Privasi di Mac: Cara mengubah tetapan anda | Tinjauan VPNO

Talian komputer Mac adalah antara yang terbaik di pasaran sekarang. Baik dalam spesifikasi mentah dan kecekapan Mac sukar ditandingi. Apple juga sangat komited untuk menjadikan ciri privasi telus kepada pengguna. Banyak pengguna gagal menyedari pentingnya meluangkan masa untuk menyesuaikan ciri privasi mereka, yang membuat mereka terdedah untuk mendedahkan maklumat peribadi secara dalam talian. Hanya dalam beberapa minit, anda dapat menyesuaikan tetapan privasi Mac anda untuk mengamankan data anda.


Privasi pada Mac

Mac telah lama mempunyai reputasi keselamatan dan privasi. Privasi pengguna telah menjadi keutamaan kepada Apple selama bertahun-tahun. Malangnya, pada tahun lalu, terdapat beberapa masalah awam. Walaupun Apple tetap berkomitmen secara terbuka untuk keselamatan dan privasi, beberapa kesalahan besar telah terungkap, terutama dengan pembebasan kemas kini High Sierra untuk Mac. Bug yang sangat menyusahkan muncul pada bulan September 2017 yang membolehkan pengguna mendapatkan akses root dengan menaip ‘root’. Ini akan membolehkan akses hampir tidak terhad ke semua data pada Mac yang terjejas.

Walaupun Apple telah memperbaiki bug dengan cepat, kadang-kadang bahkan patch itu telah diserang oleh bug. Ini membuat banyak pengguna tertanya-tanya apakah masih ada kerentanan lain yang bersembunyi di Mac mereka. Mengubah tetapan privasi anda dapat membantu memastikan data anda tidak terganggu sekiranya muncul bug baru.

Jauhkan Penggodam

PenggodamPerlindungan firewall adalah ciri standard yang diperlukan pada semua komputer yang disambungkan ke internet. Mac dilengkapi dengan firewall yang terpasang di komputer, tetapi ciri ini tidak selalu dihidupkan secara lalai. Salah satu perkara pertama yang harus anda lakukan untuk melindungi Mac anda adalah memastikan firewall anda diaktifkan.

Buka Keutamaan Sistem dan klik pada ‘Security & Privasi. ’Di sini anda akan menemui beberapa tetapan untuk disesuaikan untuk membantu melindungi Mac anda. Klik padlock di kiri bawah kotak dialog dan masukkan nama pengguna dan kata laluan anda untuk membolehkan akses ke tetapan ini.

Klik pada tab ‘Firewall’ untuk menaikkan tetapan Firewall. Sekarang klik pada ‘Hidupkan Firewall.’ Anda juga dapat menyesuaikan tetapan Firewall dengan mengklik pada butang Firewall Options. Di sini anda dapat mengubah aplikasi dan perkhidmatan mana yang dapat mengirim atau menerima data melalui Firewall. Ini boleh berguna jika anda ingin menyekat semua aplikasi kecuali satu atau dua..

Enkripsi Data Anda

Tidak kira seberapa baik anda mengamankan sistem anda, masih ada kemungkinan penggodam yang tekun dapat mengakses data anda. Walaupun menyulitkan fail anda boleh menyebabkan anda kesulitan, penting. FileVault memastikan bahawa data anda tidak dapat dibaca walaupun dicuri.

FileVault melindungi maklumat anda dengan menyulitkan semua fail di Mac anda. Ini memerlukan sedikit masa untuk menjalankan enkripsi semasa anda mengaktifkannya. Terdapat juga kesulitan untuk memasukkan kata laluan anda pada bila-bila masa anda mahu membuka fail. Walau bagaimanapun, ini adalah harga kecil untuk membayar ketenangan fikiran yang timbul kerana mengetahui data anda selamat.

Dalam ‘Keselamatan & Skrin privasi, klik pada tab FileVault. Klik butang berlabel, ‘Hidupkan FileVault …’ untuk memulakan proses. Anda akan diberi kunci pemulihan. Anda mesti menggunakan kunci pemulihan atau kata laluan akaun anda untuk membuka kunci fail di komputer anda. Sekiranya anda melupakan kedua-duanya, anda akan kehilangan semua akses ke fail tersebut.

Periksa Kebenaran Aplikasi Anda

Aplikasi memerlukan kebenaran untuk mengakses perkhidmatan kritikal pada Mac anda. Kadang kala, aplikasi ini dapat mengakses maklumat yang tidak diperlukan sepenuhnya oleh aplikasi untuk menjalankan tugasnya. Dalam tetapan privasi anda boleh memilih aplikasi apa yang dapat mengakses informasi apa.

Dari ‘Keselamatan & Skrin privasi, klik tab ‘Privasi’. Salah satu keputusan terpenting yang dapat anda buat untuk menjaga privasi anda adalah dengan menyekat akses ke lokasi anda. Walaupun sumber maklumat lain bergantung pada bagaimana anda mengakses internet atau menggunakan Mac itu sendiri, perkhidmatan lokasi dapat memberitahu banyak pembuat aplikasi mengenai siapa anda dan apa yang anda lakukan di luar talian.

Klik ‘Perkhidmatan Lokasi’ di bahagian kiri. Ini akan memaparkan senarai semua aplikasi di Mac anda yang dapat mengakses lokasi anda. Hapus centang setiap aplikasi yang anda tidak mahu membenarkan akses ke data lokasi anda.

Dengan cara yang serupa, anda boleh mengehadkan aplikasi mana yang mempunyai akses ke maklumat hubungan anda, kalendar dan peringatan anda. Hapus centang setiap aplikasi dalam kategori yang sesuai untuk mengawal kembali privasi anda.

Adakah Siri Mendengarkan Anda?

Logo SiriTerdapat lelucon di antara pakar privasi yang mengatakan, ‘Orang Amerika dulu bimbang tentang pemerintah mengganggu telefon dan rumah mereka, sekarang mereka membayar Apple untuk melakukannya untuk mereka.’ Walaupun Apple mengekalkan data yang dikumpulkan oleh Siri adalah selamat, memang benar bahawa Siri sedang mendengar setiap perbualan untuk mengambil kata kunci yang ditujukan kepadanya. Siri juga dapat membaca e-mel dan mesej peribadi serta kandungan dokumen anda. Maklumat ini sering disimpan dan dianalisis untuk meningkatkan perkhidmatan. Sekiranya anda bimbang tentang kemampuan Siri untuk mendengarkan melalui Mac anda, anda harus mematikannya.

Dari skrin Keutamaan Sistem, klik pada ikon Siri. Tepat di bawah logo Siri di skrin Siri, anda boleh mencentang ‘Enable Siri’ untuk mematikan perkhidmatan dari Mac anda.

Kekal Tanpa Nama dalam Dunia yang Terhubung

Oleh kerana lebih banyak maklumat kami tersedia untuk pengiklan dan yang lain dalam talian, menyimpan maklumat peribadi menjadi lebih sukar. Menggunakan VPN adalah salah satu langkah termudah yang dapat anda lakukan untuk memastikan privasi anda dilindungi hari ini.

Apabila anda menyambung menggunakan perkhidmatan VPN yang berkualiti, data anda dienkripsi ketika bergerak ke dan dari pelayan VPN. Trafik anda bergerak melalui pelayan VPN dan disulitkan. Pendekatan orang tengah ini bermaksud bahawa anda tetap tidak dikenali dalam pertukaran maklumat. Anda mungkin melihat iklan yang anda lihat semasa dalam talian tidak lagi diperibadikan seperti sebelumnya. Ini adalah hasil pengiklan yang tidak mempunyai cara untuk menghubungkan aktiviti dalam talian anda ke alamat IP anda.

Terdapat banyak faedah menggunakan VPN di luar privasi. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana VPN dapat membantu anda, baca catatan kami mengenai memilih VPN terbaik untuk keperluan anda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me