Risiko Privasi Termostat Pintar Anda | VPNoverview.com

Janji termostat pintar telah menarik banyak pemilik rumah. Termostat rumah Nest, Honeywell, Ecobee, dan lain-lain memanfaatkan minat ini. Industri ini sedang berkembang dan pertumbuhan ini telah menarik banyak syarikat untuk masuk. Tetapi melainkan jika pelanggan menuntut kawalan privasi yang kuat, termostat rumah pintar mereka mungkin menjadi sumber maklumat bagi penceroboh.


Termostat Pintar Anda Mengetahui Lebih Daripada Kecurigaan Anda

Termostat PintarTermostat pintar lebih banyak membantu menjaga rumah anda pada suhu yang sempurna. Termostat pintar ini juga membantu pemilik rumah menjimatkan beratus-ratus dolar pada bil tenaga. Termostat belajar bila anda akan pergi dan kembali, jadi anda hanya menggunakan tenaga apabila anda memerlukannya. Anda juga boleh menyesuaikan termostat dari aplikasi di telefon anda. Ini membolehkan anda menaikkan atau menurunkan suhu dari jarak jauh jika anda akan pergi lebih lama dari yang dirancang. Kelebihan dan kemudahan inilah yang menjadikannya begitu menarik bagi pembeli.

Manfaat ini boleh menyebabkan anda mengabaikan kemungkinan kebimbangan privasi dalam menggunakan termostat pintar. Anda tidak memasukkan kata laluan perbankan atau e-mel melalui termostat anda, jadi berapa banyak risiko terhadap privasi anda? Termostat pintar dapat membuat jurang keselamatan privasi anda dengan tepat kerana mereka belajar tentang tabiat dan tingkah laku anda.

Termostat anda belajar bila anda akan berada di rumah dan kapan anda akan berada jauh. Termostat pintar bahkan belajar ketika anda tidur, dan jika waktu itu berbeza pada hujung minggu. Termostat pintar mengetahui suhu pilihan anda semasa anda berada di rumah. Maklumat ini mendedahkan lebih banyak tentang anda daripada yang anda duga.

Yang Mungkin Mahukan Data Termostat Pintar Anda

Data dari termostat pintar anda menunjukkan trend mengenai kehidupan anda. Sesiapa yang mempunyai akses ke data tersebut dapat mengetahui kapan anda berada di rumah atau ketika anda tidur. Seperti yang anda bayangkan, maklumat ini sangat berguna.

Peretas dan pencuri

Penggodam dapat menggunakan data mengenai kapan anda berada di luar rumah untuk mengetahui kapan harus masuk ke rumah anda tanpa rasa takut akan kepulangan anda. Dengan menganalisis tren kapan termostat anda berubah, pencuri dapat menentukan waktu terbaik untuk masuk. Seorang pencuri dengan akses ke tetapan ini dapat mengetahui bahawa anda berada di rumah dan tidak akan segera pulang.

Pengiklan

Pengiklan juga mendapat maklumat mengenai aktiviti anda. Sebilangan iklan berfungsi dengan lebih baik sebaik sahaja anda bangun atau lewat petang. Dengan melihat trend dalam kawalan termostat pintar anda, pengiklan dapat menargetkan iklan mereka kepada anda pada saat yang tepat. Ini dapat meningkatkan peluang mereka untuk membuat penjualan. Pemasar mengetahui nilai maklumat ini dan mungkin akan mencuba data dari termostat pintar anda. Ini mungkin tidak kelihatan seperti perkara besar tetapi anda, dari satu segi, dimanipulasi.

Betapa Selamatnya Dasar Privasi Anda?

Pilihan termostat pintar anda yang mana sering dibeli berdasarkan kelebihan satu termostat berbanding yang lain. Anda tidak mungkin mempertimbangkan keselamatan yang ditawarkan oleh dasar privasi mereka. Dasar pembuat termostat pintar dapat mempengaruhi bagaimana penggunaan peranti ini di rumah anda mempengaruhi privasi anda.

Dasar syarikat mungkin berubah

Sebilangan besar pengeluar termostat pintar mempunyai dasar privasi yang kukuh. Jenama popular Nest dan Ecobee, menonjolkan komitmen mereka terhadap privasi. Tetapi syarikat dalam bidang teknologi sering dijual, dan dijual lagi. Dasar privasi Nest menetapkan bahawa jika dijual, mereka akan mendesak syarikat baru untuk memegang standard privasi yang sama seperti yang mereka tawarkan. Namun, tidak ada jaminan bahawa perlindungan privasi yang anda nikmati hari ini akan tetap berlaku esok.

Pecah masuk pelayan syarikat

Terdapat juga risiko bahawa penggodam dapat masuk dan mencuri data yang disimpan di pelayan pembuat termostat. Malah syarikat selamat seperti bank mengalami pelanggaran data yang mendedahkan maklumat peribadi. Sekiranya data anda dicuri dari pelayan syarikat, pelanggaran privasi anda boleh menjadi teruk.

Belum ada pembuat termostat pintar yang melaporkan pelanggaran data pengguna. Walau bagaimanapun, pakar privasi bersetuju bahawa pelanggaran data tidak dapat dielakkan bagi mana-mana syarikat. Sekiranya Pentagon dapat diretas, tidak ada syarikat yang kebal terhadap pelanggaran data. Dasar paling selamat adalah memperlakukan data anda seolah-olah anda menjangkakan ia akan dikompromikan dan mengambil tindakan dari sana.

Bagaimana Anda Boleh Melindungi Privasi Anda?

Dalam menghadapi risiko pendedahan maklumat sensitif, bagaimana anda dapat melindungi diri anda sambil masih menikmati kelebihan termostat pintar? Pertama, periksa dasar privasi pengeluar termostat pintar. Walaupun kami telah melihat bahawa ini tidak memberikan perlindungan yang sempurna, bermula dengan syarikat yang mengutamakan privasi anda adalah cara yang baik untuk membantu menjaga maklumat anda.

Untuk mendapatkan nilai maksimum dari sebarang maklumat dari termostat anda, pengiklan perlu dapat menghubungkannya kembali ke profil anda. Pencuri yang ingin masuk akan memerlukan lokasi anda juga. Tanpa mengaitkan maklumat itu kepada anda, data anda adalah bunyi rawak. Salah satu cara untuk merahsiakan maklumat ini adalah penggunaan VPN.

Gunakan VPN untuk mengamankan rangkaian rumah anda

Menyambungkan melalui VPN menjamin privasi anda dengan memastikan maklumat anda dalam talian tidak dikenali. Maklumat yang dikeluarkan dari peranti anda dienkripsi dan dihantar ke pelayan VPN. Pelayan itu sering digunakan oleh beratus-ratus pengguna pada satu masa, menyimpan semua maklumat mereka tanpa nama. Pelayan mengarahkan maklumat anda ke destinasinya. Segala data yang dikembalikan kepada anda akan pergi ke pelayan VPN dan bukannya terus ke peranti anda. Teknik orang tengah ini menjadikan orang lain tidak dapat menghubungkan tindakan dalam talian anda ke lokasi atau orang anda.

Walaupun anda tidak dapat menyambungkan termostat pintar anda secara langsung ke VPN, perkhidmatan VPN yang berkualiti seringkali membolehkan anda mengarahkan semua lalu lintas internet di rumah anda melalui pelayan VPN. Oleh kerana maklumat anda dihantar tanpa nama, menentukan lokasi termostat pintar menjadi hampir mustahil tanpa akses kepada lebih banyak maklumat. Pada akhirnya, penggunaan VPN akan menjadikan data yang dicuri dari anda atau dijual mengenai anda hampir tidak berguna.

VPN yang kukuh untuk melindungi rangkaian rumah anda yang lengkap ialah NordVPN. Penyedia VPN ini mempunyai berjuta-juta pelanggan yang berpuas hati di seluruh dunia dan reputasi yang sangat kukuh kerana aplikasi mereka yang mudah, keselamatan yang hebat dan harga yang mesra.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ciri privasi dan faedah lain dari VPN, lihat posting kami tentang memilih VPN terbaik untuk keperluan anda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me