Siapa yang dapat melihat sejarah penyemakan imbas dan laman web yang anda lawati?

Kehidupan dalam talian kami menjadi semakin luas setiap hari. Kami menggunakan internet untuk menjaga kewangan, mengawasi kesihatan dan terus berhubung dengan rakan, keluarga dan rakan sekerja. Tanpa menyedarinya, kita semua menghantar banyak maklumat ke dalam kekosongan.


Oleh kerana projek seperti Wikileaks dan pemberi maklumat seperti Edward Snowden telah mengungkapkan bahawa banyak institusi rasmi terus-menerus mengupas orang, privasi menjadi topik yang sering dibincangkan. Siapa yang mendengar? Adakah maklumat peribadi anda telah dikongsi dengan pihak ketiga? Organisasi mana yang dapat mengesan anda dalam talian, dan apa yang mereka lihat sebenarnya? Ini adalah soalan yang akan kami jawab untuk anda.

VPN membantu: ExpressVPN menyembunyikan anda dari mata kasar

Sebelum kita terus ke semua pihak yang dapat melacak anda dalam talian, kami ingin memberikan tip ringkas untuk melindungi privasi anda: menggunakan VPN. VPN meningkatkan privasi anda dalam dua cara penting: menjadikan trafik data anda lebih tanpa nama, dengan membimbingnya melalui pelayan VPN luaran dengan alamat IP yang berbeza. Selanjutnya, VPN juga menyulitkan lalu lintas data anda. Yang terakhir ini juga meningkatkan keselamatan dalam talian anda.

VPN yang hebat untuk orang yang memandang serius privasi mereka adalah ExpressVPN. VPN ini menawarkan tiga perkara kepada penggunanya yang meningkatkan privasi mereka: protokol enkripsi yang sangat baik – antaranya OpenVPN, yang dilihat oleh banyak pakar sebagai protokol VPN paling selamat yang ada – dasar tanpa pembalakan yang ketat dan teknologi TrustedServer yang unik.

Surfshark: penyedia VPN yang berpatutan dan selamat

Bagi orang yang mencari alternatif yang lebih murah, tetapi masih menginginkan VPN yang berfikiran privasi, Surfshark adalah pilihan yang sangat baik. Sama seperti ExpressVPN, Surfshark menawarkan OpenVPN protokol penyulitan yang sangat selamat dan polisi tanpa pembalakan. Selanjutnya, Surfshark menawarkan beberapa ciri keselamatan tambahan yang hebat, seperti suis kill dan sambungan VPN berganda untuk keselamatan dan privasi tambahan. Dan semua ini dengan harga yang luar biasa hanya $ 1.99.

Mullvad: VPN yang khusus dalam keselamatan dan privasi

Sekiranya anda benar-benar mementingkan privasi, kami mengesyorkan mencuba Mullvad. Penyedia VPN ini menawarkan protokol penyulitan yang sangat selamat dan tidak mencatat apa yang anda lakukan dalam talian. Selain itu, ini adalah salah satu daripada sedikit VPN di mana anda boleh mendapatkan akaun sepenuhnya tanpa nama.

Siapa yang dapat melihat apa yang saya buat dalam talian?

Terdapat banyak pihak yang boleh mengesan kami dalam talian. Dalam jadual di bawah, kami telah menyenaraikan beberapa perkara yang mungkin ingin anda pertimbangkan. Lajur kedua memberi anda lebih banyak maklumat mengenai apa yang dapat dimiliki oleh setiap pihak dan apa yang dapat mereka lakukan dengannya.

SIAPA YANG DAPAT MELIHAT ANDA
APA YANG ANDA PERLU TAHU
Penyedia perkhidmatan internet (ISP)
 • BOLEH melihat laman web yang anda lawati, media sosial, yang anda hantarkan melalui e-mel
 • BOLEH melihat maklumat terperinci mengenai kesihatan dan kewangan anda
 • Mereka dapat menyimpan data anda selama enam bulan hingga satu tahun (atau lebih lama), bergantung pada undang-undang tempatan
 • Kemungkinan untuk meminta laporan data kepada mereka (jika anda adalah warga negara EU)
Anda (Wi-Fi) pentadbir rangkaian
 • BOLEH melihat laman web yang anda lawati, media sosial, video yang anda tonton
 • TIDAK dapat melihat apa yang anda lakukan di laman HTTPS
 • Bos / majikan anda biasanya tergolong dalam kategori ini
Sistem operasi
 • BOLEH melihat laman web yang anda lawati, media sosial, video yang anda tonton
 • BOLEH melihat lokasi anda (apabila diaktifkan)
 • Kemungkinan untuk meminta laporan data kepada mereka (jika anda adalah warga negara EU)
Laman web
 • BOLEH melihat tingkah laku dalam talian anda di beberapa laman web
 • Selalunya bekerja dengan kuki
 • Boleh memperibadikan iklan dan menyesuaikannya agar sesuai dengan tingkah laku dalam talian anda
Enjin carian
 • BOLEH melihat sejarah carian anda
 • BOLEH melihat hasil carian anda
 • Google: mempunyai data dari semua platform tempat anda menggunakan akaun Google anda
Aplikasi
 • BOLEH melihat lokasi, maklumat akaun, alamat e-mel anda
 • Berlainan untuk setiap aplikasi
 • Petua: Perhatikan pernyataan privasi mereka
Kerajaan
 • Boleh meminta data ISP anda
 • Membanteras jenayah
 • Cenderung membatasi kebebasan dan privasi dalam talian dalam beberapa cara
Penggodam
 • BOLEH melihat sejarah penyemak imbas anda, data log masuk, perincian kewangan, dll.
 • Bergantung pada jenis serangan

Apa yang dilihat oleh ISP saya?

Ikon Mod InkognitoPenyedia perkhidmatan internet anda, atau ISP, adalah pintu masuk anda ke internet. Semua yang anda lakukan dalam talian, melepasi ISP anda. Ini bermakna mereka secara automatik menerima banyak maklumat mengenai anda dan kehidupan dalam talian anda. Selagi data dalam talian anda tidak dienkripsi dengan mencukupi, ISP anda akan melihat semuanya. Walaupun mod penyamaran tidak membuat anda selamat. ISP anda mengetahui laman web mana yang anda lawati, apa yang anda lakukan di media sosial dan siapa anda menghantar e-mel. Kadang kala mereka tahu lebih banyak daripada yang anda mahukan mengenai masalah peribadi seperti kesihatan diri atau kewangan anda. Dengan menggunakan semua data ini, ISP anda dapat membuat profil yang tepat pada anda dan mengikatnya ke alamat IP anda. Ini adalah salah satu sebab mengapa mungkin menyembunyikan alamat IP anda.

Sebilangan besar negara mempunyai undang-undang mengenai penyimpanan data. Undang-undang ini memutuskan berapa lama ISP harus menyimpan sekurang-kurangnya data yang mereka kumpulkan. Walau bagaimanapun, undang-undang ini berbeza di setiap negara: di beberapa tempat, tempoh ini adalah enam bulan, sementara di negara lain sekurang-kurangnya setahun. Dalam tempoh ini, pemerintah dan polis dapat meminta ISP untuk berkongsi data. Apa yang berlaku pada data anda selepas itu, tidak selalu jelas. Kemungkinan berbeza setiap penyedia dan, sekali lagi, setiap negara. Namun, ISP sering dilarang menjual data anda kepada pihak ketiga.

Mungkin senang mengetahui bahawa data yang disulitkan, seperti mesej WhatsApp yang terkunci di belakang enkripsi hujung ke hujung, tidak dapat dilihat oleh ISP anda. Sekiranya anda tinggal di EU dan ingin mengetahui data apa yang telah dikumpulkan oleh penyedia anda, GDPR memberi anda hak untuk meminta laporan penuh.

Apa yang dilihat oleh pentadbir rangkaian (Wi-Fi) saya?

Ramai yang akan menyedari hakikat bahawa data yang anda hantar melalui rangkaian Wi-Fi terbuka tidak dilindungi dengan baik. Inilah sebabnya mengapa anda tidak boleh memeriksa kewangan anda atau membayar bil semasa menggunakan Wi-Fi percuma Burger King. Setelah anda mengetahui hal ini, sebarang sambungan internet yang bukan rangkaian Wi-Fi yang tersedia secara terbuka mungkin terdengar sangat selamat dan terjamin. Ini hanya sebahagiannya berlaku: bertentangan dengan Wi-Fi, sambungan kabel tidak membenarkan semua orang melihat aktiviti dalam talian anda.

Tetapi masih ada yang dapat: pentadbir rangkaian anda dapat melihat semua sejarah penyemak imbas anda. Ini bermakna mereka dapat menyimpan dan melihat hampir setiap laman web yang anda lawati. Sebahagian daripada sejarah penyemakan imbas anda selamat: HTTPS memberikan anda sedikit keselamatan tambahan. Adakah anda pernah mengunjungi laman web yang menggunakan protokol ini? Kemudian pentadbir tidak dapat melihat dengan tepat apa yang telah anda lakukan di laman web tersebut.

Apa yang dilihat oleh bos saya?

Soalan yang sering ditanya ialah: Bolehkah bos saya melihat apa yang saya lakukan dalam talian? Jawapannya adalah ya. Selagi anda tersambung ke rangkaian yang berada di bawah kawalan bos anda, dia dapat melihat hampir semua yang anda lakukan, sama seperti yang dapat dilakukan oleh pentadbir rangkaian lain. Selain itu, jangan lupa bahawa majikan anda – atau sesiapa sahaja yang mempunyai akses ke komputer (kerja) dan akaun anda – dapat melihat sejarah penyemak imbas anda dengan mudah. Oleh itu, lebih baik tidak bermain permainan Facebook semasa waktu bekerja.

Apa yang dilihat oleh sistem operasi anda?

Privasi sistem operasi WindowsSistem operasi peranti anda (Windows, iOS, dll.) Juga mengetahui satu atau dua perkara mengenai anda. Anda boleh menyesuaikan tetapan privasi Windows 10 dan iOS untuk menjaga keselamatan diri semasa menggunakan sistem mereka. Walaupun begitu, mereka akan dapat mengakses banyak data anda.

Untuk mendapatkan idea mengenai data yang disimpan oleh sistem operasi anda, lihatlah program kawalan ibu bapa yang terdapat di dalam sistem. Dengan kawalan ibu bapa, anda dapat mengawasi aktiviti dalam talian anak-anak anda. Anda akan melihat laman web apa yang mereka kunjungi, video YouTube apa yang mereka tonton dan media sosial apa yang mereka gunakan. Maklumat ini semua dihantar kepada anda melalui sistem operasi anda, yang bermaksud sistem itu sendiri mempunyai akses ke semua data ini.

Sama seperti ISP anda, sistem operasi anda juga diwajibkan (oleh undang-undang EU) untuk memberi anda laporan lengkap mengenai data yang dikumpulkan. Windows memberikan kemungkinan ini juga. Sekiranya anda menggunakannya, anda akan melihat bahawa Microsoft mengetahui aplikasi mana yang telah anda buka, istilah carian yang telah anda gunakan, filem mana yang pernah anda lihat dan kadang-kadang di mana sahaja anda berada. Selama anda menggunakan program dan aplikasi yang dimiliki oleh Windows, seperti penyemak imbas Edge dan Windows Movie Player, Microsoft tahu dengan tepat apa yang anda lakukan.

Apa yang dilihat oleh laman web?

Laman web yang anda lawati sering mengumpulkan maklumat mengenai anda. Mereka menggunakan data anda untuk meningkatkan perkhidmatan mereka atau menyediakan fungsi khusus untuk anda. Inilah sebabnya mengapa anda memerlukan nama masuk dan kata laluan di laman web media sosial yang berbeza. Dengan mengumpulkan data dan meletakkan kuki, laman web dapat mengesan tingkah laku dalam talian anda dengan mudah.

Anda mungkin pernah mendengar kuki. Sebilangan besar daripada kita tidak dapat mencari-cari pop timbul di laman web yang meminta izin untuk meletakkannya. Sebenarnya, kuki kebanyakannya sangat berguna: mereka memastikan anda mempunyai pengalaman internet yang lebih pantas dan mudah. Kuki menyimpan maklumat mengenai laman web yang pernah anda lawati di penyemak imbas anda, jadi menavigasi laman web tersebut akan berlaku dengan lebih cepat dan lancar ketika anda mengunjungi lain kali. Mereka ingat log masuk anda dan membolehkan laman web menyesuaikan iklan mereka agar sesuai dengan anda.

Maklumat kuki yang dikumpulkan juga dihantar ke laman web sendiri. Oleh kerana GDPR di Eropah, kebanyakan laman web akan memberitahu anda kapan dan jika mereka mengumpulkan kuki. Mereka bahkan harus meminta izin dari pelawat EU mereka secara eksplisit. Satu-satunya masalah di sini ialah banyak laman web tidak berfungsi separuh juga jika anda tidak memberi mereka kebenaran untuk meletakkan kuki.

Laman web menggunakan kuki untuk mengumpulkan maklumat. Cookie, misalnya, dapat mengingat halaman kedai dalam talian yang pernah anda lawati. Dengan cara ini, laman web mengetahui produk yang telah anda lihat dan dapat menyesuaikan iklan dengan sewajarnya. Ini meningkatkan peluang anda menemui iklan untuk sesuatu yang sebenarnya anda ingin beli. Pada masa yang sama, tentu saja, ini merupakan pelanggaran privasi yang besar.

Apa yang dilihat oleh enjin carian?

Sama seperti laman web, mesin carian juga mengumpulkan banyak maklumat mengenai penggunanya. Setiap carian yang anda lakukan dan setiap pautan yang anda klik mengatakan sesuatu tentang siapa anda. Data ini sering dikumpulkan dan disimpan. Enjin carian paling popular di dunia, Google lama yang baik, mempunyai kedudukan yang unik ketika datang ke pengumpulan data. Walaupun Google bermula sebagai ‘hanya’ mesin pencari, syarikat itu kini memiliki banyak perkhidmatan yang semuanya dibayar dengan wang iklan. Sebilangan besar iklan tersebut diperibadikan menggunakan data yang dikumpulkan oleh Google. Jadi, pada dasarnya, Google sebenarnya menjana wangnya dengan menjual data pengguna anda kepada pihak lain.

Kerana banyak perkhidmatan yang dimiliki oleh Google, syarikat ini mempunyai pangkalan data maklumat yang besar mengenai penggunanya. Google.com, Chrome, Gmail, Peta, Hangout dan YouTube semuanya terikat dengan akaun Google anda. Dengan semua data yang mengalir dari platform ini, Google dapat membentuk profil anda yang sangat tepat. Sama ada maklumat mengenai rancangan masa depan anda atau cara anda melihat, Google tahu.

Mesin pencari yang sama sekali tidak sesuai dengan butiran dan sama sekali tidak mengambil bahagian dalam pengumpulan data, adalah DuckDuckGo. Pencarian tanpa nama adalah fokus utama perkhidmatan: carian anda tidak akan disimpan dan akibatnya hasilnya tidak akan disesuaikan dengan tingkah laku anda. DuckDuckGo menggunakan rangkaian Tor, yang membolehkan tahap penyulitan yang kuat untuk memastikan tanpa nama. Kami akan memberitahu anda lebih banyak mengenai Tor di kemudian hari dalam bahagian ini.

Apa yang dilihat oleh aplikasi?

Aplikasi di komputer, komputer riba, tablet dan telefon pintar anda juga menerima sebahagian daripada data dalam talian anda. Setiap aplikasi mempunyai akses ke maklumat yang anda kirim dan terima dalam aplikasi tersebut. Jenis dan jumlah maklumat yang dikumpulkan berbeza setiap aplikasi. Contohnya, aplikasi GPS dan kebanyakan aplikasi temu janji memerlukan lokasi anda agar dapat berfungsi dengan baik, sementara aplikasi lain memerlukan alamat e-mel untuk membolehkan anda membuat akaun. Biasanya, setiap aplikasi mempunyai perjanjian privasi sendiri, yang menyatakan untuk apa mereka menggunakan data anda. Ini selalu berlaku di Apple Store, kerana Apple menjadikan perjanjian privasi sebagai syarat untuk semua aplikasi yang ingin dimasukkan ke dalam kedai. Selalunya sangat berguna untuk membaca pernyataan ini, jadi anda akan lebih mengetahui jenis data yang dikumpulkan oleh syarikat.

Apa yang dilihat oleh kerajaan?

Mata pada LaptopSeperti disebutkan sebelumnya, ISP sering diwajibkan oleh undang-undang untuk menyimpan data anda untuk jangka waktu tertentu. Kerajaan tempatan atau polis dapat meminta ISP anda untuk data ini sebagai bagian dari penyelidikan. Ini adalah salah satu cara di mana pemerintah dapat mengakses data dalam talian anda. Maklumat ini boleh digunakan untuk memerangi jenayah (siber). Di beberapa negara, pemuat naik haram dikenal pasti dengan cara ini.

Anda mungkin tidak perlu terlalu takut dengan kekuatan pemerintah negara anda selama anda berpegang pada undang-undang – tetapi walaupun begitu mungkin sedikit tidak selesa untuk mengetahui bahawa pemerintah (dan bukan hanya pemerintah tempatan anda) boleh melihat di atas bahu anda. Data anda dapat disimpan oleh pihak berkuasa rasmi selama bertahun-tahun, dan bukan hanya ketika anda bertindak mencurigakan. Melalui undang-undang mengenai penyimpanan data dan perjanjian antarabangsa untuk berkongsi maklumat, banyak pemerintah sangat menghalang privasi orang awam mereka.

Keadaan lebih teruk di beberapa negara. Di sana, pemerintah menggunakan maklumat dalam talian mengenai subjek mereka untuk menekan kebebasan mereka. Di Mesir, misalnya, beberapa blogger telah ditangkap kerana mengkritik pemimpin negara dalam talian.

Apa yang dilihat oleh penggodam?

Sudah tentu, orang mungkin juga cuba membongkar aktiviti dalam talian anda dengan cara yang tidak sah. Peretas dan penjenayah siber dapat mengumpulkan data mengenai anda dengan memecah masuk komputer atau rangkaian anda. Terdapat banyak helah yang menjadikan maklumat anda lebih rentan. Sekiranya anda berurusan dengan penggodam topi hitam atau penjenayah siber sebenar, data ini kemudian dapat digunakan dengan mudah terhadap anda. Fikirkan jenayah berat seperti pencurian identiti. Penting untuk melindungi diri anda daripada serangan tersebut. Itulah sebabnya kami menyimpulkan beberapa cara di mana anda dapat melindungi data dalam talian anda dan memahami privasi anda.

Bagaimana saya menghalang orang lain daripada melihat apa yang saya lakukan dalam talian?

Anda mungkin menyukai idea agar semua pihak melihat lebih jauh daripada kita: sama sekali tidak. Nasib baik, ada beberapa cara untuk kekal tanpa nama dalam talian. Caranya adalah menyembunyikan alamat IP anda. Sekiranya IP anda tersembunyi, tidak ada yang dapat mengesan perkara yang anda lakukan dalam talian. Terdapat pelbagai cara untuk menutup IP anda: anda boleh menggunakan proksi, memuat turun penyemak imbas Tor, atau memasang VPN. Di bawah ini, anda akan mendapat penjelasan mengenai setiap pilihan ini.

Pelayan proksi

Menggunakan pelayan proksi bermaksud alamat IP anda tidak akan didedahkan ke laman web yang anda lawati. Kelemahan proksi adalah bahawa data anda tidak akan disulitkan dan, oleh itu, masih dapat dibaca oleh pihak luar. Inilah sebabnya mengapa proksi sangat berguna untuk mengatasi halangan dan sekatan dalam talian geografi, tetapi bukan untuk bertukar maklumat sensitif. Secara amnya, anonimiti dan perlindungan yang ditawarkan proksi adalah minimum.

Penyemak imbas Tor

Logo Tor The Onion RouterPenyemak imbas Tor membolehkan anda menghantar semua lalu lintas dalam talian anda melalui rangkaian pelayan di seluruh dunia. Dengan setiap langkah, rangkaian Tor menambahkan lapisan penyulitan pada data anda. Lebih-lebih lagi, penyemak imbas Tor memberi anda akses ke laman web gelap. Tor bertujuan untuk memberikan pengalaman internet yang selamat dan tanpa nama kepada penggunanya. Malangnya, enkripsi kuat yang digunakan oleh Tor menjadikan sambungannya lebih perlahan. Lebih-lebih lagi, tetapan yang salah dalam penyemak imbas sudah semestinya anda tidak lagi seaman mungkin.

Sambungan VPN

Internet sambungan VPNSambungan VPN adalah pilihan yang paling maju dalam hal privasi dan keselamatan dalam talian. VPN memberikan anda alamat IP baru yang tidak dapat ditelusuri kembali kepada anda sebagai pengguna. Selain itu, VPN menyulitkan data anda, jadi orang lain tidak akan dapat mencuri atau membacanya lagi. VPN adalah, dalam erti kata yang paling asas, sambungan proksi dengan penyulitan tambahan yang kuat: alternatif yang lebih selamat dan tanpa nama untuk perkhidmatan lain yang menutup IP anda. Terdapat banyak penyedia VPN yang berbeza di luar sana, jadi akan selalu ada penyedia yang sesuai dengan keperluan anda.

Pemikiran terakhir

Banyak pihak ingin mendapatkan maklumat peribadi anda. Data ini dapat digunakan untuk memperibadikan iklan atau meningkatkan layanan, tetapi juga untuk mengawasi Anda atau mencuri dari anda. Oleh itu, penting untuk menjaga privasi anda dengan baik. Anda boleh melakukannya dengan menggunakan proksi, penyemak imbas Tor, atau VPN. Walaupun proksi sebenarnya tidak akan menyulitkan aktiviti dalam talian anda, Tor dan VPN memberikan perlindungan yang baik. Menggunakan kedua-duanya akan melindungi anda lebih banyak lagi: anda boleh mendapatkan VPN dengan mudah dan menggunakan penyemak imbas Tor pada masa yang sama. Dengan cara ini, pihak lain akan menghadapi masalah besar untuk mendapatkan maklumat peribadi anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map