Sembunyikan atau ubah alamat IP anda: layari dengan bebas! | Tinjauan VPNO

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, privasi dan perlindungan data peribadi kami menjadi semakin penting. Anda mungkin pernah mendengar idea yang baik untuk menukar atau menyembunyikan alamat IP anda semasa melayari web. Google, platform media sosial dan juga perkhidmatan rahsia mengesan tingkah laku dalam talian anda secara besar-besaran. Walaupun ini merupakan pengetahuan umum pada masa ini, masih banyak orang yang tidak menyembunyikan alamat IP mereka sebagaimana mestinya. Orang-orang itu mempertaruhkan privasi mereka. Mungkin mereka percaya bahawa tidak perlu menyembunyikan kehidupan dalam talian mereka kerana mereka tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan. Walau bagaimanapun, terdapat banyak sebab lain untuk menukar IP anda. Adakah anda akan menggunakan kereta kuda dan menukar kereta anda? Dalam artikel ini, kami akan menerangkan bagaimana anda dapat menyembunyikan dan menukar alamat IP anda dengan mudah – dan mengapa anda mahu.


Apa itu alamat IP?

Tukar Grafik Alamat IP‘IP’ dalam alamat IP bermaksud ‘protokol internet’. Alamat IP adalah rangkaian nombor unik yang diberikan untuk sebarang sambungan internet. Nombor-nombor ini menjadikan peranti anda dapat dikenal pasti ketika disambungkan ke internet. Alamat IP sangat penting untuk menghantar dan menerima data melalui internet. Tanpa itu, anda tidak akan dapat melaksanakan tugas paling asas dalam talian.

Walau bagaimanapun, alamat IP anda juga boleh menjejaskan privasi anda. Ini menunjukkan lokasi umum anda, dan pihak ketiga dapat menggunakannya untuk mengesan aktiviti dalam talian anda. Selain itu, laman web dan kerajaan boleh memilih untuk tidak menunjukkan kepada anda halaman atau perkhidmatan tertentu bergantung pada lokasi anda. Lebih teruk lagi, penjenayah siber dapat memintas IP anda dan melakukan pelbagai kerosakan pada peranti anda. Atas sebab-sebab ini, banyak pengguna memilih untuk menyembunyikan atau menukar alamat IP mereka. Salah satu kaedah terbaik dan termudah untuk melakukannya adalah dengan menggunakan VPN yang boleh dipercayai. Perkhidmatan VPN yang kami cadangkan adalah CyberGhost. Penyedia ini menawarkan kelajuan yang hebat dan mempunyai fokus yang kuat terhadap keselamatan dan privasi. Lebih-lebih lagi, ia sangat murah dan mesra pengguna, jadi VPN yang hebat untuk memulakannya. Sekiranya anda ingin melihat pengalaman peribadi kami dengan penyedia ini, anda boleh menyemak tinjauan CyberGhost kami yang luas.

Adakah anda lebih suka mencuba VPN percuma dan terhad terlebih dahulu? Jangan ragu untuk melihat senarai VPN percuma terbaik kami di pasaran pada masa ini. Ini adalah kegemaran peribadi kami, semuanya boleh dipercayai dan pilihan yang baik untuk sesiapa sahaja yang ingin mencuba VPN sebelum membuat kontrak tahunan.

Cara menukar alamat IP anda dengan VPN: panduan langkah demi langkah

Untuk mempermudah sesuatu, kami akan menunjukkan kepada anda cara mengubah alamat IP anda menggunakan VPN langkah demi langkah. Sebagai contoh, kita akan menggunakan CyberGhost. Proses menyiapkan VPN anda cukup mudah. Untuk menukar alamat IP anda dengan CyberGhost, yang perlu anda lakukan adalah mengikuti langkah-langkah berikut:

  1. Klik pautan ini untuk melayari laman web CyberGhost
  2. Klik butang untuk tuntut perjanjian itu. Anda akan diarahkan ke halaman harga secara automatik
  3. Pilih kontrak yang paling sesuai dengan anda (bulanan, tahunan, dll.)
  4. Pilih kaedah pembayaran anda ingin menggunakan dan masukkan emel anda
  5. Log masuk di laman web CyberGhost dan muat turun klien VPN yang berfungsi pada sistem operasi anda
  6. Buka fail pemasangan setelah muat turun selesai
  7. Ikuti proses pemasangan untuk memasang VPN sepenuhnya pada peranti anda
  8. Buka perisian VPN yang dipasang
  9. Log masuk dengan akaun yang anda buat
  10. Klik ‘Melayari tanpa nama‘Dan hidupkan VPN

Sebaik sahaja VPN disambungkan, alamat IP anda sendiri akan disembunyikan dan anda akan mengambil alamat IP pelayan VPN pilihan anda. Selama sambungan ini wujud, anda akan dapat menggunakan internet dengan selamat dan tanpa nama. Biarkan perisian VPN berjalan di latar belakang, dan sambungan anda akan dilindungi.

Sekiranya anda mahu, anda boleh mengubah lokasi IP ‘baru’ anda dengan memilih pelayan lain. Cukup tatal menu pelayan dan pilih negara tempat IP baru anda berada. Dengan melakukan ini dengan bijak, anda dapat mengatasi sekatan geo yang dibuat oleh laman web, kerana kita akan membincangkan dengan lebih terperinci di kemudian hari.

Mengapa anda harus menyembunyikan atau menukar alamat IP anda?

Komputer riba Dengan KunciMenyembunyikan alamat IP anda adalah cara untuk melindungi privasi dan kerahsiaan dalam talian anda. Menukar alamat IP anda ke IP lain dapat meningkatkan kebebasan internet anda. Biasanya, menyembunyikan dan mengubah alamat IP anda berlaku dalam sekali jalan, misalnya ketika anda menggunakan VPN. Ini bermaksud anda boleh mendapatkan perlindungan tambahan dan akses dalam talian dengan hanya satu penyelesaian. Tukar IP anda, dan anda akan dapat:

Hentikan ISP dan pihak ketiga lain daripada menjejaki anda

Penyedia perkhidmatan internet anda (ISP) dan pihak ketiga yang lain kerap mengesan aktiviti dalam talian pengguna melalui alamat IP mereka. Di Amerika Syarikat dan juga banyak negara lain, adalah sangat sah bagi ISP untuk melakukannya. Selain merakam aktiviti dalam talian anda, ISP anda boleh berkongsi maklumat ini dengan pihak lain. Mereka mungkin, misalnya, menyerahkan data peribadi anda kepada pemerintah, jika diminta untuk melakukannya. Mereka bahkan dapat menjual sejarah penyemakan imbas anda kepada pengiklan sebagai ganti keuntungan.

Bukan sahaja ISP anda, tetapi juga laman web, platform media sosial dan rangkaian iklan dapat mencatat aktiviti dalam talian dan tabiat melayari anda. Mereka biasanya menjual data ini kepada syarikat periklanan, sehingga mereka dapat menunjukkan iklan yang disesuaikan dengan minat khusus Anda. Sekiranya anda menyembunyikan alamat IP anda, ISP, laman web, media sosial dan pihak ketiga anda tidak akan dapat menjejaki anda dan peranti anda dengan berkesan lagi.

Tetap selamat dan tanpa nama di hotspot Wi-Fi (awam)

Semasa menggunakan Wi-Fi awam, penting untuk mengambil langkah berjaga-jaga yang betul untuk memastikan keselamatan alamat IP dan maklumat peribadi anda yang lain. Walaupun tempat liputan Wi-Fi awam sangat senang, tetapi juga tidak selamat. Sesiapa sahaja di rangkaian dapat melihat alamat IP anda dan mengintip aktiviti anda. Ini menjadikan anda terdedah kepada penjenayah siber dan orang lain dengan niat buruk. Menyembunyikan alamat IP anda adalah langkah penting untuk melindungi maklumat peribadi anda dan aktiviti melayari di rangkaian Wi-Fi awam yang tidak terjamin.

Sehingga tahap tertentu, ini juga berlaku untuk rangkaian rumah. Malah keluarga, rakan sebilik dan rakan sekerja anda dapat dengan mudah melihat apa yang anda lakukan dalam talian jika mereka agak mahir dalam bidang teknologi. Sama ada ini tidak selalu menjadi masalah, ia pasti dapat menimbulkan keadaan yang tidak menyenangkan. Bagaimana jika anda menjumpai hadiah ulang tahun yang luar biasa untuk ibu anda yang anda tidak mahu dia tahu tentangnya? Dan bagaimana jika rangkaian perniagaan anda tidak memberi anda akses ke media sosial, tetapi anda benar-benar perlu menggunakan Twitter – atas alasan apa pun? Dalam semua kes ini, menukar alamat IP anda dapat membantu anda.

Muat turun torrents dengan selamat

Sebilangan besar negara di seluruh dunia mempunyai undang-undang mengenai muat turun. Biasanya, setiap kali bahan (muzik, filem, buku) disebarkan dalam talian tanpa kebenaran pemilik, ini dianggap tidak sah. Beberapa organisasi hak cipta negara secara aktif berusaha menghentikan amalan ini. Bergantung pada tempat anda tinggal, memuat turun bahan haram boleh dikenakan denda.

Lebih-lebih lagi, memuat turun apa sahaja boleh menjadi berbahaya, kerana penggodam dan torrents jahat boleh menggunakan alamat IP anda untuk mengawasi semua muat turun anda. Maklumat ini boleh digunakan dengan pelbagai cara yang menyalahi undang-undang. Penjenayah siber boleh mengirimi anda ‘denda palsu’, berpura-pura menjadi organisasi rasmi yang memperjuangkan hak cipta sedangkan mereka sebenarnya hanya selepas wang anda. Walaupun anda telah memuat turun sesuatu secara sah, mereka masih boleh mencuba mengeluarkan wang daripada anda dengan mengancam untuk mendedahkan fail yang anda muat turun kepada orang ramai – sesuatu yang mungkin anda ingin mengelakkan.

Dengan penjenayah siber dan organisasi ini mengawasi aktiviti dalam talian anda, kemungkinan anda ingin mendapatkan kembali privasi anda. Anda boleh melakukan ini dengan menggunakan VPN untuk menyembunyikan alamat IP anda dan memuat turun dengan selamat dan tertutup.

Dapatkan sekatan geo

Peta dengan lokasiAlasan popular sesetengah pengguna menukar alamat IP mereka adalah kerana ia membantu mereka mengakses kandungan terhad geo. Ini termasuk laman web dan perkhidmatan penstriman (atau kandungan khusus pada perkhidmatan tersebut) yang hanya tersedia di negara tertentu. Sebagai contoh, perkhidmatan penstriman seperti Hulu dan HBO GO hanya tersedia untuk pengguna di Amerika Syarikat. Namun, jika pengguna yang berpusat di UK ingin mengakses perkhidmatan ini, mereka dapat mengatasi sekatan wilayah ini dengan menyembunyikan alamat IP mereka yang sebenarnya dan mengubahnya menjadi yang AS. Ini paling sering dilakukan dengan VPN, yang dapat Anda atur cara untuk mengirimkan data anda melalui pelayan yang berbasis di negara lain. Alamat IP anda kemudiannya kelihatan berasal dari negara lain.

Menolak penapisan kerajaan

Di beberapa negara, seperti China dan Iran, penapisan pemerintah (dalam talian) yang ketat tersebar luas. Pemerintah-pemerintah ini biasanya menyekat akses ke banyak kandungan dan memerhatikan aktiviti dalam talian warganegara mereka. Mereka bertujuan untuk mengawal media dan saluran berita sehingga mereka dapat mempengaruhi penduduk mereka. Anda dapat mengatasi sekatan ini dan mencegah pemerintah mengintip anda dengan menukar alamat IP anda. Sekiranya anda menggunakan VPN untuk menutupi alamat IP anda yang sebenarnya, pemerintah tidak akan dapat melihat apa yang anda lakukan dalam talian.

Bagaimana saya menyembunyikan atau menukar alamat IP saya?

Terdapat beberapa cara untuk menyembunyikan atau menukar alamat IP anda. Sebahagian daripada ini jauh lebih selamat daripada yang lain. Untuk memberikan gambaran keseluruhan terbaik, kami akan membincangkan pilihan yang paling umum untuk menyembunyikan alamat IP anda, membandingkannya antara satu sama lain semasa kami pergi.

Melabur dalam VPN berkualiti tinggi

Perisai VPNSeperti yang telah kami sarankan di bahagian lain dalam artikel ini, cara paling selamat untuk menyembunyikan alamat IP anda adalah dengan menggunakan perkhidmatan VPN berkualiti tinggi. VPN adalah sambungan rangkaian selamat yang menghantar data anda melalui pelayan jauh. Lebih-lebih lagi, VPN mengenkripsi data anda, menambahkan lapisan keselamatan tambahan. Apabila anda menyambung ke VPN, alamat IP sebenar anda disembunyikan dan anda akan mengambil alamat IP salah satu pelayan jauh penyedia VPN anda. Pihak ketiga hanya akan melihat alamat IP pelayan VPN, menjadikannya sangat sukar, jika tidak mustahil, bagi mereka untuk mengesan lalu lintas data anda kembali kepada anda.

Sekiranya anda ingin mulai menggunakan VPN, Anda hanya dapat membelinya dari penyedia terkemuka, seperti yang telah kami jelaskan di atas. Selain dari CyberGhost, terdapat banyak penyedia VPN hebat lain, seperti ExpressVPN dan NordVPN.

Gunakan pelayan proksi

Pelayan proksi adalah kaedah lain yang boleh anda gunakan untuk menyembunyikan atau menukar alamat IP sebenar anda. Fakta penting untuk disebutkan, bagaimanapun, adalah bahawa proksi tidak mempunyai ciri keselamatan yang dimiliki oleh kebanyakan VPN. Proksi adalah sejenis pelayan yang berfungsi sebagai perantara antara pengguna dan internet. Semasa menggunakan proksi, semua permintaan dalam talian anda akan dihantar melalui pelayan proksi. Proksi kemudian meneruskan permintaan anda ke pelayan web yang anda cuba capai. Semasa proses ini, proksi mengubah beberapa data anda, termasuk alamat IP anda. Pelayan proksi akan mempunyai alamat IP sendiri. Oleh kerana semua data anda dikirim ke sana, IP ini akan dikirim ke seluruh web, dan bukan milik anda.

Proksi sering digunakan untuk mengakses kandungan yang dibatasi wilayah, terutama dalam perkhidmatan streaming. Namun, yang terbaik adalah menggunakan pelayan proksi hanya ketika melakukan tugas dengan taruhan rendah, kerana mereka tidak mengenkripsi data anda dan tidak dapat menghalang pihak ketiga mengaksesnya. Apabila anda menggunakan proksi, ISP anda dan pihak ketiga yang lain masih dapat memantau apa yang anda lakukan dalam talian. Ringkasnya: proksi boleh sangat berguna untuk mengatasi sekatan geo, tetapi tidak boleh digunakan untuk mengalirkan fail atau aktiviti sensitif privasi lain.

Muat turun penyemak imbas Tor

Logo Tor The Onion RouterPilihan lain untuk menyembunyikan alamat IP sebenar anda adalah dengan memasang penyemak imbas Tor. Tor adalah penyemak imbas percuma yang boleh anda gunakan untuk melayari internet tanpa nama. Ia menyulitkan data anda dan kemudian mengarahkannya melalui pelayan yang berbeza (Tor node) di seluruh dunia. Ini menjadikan orang lain lebih sukar untuk mengesan aktiviti dalam talian anda. Penyemak imbas Tor juga menyembunyikan alamat IP anda sehingga pihak lain tidak dapat melihatnya. Satu kelemahan adalah bahawa ia hanya menyulitkan lalu lintas internet dalam penyemak imbasnya, jadi ia tidak melindungi anda sepenuhnya seperti yang VPN lakukan. Di samping itu, kerana data anda disalurkan melalui banyak pelayan yang berbeza, pengalaman melayari anda cenderung jauh lebih lambat, tidak seperti ketika menggunakan VPN tingkat atas.

Sambungkan ke tempat liputan Wi-Fi awam

Kaedah terakhir untuk digunakan jika anda ingin menyembunyikan alamat IP sambungan internet peribadi anda adalah dengan menyambung ke tempat liputan Wi-Fi awam. Walaupun ini dapat membantu anda menyembunyikan alamat IP peribadi anda yang sebenarnya, itu adalah taktik yang sangat berisiko. Dalam keadaan ini, anda mengambil alamat IP rangkaian Wi-Fi dan bukan alamat biasa. Namun, seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, sebagian besar tempat liputan Wi-Fi awam jauh dari tempat yang selamat, jadi siapa pun yang menggunakan rangkaian yang sama dapat melihat aktiviti dalam talian anda. Sekiranya mereka mahu, mereka boleh memintas data anda. Walaupun benar anda dapat menyembunyikan alamat IP sebenar anda dengan menyambung ke rangkaian Wi-Fi awam, ini menjadikan anda sangat rentan terhadap penggodam. Sekiranya anda menggunakan Wi-Fi awam, oleh itu kami selalu menasihati anda untuk melakukannya dengan VPN untuk melindungi anda.

Pemikiran terakhir

Sekiranya anda tidak melindungi alamat IP, pemerintah, laman web yang anda lawati, ISP anda dan bahkan orang yang menggunakan rangkaian yang sama dapat melihat lalu lintas data anda pada bila-bila masa. Sekiranya anda tidak menyukai idea ini, lebih baik menyembunyikan alamat IP anda. Ini juga berlaku jika anda fikir anda tidak mempunyai apa-apa yang perlu disembunyikan. Apa yang anda lakukan dalam talian hanyalah bukan urusan orang lain melainkan perniagaan anda.

Lebih-lebih lagi, menukar IP anda dilengkapi dengan beberapa faedah yang baik. Anda dapat, misalnya, menggunakan VPN untuk mendapatkan akses ke laman web yang disekat atau konten geo-spesifik. Begitu juga, menukar alamat IP anda akan menjadikan ISP anda lebih sukar untuk melacak atau mengintip anda, dan juga akan menghalang pengiklan mengakses data anda. Untuk menyembunyikan dan mengubah alamat IP anda, sejauh ini VPN adalah kaedah yang paling selamat dan berkesan. Dengan melabur dalam perkhidmatan VPN yang ternama, anda dapat menyembunyikan alamat IP anda dan menjaga tahap privasi dan keamanan tertinggi setiap kali anda berada dalam talian.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me