Risiko Privasi Kereta Anda | Gambaran keseluruhan VPN

Kereta lebih berhubung dengan dunia yang lebih luas daripada sebelumnya. Anda hanya boleh menekan butang untuk mendapatkan bantuan di tepi jalan, membuka kunci kereta anda, atau bahkan memulakannya dari jauh. Selain itu, anda boleh mendapatkan petunjuk arah pemanduan pada skrin sentuh sebelum menukarnya untuk berhubung dengan Pandora atau Spotify. Kereta kami bahkan dapat menyediakan titik akses Wi-Fi untuk semua orang di dalam kereta. Walaupun kemudahan ini sangat baik untuk pengguna, ia juga membawa risiko kepada privasi kami. Pakar privasi bimbang bahawa kereta pintar kami mungkin mendedahkan maklumat yang lebih baik kami rahsiakan, dan walaupun sebahagian besar daripada kami tidak menyedari risiko.


Kereta Anda Lebih Tahu Daripada Yang Anda Fikirkan

Kereta pintar mengenal pasti kereta lain di jalan rayaSelama lebih dari lima tahun sekarang, Google dan syarikat lain memiliki kemampuan untuk membuat kereta yang boleh memandu sendiri tanpa bimbingan manusia. Namun kami masih melangkah masuk ke kereta kami setiap pagi, terus berada di belakang roda dan memandu diri. Sebabnya adalah bahawa teknologi baru ini menimbulkan risiko yang jelas untuk keselamatan kita dan oleh itu sedang dikaji dan diperbaiki secara menyeluruh sehingga benar-benar selamat digunakan.

Risiko terhadap keselamatan kita yang ditimbulkan oleh kenderaan yang disambungkan ke internet lebih kurang jelas. Sebahagian besarnya, pengeluar dan pengguna tidak teragak-agak untuk menambahkan sistem skrin sentuh yang bersambung dengan telefon mereka. Manfaat sistem ini sangat besar, baik dari segi kemudahan dan keselamatan semasa memandu. Walau bagaimanapun, risiko terhadap privasi kami telah diabaikan.

Oleh kerana laju perubahan teknologi terus meningkat, penting untuk mempertimbangkan risiko yang terlibat. Kami baru mulai menyedari potensi bahaya jurang keselamatan (dalam talian). Sebelum menyambung ke sistem pintar kereta anda, luangkan masa untuk mempertimbangkan risiko privasi anda. Berikut adalah beberapa soalan dan bahaya yang mungkin anda ingin ketahui.

Yang Memiliki Data Anda?

Mana-mana kereta moden menghasilkan banyak data walaupun pemanduan terpendek. Kelajuan, pecutan, rpm enjin dan banyak lagi – semuanya dikawal dan diukur oleh komputer kereta anda. Maklumat ini tersedia dari kenderaan dan mungkin dihantar kembali ke pengilang untuk dikumpulkan. Pengilang kereta sering menganggap diri mereka sebagai pemilik maklumat ini, sementara banyak memberitahu anda dan tingkah laku memandu anda.

Sistem canggih yang membolehkan anda menyambungkan telefon anda ke skrin sentuh di dalam kereta anda terdapat di dalam kenderaan. Skrin itu sendiri, sistem stereo dan kawalan navigasi adalah sebahagian daripada sistem yang anda sambungkan. Ini membawa kita kepada satu persoalan penting. Semasa maklumat anda melalui sistem ini, adakah anda akan terus memilikinya?

Sebilangan kecil pengeluar kereta, jika ada, menyatakan siapa yang memiliki data yang melalui sistem pintar mereka. Ini banyak data, mulai dari lokasi anda hingga pesan anda dan nombor telefon sahabat. Setiap laluan yang anda ambil dipetakan oleh sistem, dan pemberitahuan e-mel dan media sosial anda juga melaluinya. Muzik yang anda dengarkan dari akaun Pandora atau Spotify telefon anda juga melalui sistem maklumat kereta anda. Berapa banyak data yang boleh diakses oleh pengeluar, dan siapa yang memiliki semua maklumat mengenai anda?

Data Mengenai Lokasi Anda Berharga

Peta dengan lokasiPengiklan sentiasa memerlukan lebih banyak maklumat mengenai pengguna. Semakin tepat profil anda, semakin baik mereka dapat menjual produk mereka kepada anda. Inilah sebabnya mengapa syarikat seperti Google dapat memperoleh berbilion dolar. Google mengumpulkan maklumat mengenai iklan yang anda klik, carian web anda dan banyak lagi. Ini membolehkan mereka membina profil anda yang sangat tepat. Namun, secara amnya, data ini terhad untuk aktiviti dalam talian anda.

Data lokasi dapat memberikan maklumat berharga kepada pengiklan mengenai kehidupan anda di luar internet. Tempat anda tinggal, bekerja, dan berbelanja bukan lagi urusan anda. Sekiranya anda ditanya secara khusus, anda mungkin tidak akan dengan rela menyerahkan semua maklumat ini kepada pengiklan, namun sangat berharga untuk membina profil yang tepat. Data lokasi dapat dinyatakan ketika anda mula berkunjung ke doktor baru, di mana anda meninggalkan anak-anak anda di sekolah, jam berapa anda berangkat kerja, dan berapa lama anda menghabiskan masa dalam kesesakan lalu lintas.

Maklumat ini tersedia melalui sistem maklumat pintar kereta anda. Oleh kerana data ini berharga, hampir pasti dapat digunakan untuk membantu pengiklan membina profil anda. Melindungi privasi anda tidak akan menjadi keutamaan tinggi bagi pengeluar kereta melainkan menjadi keutamaan tinggi kepada anda. Itulah sebabnya sangat penting untuk mengetahui risikonya.

Kereta Anda Boleh Diretas

Anda mungkin pernah mendengar cerita mengenai penggodam mengambil alih kawalan kereta. Dengan alat dan akses yang tepat, penggodam dapat memanfaatkan kawalan kerosakan, mesin, lampu depan, dan fungsi lain dari penjagaan anda. Walau bagaimanapun, ini memerlukan penggodam untuk mendapatkan akses fizikal ke kenderaan anda untuk beberapa jangka masa. Oleh itu, kemungkinan perkara ini berlaku kepada anda masih jauh. Pastikan anda hanya membenarkan orang yang anda percayai di dalam kereta anda, jadi anda pasti satu-satunya yang mengawal kereta semasa anda memandu, adakah anda.

Sebaliknya, mendapat akses ke sistem maklumat kereta pintar anda. Kereta anda biasanya menyambung ke telefon anda melalui sambungan Bluetooth. Malangnya, Bluetooth tidak selamat sepenuhnya. Terdapat beberapa cara di mana hubungan ini dapat dikompromikan. Ini membolehkan penggodam mendapatkan akses ke maklumat yang mengalir melalui sambungan. Kerana kelemahan ini sebelumnya tidak dapat dikesan, maka tidak ada keamanan untuknya. Oleh itu, maklumat yang melalui sistem maklumat pintar kereta anda mungkin dapat diretas kepada sesiapa sahaja yang melewati kenderaan anda, selagi mereka mempunyai peralatan yang tepat.

Apa Yang Anda Tahan untuk Kalah

Sekiranya maklumat yang melalui sistem maklumat kereta anda diretas atau dijual kepada pengiklan, ini adalah serangan terhadap privasi anda. Sesiapa yang mempunyai akses ke maklumat ini dapat membaca pemberitahuan dari e-mel atau media sosial anda. Mereka dapat dengan mudah mengetahui di mana anda tinggal dan di mana anda bekerja. Dengan melihat tren dalam data anda, penggodam dapat mengetahui pukul berapa anda berangkat kerja, membiarkan rumah anda terbuka untuk kecurian. Lagipun, pencuri akan mengetahui dengan tepat bila hendak menyerang tanpa anda berada di sana untuk menghentikannya.

Di luar maklumat sensitif yang dapat dikongsi tanpa sepengetahuan anda, perasaan pencerobohan privasi yang disebabkan oleh seseorang yang mengakses kehidupan peribadi anda juga boleh membawa kesannya. Setelah dilanggar, rasa privasi anda tidak akan pernah kembali dengan cara yang sama. Ketenangan fikiran yang anda miliki sekarang dapat menjadi sejarah dengan mudah apabila sesuatu yang serius terjadi kerana kehilangan privasi. Jadi, apa yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan perkara ini berlaku? Kami ada beberapa petua untuk anda.

Bagaimana Anda Boleh Melindungi Privasi Anda?

Seperti semua alat elektrik yang lain, kereta telah berkembang dan kemungkinan akan terus berkembang pada masa akan datang. Lebih-lebih lagi, pengiklan, penggodam, dan kumpulan lain akan terus mencari maklumat peribadi anda. Adakah ini bermakna anda harus menyerah pada teknologi moden dan mendapatkan kereta lama tanpa skrin sentuh atau sambungan Bluetooth? Tidak semestinya. Ikuti petua berikut ini, dan anda akan berjaya.

Minta polisi privasi

Senaraikan dengan kaca pembesarSemasa membeli kereta, jangan takut untuk bertanya mengenai dasar privasi pengeluar. Jangan terkejut jika jurujual tidak mempunyai jawapan yang mudah untuk anda. Dasar privasi akan memberitahu anda apa yang berlaku pada maklumat anda, siapa yang dapat mengaksesnya, dan siapa yang memilikinya. Ini penting untuk anda ketahui.

Perlu diingat bahawa penjual memerlukan polisi, kerana tidak banyak orang cenderung memintanya. Namun, jika anda, bersama dengan yang lain, terus menekankan pentingnya masalah ini, peniaga juga akan memperhatikan dan mulai mendorong perubahan. Daripada hanya memastikan dasar privasi kereta semasa anda sesuai dengan kehendak anda, anda juga akan berusaha memastikan polisi pada masa akan datang akan menjaga privasi pelanggan dengan lebih serius.

Jangan berhubung apabila anda tidak perlu

Sebelum menyambung ke sistem pintar kereta anda, luangkan masa untuk memikirkan sama ada ia memberi manfaat kepada anda dalam perjalanan tersebut. Adakah anda akan menggunakan navigasi? Bolehkah anda menunggu untuk melihat pemberitahuan sehingga anda sampai ke destinasi anda? Daripada menyambung kebiasaan, pertimbangkan potensi risiko lebih awal. Sekiranya anda tidak selalu berhubung, kereta anda tidak akan mengetahui semua perkara tentang anda.

Anonimkan data anda dengan VPN

Kereta anda hampir tidak dapat mengumpulkan data anda dan membahayakan privasi anda jika tidak ada maklumat peribadi untuk dikumpulkan sejak awal. Inilah sebabnya mengapa anda harus selalu mengambil langkah untuk meningkatkan privasi anda sebelum menyambung melalui Bluetooth. Data tanpa nama yang tidak membawa kepada anda hampir tidak berguna kepada pihak ketiga. Sekiranya anda dapat mengambil langkah mudah untuk menjauhkan diri dari maklumat anda, kami menyarankan anda melakukannya. Salah satu cara mudah untuk memastikan maklumat anda tidak dikenali adalah dengan menggunakan VPN.

Semasa anda menyambung melalui VPN, data anda dienkripsi sebelum dihantar ke pelayan VPN tanpa nama. Dari sana, ia dihantar ke destinasi yang ingin anda capai. Dengan cara ini, anda tidak menyambung terus ke laman web atau perkhidmatan dalam talian. Semua data anda selalu melalui pelayan VPN terlebih dahulu. Pelayan tersebut meneruskan permintaan anda dan menerima maklumat kembali dari laman web. Kerana perkhidmatan dalam talian tidak pernah berhubungan langsung dengan anda, permintaan dan anda tetap menjadi peribadi. VPN kemudian menyulitkan data dan menghantarnya kembali kepada anda.

Pendekatan orang tengah ini melindungi privasi anda, sambil tetap menyediakan akses berkelajuan tinggi ke perkhidmatan dalam talian yang menjadi pilihan anda. Sebagai tambahan, VPN dapat membantu anda mengelakkan sekatan geografi atau firewall antara anda dan maklumat tertentu. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai VPN yang berbeza dan bagaimana ia dapat membantu melindungi privasi anda, lihat catatan kami mengenai memilih VPN terbaik untuk keperluan anda.

Pemikiran terakhir

Pilihan yang ditawarkan oleh kenderaan moden kepada pemandu mereka sangat berguna dan menyeronokkan. Namun, ada baiknya kita juga berhati-hati dengan teknologi ini. Pastikan syarikat tidak lari dengan maklumat peribadi anda dengan menjaga privasi anda sendiri. Sekiranya anda melihat dasar privasi pengeluar kereta anda, jangan terputus bila boleh, dan gunakan VPN untuk melindungi data anda, anda tidak perlu risau. Dengan petua ini, anda boleh terus menikmati semua kelebihan memiliki kereta moden tanpa tekanan tambahan dari kemungkinan pelanggaran privasi.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me