Sambungan penyemak imbas teratas untuk privasi dan keselamatan dalam talian

Pada masa ini, anda mungkin satu-satunya orang yang menggunakan komputer anda secara fizikal. Anda mungkin satu-satunya orang di dalam bilik. Namun, jika anda tidak mengambil langkah untuk tetap tidak dikenali di internet, maka anda tidak menyemak imbas sendiri. Setiap kali anda dalam talian, anda meninggalkan jejak maklumat yang dapat dilihat oleh lebih banyak pihak ketiga daripada yang anda fikirkan – dan membersihkan sejarah penyemak imbas anda tidak akan mengubah apa-apa mengenai perkara itu.


Hari-hari ini kita tidak boleh pergi seminggu tanpa berita mengenai pemerintah yang terlalu banyak berusaha untuk memantau dan mengawal warganya di internet. Tetapi pemerintah bukan satu-satunya yang berusaha melihat lalu lintas dalam talian anda. Terdapat beberapa entiti berprofil rendah lain yang mungkin mengumpulkan maklumat pengenalan anda tanpa anda sedari. Ini termasuk ISP anda, enjin carian, laman web individu, rangkaian sosial, pentadbir rangkaian tempatan, aplikasi, sistem operasi anda, dan penjahat internet kegemaran semua orang: penggodam.

Dalam artikel ini, anda akan menemui sejumlah pelanjutan penyemak imbas yang dapat membantu anda mengawasi privasi anda. Sambungan VPN akan membantu anda melayari tanpa nama dan mencegah akses yang tidak diingini ke data anda, sementara penyekat iklan dapat menyekat iklan yang mengganggu dan pengurus kata laluan menjaga kata laluan anda selamat tanpa anda harus mengingatnya.

Apa itu a bpeluasan rowser?

Sebelum memperkenalkan pelanjutan itu sendiri, penting untuk memahami apa sebenarnya pelanjutan penyemak imbas. Pelanjutan penyemak imbas adalah aplikasi yang melekatkan dirinya pada penyemak imbas anda, misalnya ke Firefox, Chrome, Edge atau Safari, untuk menambah operasinya. Setiap peluasan mempunyai fungsi tersendiri dan seharusnya menjalankan tugas yang tidak dapat dilakukan oleh penyemak imbas dengan sendirinya. Sebilangan besar penyemak imbas hanya mempunyai keperluan kosong berkaitan dengan fungsi. Privasi dan perlindungan dalam talian anda dapat ditingkatkan dengan memilih add-on pihak ketiga yang tepat. Walaupun penyemak imbas terus maju dalam pilihannya, mereka tidak dapat menyesuaikan dengan fitur aplikasi khusus. Aplikasi ini merangkumi rangkaian peribadi maya (VPN), penyekat iklan, dan pengurus kata laluan.

Sambungan VPN untuk penyemakan imbas yang selamat dan peribadi

VPN-sambungan-InternetRangkaian peribadi maya telah lama wujud, tetapi sehingga baru-baru ini mereka adalah bidang profesional IT. Kerajaan dan perniagaan menggunakannya untuk memberikan akses selamat kepada pekerja dari lokasi terpencil. Tetapi sekarang, hampir semua orang boleh menggunakannya. VPN mengarahkan lalu lintas anda melalui rangkaian peribadi yang terpisah dalam perjalanan ke destinasi terakhirnya. VPN menggantikan maklumat pengguna dengan maklumatnya sendiri, sehingga laman web akhir juga tidak mengetahui dari mana asalnya lalu lintas. Terdapat tiga faedah utama untuk VPN:

 • Tanpa Nama: Setiap laman web membaca dan sering menyimpan data IP penggunanya. Data ini mengandungi maklumat mengenai komputer dan sambungan rangkaian anda, dan dapat digunakan untuk mengenali anda secara peribadi. Seperti yang disebutkan di atas, VPN menambahkan langkah perantara untuk perjalanan data Anda. Oleh itu, laman web sasaran hanya dapat melihat maklumat IP rangkaian jauh, bukan milik anda.
 • Navigasi Selamat: Selain menganonimkan data anda, rangkaian VPN dienkripsi dengan baik. Ini menjadikan data itu sendiri sangat sukar, kadang-kadang mustahil untuk dibaca oleh pihak ketiga yang tidak dibenarkan. Ini sangat berguna semasa menyambung ke rangkaian Wi-Fi awam yang tidak selamat seperti di kafe, perpustakaan, dll.
 • Kandungan yang tidak disekat: Internet adalah kemajuan terbesar dalam menjadikan dunia sebagai tempat yang lebih kecil dan lebih baik untuk umat manusia. Ia penuh dengan pelbagai kandungan yang kaya dari seluruh dunia. Malangnya, kandungan tertentu masih tidak dapat diakses di luar kawasan geografi tertentu. Atau lebih teruk lagi: beberapa kandungan bahkan disekat di negara tertentu. Adalah biasa bagi pengguna YouTube dan Netflix untuk berhadapan dengan mesej yang menyatakan bahawa video popular tidak tersedia di negara mereka. VPN membolehkan anda untuk mengelakkan sekatan geografi seperti itu dengan mengarahkan lalu lintas anda melalui pelayan di negara tuan rumah video.

VPN paling kerap tersedia sebagai aplikasi yang berdiri sendiri, tetapi dua kegemaran kami termasuk pelanjutan penyemak imbas intuitif untuk akses mudah ke ciri mereka. Di sini mereka:

Sambungan penyemak imbas ExpressVPN untuk Firefox, Chrome, dan Safari

ExpressVPN adalah perkhidmatan VPN yang popular yang sentiasa mendapat markah teratas dalam ulasan dalaman kami. Seperti semua VPN premium, ExpressVPN memerlukan langganan, walaupun anda pasti mendapat apa yang anda bayar. Setelah memasang aplikasi di komputer anda, ekstensi memberi anda akses langsung ke tetapan dan ciri langsung dari dalam pilihan penyemak imbas anda. Ini membolehkan anda menukar pelayan VPN agar sesuai dengan laman web sasaran anda tanpa harus meninggalkan penyemak imbas. ExpressVPN mempunyai rangkaian lebih daripada 2000 pelayan di 94 negara, jadi anda tidak akan menghadapi masalah untuk mencari yang sesuai dengan keperluan anda. Seperti aplikasinya sendiri, sambungannya sangat mudah digunakan dan senang digunakan.

ExpressVPN telah menduduki tempat nombor satu dalam 5 VPN terbaik kami sejak sekian lama. Pelanjutan penyemak imbas VPN mereka juga berfungsi dengan baik. Untuk menggunakan pelanjutan ini, anda harus mendapatkan langganan ExpressVPN terlebih dahulu dengan mengklik butang di kotak di bawah. Setelah memuat turun aplikasi dan pelanjutan penyemak imbas di laman web ExpressVPN, anda akan dapat melayari dan memuat turun dengan selamat hanya dengan beberapa klik.

Sambungan penyemak imbas yang ditawarkan oleh ExpressVPN, akan muncul di sudut kanan atas penyemak imbas anda setelah anda memasangnya. Di dalam layar yang muncul, Anda dapat dengan mudah memilih lokasi dan mengaktifkan VPN. Tangkapan skrin di bawah dapat memberi anda gambaran mengenai rupa peluasan ini.

Sambungan penyemak imbas ExpressVPN diaktifkan

Sambungan penyemak imbas NordVPN untuk Chrome dan Firefox

NordVPN adalah perkhidmatan VPN lain dengan pilihan pelanjutan penyemak imbas yang dirancang dengan baik. Walaupun merupakan alternatif yang lebih murah untuk ExpressVPN, ia tetap merupakan perkhidmatan premium. Ia mempunyai rangkaian hampir 4,500 pelayan, tersebar di lebih dari 60 negara. Sekiranya keselamatan menjadi keutamaan, enkripsi SSL 2048-bit NordVPN dan sokongan untuk semua protokol VPN utama menjadikannya pilihan yang yakin. Mungkin tidak secepat atau menjangkau seberapa banyak negara seperti ExpressVPN, tetapi Anda akan sukar mencari sesuatu yang lebih baik pada harga ini.

Sambungan penyemak imbas NordVPN tersedia untuk Chrome, Brave dan Firefox. Memuat turunnya sangat mudah, walaupun anda memerlukan langganan agar dapat berfungsi. Klik pada butang di bawah untuk pergi ke laman web NordVPN. Ikuti arahan, muat turun pelanjutan, dan anda boleh masuk tetapi beberapa minit lagi.

Sambungan VPN untuk Opera

Penyemak imbas Opera tidak digunakan sama seperti penyemak imbas lain, seperti Chrome, Edge dan Firefox. Oleh itu, kebanyakan perkhidmatan VPN besar, seperti ExpressVPN dan NordVPN, tidak menawarkan pelanjutan penyemak imbas apa pun untuk Opera. Ini tidak bermaksud pengguna Opera tidak mempunyai pilihan. Banyak VPN menawarkan sambungan VPN yang juga disokong oleh penyemak imbas Opera. Pilihan termasuk Zenmate VPN, PIA, dan Tunnelbear. Dengan melihat halaman pelanjutan Opera, anda juga dapat mencari semua pelanjutan penyemak imbas lain yang tersedia untuk Opera.

Beberapa sambungan yang disebutkan, seperti Tunnelbear, dapat digunakan sepenuhnya secara percuma. Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa VPN percuma biasanya merupakan idea yang tidak baik. Banyak aplikasi VPN yang ditawarkan dalam talian sebenarnya tidak akan menjadikan anda dan lalu lintas data anda selamat. Mereka mungkin mengumpulkan maklumat peribadi anda untuk menjualnya kepada pihak lain, menanamkan segala jenis malware pada peranti anda, atau mendapatkan wang dengan menunjukkan jumlah iklan yang berlebihan kepada anda. Sekiranya anda benar-benar ingin menggunakan perkhidmatan VPN percuma, pastikan untuk mendapatkan salah satu yang berkualiti, misalnya dengan melihat senarai kami dengan perkhidmatan VPN percuma yang layak terlebih dahulu.

Amaran: jangan gunakan Hola VPN

Hola adalah sambungan VPN yang sangat popular yang boleh digunakan di beberapa penyemak imbas. Mudah, cepat, dan boleh digunakan secara percuma! Bunyi sempurna, bukan? Tidak juga. Malah, Hola tidak boleh dipanggil VPN sama sekali. Tidak seperti pilihan VPN premium, Hola tidak disulitkan, tidak mempunyai perkhidmatan pelanggan, dan tidak menyokong Netflix atau torrents. Selain itu, sementara perkhidmatan seperti NordVPN dan ExpressVPN tidak menyimpan catatan lalu lintas, Hola melakukannya. Ini bermaksud bahawa semua data dalam talian anda disimpan dan lalu lintas anda dapat dikesan dengan mudah kepada anda.

Lebih teruk lagi, Hola adalah rangkaian peer-to-peer. Orang di belakang Hola tidak mengekalkan rangkaian pelayan mereka sendiri. Sebaliknya mereka menggunakan lebar jalur pengguna mereka. Ini bermaksud bahawa pengguna berbayar berhubung melalui alamat IP pengguna yang tidak berbayar. Hola mendakwa bahawa kaedah ini selamat, tetapi sebenarnya tidak. Tanpa enkripsi, polisi tanpa log, dan jaminan lain, apa-apa boleh menjadi salah semasa anda menggunakan Hola. Ringkasnya: jauhkan diri dari VPN palsu ini.

Penyekat Iklan untuk menghilangkan iklan dan skrip yang tidak diingini

Pelanjutan penyekat iklan adalah salah satu kaedah terbaik dan termudah untuk meningkatkan pengalaman dalam talian anda. Seperti namanya, sambungan ini menyekat iklan dan skrip yang tidak diingini dari berjalan di halaman yang anda lawati. Iklan boleh mengganggu, terutamanya jenis pop timbul, tetapi biasanya tidak berbahaya bagi pengguna akhir. Namun, itu tidak berlaku untuk semua iklan: ada yang mengandungi perisian hasad atau mengalihkan ke halaman yang ada, yang lain mengandungi kandungan yang menyinggung dan citra NSFW yang, walaupun tidak berkaitan dengan kandungan sebenar halaman yang anda kunjungi, dapat menimbulkan situasi yang janggal jika anda di khalayak ramai. Penyekat iklan memberi anda kawalan yang lebih baik terhadap pengalaman dalam talian anda, itulah sebabnya kami sangat mengesyorkan menggunakannya – selagi anda menggunakan yang betul.

uBlock Origin

Logo UBlockuBlock Origin berfungsi dengan semua penyemak imbas utama dan menggunakan sedikit sumber sistem. Seperti kebanyakan penyekat iklan, anda boleh memuat turunnya secara percuma. Setelah berjaya memasang uBlock Origin dalam penyemak imbas anda, pelanjutan ini berkesan menyaring iklan dan skrip yang tidak diingini. Kerana sudah lama berlalu dan terus mengirimkan kemas kini baru, hampir semua iklan yang mungkin anda hadapi akan disekat.

Sambungan ini dilengkapi dengan senarai sekatan lalai yang komprehensif dan alat untuk menyekat elemen halaman dengan cepat. Yang harus anda lakukan ialah klik kanan pada gambar atau bidang dan pilih “Block Element”. Ini memunculkan kotak teks yang diisi dengan URL elemen. Klik “Buat” untuk menambahkan elemen ke dalam senarai penyekat dan ia akan segera hilang. Asal uBlock juga disesuaikan, yang membolehkan anda memasukkan senarai halaman yang dipercayai.

Walaupun beberapa penyekat iklan lain mungkin lebih mudah digunakan, uBlock Origin adalah penyekat iklan yang sangat baik. Ia berfungsi dengan baik, benar-benar percuma, dan tidak membiarkan sebarang iklan hanya untuk menjana wang dari iklan tersebut.

AdBlock Plus

logo adblock plusPenyekat iklan yang paling popular di pasaran ialah AdBlock Plus. Ini adalah sambungan percuma yang tersedia untuk setiap penyemak imbas utama (iaitu Firefox, Chrome, Edge, Safari, dan Opera) dan beberapa yang kecil juga (seperti Yandex, Maxthon, dan Chromium). Sambungan yang baru dipasang akan menyekat kebanyakan iklan dengan senarai lalai. Ini membolehkan anda mengimport senarai lain atau membuat senarai sendiri. Anda juga mempunyai pilihan untuk mengaktifkan atau mematikan penyekat pada halaman tertentu. Ini sangat penting untuk keberadaan banyak laman web yang berterusan. Malangnya, AdBlock Plus juga mempunyai sisi negatif.

Satu kelemahan utama AdBlock Plus adalah inisiatif “Iklan yang Dapat Diterima” mereka. Salah satu cara utama AdBlock Plus menghasilkan wang adalah dengan membenarkan syarikat membayar untuk membiarkan iklan mereka selesai. Oleh itu, walaupun anda menggunakan “Penyekat Iklan”, anda masih boleh disiarkan iklan jika syarikat membayar cukup. Bagi kami, ini benar-benar mengalahkan tujuannya, dan kami mengesyorkan mencari alternatif seperti uBlock Origin.

Sokong laman web kegemaran anda dengan memasukkannya ke senarai putih

Penting untuk diketahui bahawa menyekat iklan secara langsung mempengaruhi pendapatan laman web yang anda lawati. Sambungan penyemak imbas seperti uBlock Origin dan AdBlock Plus adalah nafas segar untuk privasi dalam talian peribadi kami dan pengalaman dalam talian kami, tetapi memberi kesan negatif kepada laman web yang anda lawati. Ini seterusnya boleh menjadi buruk bagi anda sebagai pelawat.

Sebilangan besar laman web bebas digunakan kerana pencipta dapat menjual ruang iklan. Sekiranya semua orang menyekat iklan ini, banyak laman web akan kehilangan pendapatan mereka sepenuhnya. Untuk tetap ada, laman web kemudian memerlukan keahlian berbayar. Dalam kes ini, anda perlu membayar untuk mendapatkan akses ke kandungan laman web. Sekiranya laman web tidak melakukan ini atau tidak dapat melakukannya, ia mungkin hilang sepenuhnya.

Membuat dan menyelenggara laman web memerlukan masa, usaha dan, dalam kebanyakan kes, wang. Adakah terdapat laman web tertentu yang anda percaya berhak mendapat pendapatan yang dapat mereka perolehi dari memaparkan iklan kepada anda? Kemudian anda boleh memilih untuk memasukkan senarai putih laman web tersebut di AdBlock Plus dan uBlock Origin. Dengan cara ini, anda akan dapat melihat iklan di halaman tersebut, dan anda akan membantu mereka mengekalkan laman web mereka. Oleh itu, jika anda mempercayai laman web, dan iklannya tidak terlalu mengganggu, pertimbangkan untuk menyokongnya dengan menambahkan URL ke senarai putih anda.

Beberapa laman web bahkan menolak pengguna akses ke kandungan mereka ketika mereka menggunakan penyekat iklan. Sekiranya anda melayari laman web seperti itu, anda akan melihat mesej, yang memberitahu bahawa anda hanya akan mendapat akses sekiranya anda memasukkan laman web ke dalam senarai putih. Dengan cara ini, laman web dapat ‘memaksa’ pengguna internet untuk (sebahagian) mematikan penyekat iklan mereka.

Sambungan untuk membantu anda melayari dengan selamat dan tanpa nama

Hampir mustahil untuk melayari laman web tanpa meninggalkan jejak maklumat mengenai diri anda. Anda pasti akan menemui kuki dan pelacak lain yang cuba mengesan tingkah laku internet anda. Nasib baik, beberapa pelanjutan penyemak imbas telah dibangunkan yang dapat membantu anda menjadikan sesi internet anda lebih selamat dan lebih tanpa nama. Kami akan membincangkan beberapa pilihan yang baik di sini.

Pemecah Privasi

Pemecah PrivasiPrivacy Badger adalah peluasan percuma dan pintar yang dikembangkan oleh Electronic Frontier Foundation yang secara beransur-ansur belajar menyekat pelacak yang tidak kelihatan. Setelah dipasang, pelanjutan akan mulai mengawasi semua kemungkinan pelacak di setiap laman web yang anda kunjungi. Sambungan tidak akan menyekat sebarang kuki untuk bermula. Sebaliknya, Privacy Badger akan menggunakan maklumat yang dikumpulkannya untuk dipelajari. Seiring berjalannya waktu, Privacy Badger akan menyedari cookie pihak ketiga mana yang mengikuti anda di web secara berterusan dan menyekatnya. Hasilnya, anda tidak akan terus menggunakan beg tangan yang sama dalam iklan anda, sementara kuki yang berguna dan kurang mengganggu tetap utuh.

Sambungan Privacy Badger berfungsi dengan sistem pembelajaran yang unik. Oleh kerana itu, peluasan akan berfungsi dengan lebih baik dan lebih berkesan semakin lama anda menggunakannya. Privacy Badger pada masa ini berfungsi untuk Opera, Chrome, Firefox, dan Firefox di Android.

Ghostery

GhosteryGhostery adalah pelanjutan lain yang bertujuan untuk mengawal pelacak laman web. Ini menunjukkan sebarang cookie pelacakan yang aktif di laman web yang anda lawati dan memberi anda peluang untuk menyekatnya. Sekiranya anda menyekat kuki, laman web akan dapat mengumpulkan lebih sedikit maklumat mengenai anda. Oleh itu, Ghostery meningkatkan privasi dan keselamatan dalam talian anda. Iklan anda tidak akan disesuaikan dengan tingkah laku dalam talian anda lagi. Sebagai contoh, anda tidak akan selalu mendapat semua iklan mengenai gaun pengantin diskaun di mana-mana sahaja, hanya kerana anda memberitahu Facebook bahawa anda menghadiri majlis perkahwinan sepupu anda minggu lalu.

Seperti banyak pelanjutan penyemak imbas yang dibincangkan dalam artikel ini, Ghostery adalah percuma dan tersedia untuk kebanyakan penyemak imbas, termasuk Firefox, Chrome, Opera, Safari, Edge, Brave dan Cliqz. Mereka menawarkan versi mudah alih untuk Android dan iOS juga.

Petua: Beberapa pengguna telah menyatakan keprihatinannya mengenai dasar privasi Ghostery sendiri. Anda boleh ikut serta dalam program Ghostery yang disebut pengumpulan data GhostRank. Ini adalah maklumat yang dikumpulkan untuk membantu meningkatkan kualiti perkhidmatan. Walau bagaimanapun, jika anda memilih untuk tidak ikut serta dalam GhostRank, anda tidak perlu bimbang data dikumpulkan semasa anda menggunakan Ghostery.

AutoDelete Kuki

AutoDelete KukiNama peluasan ini cukup terkenal. AutoDelete Cookie memastikan bahawa mana-mana kuki dalam penyemak imbas anda akan dihapus secara automatik setelah anda menutup tab. Sebilangan kuki mungkin dapat mengatasi Ghostery atau Privacy Badger, di mana Cookie AutoDelete masuk. Penting untuk menghapus kuki anda secara berkala. Tanpa berbuat demikian, laman web akan dapat mengikuti anda dalam talian untuk jangka masa yang panjang. Semasa menggunakan pelanjutan ini, anda tidak perlu ingat untuk membersihkan cache anda: program melakukannya untuk anda.

Sekiranya anda mahu, anda boleh menambahkan kuki ke senarai putih Cookie AutoDelete. Ini bermakna anda mempercayai kuki tersebut dan tidak mahu dihapuskan. Menggunakan senarai putih kuki boleh sangat berguna. Sebagai contoh, jika anda menambahkan kuki Netflix ke senarai ini, anda tidak perlu log masuk setiap kali anda melayari laman utama Netflix di tab baru. AutoDelete Cookie tersedia untuk Firefox dan Chrome.

HTTPS Di mana sahaja

HTTPS Di mana sahajaLaman web boleh berfungsi dengan protokol HTTP atau HTTPS. Anda dapat melihatnya dengan jelas di URL laman web, yang akan bermula dengan http: // atau https: //. Ekstra ‘s’ yang terakhir bermaksud komunikasi anda dengan laman web yang menggunakan protokol tersebut akan dienkripsi. Ini memastikan keselamatan dan privasi dalam talian anda: aktiviti dalam talian anda di laman web itu tidak akan dapat dilihat oleh orang lain. Lebih-lebih lagi, pertukaran maklumat antara anda dan laman web tidak dapat diubah oleh kekuatan luar. Dengan cara ini, peluang anda secara tidak sengaja muncul di laman web palsu yang berpura-pura menjadi persekitaran bank dalam talian anda semakin berkurang.

Mengenai pelanjutan sebenarnya: HTTPS Everywhere memastikan bahawa mana-mana laman web yang boleh berfungsi dengan HTTPS, akan melakukannya. Ini meningkatkan keselamatan dalam talian anda. Sambungan HTTPS Everywhere dihasilkan sebagai kolaborasi antara Electronic Frontier Foundation, yang juga mengembangkan Privacy Badger, dan The Tor Project. HTTPS Everywhere tersedia untuk Firefox, Chrome, Opera, Android dan Brave.

Keperluan Privasi DuckDuckGo

DuckDuckGo

DuckDuckGo adalah syarikat yang mementingkan privasi yang telah mengabdikan diri untuk menyebarkan privasi di web dengan menawarkan perkhidmatan alternatif untuk syarikat yang kurang mementingkan privasi. Paling ketara, DuckDuckGO mencipta mesin carian alternatif kepada Google yang benar-benar menghormati privasi anda. Anda boleh mengunjunginya di https://duckduckgo.com

Privacy Essentials adalah lelaran terkini portfolio mereka. Pelanjutan ini membantu melindungi privasi anda melalui tiga mekanisme:

 1. Sekat pelacak yang tidak diingini secara automatik
 2. Buat laman web secara automatik menggunakan laman web versi HTTPS mereka yang lebih selamat. (memasang pelanjutan ini bermaksud anda tidak lagi memerlukan HTTPS Di mana sahaja.
 3. Berikan gambaran keseluruhan mana-mana laman web yang anda lawati di mana anda dapat dengan cepat mengukur kebolehpercayaan dan kebolehpercayaan laman web dalam satu tetingkap.

Keperluan Privasi DuckDuckGo adalah percuma dan tersedia untuk Firefox, Chrome, Brave, Opera, Android, dan iPhone.

Sambungan penyemak imbas pengurus kata laluan

Sebilangan besar daripada kita mempunyai beberapa akaun dalam talian untuk perkara seperti perbankan, rangkaian sosial, papan pesanan, e-mel dan sebagainya. Sebaik-baiknya, anda harus mempunyai nama pengguna yang berbeza dan kata laluan kuat yang unik untuk setiap akaun. Mengingat semua kata laluan yang berlainan itu sukar, dan anda tidak mahu menuliskan semuanya pada sehelai kertas yang mungkin hilang atau dicuri. Sebaliknya, anda boleh menggunakan pengurus kata laluan. Pengurus kata laluan menyulitkan dan menyimpan kata laluan anda di satu lokasi pusat, jadi daripada mengingat puluhan, anda hanya perlu mengingatnya. Selalunya, pengurus kata laluan adalah pelanjutan penyemak imbas yang mudah. Kami akan membincangkan beberapa pengurus kata laluan yang baik di sini untuk membantu anda memulakannya.

LastPass

Logo LastPassLastPass adalah pengurus kata laluan yang popular yang menyimpan semua kata laluan anda di bawah satu frasa laluan utama. Ini membolehkan anda mengekalkan simpanan kata laluan yang panjang dan kompleks untuk semua akaun anda sehingga anda tidak perlu lagi bergantung pada ingatan anda. LastPass menawarkan enkripsi tempatan-AES-256 bit yang kuat yang menyimpan data anda tersembunyi daripada semua orang kecuali anda. Kata laluan utama dan kunci penyulitan anda disimpan pada peranti anda dan tidak pernah dihantar ke pelayan LastPass.

Lastpass menawarkan pemalam dan sambungan untuk hampir semua penyemak imbas besar dan berfungsi di desktop, komputer riba, tablet dan telefon pintar. Segala perubahan yang anda buat pada akaun anda, misalnya ketika anda menambahkan log masuk baru, diselaraskan di seluruh peranti anda.

Fungsi asas LastPass boleh didapati secara percuma. Selain itu, syarikat ini menawarkan pelbagai tahap premium yang memberikan ciri seperti pengesahan pelbagai faktor, sokongan teknologi keutamaan, penyimpanan fail yang disulitkan, beberapa lesen, folder bersama, dan sejumlah fungsi khusus perniagaan. Untuk mendapatkan semua fungsi tambahan ini, anda perlu membayar. Walau apa pun, LastPass adalah pengurus kata laluan yang sangat baik dengan versi percuma yang berfungsi lebih daripada cukup. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenainya? Anda boleh melayari laman web LastPass di sini.

Dashlane

Dashlane ogoDashlane adalah pilihan lain yang baik untuk sesiapa sahaja yang mencari pengurus kata laluan yang mudah. Sambungan berfungsi pada semua penyemak imbas yang popular, termasuk Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari, Edge, Opera, dan Brave. Seperti LastPass, ia menggunakan enkripsi tahap tinggi dan mempunyai model freemium, yang bermaksud ada versi percuma yang tersedia, tetapi anda harus membayar untuk dapat bekerja dengan fungsi tertentu. Perisian Dashlane menyimpan kunci penyulitan dan kata laluan induk anda secara tempatan pada peranti anda, jadi syarikat itu sendiri tidak mempunyai akses kepada mereka.

Dengan versi percuma, Dashlane membolehkan anda mengurus hingga 50 kata laluan pada satu peranti. Dengan rancangan premium, anda dibenarkan peranti tanpa had, penyimpanan fail selamat, akses akaun jauh, pengesahan dua faktor yang lebih kuat, dan banyak lagi. Dashlane juga memantau laman web gelap untuk melihat senarai maklumat akaun yang bocor dan dicuri dan menghantar makluman kepada anda jika maklumat anda muncul. Sekiranya anda berminat untuk menggunakan Dashlane, anda boleh melayari laman web rasmi mereka di sini.

RememBear

Logo RememBearPilihan ketiga yang mungkin adalah RememBear. Pengurus kata laluan ini dibangunkan oleh TunnelBear. TunnelBear juga memiliki layanan VPN sendiri, yang telah kami uji secara meluas di platform kami. RememBear dan TunnelBear terkenal dengan antara muka yang mesra pengguna dan lucu. Semuanya bertema: apabila anda menggunakan RememBear, anda akan diberi ‘bear’ anda sendiri yang menyimpan kata laluan anda dengan selamat. Selain itu, antara muka dipenuhi dengan bear-puns, seperti yang mungkin disarankan oleh nama perkhidmatan.

Penampilan yang menghiburkan ini tidak bermaksud, RememBear kekurangan dari segi keselamatan. Sambungan menggunakan enkripsi AES256 end-to-end yang kuat dan berjaya membuatnya melalui audit bebas. RememBear berfungsi pada pelbagai peranti pada masa yang sama dan secara automatik menyegerakkan sebarang maklumat di semua peranti tersebut. Selain kata laluan dan log masuk anda, anda juga boleh menggunakan program ini untuk menyimpan nota sensitif. RememBear mempunyai pelanjutan penyemak imbas untuk Chrome, Firefox, dan Safari. Lebih-lebih lagi, aplikasi tersedia untuk iOS, Android, Windows, dan MacOS. Untuk maklumat lebih lanjut dan memuat turun beruang anda sendiri, kami ingin merujuk anda ke laman web RememBear.

Pemikiran terakhir

Menggunakan pelanjutan penyemak imbas yang betul dapat menjadikan kehidupan dalam talian anda lebih mudah dan selamat. Adakah anda ingin memanfaatkan sepenuhnya pengalaman internet anda? Anda boleh melakukannya dengan menggunakan program dan pelanjutan berikut secara aktif:

 • Penyemak imbas internet yang betul
 • Perkhidmatan VPN
 • Pelanjutan penyemak imbas untuk perkhidmatan VPN anda
 • Penyekat iklan untuk menyaring iklan yang menjengkelkan dan memaksa dari skrin anda
 • Pengurus kata laluan untuk menghasilkan dan menyimpan kata laluan (kuat) yang anda gunakan

Ini adalah sambungan yang disyorkan untuk kekal selamat dalam talian. Sudah tentu, terdapat banyak cara lain untuk meningkatkan nama dan keselamatan dalam talian anda. Mahu membaca lebih lanjut? Pastikan untuk melihat bahagian ‘penyemakan imbas tanpa nama’ kami.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map