Risiko Privasi Monitor Bayi Anda | Gambaran keseluruhan VPN

Perkara paling sukar untuk dilakukan oleh ibu bapa baru ialah meletakkan bayi mereka ke bawah dan meninggalkan bilik. Kita semua mahu menjaga dan melindungi anak-anak kita yang berharga dan rapuh. Nasib baik, ada lebih banyak cara daripada sebelumnya untuk mengawasinya, walaupun ketika kita berada di luar ruangan. Terdapat banyak monitor bayi yang membolehkan anda mengawasi bayi anda, sama ada anda berada di bilik tidur atau di tempat kerja. Malangnya, banyak monitor moden ini sangat mudah diretas.


Anda mungkin tidak menyukainya sekiranya orang asing mempunyai akses ke semua maklumat yang dikumpulkan oleh monitor bayi anda. Rakaman suara dan video orang yang anda sayangi dan rumah anda harus dirahsiakan. Monitor bayi mungkin kelihatan seperti alat yang tidak berbahaya, tetapi ini tidak selalu berlaku. Bagaimana anda menangani masalah keselamatan seperti itu? Artikel ini akan memberitahu anda semua yang perlu anda ketahui mengenai bahaya dan menunjukkan cara melindungi diri anda dan bayi anda.

Adakah Anda Memantau atau Dipantau?

Komputer riba tanpa namaSama ada anda menggunakan monitor bayi dengan audio sahaja atau satu dengan kamera dan skrin, semua yang anda mahukan adalah memastikan bayi anda berjalan lancar. Sebilangan besar monitor tanpa wayar dan menghantar video dan audio ke penerima melalui frekuensi tanpa wayar (seperti Bluetooth) atau internet. Dalam kedua kes tersebut, isyarat dapat dipintas antara bilik bayi anda dan penerima.

Secara tradisional, terdapat dua jenis monitor bayi tanpa wayar utama. Satu jenis menghantar isyarat melalui isyarat radio analog. Ini terdedah kepada pemintasan, kerana isyarat bergantung pada daya yang sangat sedikit untuk dihantar dalam jarak pendek. Sekiranya penggodam berada berdekatan, mereka mungkin dapat menangkap isyarat ini dan membacanya.

Jenis monitor kedua adalah digital dan umumnya lebih selamat, kerana isyaratnya disulitkan antara bilik bayi dan penerima. Peranti ini sering menghantar isyarat yang lebih kuat, yang mana penggodam dapat memintas pada jarak yang lebih jauh. Sesiapa yang mempunyai alat untuk menyahsulitkan isyarat monitor boleh memiliki akses ke semua maklumat yang diterima dan dihantar oleh peranti. Bukan hanya monitor bayi yang mengalami masalah ini: semua alat elektronik yang menggunakan sambungan internet bergelut dengan ini. Fikirkan komputer riba dan telefon pintar anda, tetapi juga jam pintar, pelacak kecergasan, kereta, pembesar suara pintar atau cermin mata pintar anda.

Teknologi Monitor Bayi Terus Berubah

Jenis monitor bayi digital baru semakin popular. Peranti ini menggunakan Wi-Fi rumah anda untuk menghantar maklumat kembali ke penerima, telefon anda, atau tablet. Oleh kerana anda dapat mengakses isyarat ini dari mana sahaja, peranti ini sangat digemari oleh ibu bapa yang bekerja. Pada bila-bila masa, sama ada di tempat kerja, menjalankan tugas, atau bahkan di luar bandar, mereka dapat menarik monitor bayi di telefon mereka dan memeriksa bayi mereka.

Monitor ini sering menghantar video dan audio. Mereka juga mungkin mempunyai ciri lain, seperti penglihatan malam, sensor suhu, atau cahaya malam yang jauh. Manfaat ini datang dengan harganya, bagaimanapun: ia menawarkan peluang lain bagi penggodam untuk menyerang privasi anda.

Betapa Mungkin Monitor Bayi Diretas?

PenggodamAnda mungkin menganggap monitor bayi anda sebagai alat mudah yang membolehkan anda mengawasi bayi anda semasa anda menyelesaikan tugas di sekitar rumah. Bagi pencuri yang berpotensi, bagaimanapun, peranti ini seperti mempunyai mata-mata di dalam rumah anda. Dengan mendengar melalui monitor bayi, pencuri dapat belajar dengan cepat ketika anda berada jauh dari rumah. Mereka kemudian dapat menggunakan maklumat ini untuk merancang kejahatan mereka. Dengan cara ini, anda tidak akan menghalang mereka semasa mereka mengosongkan rumah anda. Monitor bayi digital boleh diretas dari jarak jauh, yang sangat sesuai untuk penjenayah ini. Mereka dapat merancang rompakan mereka dari keselesaan rumah mereka sendiri dan hanya perlu berada di dekat rumah anda ketika hendak pecah dan masuk. Dengan kata lain, teknologi yang sama yang membolehkan anda memantau bayi anda, membolehkan peretas mengawasi rumah anda.

Ini tidak membantu bahawa menggodam monitor bayi cukup mudah. Satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa banyak monitor bayi benar-benar kurang dari segi keselamatan. Walaupun privasi pelanggan sering disebut, ini jelas bukanlah keutamaan bagi pengeluar peranti. Pengilang ini cenderung syarikat yang berfikiran perisian dan mempunyai pemikiran Silicon Valley. Idea utama pemikiran ini adalah untuk menjalankan laman web dan menyelesaikan masalah kemudian. Walau bagaimanapun, di kawasan seperti keselamatan rumah, ini tidak berfungsi dengan baik. Hasilnya, monitor bayi moden telah melanda pasaran sebelum mereka dapat menjalani ujian yang ketat untuk memastikan bahawa mereka benar-benar selamat untuk pengguna.

Dalam praktiknya, terdapat beberapa kes peretasan monitor bayi yang dilaporkan. Baru-baru ini, kamera Ring digunakan untuk mengintip kanak-kanak dan keluarga. Walaupun insiden ini kebanyakannya menyebabkan ketakutan dan menangis kanak-kanak, mereka menunjukkan bahawa penggodam mampu menyerang privasi pengguna monitor bayi.

Bagaimana Monitor Bayi Anda Boleh Melemahkan Privasi Anda

Masalah monitor bayi yang pertama dan mungkin paling mengerikan ini ialah orang asing boleh mendengar dan memerhatikan bayi anda. Itu sahaja sudah cukup untuk menggegarkan tulang belakang ibu bapa mana pun. Malangnya, risiko terhadap privasi anda tidak berhenti di situ: apabila bayi tenang, monitor bayi masih dapat mengambil perbualan yang berlaku di bilik sebelah atau di lorong. Fikirkan semua perbualan peribadi mengenai kewangan dan masalah peribadi anda di rumah anda. Itu mungkin terdengar tidak masuk akal, tetapi pencuri yang dilengkapi dengan maklumat tersebut boleh menyebabkan banyak bahaya. Mereka mungkin mencuri identiti anda atau mengumpulkan ribuan dolar dari akaun bank anda.

Seperti disebutkan sebelumnya, seorang pencuri dapat memilih saat yang tepat untuk masuk ke rumah anda berdasarkan maklumat yang diperoleh dari monitor bayi anda. Namun, mereka boleh melangkah lebih jauh dari itu. Rumah kosong akan menjadi lokasi yang baik untuk urusan dadah. Sebuah kereta yang tersisa di garaj anda berisiko apabila seorang pencuri mengetahui bahawa anda tidak akan pulang berjam-jam.

Akhirnya, bukan hanya monitor bayi anda yang digunakan terhadap anda. Setelah monitor bayi anda terganggu, penggodam mungkin dapat menggunakan celah keselamatan anda untuk mendapatkan akses lebih jauh ke rangkaian anda. Setelah kaki penggodam berada di pintu, mereka sering dapat meningkatkan akses mereka. Setiap peranti di rangkaian anda, dari komputer rumah anda ke termostat pintar dan kamera keselamatan anda, tiba-tiba terdedah.

Cara Melindungi Privasi Anda

Untuk memastikan anda dapat menggunakan monitor bayi anda dengan selamat tanpa membahayakan privasi anda, ada beberapa langkah yang harus diambil. Dua yang paling penting dan berguna adalah mendidik diri sendiri dan menggunakan VPN. Kami akan menerangkan kedua-duanya di bawah.

Teliti pengeluar monitor bayi

Pertama, penting untuk meneliti syarikat yang menghasilkan monitor bayi yang anda fikirkan akan beli. Adakah mereka pernah mengalami pelanggaran keselamatan sebelum ini? Apakah dasar privasi mereka? Sekiranya perlu, hubungi syarikat itu sendiri untuk mendapatkan maklumat yang tepat. Dalam beberapa kes, dasar privasi syarikat dan produknya sukar dicari. Namun, dokumen ini mengandungi semua yang perlu anda ketahui mengenai cara kerja teknologi dan cara data anda dikendalikan. Dengan mengemukakan soalan, anda tidak hanya mendidik diri sendiri: anda juga akan mendorong syarikat untuk menjadikan privasi kami sebagai keutamaan yang lebih tinggi.

Gunakan pengesahan dua faktor dan kata laluan yang unik

Sebilangan besar peretasan untuk mendapatkan akses ke monitor bayi adalah mungkin kerana keselamatan kata laluan yang lemah. Nasib baik, anda dapat mengelakkan perkara ini dengan mudah. Sekiranya monitor bayi anda berfungsi dengan akaun yang dilindungi kata laluan, pastikan anda menggunakan kata laluan yang unik dan kuat. Sekiranya anda ingin mengetahui cara membuat kata laluan seperti itu, lihat panduan kata laluan kami.

Selain membuat kata laluan yang kuat, ia juga membantu menggunakan pengesahan dua faktor untuk melindungi akaun anda. Periksa sama ada pembekal anda menawarkan lapisan keselamatan tambahan ini dan aktifkan jika mungkin. Dengan pengesahan dua faktor, penggodam tidak akan dapat mengakses akaun anda walaupun mereka berjaya mendapatkan kata laluan anda.

Pasang VPN

Perisai VPNTerdapat satu lagi langkah mudah yang dapat meningkatkan tahap privasi dan keselamatan anda. Memasang perkhidmatan VPN berkualiti jauh. VPN mengarahkan lalu lintas internet anda dan menjadikan anda hampir tidak dikenali dalam talian. Ini bermaksud, setelah diaktifkan, VPN akan menyembunyikan kebanyakan maklumat mengenai lokasi dan identiti anda (seperti alamat IP anda). Kerana pelayan VPN bertindak sebagai orang tengah antara anda dan internet, privasi anda dijaga.

Sekiranya penggodam mendapat akses ke maklumat anda, mereka hanya dapat melihat perkhidmatan VPN tanpa nama. Mereka tidak dapat mengaitkan data ini dengan anda atau rumah anda, menjadikan maklumat itu hampir tidak berguna. Selain itu, kerana semua lalu lintas dalam talian yang menuju dan dari pelayan VPN disulitkan sepenuhnya, hampir mustahil bagi orang luar untuk mendapatkan akses ke maklumat anda sepanjang perjalanan. Cukup pastikan bahawa sambungan Wi-Fi yang digunakan monitor bayi anda dilindungi oleh VPN (misalnya dengan memasangnya pada penghala anda).

VPN menawarkan banyak faedah selain privasi dan keselamatan. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perkhidmatan VPN mana yang sesuai untuk keluarga anda, anda boleh membaca artikel kami di mana kami menggariskan VPN terbaik ketika ini.

Pemikiran Akhir

Pemantau bayi harus membenarkan ibu bapa menjaga anak mereka tanpa menimbulkan kebimbangan tambahan. Banyak peranti elektronik, seperti komputer riba, telefon pintar dan tablet kami, mempunyai pelbagai langkah keselamatan. Itu membantu menjaga keselamatan data anda. Malangnya, ini tidak berlaku untuk banyak monitor bayi. Peranti yang nampaknya mudah ini mudah digodam. Oleh itu, adalah penting untuk melindungi diri anda dan bayi anda. Anda boleh melakukan ini dengan mendidik diri anda sebelum membeli monitor bayi. Dengan cara ini, anda akan mengetahui apa yang dilakukan syarikat di belakang peranti anda untuk memastikan data anda selamat. Selain itu, lindungi akaun anda dengan betul dengan menggunakan kata laluan yang kuat dan unik dan pengesahan dua faktor. Akhirnya, menggunakan VPN untuk melindungi lalu lintas internet anda akan membuat perbezaan besar. Dengan cara ini, anda dan bayi anda akan tetap selamat dan privasi anda tetap tidak tersentuh.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me