Sejauh manakah sebenarnya mod penyamaran tanpa nama? | Tinjauan VPNO

Bukan rahsia lagi bahawa aktiviti dalam talian anda dapat dikesan dengan mudah oleh banyak pihak, termasuk penyedia perkhidmatan internet (ISP) anda. Menggunakan VPN adalah kaedah yang sangat berkesan untuk menyembunyikan identiti anda dalam talian. Tetapi bagaimana jika anda belum bersedia melabur dalam perkhidmatan VPN? Ramai pengguna memilih untuk mengaktifkan mod penyamaran ketika melayari laman web untuk memastikan sesi mereka tetap peribadi. Walau bagaimanapun, mod penyamaran tidak begitu peribadi seperti yang difikirkan oleh banyak pengguna. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan bagaimana mod penyamaran berfungsi dan apa kelebihan dan batasannya ketika menyemak imbas internet persendirian.


Anda mungkin sudah dapat menduga bahawa mod penyamaran tidak terlalu peribadi seperti yang anda mahukan. Sekiranya anda benar-benar mahu kekal tanpa nama, anda lebih baik menggunakan VPN. Perbezaan utama antara keduanya adalah bahawa semua lalu lintas internet anda akan dienkripsi ketika anda menggunakan VPN. Mod penyamaran tidak menyulitkan lalu lintas internet anda; ini hanya memastikan aktiviti internet anda tidak disimpan pada peranti anda. Salah satu penyedia VPN terbaik di luar sana ialah ExpressVPN. Sekiranya anda memilih VPN yang berbeza, kami juga mempunyai pelbagai tinjauan VPN.

Apa itu mod penyamaran?

Mod penyamaran pada dasarnya adalah cara untuk menghapus sejarah penyemakan imbas dan carian anda bersama dengan kuki penjejakan setelah sesi dalam talian. Juga dikenali sebagai penyemakan imbas peribadi, mod penyamaran adalah ciri yang ditawarkan oleh kebanyakan penyemak imbas web. Apabila diaktifkan, ia membuka tetingkap pelayaran peribadi yang boleh anda gunakan untuk melayari laman web. Ia kemudian menghapus sejarah penyemakan imbas anda pada akhir sesi anda. Walaupun ini adalah ciri yang berguna, jauh dari cara optimum untuk melayari web tanpa nama.

Semasa anda melayari internet tanpa mod penyamaran, penyemak imbas anda menyimpan maklumat seperti URL laman web, maklumat borang dan kuki. Kuki adalah fail yang dimasukkan ke dalam penyemak imbas di laman web. Kuki ini boleh mempunyai banyak fungsi yang berbeza. Contohnya, sebilangan kuki membolehkan anda mengunjungi laman web yang dilindungi kata laluan tanpa perlu log masuk setiap kali. Ada yang mencatat item di keranjang belanja dalam talian anda atau memberi cara kepada pengiklan untuk memantau aktiviti dalam talian anda. Setiap kali anda kembali ke laman web yang menggunakan kuki, data yang disimpan ini akan dihantar kembali ke pelayan, yang mengenali anda dan menyesuaikan halaman agar sesuai dengan tingkah laku penyemakan imbas sebelumnya..

Apabila anda menggunakan mod penyamaran, semua kuki akan dihapus pada akhir sesi anda, bersama dengan sejarah penyemakan imbas anda. Ini bermaksud URL laman web yang anda lawati tidak akan muncul di tab sejarah penyemak imbas anda, dan anda cenderung untuk dilacak oleh pengiklan.

Bagaimana cara menggunakan penyamaran pada penyemak imbas saya?

Sebilangan besar penyemak imbas hari ini merangkumi mod penyamaran. Ini kadang-kadang disebut juga sebagai layar penyamaran, layar peribadi, atau mod peribadi. Jadual di bawah memberitahu anda cara memulakan mod penyamaran di PC atau komputer riba semasa anda menggunakan Chrome, Edge, Firefox, Brave atau Safari.

Penyemak Imbas
Tetikus
Papan Kekunci
ChromeTetapan (kanan atas) & Tetingkap Inkognito BaruCtrl + Shift + N
HujungTetapan (kanan atas) > Tetingkap InPrivate BaruCrtl + Shift + P
FirefoxTetapan (kanan atas) > Tetingkap Peribadi BaruCtrl + Shift + P
BeraniTetapan (kanan atas) > Tetingkap Inkognito BaruCtrl + Shift + N
SafariTetapan (kanan atas) > Mod peribadiShift + Command + N

Diilustrasikan di bawah adalah beberapa contoh tetingkap peribadi dari beberapa penyemak imbas yang berbeza. Urutan (dari kiri atas ke kanan bawah) adalah: Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, dan Brave.

Tanpa nama tempatan berbanding dalam talian

Semasa bercakap mengenai penyemakan imbas tanpa nama, penting untuk membuat perbezaan antara nama samaran tempatan dan dalam talian. Tanpa nama tempatan bermaksud sejarah, pilihan, kuki dan sebagainya dalam talian anda tidak disimpan di peranti tempatan anda. Tanpa nama dalam talian bermaksud bahawa maklumat ini tidak disimpan atau dilacak oleh laman web, kuki, agensi kerajaan, penggodam, enjin carian, penyedia perkhidmatan internet, pelanjutan penyemak imbas dan banyak lagi. Dengan kata lain, anonimiti tempatan bermaksud data anda tidak disimpan di peranti anda sementara anonimiti dalam talian bermaksud tidak dijejaki oleh pelakon dalam talian. Untuk gambaran keseluruhan pihak yang mungkin mengikuti anda dalam talian, lihat artikel kami mengenai penjejakan tingkah laku dalam talian.

Sebagai kesimpulan, mod penyamaran adalah alat yang baik untuk melindungi anonimiti tempatan anda, kerana ia menjadikan aktiviti dalam talian anda tidak disimpan di peranti tempatan anda. Walau bagaimanapun, mod penyamaran tidak melindungi penyamaran dalam talian anda, kerana maklumat anda masih dapat dilihat oleh kuki, pelanjutan, ISP, agensi kerajaan, enjin carian dan banyak pihak lain. Alamat IP, sistem operasi, lokasi dan segala jenis maklumat lain tetap rentan walaupun anda menyemak imbas dalam mod penyamaran.

Mod penyamaran dalam praktik: contoh konkrit

Telefon Pintar Tanpa NamaBayangkan ini: anda mahu membeli seluar jeans baru. Anda membuka penyemak imbas anda, memulakan skrin penyamaran, dan pergi ke https://www.asos.com/. Anda melayari laman web sebentar, melalui beberapa halaman seluar jeans dan memilih saiz yang berbeza. Malangnya, anda tidak dapat mencari apa yang anda cari, jadi anda menutup penyemak imbas sekali lagi. Maklumat apa yang telah dikumpulkan mengenai anda?

Oleh kerana anda menggunakan mod penyamaran, sejarah dan kuki internet anda tidak akan disimpan ke peranti anda. Kenyataan bahawa anda mengunjungi asos.com, mencari seluar jeans, mengklik seluar jeans tertentu, saiz yang dipilih – tiada satu pun maklumat ini disimpan pada peranti anda. Sekiranya orang lain membelakangi komputer anda, mereka tidak akan dapat melihat apa yang anda cari. Oleh itu, mod penyamaran adalah alat yang bagus untuk melihat hadiah untuk rakan dan keluarga anda.

Walaupun penyemakan imbas anda mungkin tidak lagi kelihatan di penyemak imbas anda, anda pasti meninggalkan jejak aktiviti dalam talian anda di web. Sepanjang sesi anda, alamat IP anda dapat dilihat oleh pentadbir rangkaian anda, penyedia perkhidmatan internet anda, dan asos.com.

Apa yang boleh dilakukan oleh mod penyamaran?

Mod penyamaran sangat berguna untuk memastikan aktiviti dalam talian anda tidak dapat dilupakan daripada pengguna lain dari peranti yang sama. Walaupun begitu, terdapat beberapa cara untuk menggunakan mod penyamaran untuk keuntungan anda. Berikut adalah faedah utama penyemakan imbas peribadi:

 • Ia menyimpan sejarah carian anda secara peribadi
 • Ia tidak menyimpan kuki selepas sesi anda
 • Ia tidak menyimpan borang dalam talian
 • Ini menjaga privasi anda di PC awam
 • Ini membantu anda menjelajahi gaji

Menjaga sejarah carian anda peribadi

Sebilangan besar pengguna memilih untuk menyemak imbas dalam mod peribadi kerana mereka ingin menyembunyikan sejarah carian mereka. Mod penyamaran mempunyai reputasi yang agak dipersoalkan: ini menunjukkan bahawa pengguna mempunyai sesuatu yang buruk untuk disembunyikan daripada orang lain. Walau bagaimanapun, terdapat banyak sebab yang sah mengapa pengguna mungkin mahu menghapus sejarah carian mereka. Sebagai contoh, anda mungkin meneliti keadaan perubatan tertentu secara dalam talian dan lebih suka pengguna lain tidak tahu mengenainya. Atau, jika anda mencari pekerjaan baru, mod penyamaran menghalang laman web pekerjaan muncul dalam sejarah carian anda. Atas sebab apa pun anda mahu merahsiakan sejarah carian anda, mod penyamaran adalah kaedah yang baik untuk melakukannya.

Memadam kuki selepas sesi anda

Kuki di skrinAnda mungkin tidak menyedari ini, tetapi kuki mengumpulkan pelbagai jenis data mengenai anda semasa anda menyemak imbas. Kuki boleh menjejaki laman web yang anda lawati, istilah carian Google yang anda gunakan, jenis produk apa yang anda beli, lokasi anda, masa yang anda habiskan untuk bahagian tertentu di laman web, iklan yang pernah anda lihat sebelum membeli sesuatu, dan banyak lagi . Dengan cara ini, syarikat pengiklanan dapat membuat dan menyempurnakan profil peribadi anda. Apabila anda menggunakan mod penyamaran, tidak ada kuki yang disimpan. Hasilnya, pada saat anda melayari ke asos.com, mungkin untuk mencari sepasang kasut atau kemeja yang bagus, ia akan kelihatan seolah-olah anda seorang pengunjung yang sama sekali baru.

Memadamkan sebarang borang dalam talian selepas sesi anda

Semasa anda melayari laman web, anda sering diminta untuk mengisi borang dalam talian. Laman web mungkin meminta anda memberikan nama pengguna, kata laluan, alamat anda, pilihan peribadi anda, dan sebagainya. Tiada borang yang anda isi semasa menggunakan mod penyamaran disimpan di peranti anda. Perkara ini agak kurang senang apabila anda kembali ke borang dan memasukkan semua maklumat ini sekali lagi, tetapi maklumat ini memberi anda tahap privasi. Perkara penting yang perlu diperhatikan di sini adalah bahawa maklumat yang anda isi dihantar ke laman web yang anda lawati sebaik sahaja anda menekan ‘OK’. Ia akan disimpan di sana, walaupun setelah anda menutup tingkap.

Menjaga privasi anda di PC awam

Memandangkan penggunaan tablet, telefon pintar dan peranti lain yang kerap dilakukan oleh kami, kini jarang sekali menggunakan PC awam untuk memeriksa e-mel anda atau mengakses akaun anda. Namun, sekiranya anda perlu melakukannya, anda mahu menghidupkan mod penyamaran. Ini kerana PC awam sering tidak menghapus sejarah penyemakan imbas anda setelah anda selesai sesi. Menggunakan mod penyamaran dapat menghalang pengguna lain mengakses halaman masuk laman web anda atau maklumat sensitif lain.

Menjelajahi gaji

Beberapa laman web, seperti The New York Times, menyediakan paywalls. Ini bermaksud pengguna memiliki akses ke sejumlah artikel sebelum mereka diminta untuk mengatur langganan berbayar untuk melihat konten lebih lanjut. Anda boleh menyelesaikannya dengan membuka penyemak imbas anda dalam mod penyamaran. Segala kuki penjejakan akan dihapuskan setelah sesi anda selesai. Apabila anda melayari laman web ini lagi, anda akan kelihatan sebagai pelawat baru dan mempunyai kumpulan artikel percuma yang baru untuk diakses.

Apa yang tidak boleh dilakukan oleh mod penyamaran?

Walaupun mod penyamaran dapat sangat berguna, ia juga kurang dalam beberapa cara penting. Kami akan memberitahu anda semua tentang perkara yang tidak dapat dilakukan oleh mod penyamaran untuk anda di bahagian ini.

 • Itu tidak menyembunyikan alamat IP anda
 • Ini tidak menghalang penjejakan pihak ketiga
 • Ia tidak menghentikan Cap Jari penyemak imbas

Menyembunyikan alamat IP anda

Mod penyamaran tidak menyembunyikan alamat IP anda. Alamat Protokol Internet (IP) anda adalah alat pengenalan dan penyetempatan. Ia memberitahu orang lain dan di mana anda berada. Setiap peranti yang mempunyai akses ke internet mempunyai alamat IP. Ini seperti alamat rumah digital, kecuali untuk penghala atau komputer anda. Semasa anda melayari laman web, anda menghantar permintaan maklumat (mengenai laman web) ke pelayannya. Pelayan menghantar data ini ke alamat IP anda, dengan cara yang sama seperti seorang pengirim dari IKEA untuk menghantar rak buku anda yang baru dipesan ke depan pintu anda.

Ada kemungkinan untuk melacak aktiviti dalam talian seseorang kerana setiap permintaan di internet dihubungkan ke alamat IP. Mod penyamaran tidak menyembunyikan alamat IP anda. Oleh itu, aktiviti dalam talian anda masih dapat dikesan. Menjejaki aktiviti dalam talian anda dapat menyebabkan sejumlah masalah privasi. Untuk menyembunyikan tingkah laku dalam talian anda, anda harus menyembunyikan atau mengubah alamat IP anda.

Penjejakan pihak ketiga

Walaupun mod penyamaran akan menghapus kuki penjejakan anda selepas setiap sesi, ia tidak menghalang ISP atau pihak ketiga daripada menjejaki anda dengan cara lain. Mod penyamaran akhirnya dirancang untuk menjadikan sesi penyemakan imbas anda tetap peribadi daripada orang lain yang menggunakan peranti anda, bukan untuk melindungi data anda. Penyemakan imbas peribadi adalah ciri keselamatan yang sangat asas dan tidak menawarkan tahap perlindungan yang lebih tinggi. Alamat IP anda masih dapat dilihat sepenuhnya semasa anda menyemak imbas dalam mod peribadi. Ini bermaksud ISP anda dapat mengesan laman web yang anda lawati dan fail yang anda muat turun. Pihak lain, termasuk pemerintah, laman web yang anda kunjungi, dan majikan anda, dapat mengesan anda juga – walaupun anda menggunakan mod penyamaran. Lebih-lebih lagi, jika anda mengakses internet melalui sambungan yang tidak selamat, mod penyamaran tidak akan melindungi anda daripada penggodam yang bertujuan untuk mencuri maklumat sensitif anda.

Malah sebahagian perisian di komputer anda boleh memotong mod penyamaran. Ini termasuk perisian pemantauan ibu bapa serta perisian intip dan perisian hasad lain. Sekiranya peranti anda telah dijangkiti dengan keylogger, misalnya, mod penyamaran tidak akan memberi kebaikan kepada anda. Selain itu, mod penyamaran juga tidak akan menghapus penanda halaman yang anda buat di penyemak imbas anda.

Cap jari penyemak imbas

Komputer Cap Jari Penyemak Imbas

Laman web semakin bertambah canggih setiap hari, dan ada yang berusaha untuk mengenal pasti pelawat. Beberapa mempunyai kemampuan untuk membuat apa yang disebut “cap jari digital” semasa anda melihat-lihat, walaupun anda mempunyai penyekat iklan atau dalam mod penyamaran. Laman web tidak pernah memberitahu anda ketika mereka sedang dalam proses membuat profil pada anda, tetapi banyak terjadi. Prosesnya berjalan seperti berikut: apabila anda mengunjungi laman web, laman web menghantar permintaan untuk maklumat tambahan ke penyemak imbas. Maklumat ini boleh merangkumi data mengenai sistem operasi pengguna, jumlah font yang dipasang, pelanjutan penyemak imbas yang telah ditambahkan, dan banyak lagi ciri pengenal lain. Dengan semua data ini, laman web dapat membuat profil yang unik untuk tetapan anda.

Maklumat ini tidak banyak menunjukkan tentang diri anda sendiri. Namun, secara kolektif, adalah mungkin untuk membuat profil unik pada setiap pengunjung dalam talian, walaupun menggunakan mod penyamaran. Ini tidak bermaksud laman web akan mengetahui identiti anda, tetapi mereka mungkin akan memberikan anda nombor profil dan dapat mengenali anda setiap kali anda kembali ke laman web mereka. Di sana, mereka dapat memantau apa yang anda lakukan.

Sekiranya anda ingin memeriksa sama ada cap jari penyemak imbas boleh digunakan pada anda, anda boleh mengunjungi Panopticlick. Hanya memerlukan beberapa klik untuk mengetahui betapa uniknya tetapan anda. Sekiranya anda menjadi salah satu orang yang penyemak imbasnya rentan terhadap cap jari, salah satu pilihan yang anda ada adalah memasang pelanjutan Privasi Badger. Sambungan ini dikembangkan oleh orang yang sama dengan Panopticlick dan boleh dipasang pada Firefox, Opera, Chrome, Brave, Iridium, dan Android. Malangnya, ini tidak akan menyelesaikan keseluruhan masalah. Yang menyedihkan ialah kita masih belum mengetahui cara yang sukar untuk mengatasi cap jari penyemak imbas.

Pemikiran terakhir

Walaupun mod penyamaran dapat memberi anda lebih banyak privasi ketika melayari internet, penting bagi pengguna untuk memahami batasan ciri privasi ini. Ini mungkin menyimpan sejarah penyemakan imbas anda secara peribadi, tetapi bukan cara yang boleh dipercayai untuk melindungi tanpa nama anda dalam talian. Walaupun dapat mencegah pengguna lain melihat aktiviti dalam talian anda pada peranti atau komputer anda, ia tidak menyembunyikan alamat IP anda atau menghalang pihak ketiga melihat aktiviti dalam talian anda. Sekiranya anda benar-benar ingin melindungi privasi anda, pilihan terbaik adalah melabur dalam perkhidmatan VPN yang ternama. Walau bagaimanapun, jika anda hanya ingin menghapus data penyemakan imbas dan kuki penjejakan, mod penyamaran adalah alat yang berguna untuk menyelesaikan tugas tersebut. Beberapa kaedah lain untuk memastikan tanpa nama anda dalam talian termasuk:

 • Memasang dan menggunakan VPN yang ternama
 • Menggunakan penyemak imbas Tor
 • Tidak melayari laman web mana pun
 • Menggunakan enjin carian tanpa nama
 • Mengelakkan pembuatan penanda halaman
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map