Risiko Privasi Telefon Pintar Anda – Gambaran Keseluruhan | VPNoverview.com

Mungkin tidak ada alat lain dalam sejarah moden yang merevolusikan kehidupan kita seperti telefon pintar. Komputer genggam ini telah menggantikan kamera, GPS, kalkulator, buku alamat, dan banyak item lain. Kami kini mempunyai akses ke maklumat yang belum pernah terjadi sebelumnya di hujung jari kami. Walaupun begitu, ciri-ciri yang terbukti sangat berguna dapat dengan mudah ditentang oleh pengiklan atau penggodam yang menyerang privasi kita. Beberapa alat tersedia untuk membantu melindungi privasi anda di telefon pintar anda.


Bagaimana Telefon Pintar Menceroboh Privasi Anda

Telefon pintar memenuhi begitu banyak fungsi sehingga sukar bagi kita untuk mengingat bagaimana kita berjaya tanpa satu. Telefon anda ke mana sahaja dengan anda. Ini adalah salah satu perkara pertama yang anda perhatikan pada waktu pagi. Anda menyemak media sosial anda semasa anda mengambil sarapan, berdekatan dengan tempat kerja, dan di hujung jari anda ketika anda berhenti untuk minum selepas itu. Sebilangan besar dari kita mengalami saat panik ketika anda menyedari telefon anda tidak ada di dalam poket anda dan anda tertanya-tanya di mana anda meninggalkannya.

Telefon anda dilengkapi dengan rangkaian sensor. Ini memantau segala sesuatu dari tempat anda berada, kelembapan, tekanan atmosfera, dan pergerakan. Sensor gerakan telefon anda sangat sensitif. Bahkan mungkin untuk memadankan tempat anda menyentuh skrin dengan gerakan yang dikesan oleh telefon anda. Sebarang aplikasi di telefon anda yang melacak data ini dapat membaca mesej teks atau kata laluan ke aplikasi perbankan anda dengan tahap ketepatan yang tinggi.

Lokasi anda dapat dilacak bukan hanya melalui GPS telefon anda, tetapi juga dengan memantau menara selular terdekat, isyarat Wi-Fi, dan bahkan peranti Bluetooth di sekitar anda. Sebenarnya, lokasi anda dapat ditentukan dari peranti Bluetooth walaupun pemancar Bluetooth telefon anda dimatikan.

Aplikasi Apa Yang Menceroboh Privasi Anda?

Penanda Lokasi Telefon PintarUntuk mengakses ciri lokasi di telefon anda, aplikasi mesti mempunyai izin untuk menggunakan maklumat tersebut. Sebilangan besar orang hanya mengakui bahawa kebenaran yang diminta oleh aplikasi semasa memasangnya perlu dan klik ‘OK’. Anda mungkin tidak menyedari bahawa data lokasi boleh menjadi beberapa maklumat paling berharga yang dapat dimiliki oleh pengiklan. Syarikat yang menyediakan iklan yang disasarkan, termasuk Apple, Google, Facebook, menggunakan data lokasi untuk membantu mengenal pasti minat dan aktiviti anda di luar talian yang mungkin tidak anda nyatakan.

Aplikasi mana yang menggunakan sensor gerakan telefon anda untuk menentukan kunci yang anda tekan pada telefon anda? Mungkin tidak ada di antara mereka, atau mungkin semuanya. Aplikasi tidak memerlukan kebenaran untuk menggunakan sensor gerakan telefon anda. Oleh itu, tidak ada cara untuk mengetahui syarikat mana yang mungkin memantau sensor telefon untuk mendapatkan maklumat ini.

Lindungi Privasi Anda di Telefon Pintar Anda

Terdapat beberapa langkah yang boleh anda ambil hari ini untuk melindungi privasi anda di telefon pintar yang anda sayangi. Di bawah ini anda akan melihat bagaimana mengurus aplikasi anda, menyulitkan data anda, menghapus aplikasi lama, dan mengunci telefon anda dapat membantu menjaga keselamatan anda.

Urus Kebenaran Aplikasi

Memeriksa kebenaran yang anda berikan pada aplikasi anda dapat mengembalikan privasi pada telefon pintar anda. Tidak setiap aplikasi yang meminta izin untuk menggunakan tetapan lokasi, mikrofon, atau kamera anda benar-benar memerlukan perkhidmatan tersebut untuk berfungsi seperti yang anda mahukan. Kami mempunyai panduan bertulis yang membantu anda menyesuaikan tetapan privasi untuk banyak platform media sosial yang popular.

Enkripsi Data Anda

Mengenkripsi peranti anda juga dapat membantu menjaga data sensitif anda sekiranya telefon anda hilang atau dicuri, atau semasa anda menukar telefon baru. Apabila anda menyulitkan maklumat di telefon anda, ia juga membantu mengelakkan aplikasi membaca kandungan fail anda tanpa izin anda. Ini dapat memastikan data anda selamat dari serangan virus atau aplikasi berbahaya melebihi batasnya. Lebih-lebih lagi, sebelum anda membuang atau menjual telefon lama anda, pastikan untuk memadamkan semua maklumat peribadi anda dari peranti ini.

Padamkan Aplikasi Lama

Tidak jarang orang mencuba aplikasi, menggunakannya sebentar dan kemudian kehilangan minat secara beransur-ansur. Kecuali anda membersihkan telefon anda secara berkala, aplikasi lama ini akan bertahan selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun. Walaupun anda mungkin tidak menggunakan aplikasi, izin yang anda berikan masih berlaku. Sekiranya aplikasi tersebut mempunyai izin untuk menggunakan lokasi anda, mengakses aplikasi lain, atau menggunakan mikrofon anda, aplikasi tersebut mungkin masih akan mengikuti perkembangan telefon pintar anda. Mengapa tidak melalui aplikasi anda dan nyahpasang aplikasi yang tidak lagi anda perlukan? Menghapus aplikasi lama tidak hanya baik jika anda ingin melindungi privasi anda, ia juga membantu telefon pintar anda berjalan lancar.

Kunci Telefon Anda

kunci pada telefon pintarMungkin kelihatan jelas, tetapi mengaktifkan skrin kunci yang dilindungi oleh pin adalah salah satu langkah termudah yang dapat anda lakukan untuk melindungi data di telefon anda. Namun banyak orang masih tidak mengaktifkan skrin kunci. Apabila anda memikirkan maklumat sensitif yang ada di telefon anda termasuk foto, akses ke bank dan kad kredit anda, dan akses penuh ke senarai kenalan dan akaun media sosial anda, mempunyai kunci skrin masuk akal. Anda boleh melindungi maklumat peribadi ini dari sesiapa sahaja yang cuba mendapatkannya dengan mencuri telefon anda.

VPN adalah yang Terbaik dalam Perlindungan Privasi

Walaupun langkah-langkah lain memberikan tahap perlindungan, VPN adalah salah satu perkara termudah dan terbaik yang dapat anda lakukan untuk menjaga privasi anda di telefon pintar anda. VPN membantu menyimpan maklumat anda tanpa nama semasa anda menggunakan peranti anda.

Bagaimanakah ia berfungsi?

Sambungan VPNApabila anda menyambung ke internet melalui VPN, maklumat yang masuk ke pelayan VPN disulitkan. VPN kemudian meneruskan data dari pelayan tanpa nama. Pendekatan orang tengah ini membantu memisahkan anda dari maklumat yang anda berikan atau minta. Apabila data dihantar kembali kepada anda, data mesti masuk ke VPN terlebih dahulu, sehingga pengirim tidak pernah dapat mengakses anda secara langsung. VPN kemudian menyulitkan maklumat dan mengirimkannya kepada anda. Dengan VPN berkualiti, maklumat anda tetap dirahsiakan. Oleh kerana semua data dapat disalurkan melalui VPN, Anda memiliki tingkat kontrol yang lebih besar terhadap informasi apa yang melewati perangkat Anda, dan bagaimana maklumat tersebut ditandai kepada anda.

Wi-Fi Awam yang Selamat

Semasa menggunakan peranti anda melalui Wi-Fi awam, seperti di kedai kopi, penyulitan VPN membantu melindungi anda dari mata kasar. Peretas sering memperoleh maklumat sensitif dengan mengintip isyarat yang melalui sambungan Wi-Fi awam. Menggunakan perkhidmatan VPN akan memastikan hubungan anda tetap aman seolah-olah anda melayari di rumah.

Lebih Banyak Manfaat?

Perkhidmatan VPN juga menawarkan faedah lain kepada pengguna. Sambungan anda di tempat kerja boleh menyekat akses ke laman web dan perkhidmatan tertentu. Dengan menyambung ke VPN, anda dapat mengelakkan sekatan tersebut untuk mengakses laman web yang anda mahukan di telefon anda. Perkhidmatan penstriman video juga menghadkan akses ke kandungan berdasarkan di mana anda berada. Dengan menyambung ke pelayan VPN di bahagian lain di dunia, anda dapat mengelakkan batasan tersebut untuk memanfaatkan sepenuhnya kandungan yang terdapat dalam talian.

Pemikiran Akhir

Pada masa skandal privasi menggegarkan beberapa perniagaan terbesar, mengambil langkah untuk melindungi diri hanya masuk akal. Telefon pintar hanya berusia satu dekad, jadi tidak menghairankan bahawa kami masih belajar bagaimana ini mempengaruhi privasi. Dengan mengambil beberapa langkah mudah untuk melindungi diri anda, anda dapat memperoleh ketenangan kerana privasi anda dilindungi. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana VPN dapat membantu melindungi privasi anda, lihat catatan kami mengenai memilih VPN yang tepat untuk keperluan anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map