan seks yang sama dianggap tidak sah?

Peta dunia interaktif yang ditunjukkan di bawah memberikan gambaran mengenai kesahan homoseksual di negara-negara di seluruh dunia. Perhatikan kenyataan bahawa beberapa negara dan kawasan di mana homoseksual dianggap sah oleh undang-undang masih tidak selalu menyokong hak LGBT. Seseorang mungkin menghadapi diskriminasi, keganasan dan stigmatisasi di tempat-tempat tersebut, misalnya di Rusia.

Peta dunia interaktif hak LGBT (menunjukkan ketidaksamaan homoseksual)

Beberapa negara memerlukan penjelasan tambahan, kerana keadaan di sana tidak begitu mudah ditentukan. Anda akan menemui negara-negara ini dan komen yang diperlukan dalam jadual di bawah.

Negara
Kesahan homoseksual
Catatan
MesirSecara rasmi sah, tetapi seseorang masih boleh didakwaSecara teori, homoseksual tidak haram, tetapi dalam praktiknya sering dilihat sebagai pelanggaran ‘undang-undang moral’. Peraturan untuk wanita tetap tidak jelas.
IndonesiaBergantung pada lokasiMenjadi gay adalah sah di sebagian besar Indonesia, kecuali wilayah berikut: Aceh, Sumatera Selatan dan kota Palembang.
IraqUndang-undangMenurut undang-undang, homoseksual adalah sah di Iraq, tetapi mengekspresikan diri sebagai sebahagian daripada komuniti LGBT sangat berbahaya kerana warga yang akan mengambil undang-undang itu ke tangan mereka sendiri.
LibanonTidak sah untuk lelaki dan wanitaBeberapa hakim telah memutuskan untuk tidak mendakwa individu, tetapi ini belum diputuskan oleh undang-undang.
Korea UtaraUndang-undangTidak ada undang-undang yang menentang homoseksual di Korea Utara. Negara ini hanya menolak kewujudannya secara keseluruhan.
PalestinBergantung pada lokasiMenjadi gay adalah haram bagi lelaki di Gaza. Homoseksual secara rasmi sah di seluruh negara.
RusiaBergantung pada lokasiHaram di Chechnya. Telah dilaporkan bahawa orang gay ditempatkan di kem konsentrasi.
SingapuraTidak sah untuk lelakiSah untuk wanita. Bagi lelaki, undang-undang tidak dipatuhi sejak tahun 1996.
Sri LankaTidak jelasBeberapa sumber melaporkan bahawa homoseksual telah didekriminalisasi.

Salah satu organisasi antarabangsa terbesar yang berkaitan dengan dirinya sendiri dengan hak LGBT adalah International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans dan Intersex Association, atau ILGA secara ringkas. Mereka telah membuat peta dunia yang lebih terperinci dengan maklumat mengenai undang-undang dan perundangan mengenai orientasi seksual.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me