Privasi dalam talian: Seberapa selamatkah Snapchat anda? | Tinjauan VPNO

Walaupun Snapchat mulai menangkap beberapa pengguna lama, masih hampir separuh daripada semua pengguna Snapchat berusia di bawah 25 tahun. Terdapat masalah privasi dengan Snapchat. Dengan mengetahui batasan dan risiko penggunaan aplikasi, adalah mungkin untuk melindungi privasi anda. Hanya memerlukan beberapa minit untuk meninjau tetapan privasi anda dan memastikan maklumat yang ada pada anda melalui aplikasi. Anda boleh memastikan bahawa anda hanya mendedahkan maklumat yang anda selesa untuk diumumkan.


Kisah Snapchat

Logo SnapchatKisah Snapchat bermula pada tahun 2011 ketika pengasas Evan Spiegel membayangkan jenis rangkaian sosial baru. Facebook dan Twitter menyimpan perbualan anda dengan menyediakan catatan tetap yang dapat anda kunjungi semula. Snapchat, sebaliknya, akan berusaha untuk menjadi tempat di mana perbualan berlaku lebih seperti kehidupan nyata.

Snapchat Snaps adalah seperti perbualan yang anda hadapi secara berhadapan dengan rakan. Anda mengatakan sesuatu, mereka mengatakan sesuatu. Tiga hari kemudian anda mungkin tidak ingat dengan tepat apa yang dikatakan dalam perbualan itu, tetapi tindakan bercakap antara satu sama lain membina hubungan.

Daripada perbualan yang konkrit dan terus berlangsung selamanya dalam jangka masa anda, Snapchat merancang Snaps dan Kisahnya untuk hidup pada masa ini. Anda menerima sembang, dan ia hilang, hanya tinggal dalam ingatan anda. Setelah melihat, siaran di Snapchat hilang atau setelah waktu terhad yang anda tentukan ketika anda membuat dan menghantarnya. Itulah idea, bagaimanapun.

Masalah dengan Cerita

Menjelang 2012, Snapchat mempunyai lebih daripada 10 juta pengguna, terutamanya di kalangan remaja. Remaja melarikan diri dari Facebook ketika ibu bapa dan datuk nenek mereka mula bergabung. Menjelang 2013, Facebook cuba membeli Snapchat dengan harga $ 3 bilion – tawaran yang akhirnya ditolak oleh Spiegel. Snapchat meneruskan pertumbuhannya yang meledak berdasarkan janjinya bahawa catatan di Snapchat hilang selama-lamanya. Snapchat telah menjual privasi dan pada bulan Ogos 2014, 40% daripada 18 tahun telah terpikat.

Malangnya, Snaps anda tidak begitu peribadi seperti yang dijanjikan Snapchat. Pengguna dapat mengambil tangkapan skrin dari telefon mereka, dan banyak aplikasi pihak ketiga muncul yang akan menyimpan foto dan video yang diposting di Snapchat. Aplikasi ini mungkin telah menghantar lokasi anda tanpa pengetahuan anda dan dalam banyak kes dapat mengumpulkan maklumat dari buku alamat anda tanpa bertanya.

Kerana Snapchat tidak mengesahkan nombor telefon dari pengguna ketika mereka mendaftar, akaun palsu muncul untuk mengumpulkan maklumat dari pengguna yang menganggap mereka sedang berbual dengan rakan. Pelanggaran ini membiarkan 4.6 juta nama pengguna dan nombor telefon Snapchat masuk ke tangan yang salah.

Dalam penyelesaian dengan FTC, menjadi jelas bahawa Snapchat tidak dapat menepati janjinya untuk membuat Snaps anda hilang sepenuhnya selama mereka diterima. Walaupun FTC tidak mendenda Snapchat, mereka akan memantau pematuhan privasi syarikat itu selama 20 tahun ke depan.

Privasi Snapchat Hari Ini

Kemas kini baru-baru ini ke Snapchat sekali lagi menimbulkan kebimbangan mengenai masalah privasi. Fungsi yang disebut Peta Snap membolehkan anda berkongsi lokasi dengan rakan dalam aplikasi. Secara lalai, Snapchat mematikan perkongsian lokasi. Namun, setelah dihidupkan, mudah untuk dilupakan bahawa anda mungkin berkongsi lokasi anda dengan sesiapa sahaja yang menggunakan aplikasinya.

Nasib baik, anda boleh mematikan ciri ini dengan mudah jika anda tahu di mana hendak mencari di tetapan privasi. Snapchat telah membuat penambahbaikan dalam berkomunikasi dengan pengguna mengenai seberapa selamat maklumat mereka. Mereka membantu pengguna mengetahui cara untuk mengamankan Snaps mereka. Anda dapat memastikan bahawa anda hanya berkongsi perkara yang anda ingin kongsikan, dengan siapa anda ingin membagikannya.

Tetapan Privasi Snapchats

Untuk mengakses tetapan privasi anda, di aplikasi ketuk gambar profil anda di kiri atas layar untuk mengakses profil anda. Ketuk roda gigi di sudut kanan atas untuk mengakses tetapan anda. Tatal ke bawah sehingga anda melihat tajuk “Perkhidmatan Tambahan” dan ketuk “Urus” untuk memulakan. Di bawah ini kami menunjukkan tetapan yang boleh anda ubah untuk menjadikan akaun anda lebih peribadi.

Tetapan Snapchat

Iklan Sasaran Snapchat

Tatal ke bawah ke “Pilihan Iklan” dan ketuk untuk memilih tetapan iklan Snapchats. Snapchat menggunakan data yang diperoleh dari penggunaan aplikasi Anda untuk memberikan iklan yang disasarkan kepada Anda. Ini juga menggunakan maklumat yang dikumpulkan dari pengiklan tentang Anda untuk menargetkan iklan kepada Anda juga. Kedua-dua pilihan ini dipilih secara lalai. Hapus centang “Berdasarkan Penonton” untuk melumpuhkan penyasaran berdasarkan maklumat yang diterima dari pengiklan. Hapus centang “Berdasarkan Aktiviti” untuk melumpuhkan iklan yang disasarkan kepada anda berdasarkan aktiviti anda di Snapchat.

Urus Penggunaan Kenalan Snapchat Anda

Dari menu “Urus”, tatal ke bawah ke Kenalan. Secara lalai, Snapchat tidak menyegerakkan kenalan anda dengan aplikasi. Sekiranya anda telah memberikan kebenaran Snapchat untuk melakukannya pada masa lalu, ia akan terus mengemas kini kenalan anda setiap kali anda membuat perubahan. Untuk mematikannya, hapus centang Segerakkan Kenalan. Anda juga dapat melihat semua kenalan yang telah anda selaraskan dengan Snapchat, atau menghapus semua maklumat kenalan anda dari aplikasi.

Kawal Siapa Yang Anda Bolehkan Hubungi Anda

Kembali ke menu tetapan, tatal ke bawah ke bahagian yang bertajuk, “Siapa yang Bisa …”. Dari sini klik “Hubungi Saya” untuk menyekat siapa yang anda izinkan untuk menghubungi anda. Snapchat hanya menyediakan satu pilihan untuk menyekat tetapan ini, “Sahabatku.”

Selain Snaps, anda boleh menghantar Snaps ke Kisah anda. Anda mempunyai pilihan untuk menunjukkan Kisah anda kepada semua orang atau hanya rakan anda. Anda bahkan boleh menyesuaikan Kisah anda untuk menyekat rakan-rakan tertentu agar tidak melihat Tangkapan yang anda tambahkan ke Kisah anda. Klik “Lihat Kisah Saya” untuk mengakses tetapan ini.

Sekiranya anda mempunyai rakan atau minat bersama, Snapchat mungkin mengesyorkan anda kepada orang lain dalam ciri Tambah Cepat mereka. Sekiranya anda memilih untuk menjadikan profil anda lebih peribadi, ketuk “Lihat Saya dalam Tambah Pantas” dan hapus centang pada kotak.

Anda juga dapat menonaktifkan fitur Peta Snap yang kontroversial di bahagian ini, dengan mengetuk “Lihat Lokasi Saya”. Sekiranya Mod Hantu diperiksa, anda tidak akan berkongsi lokasi anda dengan sesiapa pun. Ini adalah mod lalai Snapchat. Sekiranya anda memilih untuk membagikan lokasi anda pada masa lalu, anda boleh memeriksa Mod Hantu untuk menyembunyikan lokasi anda dari semua orang. Sebagai alternatif, anda boleh berkongsi lokasi anda dengan rakan anda, atau memilih “Hanya Sahabat Ini …” untuk memilih rakan yang ingin anda kongsi lokasi anda.

Melindungi Privasi Anda Di Luar Snapchat

Sambungan VPNWalaupun anda berhati-hati dengan perkara yang anda kongsi dalam aplikasi seperti Snapchat, anda mungkin berkongsi lebih banyak daripada yang anda sedar dalam talian. Salah satu cara mudah untuk melindungi privasi anda dalam talian adalah dengan menggunakan perkhidmatan VPN yang berkualiti. VPN membantu menjaga maklumat anda tanpa nama dalam talian, melindungi maklumat sensitif dan juga membolehkan anda menjaga lebih banyak privasi dalam talian. Anda juga dapat mengelakkan sekatan laman web mana yang dapat anda lawati dari tempat kerja anda, atau sekatan geografi berdasarkan lokasi anda. Untuk mengetahui lebih lanjut, baca catatan kami mengenai fungsi VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me