Risiko Privasi Kacamata Pintar Anda | VPNoverview.com

Orang yang menggunakan kacamata realiti tambahanBidang augmented reality (AR) adalah salah satu grail suci industri elektronik. Cermin mata pintar ini memberikan grafik pada pandangan di hadapan anda untuk memberi anda maklumat dari komputer atau telefon pintar. Sekiranya anda ingin berada di canggih, anda pasti mencari, atau sudah memiliki, cermin mata pintar. Masalah privasi bukan hanya untuk orang yang mungkin anda mengambil gambar secara diam-diam. Sebenarnya, syarikat-syarikat ini mungkin mengumpulkan dan menggunakan data mengenai anda lebih daripada yang anda sedar.


Cermin Mata Pintar di Horizon Berdekatan

Potensi penggunaan cermin mata pintar yang luar biasa mendorong banyak syarikat melonjak ke pasaran. Beberapa tersedia sekarang, atau berdekatan. Teknologi ini berpotensi untuk meningkatkan kehidupan kita secara radikal. Walau bagaimanapun, ia juga menimbulkan risiko baru yang serius terhadap privasi kami.

Kaca Google

Google Glass membuat percikan besar beberapa tahun yang lalu dengan berusaha membawa teknologi ini kepada pelanggan, tetapi kebimbangan privasi sebahagian besarnya menjadikan ini tidak praktikal. Ini tidak menghalang Google daripada terus mengembangkan teknologi ini. Awalnya ditujukan untuk pengguna biasa, Google Glass kini tertumpu pada penggunaan perusahaan. Cermin mata pintar ini membolehkan pekerja memeriksa inventori, status mesin, atau mendapatkan perkembangan terkini dalam masa nyata dengan cepat. Google berharap apabila pengguna terbiasa dengan teknologi di tempat kerja, mereka juga akan menginginkannya di rumah.

Intel’s Vaunt

Intel adalah syarikat yang terkenal kerana menjadikan pemproses yang banyak menggunakan komputer masa kini. Mereka siap melangkah keluar ke pasar kaca pintar dengan penawaran yang disebut Vaunt. Strategi Intel adalah melakukan lebih banyak dengan lebih sedikit. Daripada alat dengar besar dan projektor yang jelas, produk Intel hampir tidak kelihatan. Paparan pudar kecuali pengguna melihatnya secara langsung, dan hanya pengguna yang dapat mengetahui kapan ia digunakan.

Microsoft HoloLens

Microsoft HoloLens telah tersedia untuk sekumpulan pengguna terpilih untuk beberapa waktu. HoloLens 2, seperti kacamata Google, terutama disasarkan kepada perniagaan. HoloLens berfungsi pada versi Windows dan sesuai dengan ekosistem Microsoft termasuk Microsoft Office dan perisian produktiviti.

Lompatan Ajaib

Selama bertahun-tahun, peminat kaca pintar telah menonton video promosi Magic Leap dengan rasa hairan. Akhirnya, Magic Leap dilancarkan untuk pengguna pada tahun 2018. Produk ini menjanjikan video yang mengasyikkan, yang dikenakan secara langsung di bidang pandangan anda. Aplikasi untuk produk ini hampir tidak terbatas. Kerahsiaan syarikat itu telah menimbulkan minat dan mencegah beberapa pihak daripada menerima tuntutan mereka. Hanya masa akan menentukan.

Mengapa Cermin Mata Pintar Boleh Menjadi Mimpi buruk Privasi

Kegagalan Google Glass berlaku terutamanya kerana orang merasa ia merosakkan privasi mereka. Cermin mata pintar boleh mengambil gambar, merakam video, dan menangkap perbualan. Sekiranya anda berada di dalam bilik dengan seseorang yang memakai Google Glass, anda dapat merasakan setiap pergerakan anda ditonton dan dirakam. Ini menyebabkan Google Glass dilarang di banyak bar dan restoran.

Bukan hanya mereka yang berada di depan kamera kacamata pintar yang dapat mengharapkan pencerobohan privasi mereka. Pengguna sendiri juga terdedah kepada maklumat peribadi melalui cermin mata pintar mereka. Cermin mata boleh bersama pengguna setiap masa dan hampir dapat melihat apa sahaja yang dilihat pengguna dalam banyak kes. Ini mewujudkan jurang keselamatan privasi anda.

Masalah Cermin Mata Cerdas dan Lokasi

Cermin Mata PintarPengiklan cuba mendapatkan data lokasi dari pengguna. Bentuk maklumat lain yang dikongsi dalam talian biasanya memberi tumpuan kepada aktiviti dan minat anda semasa berada di internet. Data lokasi menunjukkan data mengenai kehidupan anda di dunia nyata. Telefon pintar anda sudah memberikan banyak maklumat mengenai ke mana anda pergi, kedai yang sering anda kunjungi, dan bagaimana anda sampai di sana. Cermin mata pintar boleh memberikan lebih banyak lagi. Pengiklan bukan sahaja dapat belajar di mana anda berada, tetapi berapa lama anda melihat paparan tertentu, atau berapa lama anda menghabiskan membaca tajuk utama di koran di gerai surat khabar. Data lokasi anda menjadi lebih tepat untuk iklan yang disasarkan.

Cermin Mata Pintar Mudah Terkena Penggodam

Seperti teknologi baru, memerlukan waktu untuk mengetahui semua cara yang mungkin rentan terhadap penggunaan berbahaya. Tetapi jika komputer di rumah, komputer riba, dan telefon pintar menjadi sasaran menggoda penggodam, cermin mata pintar lebih penting lagi. Sekiranya penggodam dapat mengawal kacamata pintar dengan kamera yang disematkan, mereka dapat melihat anda memasukkan kata laluan, nombor pin, dan setiap langkah keselamatan lain yang kami ambil. Pelanggaran privasi anda boleh menyebabkan bukan sahaja rasa malu, tetapi kerugian kewangan.

Walaupun untuk cermin mata pintar tanpa kamera, risiko privasi sangat besar. Cermin mata ini menyampaikan pemberitahuan sensitif terhadap penglihatan anda. Penggodam yang dapat mengawal peranti anda dapat membaca pemberitahuan dari media sosial, e-mel dan pesanan teks anda. Kerana banyak hubungan kita dengan rakan dan pekerjaan melalui internet, pendedahan privasi anda ini boleh membawa akibat yang buruk.

Jawapannya Bergerak Ke Depan Bukan Ke Belakang

Risiko terhadap privasi kita dari teknologi baru seperti cermin mata pintar boleh menyebabkan kita ragu-ragu di jalan yang akan datang. Tetapi kelebihan yang ditawarkan oleh cermin mata pintar boleh menjadi luar biasa dan tidak boleh kita tolak jika kita dapat menghindarinya. Jawapannya bukan terletak pada zaman tanpa teknologi ini, tetapi terus maju dengan berhati-hati.

Salah satu perlindungan terbaik yang dapat anda miliki untuk privasi anda adalah VPN berkualiti. VPN mengenkripsi data anda ke dan dari pelayan VPN. Maklumat anda kemudian dihantar dari pelayan VPN ke laman web atau perkhidmatan dan dikembalikan ke VPN. Kerana data tidak pernah ditujukan langsung kepada anda, anonimiti anda dijaga, dan privasi anda dijaga. Apabila dipasangkan dengan teknologi seperti cermin mata pintar, ini dapat membantu memastikan bahawa walaupun keselamatan anda terganggu, privasi anda mungkin dilindungi.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat menggunakan VPN, lihat pos kami mengenai memilih VPN terbaik untuk keperluan anda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me