Sejauh Mana Selamatnya Sambungan Bluetooth? | VPNoverview.com

Bluetooth adalah kaedah tanpa wayar untuk memindahkan maklumat dari satu peranti ke peranti lain. Dalam kebanyakan kes, Bluetooth lebih selamat daripada Wi-Fi. Seperti sistem wayarles mana pun, data anda mungkin dipindahkan ke orang lain yang anda tidak berhasrat untuk mengakses maklumat anda. Dan bukan sahaja streaming muzik ke fon kepala Bluetooth anda mungkin terganggu. Bluetooth boleh mendedahkan banyak data dari telefon bimbit, komputer riba atau komputer anda. Sudah tiba masanya anda menyedari risiko keselamatan dan privasi menggunakan Bluetooth.


Bagaimana Bluetooth Berfungsi

BluetoothPada abad kesepuluh, Harald Denmark menjadi raja Denmark dan menyatukan kerajaan dengan Norway. Sebagai mengiktiraf kepentingan negara-negara Nordik dalam dunia teknologi telefon bimbit, teknologi untuk menyambungkan alat dengar telefon bimbit dinamakan sempena namanya. Teknologi Bluetooth adalah protokol untuk mewujudkan rangkaian tempatan. Dalam rangkaian ini alat dengar dan periferal lain dapat berkomunikasi dengan telefon bimbit anda dan peranti lain.

Semasa anda menyambungkan peranti Bluetooth anda, maklumat akan ditukar dengan komputer atau telefon anda. Pertama, ia mesti membuktikan bahawa ini adalah peranti yang telah disambungkan sebelum atau untuk membuat sambungan baru. Dalam penggunaan biasa, telefon atau komputer anda tidak akan tersambung secara automatik dengan peranti baru. Kerana anda mesti menyetujui sambungan baru, sambungan Bluetooth biasanya selamat dari penggodaman dari peranti luar yang belum menjadi sebahagian daripada rangkaian anda.

Namun, seperti biasa, penggodam mencari jalan untuk melepasi perlindungan ini untuk mendapatkan akses ke telefon atau komputer anda. Bluetooth adalah salah satu protokol komunikasi tanpa wayar yang paling selamat. Tetapi ada kelemahan yang dapat dimanfaatkan oleh penggodam.

Bagaimana Peretas Mendapatkan Akses Melalui Bluetooth

Tidak ada sistem keselamatan yang sempurna, dan Bluetooth tidak terkecuali. Data antara peranti anda dan periferal yang disambungkan Bluetooth disulitkan. Tetapi penggodam terus berusaha untuk memecahkan penyulitan itu. Peretas cenderung untuk menyahsulitkan data dari peranti yang menggunakan versi Bluetooth yang lebih lama. Setelah enkripsi rosak, penggodam dapat mengupas semua data yang dikirimkan ke dan dari peranti anda. Ketik kata laluan bank anda pada jam tangan Bluetooth yang lebih lama, dan penggodam mungkin dapat mengambil data anda.

Salah satu ciri terbaik Bluetooth ialah rangkaian di mana anda boleh menyambung ke peranti anda. Anda boleh menjauhkan diri dari telefon di meja anda dan masih mengeluarkan mesej di jam tangan pintar anda. Tetapi jarak itu juga membolehkan penggodam mempunyai banyak ruang untuk cuba memintas isyarat. Sama ada di gim atau kedai kopi tempatan anda, ada kemungkinan penggodam mengintip isyarat Bluetooth anda.

bluetooth alat dengarBeberapa alat dengar mempunyai kelemahan keselamatan yang menjadikannya lebih mudah untuk digodam. Setelah penggodam memecahkan alat dengar anda, mudah bagi mereka untuk mendengarkan atau merakam perbualan anda. Seorang penggodam kemudian dapat memperoleh maklumat peribadi untuk digunakan terhadap anda. Sebilangan besar syarikat memerlukan maklumat peribadi untuk mengesahkan identiti anda semasa anda menghubungi. Penggodam yang mendengar panggilan telefon anda kemudian dapat menyamar sebagai anda untuk mencuri identiti anda. Dia juga dapat mengetahui alamat anda dan mendengar anda membincangkan rancangan percutian yang akan datang. Ini dapat memberi peluang mudah untuk masuk ke rumah anda apabila mereka tahu anda berada jauh.

Peretasan popular lain menipu telefon anda untuk menjalin hubungan dengan peranti baru. Penggodam memenuhi syarat untuk kebenaran peranti baru anda. Serangan ini memerlukan lebih banyak kemahiran daripada hacks Bluetooth yang lain. Tetapi ini juga dapat memberikan lebih banyak maklumat. Setelah peranti anda membuat sambungan sedemikian, ia akan menghantar dan menerima data yang diminta melalui sambungan tersebut.

Melindungi Bluetooth Anda dari Peretasan

Walaupun anda mungkin tidak dapat melindungi diri anda dari segala kemungkinan ancaman keselamatan, beberapa langkah mudah dapat meningkatkan keselamatan Bluetooth anda. Pertama, dalam tetapan Bluetooth anda, sediakan peranti anda untuk hanya berhubung dengan peranti yang dipercayai. Ini selalunya akan menggagalkan percubaan untuk menjalin hubungan dengan peranti baru. Kedua, anda boleh menyiapkan peranti anda untuk memerlukan kod pin untuk membuat sambungan baru. Ini menjadikan hampir mustahil bagi seseorang untuk menipu telefon anda untuk membuat sambungan baru.

Salah satu perkara terbaik yang dapat anda lakukan untuk melindungi peranti Bluetooth anda dari penyadapan atau selain daripada menggodam alat dengar anda ialah mematikan Bluetooth anda ketika tidak digunakan. Dengan menyekat peluang penyerang untuk mendapatkan akses ke Bluetooth anda, anda meningkatkan peluang untuk menjaga keselamatan. Banyak aplikasi automasi seperti If This Then That atau Tasker dapat disiapkan untuk mematikan Bluetooth anda secara automatik semasa anda meninggalkan lokasi atau memutuskan sambungan dari peranti. Ini bukan sahaja dapat meningkatkan keselamatan anda, tetapi juga akan memberi sedikit peningkatan pada daya tahan bateri peranti anda juga.

Bukan sekadar Penggodam yang Perlu Anda Perhatikan

Anda mungkin berpendapat bahawa penggodam adalah satu-satunya ancaman yang perlu anda bimbangkan untuk mencuba menggunakan Bluetooth dengan cara yang tidak anda setujui. Malangnya, ini tidak berlaku. Banyak aplikasi, termasuk aplikasi popular dari Facebook, Google, dan lain-lain dapat menggunakan Bluetooth peranti anda untuk terus memantau lokasi anda.

Penanda Lokasi Telefon PintarApabila anda mematikan Bluetooth dari peranti anda, ia berhenti menghantar, tetapi masih mengenali isyarat Bluetooth berhampiran peranti anda. Pembuat aplikasi boleh menggunakan maklumat mengenai isyarat Bluetooth yang sampai ke telefon anda untuk menentukan lokasi anda. Banyak pembuat aplikasi menyatakan dalam pernyataan privasi mereka bahawa mereka akan menggunakan Bluetooth untuk membantu mengesan lokasi anda. Ini bermaksud syarikat-syarikat ini dapat mengesan alamat rumah dan tempat kerja anda, ketika anda mengunjungi doktor baru, tempat kegemaran anda untuk berbelanja, dan banyak lagi mengenai kehidupan anda. Bluetooth adalah isyarat penjejakan yang sangat tepat.

Anda dapat melindungi privasi anda dari pencerobohan Bluetooth ini oleh pembuat aplikasi. Baca pernyataan privasi dengan teliti untuk melihat apakah aplikasi yang anda gunakan memanfaatkan Bluetooth dalam penjejakan lokasinya. Oleh kerana penjejakan lokasi memerlukan kebenaran anda, anda boleh mematikan kebenaran di aplikasi anda untuk aplikasi tersebut. Penting untuk diperhatikan bahawa walaupun perkhidmatan lokasi dan Bluetooth dimatikan pada peranti anda, pembuat aplikasi dapat melacak lokasi anda melalui Bluetooth selagi anda tidak mematikan izin untuk aplikasi tersebut.

Lindungi privasi dan keselamatan anda dengan mengikuti beberapa peraturan mudah dengan Bluetooth. Matikan Bluetooth ketika tidak digunakan, hanya hubungkan dengan perangkat yang dipercayai, dan pantau izin yang anda berikan pada aplikasi semasa anda memasangnya. Walaupun tidak ada sistem keselamatan yang sempurna, dengan mengambil langkah berjaga-jaga sederhana ini, anda dapat menjadikan Bluetooth sekuat mungkin.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me